גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משאל העם הדרמטי של פוטין: הארכת כהונה עד 2036, כוח לפטר שופטים ואיסור על נישואי להט"ב

אזרחי רוסיה יצביעו במהלך השבוע הקרוב על שלל סוגיות מהותיות שיחזקו את שליטתו של פוטין בחיים הפוליטיים והאזרחיים במדינה ● אין כמעט ספק באשר לתוצאות המשאל שיהפכו אותו לנשיא, שמכהן הכי הרבה זמן בהיסטוריה המודרנית של המדינה, יותר מסטאלין, ששלט במשך שלושה עשורים

הנשיא ולדימיר פוטין / צילום: רויטרס
הנשיא ולדימיר פוטין / צילום: רויטרס

רוסיה יצאה היום לקלפיות להצבעה שצפויה לסלול את דרכו של ולדימיר פוטין, בן ה־67, שכבר שולט במדינה יותר מ־20 שנה, לכהן עד שנת 2036. הממשל מציע תמריצים למצביעים כמו שוברי מתנה כדי להגדיל את אחוז ההצבעה

משאל העם על שינויים בחוקה - השינויים הגדולים ביותר מאז ביטול ברית המועצות - הוא המכשול האחרון שפוטין צריך לעבור כדי להשיג את יעדו שכן הפרלמנט ובית המשפט העליון כבר אישרו את התיקונים. הכהונה הנוכחית שלו תסתיים ב־2024. ההצבעה תיערך מה־25 ביוני ועד ה־1 ביולי, כדי לאפשר ריחוק חברתי בין המצביעים.

מהם השינויים העיקריים שפוטין מציע?

התיקון העיקרי מחזיר את מספר כהונותיו של פוטין לאפס, כדי לאפשר לו להישאר בקרמלין עוד שתי תקופות כהונה. שינויים נוספים יגדילו את תפקיד הפרלמנט ויעניקו לו את הסמכות לבחור את ראש הממשלה, ויעניקו לנשיא יותר סמכות בהתערבות בעבודת בתי המשפט והתביעה.

עוד תיקונים שמשקפים את השמרנות והלאומנות של פוטין הם איסור על נישואים חד־מיניים והצהרת "אמונה באל" של רוסיה.

פוטין החל בתהליך המתוזמן היטב בינואר, כשהוא הדיח את בעל בריתו הוותיק דמיטרי מדבדב מראשות הממשלה ומינה במקומו את מיכאיל מישוסטין.

מה פירוש השינויים לעתידו של פוטין?

השינויים יחזקו את שליטתו של פוטין בחיים הפוליטיים והחברתיים ברוסיה, ועשויים להפוך אותו למנהיג שמכהן הכי הרבה זמן בהיסטוריה המודרנית של המדינה, ולעקוף את סטאלין, ששלט במשך שלושה עשורים (1923­־1953).

אם פוטין יישאר בשלטון כנשיא רוסיה עוד 16 שנים, אנליסטים צופים המשך החרפה של סגנונו הסמכותני, כולל הגבלות על חופש האינטרנט ודיכוי מתנגדי המשטר. יש גם שאלות על מידת האפקטיביות שבה הוא יטפל בבעיות הכלכליות והדמוגרפיות. זה עשוי להעלות את האפשרות של תסיסה חברתית, שכבר נבנתה בשנים האחרונות, כאשר המחאות נגד הממשלה ונזקים סביבתיים התרחבו.

כיצד תשפיע ההצבעה על יחסי רוסיה עם ארה"ב ואירופה?

אם הוא יישאר בשלטון, פוטין צפוי להמשיך לחתור להעצמת מעמדה העולמי של רוסיה, ולאתגר את הסדר העולמי בהובלת ארה"ב. אנליסטים צופים שהוא ינסה להרחיב את השפעת רוסיה, מסוריה עד הים הארקטי. בשנים האחרונות, ההרפתקנות שלו כללה התערבויות בלוב, ונצואלה ואוקראינה. פקידים אמריקאים האשימו את רוסיה בהתערבות בבחירות בארה"ב, ושתי המעצמות חלוקות בנושאים כמו פיקוח על הנשק והגבלת השאיפות הגרעיניות של אירן.

רוסיה מגבירה את השפעתה גם בשוקי האנרגיה. מלחמת מחירי הנפט במרץ עם סעודיה שיגרה את הנפט לקריסה. רוסיה החלה לייצא לסין גז טבעי, ובמקביל להניח צינורות חדשים לאירופה.

צפויה השקעה גדולה נוספת במערכות נשק, לאחר שפוטין חשף בשנים האחרונות נשק חדש כמו טילים על־קוליים, רחפן גרעיני תת־ימי וטיל שיוט בהנעה גרעינית.

מה מראים הסקרים?

הרפורמה צפויה לעבור, אם כי ייתכן ששיעור ההשתתפות בהצבעה יהיה נמוך מהרגיל בבחירות ברוסיה בגלל מגפת הקורונה.

מבין אלו שמתכננים להצביע, 61% אמרו שיתמכו בשינויים המוצעים בחוקה, לפי סקר ממאי של מכון סקרים ממלכתי. 21% אמרו שיצביעו נגד השינויים. סקר של המכון העצמאי לבאדה הראה על תמיכה של 55% בשינויים בין אלו שיבואו להצביע ושל 44% בין כל המשיבים לסקר.

בשנים האחרונות הרוסים יצאו לרחובות - בעצרות המוניות, מופעי פלאש־מוב ועוד הפגנות - כדי להביע תרעומת על הידרדרות השירותים הציבוריים, הקפאון בהכנסות והתשתיות המיושנות. משקיפים אמנם אינם רואים בכך סכנה מיידית לשלטונו של פוטין, אך יש שחיקה בפופולריות שלו.

מה אומרת האופוזיציה?

כמה מנהיגי אופוזיציה גינו את ההצבעה כ"הפיכה חוקתית". אחרים קראו לאזרחים להתעלם ממנה. אלכסיי נבלני, יריב מפתח של פוטין, קורא לתומכיו להישאר בבית.

המפלגה הקומוניסטית, שבדרך כלל תומכת בצעדים גדולים של הקרמלין, קוראת לתומכיה ןלהציע נגד השינויים בנימוק שהם יחזקו את "הדיקטטורה הנשיאותית".

במכתב פתוח ממרץ, יותר מ־400 אקדמאים, עיתונאים ומשפטנים הזהירו מפני האיום של "משבר חוקתי והפיכה פסאודו־חוקית" על המדינה.

למה קבע פוטין הצבעה בעיצומה של המגפה?

עם הירידה בשיעורי התמיכה שלו בחודשים האחרונים ומיתון כבד ברוסיה, כתוצאה מסגרי הקורונה וירידת מחירי נפט, הקרמלין היה תחת לחץ להקדים ככל האפשר את ההצבעה. שיעור התמיכה בפוטין ירד באפריל ל־59% - הנמוך ביותר מאז 1999 - לפי מכון הסקרים לבאדה.

בניסיון לעלות את התמיכה בו, פוטין הכריז שמעמד הניצחון על גרמניה הנאצית ב־9 במאי יידחה ל־24 ביוני. זהו יום השנה ה־75 לניצחון, שמאחד את מרבית הרוסים יותר מכל דבר אחר וצפייה בפוטין בטקסים ממלכתיים יכול להציף את הרגשות הפטריוטיים ולהעלות את "הרייטינג" שלו כמנהיג.

איך מתכננת המשלה להבטיח הצבעה בטוחה ושיעור השתתפות גבוה?

עובדי הקלפיות ילבשו ציוד מיגון אישי, והמצביעים יקבלו מסכות, כפפות ועטים חד פעמיים.

ההצבעה עצמה תימשך מעל שבוע, החל מהיום. "היא תהיה בטוחה יותר מאשר כניסה למכולת", אמרה יו"ר ועדת הבחירות המרכזית אלה פמפילובה לפוטין מוקדם יותר החודש.

עיריית מוסקבה תחלק 2 מיליון שוברי הגרלה למצביעים, שהזוכים יוכלו לשלם באמצעותם על מוצרים ושירותים ב־3,000 חנויות ברחבי העיר עד תום השנה. התוכנית הזו תעלה לעירייה 10 מיליארד רובל, בערך 144 מיליון דולר.

עוד כתבות

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; וולוו: זינוק חד במכירות המכוניות החשמליות

הדאקס עולה ב-0.5%, בלונדון לא מתקיים היום מסחר ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר לב-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משוויה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"