סיבוב פרסה של הממשלה או טענות סרק של העצמאים? המחלוקת סביב המענק לעצמאים על חודש מאי

לטענת ארגוני העצמאים משרד האוצר קבע כי המענק שהובטח לעצמאים בגין חודש מאי יבוטל, בשל החזרה לשגרה של המשק ופתיחת העסקים • גורמים באוצר טוענים כי לא התקיים דיון להעניק מענק נוסף בגין חודש מאי, וכך גם לא בוטל כל מענק מתוכנן

הפגנת העצמאים בישראל / צילום: טל קירשנבאום
הפגנת העצמאים בישראל / צילום: טל קירשנבאום

העצמאים יהיו או לא יהיו זכאים למענק בגין הנזקים שנגרמו להם בעקבות משבר הקורונה בחודש מאי? לטענת ארגוני העצמאים משרד האוצר חזר בו מההבטחות להעניק מענק תמיכה נוסף לעצמאים בגין חודש מאי, בתוך הפרת הבטחה מפורשת שנתן ראש הממשלה בנימין נתניהו לראשי ארגוני העצמאים.

מנגד, טוענים גורמים באוצר כי לא התקיים באוצר דיון בנוגע למענק נוסף לעצמאים בגין חודש מאי, ובהתאם גם לא בוטל כל מענק מתוכנן.

גורמים שונים שניהלו בימים האחרונים שיחות עם האוצר טוענים כי הנימוק של האוצר לביטול המענק הנו החזרה לשגרה של המשק ופתיחת העסקים, אך בפועל עסקים רבים לא חזרו לשגרה, הפעילות בעסקים שנפתחו מצומצמת משמעותית ביחס לימים שלפני משבר הקורונה וענפים רבים כלל לא הורשו לחזור לפעילות ונותרו סגורים, ובהם ענפים מתחום המסעדנות, התרבות, התיירות והספורט.

גורמים באוצר טוענים כי כל האמירות הללו אינן נכונות, לא התקיימו דיונים בנוגע לפעימה נוספת למענקים שפורסמו ולא ניתנה החלטה לבטל משהו שכלל לא גובש.

ב-3 במאי נערכה פגישה בת שלוש שעות בהשתתפות ראש הממשלה ונשיאי, יושבי-הראש ומנכ"לי הארגונים המאוגדים תחת להב, במסגרתה הוצפו כלל הבעיות הרוחביות עמם מתמודדים מאות אלפי עצמאים, מעסיקים ובעלי עסקים ברחבי הארץ, בעקבות משבר הקורונה. בסיכומה של הישיבה ניתנו לראשי הארגונים הבטחות אישיות מצד ראש הממשלה לטיפול בנושאים שעלו. בין ההבטחות שניתנו הייתה ההבטחה להאריך את המענק שניתן במסגרת הפעימה השנייה בעבור נזקי חודש אפריל - ומכונה "דמי האבטלה לעצמאים", בשל השוואת תקרת המענק לתקרת דמי האבטלה של השכירים (10,500 שקל) - גם לחודש מאי. בפגישה נכחו גם שר האוצר הקודם, משה כחלון וכן מנכ"ל משרד האוצר לשעבר, שי באב"ד. שר הכלכלה אף חזר על הבטחה זו מספר פעמים, והעצמאים היו בטוחים כי הנושא סגור.

כעת מתברר כי לא רק שהנושא לא היה סגור, אלא שלדברי גורמים באוצר הוא כלל לא עלה לדיונים באוצר במסגרת הדיונים על תכנית הסיוע הכוללת לעצמאים.

לדברי עו"ד רועי כהן נשיא להב, לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל: "סיבוב הפרסה שממשלת ישראל עושה בלקיחת האחריות על ציבור העצמאים, שנמנע מהם לחזור לעבודה בגלל הוראות משרד הבריאות והפקרתם לגורלם מעידה על הניתוק שקיים בין הממשלה לאזרחיה. מדובר בהבטחה פומבית של ראש הממשלה לדמי אבטלה לעצמאים בחודש מאי, שר הכלכלה הקודם שחזר על כך פעם אחר פעם בתקשורת והפרת הבטחה זו תביא עשרות אלפי עצמאים להישאר ללא יכולת קיום, האם זו הבשורה הגדולה של הממשלה החדשה ליצור כאן במדינת ישראל את "החודש הנעלם" - חודש ימים שכאילו לא קיים עבור העצמאים מענף התרבות, התיירות, האירועים - ובעצם אומרת להם שילכו ויחפשו את עצמם המדינה לא סופרת אותם מסנטימטר. לא נוותר ונדאג שכל עם ישראל יידע שאין יותר על מי לסמוך, מדינת ישראל לצערי ויתרה על ציבור העצמאים ותשלם מחיר כלכלי כבד בהמשך הדרך".

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "משרד האוצר גיבש חבילת צעדים מקיפה במטרה לסייע לעצמאיים ולעסקים שנפגעו ממשבר הקורונה. חבילת הצעדים שהוצגה לציבור ואושרה על ידי הממשלה כוללת שני מענקי סיוע ייעודיים לעצמאים בסכומים של עד 6,000 שקל ו-10.5 אלף שקל, כל אחד, בהתאמה (הפעימה הראשונה והשנייה). כמו כן, החבילה כוללת גם מענק סיוע לעסקים קטנים בעד השתתפות בהוצאות קבועות, שיכול להגיע עד לסכום של 400 אלף שקל (הפעימה השלישית). עלות שלושת הפעימות מסתכמת בכ-9 מיליארד שקל, והיא מצטרפת לפטור מארנונה עסקית ל-3 חודשים בעלות של כ-3 מיליארד שקל, קרן הלוואות לעסקים בהיקף של כ-20 מיליארד שקל, וזאת לצד דחיות תשלומים ואגרות ועוד. יודגש, כי לא קיים כל שינוי לעניין מענקים אלה, והם משולמים לעצמאים ולעסקים הקטנים כסדרם. בנוסף לכך בימים הקרובים יוצג המתווה למענק לעידוד התעסוקה בהיקף של 6 מיליארד שקל. כל פרסום אחר בנושא הינו שגוי".