גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שיטת "השוטף פלוס אף פעם לא תקבל מענק" מגיעה למבחן בג"ץ

רו"ח עופר מנירב עתר לבג"ץ נגד נוסחת הפיצוי ב"פעימה השלישית" לעסקים בעלי מחזור של 1.5-20 מיליון שקל, בשל אי-התחשבות בשיטת התשלומים הנהוגה בארץ והמכונה "שוטף פלוס" שפוגעת בגובה המענק ● לאחרונה דיווח "גלובס" על הבעיה העומדת בלב העתירה

הפגנת העצמאים בישראל / צילום: טל קירשנבאום
הפגנת העצמאים בישראל / צילום: טל קירשנבאום

מנגנון ונוסחת החישוב לצורך בחינת עצם הזכאות של עוסקים למענק "הפעימה השלישית" והיקף שיעורו יוצרים אפליה מובנית בין עוסקים המדווחים על "בסיס מצטבר" לבין אלה המדווחים על "בסיס מזומן", ובעיקר ציבור "בעלי המקצועות החופשיים", בהם עורכי דין ורואי החשבון - כך טוען רו"ח עופר מנירב, נשיא לשכת רואי החשבון לשעבר ובעל משרד רואי חשבון עצמאי, בעתירה שהגיש אתמול (ד') לבג"ץ נגד משרד האוצר ורשות המסים.

השבוע נפתחה האפשרות להגשת בקשות למענק סיוע לעסקים להשתתפות בהוצאות קבועות, המהווה "פעימה שלישית" של תשלום המענקים לעצמאים. למענק זה, בסכום של עד 400 אלף שקל, יכולים להגיש בקשה עסקים בעלי מחזור של 18 אלף שקל עד 20 מיליון שקל בשנה, אשר חלה ירידה של 25% במחזור הפעילות שלהם בחודשים מרץ-אפריל 2020 ביחס לתקופה המקבילה בשנת 2019.

לטענת מנירב בעתירה, מנגנון ונוסחת החישוב לצורך בחינת הזכאות למענק "הפעימה השלישית" יוצרים עיוות חמור בנתונים ומשקפים באופן חלקי וחסר ביותר, אם בכלל, את היקף הנזקים שנגרמו לאותם עוסקים המדווחים על בסיס מזומן על-פי חוק עקב מגפת הקורונה.

בראשית החודש דיווח "גלובס" על הבעיה העומדת כעת בלב העתירה, הנוצרת בעקבות מסורת התשלומים המפוקפקת הנהוגה בארץ, המכונה "שוטף פלוס".

גם בימים כתיקונם עולות לא מעט טענות נגד השיטה הזו, במסגרתה נותנים עסקים שירות או מוצר אך רואים את כספם רק לאחר 30, 60 או 90 יום; אך בתקופה המשברית הנוכחית שיטת התשלומים הזו גורמת נזק כלכלי ממשי לעסקים, עד כדי כך שהיא גוררת חלק מהם אל מחוץ לתחום הזכאות למענק.

אותם עסקים מקבלים בחודשים אלה תשלומים בגין עבודות ושירותים שניתנו טרום המשבר - אותם תשלומי "שוטף פלוס", ואינם יכולים להצהיר כי הכנסתם בחודשים מרץ עד יוני ירדה ב-25% בהשוואה ל-2019, מאחר שאל חשבונם נכנסים תשלומים עבור עבודות שביצעו לפני מספר חודשים. התוצאה: הם אינם זכאים למענק מהמדינה, הגם שבחודשי המשבר הפעילות שלהם היא אפסית. את המשבר החמור ביותר הם ירגישו ביולי, כאשר ייגמרו תשלומי "השוטף פלוס", וחשבונם יהיה ריק.

הטענות בנוגע לשיטת "השוטף פלוס" הועלו בפני הגורמים הרלוונטיים פעם אחר פעם בישיבות שנערכו לגיבוש תנאי המענק, אך הבעיות לא תוקנו.

10% מענק במקום 35%

על הרקע הזה הוגשה עתירתו של רו"ח מנירב, הטוען כי נפגע אישית מאופן חישוב המענק, ללא התחשבות בשיטת "השוטף פלוס". מנירב מסביר כי משרדו עונה להגדרת "עוסקים גדולים" - עסקים בעלי מחזור של בין 1.5 מיליון ל-20 מיליון שקל, לגביהם נקבע כי שיעור הזכאות למענק יחושב כפונקציה של ירידת מחזור העסקאות בין מרץ-אפריל 2019 לבין מרץ-אפריל 2020.

לטענת מנירב, בעוד הירידה בהכנסות במשרדו, על-פי היקף חשבונות העסקה בתקופת הבסיס ב-2019 (החשבונות לתשלום שהוצאו ללקוחות המשרד בתקופה זו), הייתה בשיעור של 61.2% לאור המשבר - הרי שכשבוחנים את הדברים לפי אופן החישוב בהתאם למתווה הקיים בהחלטה, הירידה הייתה בהיקף של 28.3% בלבד.

כך, נטען, במקום שהוא יזכה לקבל מענק בהיקף של 35% ממקדם ההשתתפות בהוצאות, כפי שמגיע לו בהתבסס על הנתונים לעיל - הרי שהוא יזכה לקבל מענק בגובה 10% בלבד.

עופר מנירב / צלם: איל יצהר

על-פי העתירה, נוסחת החישוב הקבועה בהחלטת הממשלה לצורך בחינת הזכאות והיקף שיעור המענק, יוצרת אפליה בין עוסקים המדווחים למע"מ על בסיס מזומן לעוסקים המדווחים על בסיס מצטבר, כאשר מן העבר האחד, העוסקים המדווחים על בסיס מצטבר יזכו לקבלת מענק במתאם מקסימלי לירידת הכנסותיהם, שעה שהעוסקים אשר מדווחים למע"מ על בסיס מזומן, לא יזכו לקבל מענק קורלטיבי לירידת הכנסותיהם (אם בכלל).

"הותרת מנגנון ונוסחת החישוב לעצם הזכאות למענק ושיעורו במתכונתם הנוכחית, כפי שנקבעה בהחלטה, תעקר מתוכן את מטרתה הנעלה של הממשלה בהחלטתה, קרי, לסייע לעוסקים עקב המשבר במענקים כלכליים, ותוביל בסופו של יום לפגיעה קשה בזכויות עוסקים המדווחים על בסיס מזומן, לרבות אף בזכות היסוד של אותם עוסקים המעוגנת בחוק יסוד: חופש העיסוק, בדמות העמדת אותם עוסקים בפני סיכון ממשי ביחס ליכולתם להמשיך ולנהל את עסקם לאור המשבר ואי-קבלת המענק באופן מלא ומותאם להיקף הפגיעה בהתאם למדרגות שנקבעו בהחלטה", נכתב בעתירה.

רו"ח מנירב מסביר בעתירתו כי באופן כללי, קיימות שתי שיטות דיווח שונות על הכנסות לרשויות מע"מ ומס הכנסה: דיווח על בסיס מזומן ודיווח על בסיס מצטבר. בשיטה הראשונה, דיווח על בסיס מזומן, מועד ההכרה בהכנסה או בהוצאה נקבע לפי מועד התשלום בפועל, ובשיטה השנייה עיתוי ההכרה בהכנסה או בהוצאה הוא לפי המועד שבו התגבשה הזכות לקבלת ההכנסה או החובה לתשלום ההוצאה, וללא קשר לביצוע התשלום עבורם בפועל.

לטענת מנירב, אופן קביעת "מחזור העסקאות" לצורך חישוב המענק, כמחזור לצורך מע"מ, יוצר עיוות קיצוני כאשר מדובר בעוסקים המדווחים על בסיס מזומן. "מאחר שאותם עוסקים שמדווחים על בסיס מזומן - בניגוד לעוסקים אחרים המדווחים על 'בסיס מצטבר' - מחויבים על-פי הוראות ניהול ספרים להנפיק חשבוניות עסקה (חשבוניות לתשלום) עם ביצוע העבודה, ורק במועד התשלום בפועל הם נדרשים להנפיק חשבונית מס ולדווח למע"מ, הרי שהמחזור שלהם לצורכי מע"מ, ביחס לתקופת המענק, בהכרח לא ישקף את מחזור הפעילות המלא שלהם באותו החודש, שכן מדובר בהכנסות שמקורן בעסקאות שבוצעו בחודשים עובר למועד הדיווח בגינן, ובעניינו בחודשים אשר קדמו למגפת הקורונה", נכתב בעתירה.

לטענת רו"ח מנירב, יישום ההחלטה במתכונתה הנוכחית תוביל לעיוותים קשים בחישוב גובה המענק לו זכאים עוסקים המדווחים על בסיס מזומן, וזאת בהיעדר קורלציה בין מחזור העסקאות שידווח על-ידם בגין תקופת המענק לבין העסקאות שבוצעו על-ידם בפועל במהלך תקופה זו.

עוד כתבות

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים