גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוק הרכב הישראלי נכנס לקורונה עם שכבה של שומן עסקי. האם זה יספיק עד סוף 2020?

כ-21 אלף מסירות רכב בחודש יוני מצביעות על התאוששות בענף, אחרי הרבעון האבוד של הסגר ● ספק אם המגמה תימשך לאורך זמן, במידה שלא יינקטו צעדים כמו מתן הנחות בגובה 15%–20%, בדומה לאלה שמוענקות על רכבי ליסינג ● כתבה חמישית ואחרונה בסדרה

הסמל האהוד ביותר על האופטימיסטים של ענף הרכב הישראלי בימים אלה הוא האות V. לא בגלל שהיא מייצגת ניצחון, אלא בגלל שהיא מסמלת את הצורה הרצויה ביותר של עקומת ההתאוששות ממשבר הקורונה: חזרה חדה ומהירה לנקודת הפתיחה אחרי הצניחה לשפל.

לכאורה, נתוני מכירות הרכב של חודש יוני האחרון אכן מספקים תמיכה לסברה שהשוק נמצא כרגע בשלב ההתאוששות, אחרי "הרבעון האבוד" של הסגר. מעל 20 אלף כלי רכב חדשים נמכרו ביוני, נתון קרוב מאוד למכירות ביוני 2019, שכללו אז גם רכישה עונתית של חברות ההשכרה לכלי רכב עבור מגזר התיירות הנכנסת. למותר לציין, שאותם רכבי השכרה התאיידו השנה ביחד עם התיירות הנכנסת, ועם רוב המכירות לענף הליסינג החבול.

הוסיפו לכך דיווחים מהשטח על ביקוש ער מאוד לכלי רכב משומשים, וקיבלתם, כביכול, תמונה של התאוששות אופטימית, שעשויה אולי להוות אפילו סימן מקדים להתאוששות השוק כולו. זאת במיוחד לאור העובדה שרכישת רכב חדש, במיוחד בישראל, היא הוצאה הונית כבדה, שנשענת על תחושה של ביטחון כלכלי לטווח הארוך.

נתוני מאקרו קודרים

כדי להיות ריאליים, צריך לנתח את נתוני המאקרו שמספקים את התמונה הכלכלית הרחבה, ומשפיעים במוקדם, או במקרה שלנו במאוחר, על כלל הפעילות במשק, ובמיוחד על הצריכה הפרטית. בוודאי שזה נכון לצריכה של מוצר עתיר מיסוי ואשראי כמו רכב.

לא קל למצוא בימים אלה תחזיות רשמיות ועדכניות של האופק המאקרו-כלכלי. מאז נכנס לתפקידו שר האוצר, ישראל כ"ץ, השתתקו כל המקורות הפנימיים שלנו במשרד כאילו נפל עליהם מורא גדול. גם אגפים דעתניים וסמי-עצמאיים נכנסו לבונקר תקשורתי. אפילו הכלכלנים המלומדים של אגף הכלכלן הראשי באוצר, שאתר האינטרנט שלהם האיר את עינינו מדי שבוע עם ניתוחים חיוניים בזמן אמת, השתתקו. הסקירה האחרונה שלהם, בנושא "השפעת נגיף הקורונה על התוצר הגירעון והחוב", עלתה לאתר בחודש אפריל.

לפיכך, החיפוש אחרי התמונה הרחבה מוביל אותנו למקור הסמכות הכלכלי הרשמי האחרון שעדיין שומר על עצמאותו - בנק ישראל. וכך אמר נגיד הבנק, פרופ' אמיר ירון,­­ בתדרוך לעיתונאים אודות המדיניות המוניטרית ב-6 ביולי: "על פי התחזית המקרו כלכלית המעודכנת של חטיבת המחקר, הפגיעה בפעילות הכלכלית במשק תמשיך להיות משמעותית.

"העלייה בנתוני התחלואה בישראל מגדילה את אי הוודאות, וצפויה לעכב את חזרת הפעילות הכלכלית לשגרה. לכן, תחזית החטיבה לצמיחה בשנת 2020 עודכנה כלפי מטה: המשק צפוי להתכווץ ב-6%, לעומת 4.5% בתחזית שפורסמה במאי, ושיעור האבטלה כפי שהוא מדווח בסקר כוח האדם של הלמ"ס יגיע לכ-9% בסוף 2020.

"התחזית לצמיחה ב-2021 עודכנה קלות כלפי מעלה, מ-7% ל-7.5%, אולם המשק לא צפוי לחזור לפעילות מלאה עד סוף 2021, ושיעור האבטלה צפוי להישאר גבוה יחסית - 6% בסוף 2021".

התחזית העגומה הזו מקבלת משנה תוקף מהנתונים הגולמיים שמופיעים באומדן החודשי של "תקציב ההוצאות, גירעון הממשלה ומימונו", שאותו ממשיך האוצר לפרסם, בינתיים. בחודש יוני, שבו החלה הכלכלה הישראלית לצאת מהסגר, נמדד בפעילות התקציבית גירעון של כ-12.2 מיליארד שקל, לעומת 6.9 מיליארד ביוני אשתקד.

הגירעון המצטבר לחודשים ינואר-יוני 2020 עומד על כ-58.2 מיליארד שקל, יותר מהגירעון בכל 2019. בקיצור, אם בשנה שעברה היינו מוטרדים מהבור התקציבי, כעת אנחנו ניצבים בפני בולען הולך ומתרחב, שאת תחתיתו קשה לראות.

ענף הרכב דווקא "סגר פינה" החודש בחשבון ההוצאות וההכנסות של המדינה, עם עלייה של כ-27% בהכנסות ממס קנייה על יבוא, לעומת יוני אשתקד. אלא שלאור התחזית של בנק ישראל על התמשכות ההאטה עמוק לתוך 2021, ספק אם העלייה הזו תימשך לאורך זמן.

הירידה במכירות רכב ביוני 2020, בהשוואה ליוני 2019

הגיוס של שלמה סיקסט

למזלו של שוק רכב הישראלי, הוא נכנס למשבר הקורונה עם שכבה עבה של שומן עסקי, שעשויה לסייע לו לצלוח את הדרך הזרועה במהמורות. השקל עדיין שומר על חוזקו מול מטבעות יבוא הרכב המרכזיים, כפי שהיה בשנתיים-שלוש האחרונות. ומכיוון ששערי המטבע הם הגורם הבודד המשפיע ביותר על התחרותיות והרווחיות בייבוא רכב, הם יוצרים בסיס יציב להנחות - שהן סם החיים של קידום מכירות רכב בעתות משבר. כל עוד, כמובן, שהאינפלציה תהיה מרוסנת.

בנוסף, המעבר המהיר של הכוח הצרכני בשוק הרכב מחברות הליסינג לצרכן הפרטי, שהונע על ידי המשבר, פותח כיום פתח תיאורטי לגילום ההנחות הנכבדות שמקבלים הלקוחות המוסדיים, עד 15%-20% בחלק מהדגמים, לתוך המחירים הרשמיים לצרכן של דגמים חדשים וקיימים. אם תרצו, הוא מאפשר ליבואנים להציע "מחירי אפס קילומטר", כאשר הרכב נרשם על שמו של הלקוח בתור "יד אפס". עד לאחרונה אקט כזה נחשב טאבו ובגידה בשוק המוסדי, אבל בעת מצוקה הכול פתוח.

בהערת אגב נציין שחלק מהשוק המוסדי ממשיך לשמור על פעילות. חברת הליסינג שלמה סיקסט, השחקנית הגדולה בשוק, יצאה השבוע לגיוס אג"ח בהיקף של קרוב ל-200 מיליון שקל - מה שאומר שעוד יש מקום לאופטימיות ביחס לחזרתו של שוק הליסינג למשחק. עם זאת, לא היינו בונים על כך שהנתיב בקרח שפילסה שלמה סיקסט יהיה פתוח עוד זמן רב לכל הענף, או אפילו לחלקו.

ולבסוף, נכון לאמצע יולי, תעשיית הרכב הבינלאומית עדיין רחוקה מלצאת מהמשבר. השוק הגרמני, למשל, שהוא הגדול באירופה, ממשיך להפגין חולשה מתמשכת, והשוק האמריקני מקרטע. זה אומר שהגישה האליטיסטית והבלתי מתפשרת של חלק מיצרני הרכב כלפי השוק הישראלי עשויה להתגמש בהמשך. כל זה, כמובן, בהנחה שלא נגיע ל"תרחיש ונצואלה" - שם הונהגה לדעת רבים מדיניות כלכלית פופוליסטית ולא אחראית, שהובילה לקריסה - שהציג אמש ראש אגף התקציבים באוצר, שאול מרידור. 

עוד כתבות

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ״י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע