גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

במרווח שבין הנסתר לנגלה בהצהרות של נתניהו וגנץ השבוע

העטיפות הנוצצות שהקיפו את כל הדברים נושרות כמחווה לכריסטו שמת וחושפות סדקים וחורים

דרור פויר / צילום: יונתן בלום
דרור פויר / צילום: יונתן בלום

א. השבוע הלך לעולמו האמן כריסטו שהיה עוטף גשרים, בניינים ואיים ביריעות ענקיות ואחרי זמן מה מסיר את העטיפה ונותן לנו לגלות מחדש את המוכר והידוע. אני לא מבין באמנות ואין לי הרבה עניין באמנות שאני מבין או יכול לומר עליה משהו; אני בעד אמנות שמנסה לומר משהו עליי ולהבין אותי כאדם בין בני אדם - וכריסטו, לחוסר הבנתי, היה מיסטיקן שניסה להבין את החיים כתהליך תמידי של ניסיונות כיסוי וחדוות גילוי, וכאחרים לפניו, חיפש את האמת והמשמעות במרווח שבין הנסתר והנגלה.

איור: תמיר שפר

גם אני חיפשתי את המשמעות בין הנסתר והנגלה בהצהרות של נתניהו וגנץ השבוע, לאחר הביקורת שנשמעה על חוק הקורונה, או בשמו המלא "חוק סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש התש"ף - 2020". החוק, שהולך להיות מאושר בהליך מהיר במיוחד, מכיל כמה סעיפים מאיימים למדי, שמרחיבים עוד את כוחה של הממשלה וכוחות הביטחון השונים וממשיכים להצר את מעמדו וזכויותיו של האזרח, כמו הזכות להפגין או למשל סעיף 12/ד שמציע לתת לממשלה את הזכות להעניק לשוטר "סמכות כניסה למקום, לרבות מקום המשמש למגורים"; הגדרה מקטינה משהו לבית, אבל על כך בפעם אחרת.

"סיכמנו חד משמעית שלא נאפשר פריצה של משטרה לתוך בתים של אזרחי ישראל ללא צו", הרגיע נתניהו בחריפות בישיבת הליכוד, וגנץ חזר אחריו בהרגעה חריפה חליפית בישיבת כחול לבן: "לא נאפשר פגיעה בזכויות הפרט. שוטרים לא יערכו חיפושים שרירותיים" - ככה זה הולך להיות מעכשיו, כל הצהרה תוצהר פעמיים, רק במילים טיפה שונות? איזה שעמום!

לא יודע מה איתכם, אבל כששני אלה מזדרזים כל-כך להרגיע אותי, אני מתחיל להילחץ. לפי מידת האמינות של ההבטחות האחרונות שלהם, הייתי ממליץ לספור ארבע פעמים כמה גלגלים מחוברים לאופניים לפני שרוכשים מהם זוג. כששני אלה אומרים לך לא לדאוג, זה זמן ממש טוב להתחיל לדאוג.

והכי חשוב: גם אם אני לא מאמין שהממשלה מתכננת להורות לשוטרים לפרוץ לבתי אזרחים הביתה מחר בבוקר ללא צו, הרי שמדובר בהרגעה גרועה במיוחד - למה בכלל צריך להצהיר על שלילת סמכות שמלכתחילה לא אמורה הייתה להינתן? איך בכלל עלה רעיון העיוועים המרושע של הוספת הסמכות הזו להצעת החוק? בכלל, עצם העובדה שהכול קורס והם דנים בדרכים נוספות להגביל אותנו, מרתיחה את הדם. מה הקשר בין נגיף קורונה לסמכות משטרתית לפרוץ אליי הביתה ללא צו, מלבד הרצון להדק את השליטה בנו, אנא גלו לי. ומה שוות ההצהרות כשהניסוח עדיין מופיע בהצעת החוק?
הקורונה היא קצת כמו עבודה של כריסטו: הנגיף כיסה את ישראל והעולם כולו ועכשיו העטיפה מתחילה לנשור, ומה שמתגלה אומנם נראה לנו די דומה למה שהיה קודם, אבל מבחינות רבות, הוא שונה לגמרי.

ישראל היא לא אותה ישראל, העולם לא אותו עולם, ומכאן יוצא שגם אנחנו לא אותם אנשים.

ב. זה מזכיר לי שלאחרונה פורסם כי מדענים הצליחו לייצר/ליצור במעבדה עובר של עכבר ש-4% מהתאים בגופו אנושיים - מידת ההכלאה המקסימלית בין אדם לעכבר שהצלחנו להגיע אליה עד היום. החוקרים הזריקו 12 תאי גזע בסך הכול לעובר העכבר, ואלה הפכו תוך שבועיים למיליוני תאי דם אדומים, מהירות גבוהה בהרבה מזו שעובר אנושי יכול לייצר. לא ניכנס ברשותכם לעובי קורת תאי הגזע והפוטנציאל שאולי טמון בהם. נעזוב בצד גם את גורלו העגום של העובר הספציפי, ונישאר בממד המופשט עם מחשבה על יצור הכלאיים החדש. היום עכבר-אדם, מחר אדם-עכבר? מתי זה מתחיל, מתי זה נגמר? גם ב"על עכברים ואנשים" מאת החבר ג’ון סטיינבק, סובלים העכבר והאדם מאותה אקראיות אכזרית של הגורל.

יצור הכלאיים הנ"ל נקרא כִימֶרה (Chimera), יצור חי המורכב מתאים של שני פרטים בעלי מטען גנטי שונה. יש לי סימפטיה רבה לעובר העכבר, שהרי אני, כמושתל כליה, סוג של כימרה בעצמי, יצור כלאיים שכזה, ואתם לא שומעים אותי מתלונן, נכון?

אם בסעיף הקודם הקורונה הזכירה לי עבודה של כריסטו, בסעיף הזה היא מזכירה לי את הניסוי שנעשה בעכבר המסכן. אם הוא כימרה, כולנו כימרה. השם כימרה לקוח כידוע מאותה מפלצת מהמיתולוגיה היוונית שיש לה ראש של אריה, גוף של עז וזנב של נחש. מזכיר קצת את ישראל של אחרי הגל הראשון, לא? זה היה הניסוי שנעשה בנו, ונכון להיום אנחנו בוהים בייצור לא ברור - בואו לא נגיד מפלצת - שמורכב איכשהו משני שליש דמוקרטיה, רבע דיקטטורה, רבע מדינת דת, שליש כלכלה שחורה ושלושת רבעי פלקל.
ואם כבר הזכרנו את "על עכברים ואנשים", הספר מספר על שני חברים בשפל הכלכלי הגדול של שנות ה-30 בארה"ב, שמנסים שוב ושוב להשיג את חלומם, אבל זה נותר רחוק ובלתי מושג. עכשיו, ככל שהגל הראשון של הקורונה נסוג, אפשר לראות את החלומות של כל-כך הרבה ישראליות וישראלים הולכים ומתרחקים. חלומות? בואו נסתפק בלגמור את החודשים הקרובים.

ככה זה עכשיו, זו רוח התקופה. העטיפות הנוצצות שהקיפו את כל הדברים הולכות ונושרות כמחווה לכריסטו, חושפות את הסדקים והחורים; החלומות הולכים ומצטמצמים, בעוד הממשלה הולכת וגדלה ופריצה של שוטרים לבתים של אנשים בלי צו היא דבר שבכלל מדברים עליו. אני כבר בקושי זוכר מה היה קודם, אבל ההבטחה החד משמעית שקיים סיכום בין ראש הממשלה לשר לביטחון פנים שלפיו שוטרים לא יפרצו אליי הביתה בלי צו היא ללא ספק הדוגמה הכי טובה להנמכת ציפיות שנראתה פה בזמן האחרון. מה שנקרא, תתחילו בלהסתפק במועט, ואז תנמיכו.
תודה רבה על זה, באמת.

ג. השבוע פורסם שאסטרונומים הצליחו למדוד את קיומו של "החומר החסר" ביקום. לא החומר האפל, בן דוד שלו. החומר החסר (חומר בָּרְיונִי), כ-%5 מסך החומר והאנרגיה ביקום סך הכול, הוא למעשה החומר ה"רגיל" שנמצא בכל דבר שיש ביקום - בכוכבים כמו בעכברים - אלא שהוא במצב דליל כל-כך שקשה לצפות בו: מדובר בגז בצפיפות של אטומים אחדים בלבד למטר מעוקב. שורה של 100 אלף אטומים תסתכם בסנטימטר ובכף יד אנושית "נכנסים" כשני מיליארד אטומים.

זה כל-כך קצת וכל-כך רחוק שהמדענים, כדרכם המקסימה, נאלצו להיעזר בדוגמה כדי להסביר לנו עד כמה זה קצת ורחוק: לראות ולהצליח למדוד התפרצויות מהירות של גלי הרדיו חולפות בין הגלקסיות זה כמו להצליח להבחין בשערת אדם - בעובי של 50 מיליוניות המטר - ממרחק של 200 מטרים.

לא יודע למה מדענים מתעקשים להשוות דברים לשערות אדם - אף אחד לא סיפר להם ששיערה זרה שלא מחוברת לראש זה דבר די דוחה? למה לא להשוות לדברים שכיף להשוות אליהם, כמו דבורה למשל, תמהתני - אבל נעזוב את זה עכשיו. השאלה היא איך אפשר ליישב בין כל הדברים המתכסים ומתגלים לעינינו. איך אנחנו יכולים להבחין בשיערת אדם ממרחק של 200 מטרים, אבל בו בזמן לא מצליחים להבחין במדינת המשטרה שנוסדה מול עינינו ממש מתוך כוונות טובות, אבל יוצאת משליטה ככל שעובר הזמן? חוק הקורונה לא בא לבד, אליו מצטרף החוק שאמור לעגן את איכוני השב"כ, וחוקים נוספים. כמה אחוזים של תאי גזע דיקטטורים יכול עובר דמוקרטי כמו ישראל לספוג לפני שיפסיק להיות עצמו.
כנראה שנגלה ביחד.

הרהור: מה נסגר עם עובר העכבר ש-4% מתאיו אנושיים? היום עכבר-אדם, מחר אדם-עכבר? מתי זה מתחיל? מתי זה נגמר? 

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

שר החוץ בלינקן כתב במכתב ליו"ר בית הנבחרים ג'ונסון כי שלושת הגדודים שממשל ביידן מצא כי הפרו זכויות אדם של אזרחים פלסטינים יוכלו להמשיך ולקבל סיוע צבאי ● החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה תתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בזכות תוצאות חזקות, אופטימיות לעתיד ומהלך תקדימי: זו המנצחת הגדולה עד כה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת ב-24.5% במסחר המוקדם

אינטל נופלת ב-7% במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?