גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המפלצת שקמה על יוצריה: כך איבדה הממשלה את השליטה על החל"ת

המהלך שנועד לעזור לעובדים לשמור על מקום עבודתם, הפך לכלי בידי המעסיקים לצמצם הוצאות על חשבון המדינה ● המהלך של מנכ"ל הביטוח הלאומי לעודד הוצאת עובדים לחל"ת נעשה ללא ידיעת האוצר, שהתגייס לתקשר אותו ● בינתיים באוצר מבטיחים לתקן את הבעיות

שי באב"ד, שאול מרידור, רוני חזקיהו, מאיר שפיגלר / צילום: יונתן בלום, אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות", איל יצהר
שי באב"ד, שאול מרידור, רוני חזקיהו, מאיר שפיגלר / צילום: יונתן בלום, אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות", איל יצהר

1. המדינה מתעוררת לקורונה

שבת, 14 במרץ, הייתה סוערת. הקורונה הידפקה על דלתות מדינת ישראל, מספר החולים עמד על כ-200. במשרד האוצר פנו לשורה של גופים במשק שנחשבים "חיוניים", כולל "גלובס", וביקשו לקבל רשימות של עובדים שיהיו חייבים לצאת מהבית גם בתרחיש של סגר. הישראלים צבאו על רשתות המזון ובחברות רבות התנהלו דיונים קדחתניים סביב השאלה איך לפתוח למחרת והאם.

במוצאי השבת עלה נתניהו לשידור והודיע על סגירת הקניונים. זמן קצר לאחר מכן הודיעה חברת האופנה קסטרו של גבי ואתי רוטר כי תוציא לחל"ת את אלפי עובדיה, אחריה הגיעו פוקס ויתר יצרניות האופנה. הסכר נפרץ. תוך שלושה ימים מאות אלפי עובדים, ולא רק בענף הקמעונאות, נשלחו לביתם. התחזיות המוקדמות בממשלה היו ל-600 אלף מובטלים בשיא המשבר. בפועל הגענו באפריל למעל 1.1 מיליון דורשי עבודה. 25% מכוח העבודה במשק מצא את עצמו בבית, חודש אחרי שחגגו כאן שפל של 40 שנה באבטלה.

מפלצת החל"ת

2. הרעיון של מנכ"ל הביטוח הלאומי

יום ראשון, 10 במאי, דוח "דופק שוק העבודה" של שירות התעסוקה לחודש אפריל נפתח במשפט הבא "בחודש השני למשבר, אפריל 2020, המשיך לגדול שיעור דורשי העבודה מכוח העבודה כתוצאה ממשבר הקורונה וההחלטה לאפשר למעסיקים להוציא את עובדיהם לחל"ת ללא צורך בניצול מלוא ימי החופשה שצברו" (הדגשה שלנו).

זכרנו את ההחלטה הזו, שגרמה למעסיקים להוציא מאות אלפי עובדים לחל"ת, והחלטנו לחזור אליה, לדיונים שקדמו לה בממשלה, לפרוטוקולים, לסקירות שהוצגו ולחלופות שנבחנו. לא נלאה את זמנכם היקר. הממשלה לא קיבלה שום החלטה שעודדה את המעסיקים להוציא את עובדיהם לחל"ת. הנושא לא נדון בשום פורום בינמשרדי אחר.

את החלטת המדיניות שהשפיעה אולי יותר מכל החלטה אחרת על ניהול המשבר, קיבל מנכ"ל המוסד לביטוח לאומי מאיר שפיגלר, שהודיע ללא כל התראה מוקדמת על נוהל חדש שמאפשר לעובדים שיצאו לחל"ת לקבל דמי אבטלה בלי לאבד את ימי החופשה שצברו. לזכותו של שפיגלר ייאמר שאף אחד לא ניסה לשנות את ההחלטה מרגע שפורסמה, ובכירי האוצר אף הצביעו עליה בראיונות לתקשורת כפיתרון מרכזי שהמדינה מציעה לעובדים שחוששים לאבד את מקום עבודתם.

החופשה ללא תשלום היא מכשיר שנועד לפתור בעיות נקודתיות במקומות העבודה. היא רלבנטית, למשל, עבור עובד שנוסע לחו"ל לשנתיים-שלוש ויש סיכוי שיחזור לעבודה. היא חוסכת למעביד את ההוצאות הכרוכות בסיום העסקה, שומרת על קשר של העובד למקום העבודה וחוסכת את עוגמת הנפש של הליך פיטורים. אף אחד ממנסחי רעיון החל"ת לא חשב שיהפוך לסמל של משבר לאומי, או במלים פחות נעימות, למכת מדינה.

3. באוצר תקשרו את המהלך

צריך לומר ביושר, באותה העת הנהלת האוצר, ובהם המנכ"ל שי באב"ד, היטיבה לתקשר את המהלך. ההסבר היה פשוט ואף די רציונלי. באופן הזה, אמרו שם פעם אחר פעם, המדינה בעצם נכנסת בנעלי המעסיק ומשלמת את מרבית השכר, העובדים מקבלים רשת ביטחון מפני פיטורים ואת מרבית השכר ובא לציון גואל. ההערכה שהושמעה בפנינו פעם אחר פעם היתה פשוטה - מיד לאחר פסח המשק יחזור לעצמו, העובדים יחזרו לעבודה והנזק שנגרם בינתיים סביר ומידתי.

הנתונים מלמדים שהתיאוריה הזו קרסה אל תוך עצמה. מקבלי ההחלטות הכלכליים התקשו להעריך את עומק המשבר. לא רק עקומת החולים גדלה בקצב אקספוננציאלי אלא גם עקומת העובדים שנשלחו לביתם.

4. מה אומרים המספרים היום

נתונים שפרסם השבוע שירות התעסוקה מלמדים עד כמה ההחלטה ההיא - זו שהתקבלה כמעט בחטף, זו שנראתה תחילה כהטבה משמעותית - הייתה הרסנית למשק, הרסנית לשוק העבודה, הרסנית עבור חייהם של מאות אלפי ישראלים. עקומת החולים אולי השתטחה, אבל מספרי שוק העבודה מפחידים, לא פחות.

שיעור המובטלים מבין היוצאים לחל"ת נמצא כל הזמן בעלייה (ובאפריל עמד על פי 2 יותר מאשר במרץ), 6,000 איש נרשמו גם בחודש אפריל מדי יום בממוצע בשירות התעסוקה. בערים רבות (דוגמת אילת) מחצית מכוח העבודה יושב בבית. לפי שירות התעסוקה מתחילת המשבר ועד אתמול חזרו לעבוד רק 54 אלף עובדים שיצאו לחל"ת, קמצוץ מתוך ה-1.1 מיליון שאיבדו את עבודתם.

הזינוק בפניות של עובדים שהוצאו לחל"ת

נתוני הביטוח הלאומי מדברים על כ-96 אלף עובדים בחל"ת שחזרו עד היום לעבודתם (נתוני הביטוח הלאומי מתקבלים מדיווחי המעסיקים באמצעות מערכת השכר): יותר טוב אבל עדיין פחות מ-10% מסך העובדים שנשלחו הביתה - ואנחנו כמעט חודש מאז החלה החזרה לשגרה.

5. התמריצים של המעסיקים

עד כמה המשק לא חוזר לשגרה מבחינה תעסוקתית אפשר ללמוד אפילו מההודעה שהוציא השבוע לבורסה רמי שביט, בעלי המשביר לצרכן. שביט יפתח באיחור את החנויות שבבעלותו ויחזיר לעבודה רק מחצית מהעובדים. במלים פחות מכובסות, 50% מהעובדים יישארו בבית, בחוסר ודאות. סביר להניח שמאות יפוטרו. בדיוק כמו ש-200 מעובדי חברת הביטוח הראל פוטרו לאחרונה.

אלו כמובן דוגמאות בלבד, אבל המסר ברור: מודל החל"ת במתכונתו הנוכחית מספק למעסיקים תמריץ להשאיר את העובדים בבית. במהלך המשבר היו לא מעט מעסיקים שחרקו שיניים כדי להשאיר את העובדים בעבודה. הם לא יקבלו על-כך כל סיוע מהמדינה. המודל הגרמני, שמאפשר למדינה לסבסד חלקית את שכר העובד זוכה לחיקוי בכל מדינות אירופה - אבל לא נבחן כאן ברצינות הראויה.

6. הסיכון המוסרי של עולם העסקים

ויש גם את נושא ה-Moral hazard. במקרה של החל"ת הוא מכה פעמיים. בשלב הכניסה למשבר עשו בו שימוש מעסיקים חזקים, שלא התביישו לשלוח עובדים לחל"ת על-חשבון המדינה בתקופת חופשת הפסח. העובדה שהמדינה ויתרה על ניכוי ימי החופש הקשתה על העובדים לסרב להצעה. החלק השני של תופעת הניצול לרעה בא לידי ביטוי בשלב היציאה - המעסיקים, שהוציאו עובדים לחל"ת, דורשים כעת מהמדינה פיצוי על החזרתם לעבודה.

עד שסוגיית הפיצוי לא תוסדר, יש למעסיקים האלה תמריץ כלכלי מעוות להשאיר את העובדים בבית, כקלפי מיקוח, כדי להגדיל את הלחץ על המדינה ללכת לקראתם בתוכניות סיוע ומענקי עידוד תעסוקה ומתוך חישוב ציני קר שככל שיחזירו יותר עובדים בעתיד - כך הפיצוי שיקבלו מהמדינה יגדל.

והשאלה הכי גדולה: האם לא יצרנו כאן מפלצת, ובמשבר הבא, שיבוא נניח בצורת גל שני של מגפה - נקבל צונאמי של עובדים שיישלחו הביתה.

7. באוצר מבטיחים שהבעיה תיפתר

באוצר מבטיחים לנו שלא יתנו לזה לקרות. מעסיקים שמיהרו לשלוח עובדים הביתה לא ירוויחו פעמיים. "אם מעסיק שלח לחל"ת נניח 100 עובדים, לא יקבלו פיצוי על ה-50 או ה-70 הראשונים שהם יחזירו לעבודה, אלא רק החל מהעובד ה-51 או ה-71", מסבירים בכירים באוצר. ואנחנו מסייגים: התנאים לקבלת המענקים לעידוד התעסוקה (בהיקף כולל של 6 מיליארד שקל), עדיין לא נקבעו ואף אחד לא מבטיח לנו שעמדת הדרג המקצועי היא זו שתקבע בסופו של דבר.

לגבי היקפי הענק של היציאה לחל"ת אומרים לנו באוצר, "יש המון עובדים שחזרו אבל הם לא מדווחים. רק בתחילת יוני כשיצאו תלושי משכורת נדע כמה עובדים חזרו". באשר להסדר לגופו אומרים באוצר, כי "בלי החל"ת היו הרבה יותר מפוטרים. צריך לתקן את הסיפור של ימי החופש כי הייתה יותר מדי קלות בהוצאה של העובדים לחל"ת. צריך לעשות תיקון כדי שלא תיווצר סיטואציה שאם יהיה גל שני המעסיק ישר יוציא עובדים לחל"ת. צריך להחזיר את המצב למה שהיה, לפני ששפיגלר עשה דין לעצמו ולהחזיר את הקיזוז".

8. שפיגלר: החלטה בשיקול דעת

מנכ"ל המוסד לביטוח לאומי מאיר שפיגלר דוחה את הטענה שההחלטה שלו להקל על יוצאים לחל"ת לתבוע דמי אבטלה התקבלה כלאחר יד. "זו הייתה החלטה מקצועית, שנדונה בקרב גורמי המקצוע אצלנו ומתוך ראיית טובת העובד והמעביד ורצון לשמור על הקשר בין העובד ומקום עבודתו. ברור שהיינו כל הזמן בקשר שוטף עם האוצר".

גם לגופו של עניין אומר שפיגלר, כי אינו מצטער על ההחלטה. "במשבר הקורונה נתקלנו במצב שלא הכרנו בעבר. העסקים נסגרו כתוצאה מהחלטה של הריבון. לנגד עיני עמדה ההזדהות עם אותם עובדים שהוצאו לחופשה מכיון שמקום פרנסתם סגר את שעריו. לא היה מקום לנכות לעובדים האלה ימי חופשה - כי לא למקרה כזה נוצר ההסדר. הרי מה עושים עם עובדי המגזר הציבורי שהוצאו לחופשה ולא היו להם מספיק ימי חופשה"?

לפי שפיגלר, "המדינה מימנה להם את יתרת ימי החופשה. העובדה שמרבית העובדים בחרו את האפשרות לצאת לחל"ת על-פני האלטרנטיבה של פיטורים, מראה שגם לדעתם ההחלטה שלנו הייתה לא רק עדיפה אלא גם יותר נכונה, מוסרית ומשקית. אנחנו לא ניתקנו את הקשר בין העובד למקום עבודתו ועדיין צריך לזכור - עובדים שיצאו לחל"ת מאבדים זכאות לדמי אבטלה אם יפוטרו בתום החל"ת (עבור התקופה שבה היו בחל"ת - ע.ב). אני ער לרגשות ומצוקות של האזרחים, בשביל זה אני נמצא בביטוח הלאומי. אני מייצג את האוכלוסיה ולא את האינטרסים של גורמים אחרים. יש גבול לעזות המצח של אנשים שלא רואים את הצד השני".

9. פחות קומבינות, יותר מודל גרמני 

השאלה היא מה עושים מכאן והלאה. איזה לקח מפיקים ואיך נערכים למשבר הבא, שעלול להגיע בצורת גל שני של התפרצות קורונה, למשל. המשק מוכה האבטלה לא צפוי להתאושש לפני סוף 2021. הוא לא יוכל לספוג עוד נחשול של הוצאת עובדים לחל"ת - אבל זה בדיוק מה שיקרה כל עוד המדינה משלמת למעסיקים, ששולחים עובדים הביתה במקום להשאיר אותם בעבודה.

באוצר נרתעו עד היום ממודלים של השתתפות המדינה בשימור עובדים, כמו זה שמצליח כל-כך בגרמניה. שם ישנו מעין סבסוד של המדינה את שכר העובדים, שממשיכים לעבוד. "מה שמצליח בגרמניה לא יעבוד בישראל", אומרים לנו באוצר. המחשבה בירושלים מתמקדת כל העת בתרגילים ובקומבינות, שיעשה להם המעסיק הישראלי הממוצע. המצב הקיים הוא בעיניהם הרע במיעוטו. למשק מגיע חזון קצת יותר נועז. 

עוד כתבות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים