גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשת ישראל ביתנו: נמשכו הערעורים על עונשו של יו"ר עמותת עזרא

דניאל אלינסון, שהורשע במתן שוחד לסגנית השר לשעבר פאינה קירשנבאום ונידון לעבודות שירות, משך את הערעור על הרשעתו, והמדינה משכה את הערעור על קולת העונש

דניאל אלינסון, יו"ר עמותת עזרא / צילום: שלומי יוסף
דניאל אלינסון, יו"ר עמותת עזרא / צילום: שלומי יוסף

מה הוביל את המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה ואת דניאל אלינסון, יו"ר תנועת עזרא העולמית וממורשעי פרשת 242 ("פרשת ישראל ביתנו"), להודיע לבית המשפט על משיכה הדדית של הערעורים שהוגשו מטעמם?

לפי ההודעה שהגישו הצדדים לבית המשפט העליון, אלינסון הציג בפני המדינה "מסמכים המעידים על נסיבות אישיות חריגות, ובכללן גם כאלה הכוללות נתונים בריאותיים חמורים, שלא הועברו אל המדינה עד כה ולא הוצגו בפני בית המשפט המחוזי".

ל"גלובס" נודע כי מדובר במסמכים בדבר נסיבות אישיות, שאותן לא נפרט מטעמי צנעת הפרט, שנטענו במעורפל בשלב הטיעונים לעונש של אלינסון, אך הראיות הכתובות לקיומן הוצגו בפני הפרקליטות לראשונה רק לפני מספר שבועות.

עוד נציין כי משיכת ערעורים על-ידי המדינה עוד בטרם נערך הדיון בבית המשפט היא אירוע נדיר.

שוחד תמורת תקציבים

בנובמבר 2018 הורשע אלינסון במתן שוחד בסך כולל של 92,649 דולר לסגנית שר הפנים לשעבר פאינה קירשנבאום, הנאשמת העיקרית בפרשה, ולמקורביה. לפי הכרעת הדין בעניינו שכתב השופט צבי גורפינקל, אלינסון נתן את השוחד בתמורה להעברת כספים קואליציוניים לעמותה בראשה עמד. כך, בין השנים 2014-2011 העבירו משרד הקליטה, משרד הדתות וגורמים פרטיים כ-4 מיליון שקל לעמותות עזרא. בתמורה לכספים אלה, קבע גורפינקל, מימנה עזרא נסיעות לחו"ל של קירשנבאום, ילדיה, בעלה, אחיה וגיסתה; רכשה בעבורה ובעבור בני משפחתה מוצרי אלקטרוניקה; העסיקה את בנה טמיר בעמותות עזרא כ"מנהל פורום אינטרנטי"; ומימנה סקר של המפלגה בארה"ב.

הראיה המרכזית ששימשה להרשעתו של אלינסון הייתה טבלה שבה מתועדים כל התשלומים שבהכרעת הדין הוגדרו חלקם כטובות הנאה, אשר העביר אלינסון לקירשנבאום, והתקציבים שהועברו לידיו בעד טובות ההנאה שנתן. מדובר בטבלה שאלינסון מחק ממחשבו ברגע שבו נודע לו על פתיחת החקירה, ושאותה הצליחה המשטרה לשחזר רק במהלך חקירותיו.

העובדה שאלינסון לא הזכיר את הטבלה בחקירותיו הראשונות ואף מחק אותה, שימשה את גורפניקל על-מנת לחזק את מסקנתו כי יש להרשיע את אלינסון. "עובדת מחיקת החומר מעידה כאלף עדים על כך שהנאשם ידע והבין היטב כי העברת הכספים שקיבל כתקציב בחזרה למי שהעביר לו את הכספים הוא מעשה אסור, פלילי ומהווה מעשה של מתן שוחד", קבע השופט.

ערעורים הדדיים

כחצי שנה לאחר הרשעתו, גזר גורפניקל על אלינסון עונש של 9 חודשי עבודות שירות, תוך שהוא מדגיש כי אילו נדרש היה לגזור על אלינסון מאסר מאחורי סורג ובריח, "הייתה ידי רועדת בחתימתי על גזר דין שכזה, שכן מקומו של הנאשם איננו בבית הסוהר". זאת, קבע גורפינקל, לאחר ששוכנע כי "הנאשם אכן תם וישר, ואולם נפל קורבן למעלליה של קירשנבאום שהפילה אותו בפח, אף שהנאשם היה מודע והיה חייב היות מודע לפליליות שבמעשיו".

בנוסף התחשב השופט בתרומתו של אלינסון לחברה באמצעות העמותה בראשה עמד, ובעובדה כי לא נטל לכיסו ולו שקל אחד מהכספים הקואליציוניים שקיבלה העמותה.

הן המדינה והן אלינסון ערערו על תוצאותיו של ההליך. המדינה מיהרה להגיש ערעור על העונש הקל מדי לטענתה שנגזר על אלינסון. במסגרת הערעור טענה המדינה כי העונש עלול ליצור "רושם מסוכן שיש בו כדי להפוך את עבירת השוחד לאות מתה במקרים בהם שוחד ניתן למטרה שאינה התעשרות אישית".

לעומת זאת, עורכי הדין אורי קורב ואסף בנמלך ממשרד טולצ'ינסקי-שטרן-מרציאנו-כהן-לויצקי, שהחלו לייצג את אלינסון בשלב הערעור, טענו כי הכרעת הדין היא "טעות קולוסאלית", וכי "המחוזי נמנע מלנהל בירור ממשי של אשם והתכנס לתוך חשיבה סיבובית המניחה את אשמתו של המערער ו'מוכיחה אותה' על יסוד הנחה זו".

עוד הם טענו כי הטבלה שבמידה רבה ביססה את הרשעתו של אלינסון כללה בתוכה גם תשלומים "לגיטימיים" שביחס אליהם לא הייתה למדינה כל טענה, ולכן קביעתו של בית המשפט כי עצם הכללת הוצאה בטבלה מעידה על "פליליות מובהקת" היא שגויה מהיסוד.

משפטה של פאינה קירשנבאום נמצא בשלבי סיום, לאחר שהצדדים הגישו את סיכומיהם לבית המשפט, וכעת הם ממתינים לדיון בו יציגו את טיעוניהם בעל-פה. ההערכה היא כי הכרעת הדין צפויה להתקבל בהמשך השנה.

"צדק חלקי"

מהמחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה נמסר בתגובה: "הנאשם הורשע במתן שוחד ונדון ל-9 חודשי עבודות שירות. הפרקליטות הגישה ערעור על העונש. לקראת הדיון בערעור, פנה הנאשם לפרקליטות והציג מידע חדש הנוגע לנסיבותיו האישיות. מידע זה לא היה קודם לכן בפני הפרקליטות ובפני בית המשפט שגזר את דינו.

"נוכח המידע החדש אודות הנסיבות האישיות החריגות וויתור הנאשם על הערעור מצידו, תוך שהוא לוקח אחריות על פעולות שעשה, והצהרתו בפני בית המשפט העליון כי הוא מקבל את הכרעת הדין במלואה - החליטה המדינה למחוק את הערעור". 

עורכי הדין אורי קורב ואסף בנמלך, באי-כוחו של אלינסון, מסרו בתגובה: "אנו אישית מאמינים עדיין כי דני אלינסון, שפעל כל חייו למען הציבור, הוא חף מפשע, וכי הכרעת הדין גרמה לו עוול עצום, כפי שנכתב בהודעת הערעור שהוגשה מטעמו.

"אלינסון הועמד בפני החלטה בלתי אפשרית, אם להמשיך ולהילחם על חפותו או להסתכן בכניסה למאסר לנוכח הערעור שהגישה הפרקליטות על העונש שנגזר עליו והניסיון השערורייתי לשלוח אותו למאסר. מתוך רצון לשים את העניין מאחוריו בחלוף חמש וחצי שנים של עינוי דין - בחר אלינסון לחזור בו מהערעור על הכרעת הדין הכרוכה יחד עם חזרת הפרקליטות מהערעור על העונש. 

"אנו מברכים על כך שהפרקליטות חישבה מסלול מחדש, ושמחים שהחליטה בצעד חריג לחזור בה מערעורה לבית המשפט העליון, תוך כדי שמצוין לגביו כי 'מסלול חייו ודרכו של דניאל אלינסון רצופים נתינה, עשייה לטובת הכלל והתנדבות. הקדיש את חייו ואת כל מרצו וכוחותיו לקידום מטרות העמותה של הגשמת הציונות ופיתוח הארץ, ללא הפקת רווח אישי כלשהו'.

"דברים אלה הם המשך ישיר של גזר הדין בבית המשפט המחוזי, בו קבע השופט גורפינקל כי דניאל אלינסון הוא 'תם וישר, שנפל קורבן למעלליה של פאינה קירשנבאום, שהפילה אותו בפח'. השופט אף הורה לרשם העמותות להמשיך ולהרשות לדניאל אלינסון לשמש כמנכ"ל העמותה, וציין כי אילו היה שולח אותו לכלא, 'ידו הייתה רועדת'. 

"החזרה מהערעור עושה עם אלינסון צדק חלקי ומאוחר, ואנו מקוים כי הוא יחזור לתרום לחברה, כפי שעשה כל חייו". 

*** חזקת החפותת: פאינה קירשנבאום לא הורשעה בכל עבירה במסגרת פרשת ישראל ביתנו. במהלך המשפט טוענת קירשנבאום לחפותה, וכל עוד היא לא הורשעה, היא זכאית ליהנות מחזקת החפות.

עוד כתבות

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

סרבני תשלומים: ועד הבית לא חייב להציג קבלות על השיפוץ, אולם הדייר חייב לשלם

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

בנק לאומי, חנן מור, אאורה ואל על: אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● עוד עולה מהנתונים כי כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה