גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מזקקות הפסדים: הירידה החדה במחירי הנפט הובילה את בזן ופז להפחתות מלאי ולהפסדים כבדים

בזן הציגה ברבעון הראשון השנה הפסד של כ-146 מיליון דולר, ואצל פז הסתכם ההפסד ב-97 מיליון שקל - החלה לבחון דרכי היפרדות מבית הזיקוק ● שתי חברות הזיקוק ביצעו ברבעון הראשון הערכות שווי לבתי הזיקוק שבבעלותן, שהיו גבוהות מהשווי הרשום בספריהן, ולכן הן לא נדרשו לבצע הפחתות בגין פעילות הזיקוק

משאבת נפט בטקסס / צילום: Eric Gay, Associated Press
משאבת נפט בטקסס / צילום: Eric Gay, Associated Press

קריסת מחירי האנרגיה בעולם ברבעון הראשון של 2020, בעקבות התפרצות משבר הקורונה, הובילה להפסדים כבדים במגזרי זיקוק הדלקים של שתי חברות הזיקוק הישראליות, בזן  ופז . הפסדים אלו הובילו את בזן להציג ברבעון הראשון השנה הפסד של 145.7 מיליון דולר, בעוד שאצל פז הסתכם ההפסד ב-97 מיליון שקל.

לשם השוואה, ברבעון הראשון אשתקד רשמה בזן רווח נקי של 62.6 מיליון דולר (ורווח נקי של 99.3 מיליון דולר ב-2019 כולה). פז הציגה ברבעון המקביל אשתקד רווח נקי של 85 מיליון שקל, אולם סיכמה את 2019 כולה עם הפסד של 262 מיליון שקל, עקב הפרשות של 566 מיליון שקל בגין ירידת ערך מוניטין שנאלצה לרשום.

בזן, שבשליטת עידן עופר, מחזיקה ומפעילה בתי זיקוק בחיפה, בעוד שפז, המתנהלת ללא גרעין שליטה, מחזיקה ומפעילה את בית הזיקוק באשדוד. יש לציין כי הן בזן והן פז ערכו ברבעון הראשון הערכות שווי לבתי הזיקוק שבבעלותן; הערכת השווי של ארנסט אנד יאנג קבעה לפעילות הדלקים של בזן שווי של 1.7 מיליארד דולר, ואילו הערכת השווי של BDO זיו האפט קבעה לבית הזיקוק באשדוד שווי של 805 מיליון דולר.

הערכות שווי אלו היו גבוהות מהשווי הרשום בספרים, ולכן שתי החברות לא נדרשו לבצע הפחתות בגין פעילות הזיקוק ברבעון הראשון.

בזן: הפסד של 177 מיליון דולר במגזר הדלקים

ברבעון הראשון של 2020 רשמה בזן ירידה של 9.5% בהכנסות מגזר הדלקים שלה ל-1.23 מיליארד דולר, והפסד מגזרי של 177 מיליון דולר. הפסד מגזרי זה כלל EBITDA (רווח תפעולי לפני פחת והפחתות) שלילי של 150 מיליון דולר, וכן הוצאות פחת והפחתות בהיקף של 27 מיליון דולר. לשם השוואה, ברבעון המקביל אשתקד רשמה בזן רווח של 66 מיליון דולר במגזר הדלקים שלה, ואילו ב-2019 כולה רשם מגזר זה רווח של 130 מיליון דולר.

אצל פז מהווה מגזר הזיקוק פעילות מצומצמת יותר, ומשכך גם השפעתו על הדוחות הכלליים הייתה מתונה יותר. ברבעון הראשון ירדו הכנסות מגזר הזיקוק של פז ב-12% ל-2.3 מיליארד שקל, והובילו להפסד מגזרי של 179 מיליון שקל. הפסד מגזרי זה כלל EBITDA שלילי של 119 מיליון שקל, וכן הוצאות פחת והפחתות בהיקף של 60 מיליון שקל. לשם השוואה, ברבעון המקביל אשתקד רשמה פז הפסד של 4 מיליון שקל בלבד במגזר הזיקוק שלה, וב-2019 כולה רשם מגזר זה הפסד של 65 מיליון שקל.

בבזן מציינים כי בעקבות הירידה במחירי הנפט הגולמי בעולם, ובהתאם לכך גם במחירי מוצרי הדלק, הכירה החברה ברבעון הראשון בהפסד של 106 מיליון דולר מירידת ערך מלאי, מתוכו כ-36 מיליון דולר בגין מלאי נפט גולמי, כ-67 מיליון דולר בגין מלאי מוצרי דלק וכ-3 מיליון דולר בגין מלאי מוצרים ארומטיים. כך, שללא ירידה זו בערכי המלאי, רשמה החברה איזון בשורת ה-EBITDA המנוטרל.

במהלך הרבעון הראשון ירד מחיר הנפט הגולמי מסוג ברנט (נפט המופק בים הצפוני) בשיעור חד עד ל-18 דולר לחבית בסוף מרץ, בשל ירידה בביקוש העולמי והיקפי הפקה גבוהים. מאז סיכמו מדינות אופ"ק ורוסיה (אופ"ק+) על קיצוץ תפוקות חריג, שהעלה את מחיר נפט ברנט לכ-36 דולר לחבית היום.

נפילת מחיר הנפט הגולמי הובילה לירידה בערכי המלאים של בזן ולמחיקת המלאים הגדולה. עם זאת, בחברה מדגישים כי למחיר נפט גולמי נמוך לאורך זמן יש באופן כללי השפעות חיוביות על תוצאותיה הכספיות, בזכות ירידה בעלויות תפעול מסוימות (לרבות אובדנים) וכן בהפחתת עלויות מימון הון חוזר.

בבזן גם מדגישים כי ברבעון הראשון טרם הורגשה אצלה ירידה משמעותית במכירות המוצרים בישראל, למעט בהתייחס למכירות הדלק הסילוני (דס"ל). עם זאת, באפריל כבר הורגשה ירידה משמעותית במכירות בישראל, כאשר מכירות הדלק הסילוני צנחו ב-80% לעומת אפריל אשתקד, ואילו מכירות הבנזין והסולר ירדו בכ-30%.

בחודש מאי החלה התאוששות במכירות, ולהערכת הנהלת החברה התאוששות זו תימשך גם בחודש הבא, ותביא את מכירות הדלקים בשוק המקומי לכ-90% מהיקפן בחודש יוני 2019.

שלומי בסון, מ"מ מנכ"ל קבוצת בזן, אמר היום כי "בזן מסכמת את הרבעון הראשון של השנה על רקע התפרצות משבר הקורונה, שגרם לשחיקה חריגה במרווח הזיקוק המנוטרל. החברה נכנסה למשבר כשהיא איתנה מבחינה פיננסית - מחזיקה ביתרות מזומנים גבוהות ולאחר שהפחיתה משמעותית את החוב הפיננסי נטו בשנים האחרונות, ועם היערכות טובה מבחינת נזילות".

בסון גם הדגיש, כי על פי תחזיות של חברת הייעוץ הבינלאומית IHS Markit, משבר הקורונה אינו צפוי להשפיע באופן מהותי על תעשיית הזיקוק. לדבריו, הביקושים לדלקי תחבורה בעולם צפויים לעלות בהדרגה החל מהמחצית השנייה של שנת 2020, ולחזור בשנת 2022 לרמתם טרום משבר הקורונה. מרווחי הזיקוק של בזן צפויים להשתפר בהדרגה, ואף לעלות בטווח הבינוני-ארוך.

פז בוחנת היפרדות מבית הזיקוק

בחברת פז, שרכשה את בית הזיקוק אשדוד בשנת 2006 תמורת 3.25 מיליארד שקל, ציינו היום כי החברה החלה לבחון דרכי היפרדות מבית הזיקוק. "לאחרונה החליט דירקטוריון החברה לבחון חלופות שונות בקשר עם תחום הזיקוק. לשם כך התקשרה החברה לאחרונה עם יועצים בינלאומיים, ודירקטוריון החברה הנחה לקדם בחינה של החלופות, בסיועם, לרבות בחינה של אפשרויות בשוק הקונים והמוכרים של בתי זיקוק בעולם, ובמקביל, לגבש צעדים פרקטיים ליישום החלופות הרלוונטיות", מסרה פז.

בפז ציינו כי התפשטות נגיף הקורונה החריפה את הירידה במרווחי הזיקוק, מחיר הנפט וכמויות המכירה. עם זאת, לפז רגל משמעותית נוספות בדמות חטיבת הקמעונות והסחר (קו"מ), שכוללת את תחנות התדלוק וחנויות הנוחות (yellow). לדברי החברה, בחטיבה זו חלה ירידה משמעותית בהיקפי מכירת הדלקים - החל מן המחצית השנייה של חודש מרץ ובחודשים אפריל-מאי 2020. במקביל, חלה באותה תקופה ירידה חדה מאוד ונמשכת בביקוש לדלקים לתעופה. עם זאת, רשת YELLOW שמרה על היקף מכירות גבוה, בדומה לרבעון המקביל.

פעילות הזיקוק הציגה ברבעון הראשון הפסד מדווח של 179 מיליון שקל, או הפסד מתואם של 82 מיליון שקל, כאשר ההפרש נובע בעיקר מהשפעת הפרשי עיתוי בגין הגנות מלאי ושינויים בערך המלאי. פעילות הקמעונות והסחר הציגה רווח מדווח של 35 מיליון שקל, או רווח מתואם של 63 מיליון שקל, כאשר ההפרש ביניהם נובע מנטרול הפסד בגין גידור עסקאות הגנה על מלאי.

בפז ציינו, כי השלכות משבר הקורונה נמשכו גם לתוך הרבעון השני לשנת 2020, ובחלק מתחומי הפעילות שלה, באופן מקיף וחד יותר מאשר ברבעון הראשון, כאשר במאי מזהים מגמה של חזרה לרמות הצריכה בתקופה מקבילה אשתקד. "יחד עם זאת, החברה מעדכנת כי אינה יכולה להעריך את מלוא ההשלכות של התפשטות הנגיף על התוצאות הכספיות המלאות שלה בהמשך, לאור האי-ודאות הקיימת בקשר עם השפעת ההתפרצות על היקף הצריכה הפרטית, הביקוש לדלקים ולתזקיקים, היקף התנועה, הנסועה והתעופה בתקופה הקרובה, ובקשר עם התפרצות אפשרית מחודשת של מגפת הקורונה".

"ההתאוששות במשק ניכרת, ומתבטאת בעלייה לשיעור של למעלה מ-90% מכמות צריכת הדלקים הממוצעת במחצית השנייה של חודש מאי, ואנו וצופים כי בחודש יוני נהיה קרובים לצריכה רגילה", ציין ניר שטרן, מנכ"ל פז הטרי, שנכנס לתפקידו באמצע חודש דצמבר 2019.

במקביל לאישור הדוחות החליט דירקטוריון פז על חלוקת דיבידנד של 60 מיליון שקל ועל תוכנית לרכישה עצמית של מניות בהיקף של עד 200 מיליון שקל. 

עוד כתבות

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים