גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשת ישראל ביתנו: השופט רמז כי שניים מהאישומים נגד פאינה קירשנבאום חלשים

הפרשה כוללת 12 אישומים שבמסגרתם מואשמת סגנית השר לשעבר מטעם ישראל ביתנו בקבלת שוחד תמורת העברת תקציבים קואליציוניים לעמותות ולגופים שונים ● ביהמ"ש ציין כי הכרעת הדין צפויה להינתן בחודשים הקרובים, ייתכן שאף במהלך פגרת הקיץ שתחל בקרוב

פאינה קירשנבאום / צילום: שלומי יוסף
פאינה קירשנבאום / צילום: שלומי יוסף

פרשת "ישראל ביתנו" (פרשה "242") נכנסה לישורת האחרונה: אתמול (ג') התקיים באולמו של שופט בית המשפט המחוזי בת"א ירון לוי מה שצפוי להיות הדיון האחרון בפרשה. זאת, בטרם ימסור ביהמ"ש את הכרעת דינו בנוגע לשני הנאשמים האחרונים בתיק "מקבלי השוחד" שטרם הוכרע עניינם: סגנית שר הפנים וחברת הכנסת לשעבר מטעם מפלגת ישראל ביתנו, פאינה קירשנבאום; ומנכ"ל משרד החקלאות לשעבר, רמי כהן. השופט לוי הצהיר בסיומו של הדיון כי הוא כבר כתב מאות עמודים מהכרעת הדין, וכי זו צפויה להינתן בחודשים הקרובים, ייתכן שאף במהלך פגרת הקיץ שתחל בקרוב. בדיון האחרון רמז השופט לוי כי שניים מ-12 האישומים נגד קרישנבאום חלשים. 

רמי כהן/ צילום: שלומי יוסף

קירשנבאום מואשמת בקבלת שוחד מעמותות ומגופים שונים בתמורה לחלוקת תקציבים ממשלתיים-קואליציוניים של מפלגתה. זאת, בסיועו הצמוד של יד-ימינה לשעבר, דוד גודובסקי, ששימש כמנהל אגף הארגון של המפלגה והיה הנאשם המרכזי לצד קירשנבאום בפרשה. גודובסקי הודה והורשע, במסגרת הסדר טיעון, בשורת עבירות של לקיחת שוחד, בקשת שוחד והלבנת הון. השופט לוי גזר על גודובסקי עונש של 7 שנות מאסר, שקוצר ל-6 שנים בעקבות ערעורו לבית המשפט העליון.

דאוד גודובסקי/ צילום:שלומי יוסף

לפי כתב האישום, קירשנבאום ביקשה וקיבלה במישרין ובאמצעות מקורבים לה ובני משפחתה שוחד בדמות כספים, מימון חופשות, מכשירי אלקטרוניקה, שירותי יחסי ציבור וטובות הנאה נוספות. לטענת המדינה, את טובות ההנאה האמורות קיבלה קירשנבאום בתמורה לכך שהקצתה מיליוני שקלים מהכספים הקואליציוניים של ישראל ביתנו לגופים שונים, כגון עמותות. עוד עולה מהאישום כי תשלום השוחד לקירשנבאום נעשה על-ידי הגופים שאליהם הועברו הכספים הקואליציוניים, באמצעות העברת "נתח" מאותם כספים שהתקבלו אצלם.

כהן, אל"מ במיל' ומי שגם התמודד בעבר ברשימת ישראל ביתנו לכנסת, נאשם גם הוא במתן שוחד והלבנת הון במסגרת הפרשה. לפי כתב האישום, בין קירשנבאום לבין כהן התקיימה מערכת יחסים כספית של "תן וקח". במסגרת מערכת יחסים זו, נטען באישום, נתן כהן לקירשנבאום טובות הנאה פסולות, ובעקבות כך היטיבה קירשנבאום עם כהן במסגרת מילוי תפקידיה כעובדת ציבור, תוך הפניית תקציבי מדינה למטרות שהיטיבו עמו או הפניית כספי שוחד לטובתו.

עד המדינה ששינה גרסאות

הדיון האחרון, שכבר נדחה פעמיים בשל מגבלות נגיף הקורונה, הוקדש לשאלותיו ותהיותיו של השופט לוי בנוגע לחלק מהאישומים. זאת, לאחר שקרא את מאות עמודי הסיכומים שהגישו לו הצדדים.

כך, רמז לוי לחולשת אחד האישומים נגד קירשנבאום, שבמסגרתו נטען כי מועצה אזורית "מגילות" העבירה כספים לגורמים במפלגת ישראל ביתנו באמצעות הלוביסט ישראל יהושע. זאת, בתמורה לכספים קואליציוניים שהוקצו מישראל ביתנו לטובת מגילות. מוצי דהמן, לשעבר ראש עיריית מגילות, חתם על הסדר טיעון, שבמסגרתו הפך לעד המדינה ואישש אישום זה. מהלכו זה של דהמן זכה לקיתונות של ביקורת מצידם של סנגורי קירשנבאום וקיבל מקום מרכזי בנאום הפתיחה שנשאו בפתיחת שלב ההוכחות של ההגנה.

גם השופט לוי הביע ספק ביחס להסתמכותה הכמעט בלעדית של התביעה על עדותו של עד המדינה דהמן, ותהה מדוע בחרה שלא להעיד גם את יהושע. יהושע הואשם גם הוא בפרשה, ואף הודה במסגרת הסדר טיעון בעבירה של "שידול להפרת אמונים", במקום עבירת השוחד והלבנת הון שיוחסה לו מלכתחילה. השופט לוי רמז לתביעה כי באישום זה היא "הולכת על קרח דק", ושאל את התביעה מדוע היא סבורה שיש לתת משקל מכריע לעדותו של דהמן. דהמן העיד כי קירשנבאום ידעה על מנגנון העברת הכספים מהמועצה למפלגה. זאת, לאחר ששינה את גרסתו במהלך חקירותיו מספר פעמים, ולמעשה רק בחקירה מס' 24 ולאחר שחתם על הסכם עד מדינה, קשר את קירשנבאום לעניין.

"ראיות שהן לא מאוד חזקות"

השופט לוי ביקש להתעכב גם על טיעוני התביעה ביחס לפרשיית "איגוד הכדורסל" המהווה גם היא חלק מכתב האישום. במסגרת אישום זה מואשמים קירשנבאום וכהן כי העבירו לאיגוד הכדורסל כספים קואליציוניים שמהם גזר כהן עמלה. משה קליסקי, מבכירי עולם הספורט בישראל, הואשם גם הוא במסגרת הפרשה, והוא הודה במסגרת הסדר טיעון בתיווך לשוחד ונגזרו עליו 8 חודשי עבודות שירות. קליסקי העיד כי בסוף 2011 עדכן אותו  כהן כי יש לו אפשרות להסדיר תקציב עבוד איגוד הכדורסל, שמקורו בכספים קואליציוניים של מפלגת ישראל ביתנו. עוד העיד קליסקי כי בהמשך לכך, הוא וכהן פנו לקירשנבאום שהורתה על העברת תקציב של מיליון שקל לאיגוד דרך מכון וינגייט. בתמורה לכך, לפי האישום ולפי עדותו של קליסקי, קיבל כהן עמלה של כ-100 אלף שקל מהאיגוד הכדורסל.

השופט לוי הסביר כי לטעמו, אישום זה נשען על "ראיות שהן לא מאוד חזקות". בין יתר התהיות שהעלה לוי, הוא התייחס גם לכתבות שפורסמו באתר הספורט "ONE" בקשר לפרשה והוגשו על-ידי התביעה, והדגיש כי הכתבות עצמן אינן ראיה לאמיתות תוכנן. עוד הדגיש לוי, כי התביעה מסתמכת במסגרת אישום זה במידה רבה על עדות שמועה של אבנר קופל, לשעבר יו"ר וחבר באיגוד הכדורסל.

ראיות חזקות ביתר האישומים

לצד זאת, נדגיש כי מרבית האישומים המרכיבים את כתב האישום רחב ההיקף המגולל 12 אישומים שונים, בהן שש עבירות של לקיחת שוחד וחמש עבירות של הלבנת הון - לא נידונו הבוקר. ביחס אליהן נראה כי די ללוי במה שכתבו הצדדים בסיכומיהם.

כך למשל ביחס ל"פרשת המופעים" הנתמכת על-ידי שני עדי מדינה שהיו בעבר בקשר חברי עם קירשנבאום, ובמסגרתה מואשמת קירשנבאום כי סייעה לחברת הפקות להשיג חוזי הפקה מול גופים שונים בשירות המדינה, בתמורה לעמלה של 10% מסכום הזכייה ששולמו בחזרה לקירשנבאום ולגודובסקי; "פרשת עמותת עזרא" הכוללת גם "ראיית זהב" בדמות טבלה המסכמת את כל הכספים שהועברו לקירשנבאום מהעמותה ואלה שקיבלה מהמדינה בזכות פועלה של קירשנבאום, ושבה כבר הורשע יו"ר העמותה, דניאל אלינסון, במתן שוחד לקירשנבאום; ו"פרשת עמותת איילים" במסגרתה הודה יו"ר העמותה, מתן דהן, במתן שוחד לקירשנבאום וגודובסקי.

עוד נזכיר, כי בתיק מצויות גם הקלטות רבות, בין היתר של שיחות בין גודובסקי לקירשנבאום בהם דנים השניים בסכומי כסף שונים ומשתמשים במילות קוד כדי לתאר דולרים ("ירוק") ושקלים ("עץ"). במהלך דיוני ההוכחות בתיק, התקבל הרושם כי השופט לוי נוטה שלא לקבל את הסברי ההגנה ביחס לשיחות אלה, ומעדיף את גרסת הפרקליטות.

***חזקת החפות: פאינה קירשנבאום ורמי כהן לא הורשעו בכל עבירה במסגרת פרשת ישראל ביתנו. כל עוד הם לא הורשעו בפסק דין חלוט, הם זכאים ליהנות מחזקת החפות.

17 נאשמים שעם מרביתם חתמה הפרקליטות על הסדרי טיעון 

פרשת "ישראל ביתנו" שהתפוצצה לפני בחירות 2015, ובה נחקרו 110 חשודים באזהרה והוגשו 17 כתבי אישום, נידונה בבית-המשפט במהלך שלוש השנים האחרונות בתדירות של פעמיים בשבוע. בתיק "מקבלי השוחד" לבדו, הוגשו כ-1,400 מוצגים, נשמעו כ-100 עדים ונכתבו כ-6,000 עמודי פרוטוקול.

מאז הגיעה הפרשה לבית-המשפט באמצע שנת 2017, חתמה הפרקליטות על שורה ארוכה של הסדרי טיעון עם מרבית הנאשמים בפרשה. הסדר הטיעון הבולט ביותר היה זה שנחתם בעניינו של דוד (דאוד) גודובסקי.

גם במשפט הנפרד שהתנהל בעניינם של "נותני השוחד" הגיעה הפרקליטות לשורה של הסדרי טיעון, בין היתר עם מי ששימש כיו"ר עמותת איילים, מתן דהן, שהודה במתן שוחד לגודובסקי ועליו נגזרו 6 חודשי עבודות שירות.

בנוסף לפאינה קירשנבאום, לשעבר סגנית שר, ולרמי כהן, לשעבר מנכ"ל משרד החקלאות - שעניינם טרם הוכרע - הנאשם היחיד שמשפטו נוהל מתחילתו ועד סופו היה יו"ר תנועת עזרא העולמית, דניאל אלינסון. האחרון הורשע במתן שוחד לקירשנבאום, אך נגזר עליו עונש של 9 חודשי עבודות שירות בלבד. זאת, בין היתר לאור העובדה כי הוא לא קידם במעשיו אינטרס אישי פרטי שלו.

גם ביהמ"ש העליון התייחס לפרשה בדצמבר 2019, כשדחה את בקשת גודובסקי לבטל את הסדר הטיעון עמו והפחית את עונשו בשנה אחת בלבד. במסגרת פסק הדין, שלחו שופטי העליון רמז עבה גם לבית המשפט המחוזי הדן בפרשה ולצדדים עצמם, כשהדגישו כי יש להתייחס לשיטת השוחד לכאורה המתוארת בכתבי האישום בחומרה יתרה. 

עוד כתבות

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה חיובית בוול סטריט; מניות השבבים מטפסות

הנאסד"ק עולה ב-0.6% ● הדאקס עולה ב-0.5%, בלונדון לא מתקיים היום מסחר ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי