בישול | פיצ'ר

בטוב וברע: אז מה נעשה עם כל הפסטה שאגרנו

בימים אלה של יציאה הדרגתית מהסגר, צריך לעשות משהו עם כל הפסטה שאגרנו לעת צרה • זה לא קשה: גם בימי שגרה היא משביעה, זמינה, מנחמת וקלה להכנה

פסטה עם כדורי בשר / צילום: חיליק גורפינקל
פסטה עם כדורי בשר / צילום: חיליק גורפינקל

כולם בבית. טוב, לפחות אני עדיין בבית. וגם חלק גדול מכם. עדיין. וכולנו אוכלים. כבר יותר קל להשיג מצרכים בימים אלו, וממילא אין ברירה. לאכול צריך תמיד וזה עדיין כמעט הבילוי והנחמה היחידים עד יעבור זעם.

פסטה היוותה מאז ומעולם נדבך מרכזי בתפריט הביתי שלי, ואני מניח שגם שלכם. בימים כאלה תועלתה כפולה. היא משביעה, מנחמת וקלה להכנה. לטובת כל אלה שרוצים להיפטר מהפסטות שאגרו במזווה, כמה מתכוני פסטה קלים להכנה, מי פחות ומי יותר. 

ספגטי כדורי בשר כמו של המאפיה

כל מי שראה את "הסנדק" ושלל סרטים וסדרות אחרים, יודע שספגטי "מיטבולס" הוא מנת מאפיה קלאסית. אבל גם לכם מותר.

מרכיבים:

חצי כוס חלב

3 "נשיקות" של לחם אחיד (או 3 כפות פירורי לחם וללא חלב)

חצי קילו בשר טחון

1 ביצה

3 כפות פטרוזיליה קצוצה (אפשר גם בזיליקום)

3 כפות פרמזן מגורד דק

שמן זית

מלח ופלפל

2 שיני שום קלופות

בקבוק פסאטה או קופסת עגבניות מרוסקות או מקולפות (אותן צריך לטחון)

כמה עלי בזיליקום

מלח ופלפל שחור גרוס

הכנה: משרים את הלחם בחצי כוס חלב (הכי טוב קצוות של לחם אחיד או לבן). אחרי רבע שעה בערך, או קצת יותר אם זה לחם מהפריזר, מפוררים בידיים וסוחטים קלות כדי להימנע מעודפי נוזלים.

לזה מוסיפים חצי קילו בשר בקר טחון (אני מעדיף צלעות כי הן קצת שמנות), ביצה אחת, 3 כפות פטרוזיליה קצוצה, 3 כפות פרמזן מגורד דק, כף שמן זית, מלח ופלפל. מערבבים הכול היטב, יוצרים כדורים קטנים (בגודל כדור פינג פונג או פחות).

מטגנים לאט ובעדינות בשמן זית שחיממתם במחבת גדולה עם שתי שיני שום קלופות, עד שהם מזהיבים קלות מכל הכיוונים. נפטרים בזהירות בעזרת מכסה מעל מעודפי השמן, מוסיפים למחבת את העגבניות, כמה עלי בזיליקום, מלח ופלפל שחור גרוס.

מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים על אש קטנה 20 דקות עד חצי שעה.
בינתיים מרתיחים סיר גדול עם מים וכף מלח, ולפי הוראות היצרן מבשלים בו פסטה (ספגטי, פטוצ’יני או מה שיש) שתהיה מוכנה בתום בישול הקציצות.

מסננים את הפסטה, מערבבים עם הרוטב, מגישים עם המון פרמזן מגורד מעל, עוד עלי בזיליקום ופלפל שחור גרוס.

לזניה של עצלנים

לזניה קלאסית עשויה עם ראגו, רוטב הכולל בשר, בצל, גזר וסלרי, כמו גם חלב ויין לבן. אפשר לוותר על רובם אם ממהרים או אין כוח או סתם כי רוצים לזניה קלה יותר.

מרכיבים:

רבע כוס שמן זית

3 שיני שום פרוסות

1 בצל קצוץ (לא חובה)

חצי קילו בשר טחון (נתח צלעות הוא המועדף עליי)

מלח ופלפל שחור

מעט מאוד אגוז מוסקט טחון

שליש כוס חלב

חצי כוס יין לבן

בקבוק פסאטה (או עגבניות משומרות איטלקיות אחרות, למשל קופסה או שתיים של מרוסקות)

עלי לזניה

פרוסות מוצרלה טרייה (150 גרם)

פרמזן מגורד

הכנה: מכינים ראגו מהיר: מחממים רבע כוס שמן זית במחבת גדולה, מטגנים בזריזות 3 שיני שום פרוסות ובצל קצוץ. כשהם מתרככים, מוסיפים חצי קילו בשר בקר טחון, מלח, פלפל שחור ואפשר גם קצת אגוז מוסקט טחון. מערבבים במחבת עד שהבשר מאפיר.

עכשיו אפשר לרכך אותו בהוספת שליש כוס חלב, וכשהוא מתאדה כמעט לגמרי, גם חצי כוס יין לבן, ושוב לאדות אותו כמעט לגמרי. אפשר לפסוח על זה ולעבור מיד להוספת בקבוק פסאטה או עגבניות משומרות. מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש מאוד ומבשלים חצי שעה. 

בינתיים, מחממים תנור ל-180 מעלות. מוזגים מעט מהראגו לתבנית אפייה כדי שהלזניה לא תידבק, מסדרים מעל עלי לזניה (יבשים קנויים מהמרכול, שום דבר מתוחכם. הם כמעט תמיד מוכנים לעבודה בלי בישול מקדים), ראגו, פרוסות מוצרלה טרייה או אחרת, שוב דפים, שוב ראגו וכן או לא עוד מוצרלה.

מסיימים בדפי לזניה ועליהם שכבת מגן נדיבה של ראגו ופרמזן מגורד. אופים 25-20 דקות.

פסטה עם דג


לא קל להשיג עכשיו דגים טריים, אבל יש סוחרי דגים שעושים משלוחים הביתה. שווה את המאמץ.

פסטה עם דג / צילום: חיליק גורפינקל
 פסטה עם דג / צילום: חיליק גורפינקל

מרכיבים (ל-4 מנות):

דג - אינטיאס זה נהדר, פלמידה לבנה, מוסר, דניס, לברק. בקיצור, כל דג ים או בריכה לבן. לארבע מנות פסטה צריך בערך פילה או שניים ללא עור, חתוכים לקוביות בינוניות

רבע כוס שמן זית

6-5 שיני שום קלופות

זיתי קלמטה שחורים מגולענים

צלפים

בצל אדום

שומר פרוס דק

עלי אורגנו ו/או בזיליקום

קוביות זוקיני או חציל

כמה פילטים של אנשובי, אם רוצים

עגבנייה חתוכה לקוביות

חצי כוס יין לבן יבש

פקק או שניים של אניס כלשהו (ערק, פרנו, פסטיס או כלום. לא חובה)

חצי בקבוק רוטב פסאטה (לא חובה)

הכנה: במחבת גדולה מחממים רבע כוס שמן זית, מטגנים בו את שיני השום הקלופות והפרוסות ומוסיפים חלק או את כל הדברים הבאים - זיתי קלמטה שחורים מגולענים, צלפים, בצל אדום, שומר פרוס דק, עלי אורגנו ו/או בזיליקום. אפשר גם זוקיני חתוך לקוביות או חציל. אפשר גם פילטים של אנשובי.

כשהכול מתרכך קלות, מוסיפים עגבנייה חתוכה לקוביות ואת הדג. מטגנים עד שהדג עשוי קלות, חמש דקות בערך. עכשיו אפשר להוסיף חצי כוס יין לבן יבש ופקק או שניים של אלכוהול אניסי כלשהו, אם רוצים. אפשר גם חצי בקבוק פסאטה אם רוצים.
מכינים פסטה כלשהי לפי הוראות היצרן, משדכים לרוטב ומגישים. איטלקים לא מוסיפים פרמזן לפסטות, דגים ופירות ים. אנחנו לא איטלקים, אז תעשו מה שבא לכם.

פסטה נפוליטנה

הכי פשוט, הכי קל, הכי כיפי, הכי נצחי.

פסטה נפוליטנה / צילום: חיליק גורפינקל
 פסטה נפוליטנה / צילום: חיליק גורפינקל

מרכיבים:

רבע כוס שמן זית

5-4 שיני שום קלופות ופרוסות גס

כמה עלי בזיליקום

בקבוק פסאטה או עגבניות משומרות איטלקיות אחרות כלשהן

מלח, פלפל שחור גרוס, פרמזן מגורר

הכנה: במחבת גדולה מחממים רבע כוס שמן זית. מטגנים בעדינות 5-4 שיני שום קלופות ופרוסות גס. כשהן מתרככות אבל לא מזהיבות עדיין מוסיפים כמה עלי בזיליקום ומיד בקבוק פסאטה או עגבניות משומרות איטלקיות אחרות.

מוסיפים מלח, פלפל שחור גרוס, מרתיחים, מנמיכים ומבשלים על אש קטנה למשך רבע שעה. בינתיים, מכינים פסטה כלשהי לפי הוראות היצרן, משדכים לרוטב בתוך המחבת שלו, מערבבים היטב ומגישים עם המון פרמזן מגורד, עוד בזיליקום ועוד פלפל שחור גרוס.

ליד כל זה כדאי גם כוס של יין אדום או רוזה או לבן אם יש, ואם יש מצב רוח. אם אין, אולי זה ישפר אותו.