גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות: חבלי משיח - האם הפעם הקפיטליזם יתמוטט?

מרקסיסטים, מלאים או חלקיים, חושבים כי כעת הגיע המשבר הסופני של הקפיטליזם, שהובטח להם עוד ב-1848 ● אולי, אבל אפילו טרוצקי לא היה מאמין

טרוצקי / צילום: AP
טרוצקי / צילום: AP

למרכיב המשיחי בפוליטיקה אין כל קשר עם דת, לפחות לא דת מאורגנת. אינן דומות הציפיות המשיחיות של אמונות דתיות לאלה של אמונות פוליטיות. אבל הנכונות להתאזר בסבלנות כי-בוא-יבוא מלמדת אותנו די הרבה על רצינות הממתינים ועל מידת דבקותם במטרה.

קחו למשל את המרקסיסטים. הם ממתינים זה 170 שנה למשבר הסופני של הקפיטליזם. מרקס ואנגלס הבטיחו אותו עוד ב-1848. אבל ההיסטוריה הערימה עליהם. הידיעות על גילוי הזהב בקליפורניה, ושנתיים אחר כך גם באוסטרליה (1851-1849), שכנעו אותם שחורבן הקפיטליזם יצטרך להידחות.

כל זה לא ריפה את ידי המאמינים. דורות גדלו על ברכי "דאס קפיטל", פיתחו הבנה מדעית של מהלך ההיסטוריה, והתעניינו רק בעובדות האובייקטיביות שלה. הן הוליכו אותם פעם אחר פעם אל המסקנה, שזהו זה.

אבל זה לא היה זה. אחת לעשר שנים התמוטטו הבורסות. פה ושם הוכרז "שפל", עם אבטלת המונים. דא עקא שהקפיטליסטים תמיד מצאו איזה סידור: אוצר טבע חדש, מושבה חדשה, מלחמה חדשה. הם תמיד נשארו בחיים, ועוד הייתה להם החוצפה לטעון לפני 30 שנה שהם בכלל ניצחו. חכמים נגד המונים מנוצלים. נראה אותם נגד וירוסים.

הידיעה הדחופה על התמוטטותו הממשמשת ובאה של הקפיטליזם חוזרת ומתדפקת על דלתותינו. ניאו-מרקסיסטים, קוואזי-מרקסיסטים וסתם גנבים ספרותיים אינם מדברים עוד על קפיטליזם, לפחות לא באותה התכיפות. זה זמן מה שהם מעדיפים לטווח את האש על "גלובליזם" ובייחוד על "ניאו-ליברליזם". הסדר הניאו-ליברלי, הם מודיעים, הגיע אל קיצו.

האבטלה בארה"ב עמדה בשבוע שעבר על 14.7%. ב-130 השנה האחרונות ראינו אבטלה גדולה ממנה רק בשנות ה-30 של המאה ה-20. בבריטניה, המשבר הנוכחי הוכרז ל"גרוע ביותר זה 300 שנה". קשה להשוות, כי למי עוד מן השחקנים הנוכחיים הייתה מדינה מסודרת ב-1720.

מותר למרקסיסט, לרבע-מרקסיסט או אפילו למרקסיסט של אסוציאציות לחשוב שמשבר מן הגודל הזה אומנם ניחן בתכונה המבוקשת: סופניות. גם הטור הזה הביע דעות סופניות בשבועות האחרונים, והוא אינו מתכחש להן.

פח הזבל? לאו דווקא

אבל מן המרתף בלום-האוצרות של יוטיוב בקע בימים האלה נאום בן כמעט 90 שנה של טרוצקי (התאריך הנקוב הוא אחד בדצמבר 1932). הוא כבר היה בחזקת מי-שהיה, גולה נרדף במקסיקו, עוד מעט ישיג אותו גרזינו של מתנקש בשירות סטאלין.

טרוצקי הציע תחזית על עתיד העולם. היא לא מילאה את ציפיותיו של מרקסיסט מצוי. טרוצקי היה האיש שהשמיע ב-1917 את המליצה המפורסמת על מקומם של מתנגדי המהפכה ב"פח הזבל של ההיסטוריה". בתחילת שנות ה-30 הוא היה יכול לשלוח לשם במצפון שקט את כל העולם ורכושניו.

סוף-סוף, הקפיטליזם עמד בעיצומו של המשבר הגדול ביותר מאז ומעולם: ירידה של 33% בתפוקה התעשייתית העולמית וירידה של 60% בסחר. בארץ העשירה והיצרנית ביותר בעולם, ארה"ב, המנועים השתנקו או כבו. מיליונים רעבו ללחם. בדצמבר 1932, שלושה חודשים לפני השבעת פרנקלין רוזוולט לנשיא, המערכת הבנקאית עמדה על סף התמוטטות, ולממשלה לא היה מושג מה לעשות.

"אירופה חדלה להיות מרכז העולם, ושטות תהיה להניח שהיא תוכל לחזור וליהנות מן המעמד הזה", אמר טרוצקי, באנגלית. "המשבר האיום הנוכחי, על אף השפעותיו ההרסניות על ארה"ב, יוסיף וישנה את יחסי הכוחות, לא לטובת אירופה, אלא לטובת ארה"ב".

זו הייתה תחזית מדהימה למדי, כמעט מנוגדת לשכל הישר. למרבה הצער, הווידיאו של יוטיוב נקטע מיד לאחר המילים המצוטטות, ולא הייתה לי ההזדמנות למצוא את ההסבר המלא. בכתבי טרוצקי לא מצאתי עדיין את המילים החסרות.

125 אלף מטוסי קרב בשנה

שנות ה-30 היו מלאות הערכות קודרות על עתידה של אמריקה. לא רק מרקסיסטים משיחיים ציפו לנפילת שיטתה הכלכלית, אלא גם פשיסטים וסתם לאומנים האמינו שחבלי משיח יפטרו אותם מעונשה. אלה גם אלה רחשו בוז לאמריקה, לפעמים מסיבות מפתיעות בקרבתן (מטריאליזם, פלוטוקרטיה), לפעמים מסיבות מנוגדות בהחלט, או מנוגדות לכאורה.

תשע שנים לאחר תחזיתו הנועזת של טרוצקי, גרמניה הנאצית ויפן המיליטריסטית אסרו מלחמה על ארה"ב. היא לא הייתה מוכנה, וזמן מה היה נדמה לאוסרות שתוקפנותן תעלה יפה. איש לא העלה בדעתו שאיזושהי ארץ תוכל לייצר בשנה 125 אלף מטוסי קרב או 60 אלף טנקים; שצבא של 50 אלף שסוסים גררו את קני הארטילריה שלו, יתרחב במהירות לכוח רב יבשתי של 7 מיליון.

למען האמת, ההיסטוריה של ארה"ב מלאה דוגמאות של זרים שהמעיטו מערכה לרעת יכולתם להבין את העולם. אפשר למצוא ביטויים של זלזול וביטול (מצד אירופים) עוד בשנים הראשונות של המאה ה-19. כותב צרפתי מפורסם, שסיפק לימים השראה לפשיסטים, חשב ש"צחנת מוות" בוקעת מפיה. אמריקה, כנראה יותר מכל מעצמה גדולה לפניה, הצליחה לחזור ולתקן מסלול בשעת סערה.

קריאת ייאוש

אין זאת אומרת שהיא תצליח הפעם. ביום כתיבת הרשימה הזו (יום שלישי בבוקר) שמענו כי שש מדינות של ארה"ב, כולל קליפורניה, פנו בקריאת ייאוש לממשלה הפדרלית להעניק להן בדחיפות טריליון דולר כדי שיוכלו לשלם שכר לספקי שירותים בסיסיים, כולל צוותי אמבולנסים, שוטרים וכבאי אש. כל הדמוקרטיות התעשייתיות העשירות יורדות בשבועות האלה מנכסיהן, ולא ברור כלל מה קשה או ארוכה תהיה הדרך חזרה.

כמו לפני 80 שנה, מעצמות עולות, דינמיות ומעוטות-עכבות, שוחרות את רעת הדמוקרטיה. כמו לפני 80 שנה, קו ההגנה של הדמוקרטיה עובר באמריקה. במקרה שאיש לא שם לב, אנחנו חיים בזמנים גורליים.

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35