גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ראש ה-FDA לשעבר: "נראה השפעה של החלטות גרועות רק בסתיו"

ד"ר סקוט גוטליב מעריך כי נגיף הקורונה יעבור בחודשים הקרובים ל"אש קטנה", אבל מזהיר כי אם היא לא תהיה קטנה מספיק, בסתיו הבא עלול להתרחש בארה"ב אסון יותר גדול ● על המודל השוודי: "מתים להם הרבה אנשים, אני לא קורא לזה הצלחה"

ראש ה–FDA לשעבר, ד”ר סקוט גוטליב / צילום: Brendan McDermid, רויטרס
ראש ה–FDA לשעבר, ד”ר סקוט גוטליב / צילום: Brendan McDermid, רויטרס

ד"ר סקוט גוטליב, מי שהיה עד לפני כמה חודשים המנהל המוערך של ה-FDA (רשות המזון והתרופות האמריקאית), נשמע לא מאוד אופטימי ביחס לנגיף הקורונה בשיחת משקיעים מיוחדת שערך בסוף השבוע בנק ההשקעות אופנהיימר. "בחודשים הבאים אנחנו אמנם צופים שיפור במגמת הקורונה עם השיפור במזג האוויר", אמר, "אבל אם הנגיף יישאר 'על אש קטנה', אבל עדיין לא תחת שליטה, נראה התלקחות חדשה ואולי גדולה יותר בסתיו, שתוחמר כי בתי החולים יהיו מוצפים גם בחולי שפעת. את הטעויות שיקבלו מדינות שונות בארה"ב היום, כלומר הקלת הסגר מוקדם מדי, אנחנו נראה בסתיו".

כשגוטליב מדבר על תוצאה גרועה יותר, הוא מתכוון לגרועה יותר מאשר המצב הנוכחי בארה"ב, שכבר היום ניתן לקרוא לו אסון. בארה"ב כולה כמעט שניים מכל עשרת אלפים איש מתו מקורונה. בעיר ניו יורק, יותר מאחד מכל אלף איש נפטרו מקורונה. ובעוד המגמה הכללית היא של התייצבות, בארה"ב המחלה עדיין בשלב ההתלקחות באזורים שונים בשבועות האחרונים.

לא רק מבוגרים בסיכון

גוטליב מעריך כי רק לקראת אמצע עד סוף מאי אפשר יהיה להתחיל להסיר את המגבלות בארה"ב. "יש מדינות שכבר החליטו לעשות זאת קודם, אך הן לוקחות סיכון גדול". להערכתו, הכפלה של מספר החולים כל שבועיים לערך, כמו בארה"ב, היא עדיין מחלה על "אש קטנה" שאינה בשליטה מספקת. בישראל, ההכפלה היא כבר פעם בשלושה שבועות, אם כי חשוב לראות שהנתונים הללו נשמרים גם בשבועות הקרובים.

"כל עוד הקורונה היא 'על אש קטנה', היא תמשיך להעיק מאוד על הכלכלה שלנו", הוא מזהיר. "גם בלי מדיניות סגר, פחות אנשים ירצו לצאת לאכול במסעדה, פחות ייצאו לבלות, פחות ישהו במקומות הומים. אנשים בקבוצת סיכון יהססו להיפגש אפילו בבתי חברים. וכשאני אומר 'קבוצת סיכון', הכוונה היא ל-10% מאוכלוסיית ארה"ב שיש להם סוכרת, ובנוסף כל בעלי לחץ הדם הגבוה, כל המדוכאים חיסונית, כל בעלי המשקל העודף וכל המבוגרים. זה כבר עשרות אחוזים מהציבור שלא יכולים להתנהל כבשגרה כל עוד המחלה עדיין רוחשת. שלא לדבר על אבן הריחיים המונחת על צוואר מערכת הבריאות במצב כזה".

מה החלופה? האם אפשר לנצח את המחלה לגמרי בלי חיסון או תרופה? גוטליב היה רוצה לראות ירידה של המחלה לרמות המאפשרות התמודדות בכלים הקלאסיים של חקירה אפידמיולוגית ובידוד.

"אנשים שחושבים שחקירה אפידמיולוגית ובידוד הם כלים לא מספיק יעילים, הם בדרך כלל גם אותם אנשים שרוצים לפתוח את הסגר. אז מה הם מציעים? נראה שהם רואים שהמחלה פשוט תעבור את כולם ותיווצר חיסוניות עדר", אבל לדעת גוטליב זו טעות מרה מאוד.

"אנחנו מעריכים שאנחנו ברמת התפשטות מחלה של 2.5%-3% מהאוכלוסייה. בעיר ניו יורק הגענו ל-21% מהאוכלוסייה על פי אחת ההערכות, ועדיין לא נראה שיש בעיר חיסוניות עדר. להשיג רמות חשיפה גבוהות, זה תרחיש שייקח שנים ועוד מאות אלפי מתים, עם עומס עצום על מערכת הבריאות. במהלך כל התקופה הזו יהיה מאוד קשה להשיג טיפול רפואי לכל מחלה שאינ קורונה. ואנחנו בכלל לא יודעים אם החיסוניות לקורונה מחזיקה יותר מהזמן שדרוש כדי להגיע לחיסוניות עדר. אם לא - כל הגישה הזו בכלל חסרת ערך". חיסוניות עדר, הוא אומר, תתקבל בזכות חיסון.

אז מה לגבי הניסוי השוודי? "השוודים אומרים שעד שיסיימו, 20% מהאוכלוסייה ידבקו. זו בערך ההערכה בניו יורק, ואם יהיה להם מספר המתים של ניו יורק, אני לא בטוח שהייתי קורא לזה הצלחה. שוודיה אכן ראתה עלייה גדולה במספר המתים".

חיסוניות טבעית? כנראה לא לכל החיים

גוטליב כן מעריך שישנה חיסוניות טבעית לקורונה, אבל הוא לא יודע אם היא ארוכת טווח. "אנחנו רואים ממידע מקופים ומבני אדם שנוצרת חיסוניות כלשהי, ורואים זאת גם בנגיפי קורונה אחרים. אנחנו לא יודעים לכמה זמן. על פי הניסיון עם וירוסי קורונה אחרים, אנחנו לא מעריכים כרגע שהחיסוניות היא לכל החיים כמו נגד נגיפי החזרת ואבעבועות הרוח. הנחת העבודה שלי היא שמדובר בחצי שנה עד שנה לפחות, וייתכן שאחר כך המחלה החוזרת לא תהיה חמורה כמו החשיפה הראשונה".

גוטליב תיאר את הממצאים החדשים המתחילים להיאסף לגבי ההשלכות הקרדיולוגיות של המחלה. "נראה שיש מצבים של קרישיות יתר באיברים שונים גם אצל מי שהתסמינים שלהם לא היו מאוד חזקים. ומה שחושבים הוא שהאנשים שעל פניו נראה שהם מידרדרים מהר מאוד, כנראה סבלו מקרישיות בריאות שלא זוהתה. זה משהו שה-CDC, המרכז הממשלתי לשליטה במחלות, אמור לבחון ולחקור, ואנחנו לא רואים שהם עושים את זה, וחבל. בכל מקרה, מתברר שיש פה משהו שקשור בקרישיות והיום נותנים לחולים את המנות המלאות של מדללי הדם, ולא עשו זאת בעבר".

האם הווירוס עלול "להיתקע" בגוף ולהפוך למחלה כרונית? גוטליב לא אומר בבירור שלא. "זה וירוס שאנשים מאוד מתקשים להשיל. לא ברור אם אנשים נבדקים שוב כחיוביים עשרות ימים אחרי ההדבקה כי חטפו את זה שוב או שלא החלימו מעולם. ולא בטוח שהם מידבקים עדיין במצב הזה, אבל גם לא בטוח שלא. נראה שזה וירוס שהוא ממש אופטימלי לדבק בין בני אדם".

להחזיר את תחושת הנורמליות

בנוגע לשאלה על תרופות, אמר גוטליב: "תמיד חשבתי שרמדסיביר (התרופה של חברת גיליאד שנועדה במקור לאבולה ונמצאת היום בכותרות - ג"ו) תהיה תרופה אנטי-ויראלית חלשה שעוזרת רק כאשר תופסים את המחלה בשלביה המוקדמים, והתוצאות עד כה לא שינו את דעתי. עד היום תרופות חדשות ראשונות לווירוסים אף פעם לא היו טובות במיוחד", כלומר דרוש ניסיון עם הווירוס כדי ליצור תרופה טובה. בכל זאת, גוטליב מאמין שהמוצר עשוי להיות מאושר על בסיס ניסוי יחיד גם ללא קבוצת ביקורת. "כך אישרו גם את הכלורוקווין", ציין.

גוטליב אופטימי לגבי נוגדנים ממבריאים לטיפול בחולים. "יש ארבע חברות גדולות שעובדות על זה", הוא אומר, ולא מזכיר את קמהדע הישראלית. "ריג'נרון הצליחו במודלים של בעלי חיים ל-MERS. אבל הפיתוח קצת איטי מהלו"ז שתוכנן תחילה. אולי המוצרים הללו לא יהיו מוכנים בסתיו ובגלל כושר הייצור המוגבל, זו כנראה תישאר תרופה לחולים קשים ולא גשר לחיסון".

במהלך הקיץ, מאמין גוטליב, אפשר יהיה לחזור לסוג מסוים של שגרה. "אפשר יהיה לעשות פעילות פנאי או פעילות דתית בחוץ, במזג אוויר חם. חשוב להחזיר לאנשים תחושה מסוימת של הנורמליות. עד הקיץ או לכל המאוחר הסתיו, תהיה לנו יותר יכולת לבדוק חולים ממה שנוכל להשתמש, כפי שיש לנו כבר יוצר מנשמים. השאלה תהיה אם אפשר לעשות את הבדיקות מהר ואם אפשר לעשות אותן בקהילה, אולי אצל הרופא המטפל או במקום העבודה".

אבל, מזהיר גוטליב, אם תחלואה פירושה שאדם צריך לסגור מיד את העסק שלו ולשלוח כל מי שהיה בסביבתו הקרובה והרחוקה לבידוד, יכול להיות שאנשים יהססו להיבדק. כך גם אם יחייבו אותם באשפוז בלתי נגמר ללא תלות בתסמיניהם. יש להביא זאת בחשבון כאשר קובעים את תקנות ההתנהלות מול החולים". 

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בזכות תוצאות חזקות, אופטימיות לעתיד ומהלך תקדימי: זו המנצחת הגדולה עד כה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות