גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בזמן שהכלכלה בהאטה: תעשיית הרפואה תופסת תאוצה

בעקבות התפשטות הקורונה והזעזוע שעבר העולם, צפו על פני השטח השינויים שעוברת תעשיית הביומד בשנים האחרונות מתחת לרדאר ● החברות שעשויות ליהנות מההתפתחויות בתחום מספקות הזדמנות מעניינת למשקיעים

מטה אבוט. הצליחה להביא לשוק במהירות בדיקות לווירוס הקורונה ולנוגדנים / צילום: shutterstock, שאטרסטוק
מטה אבוט. הצליחה להביא לשוק במהירות בדיקות לווירוס הקורונה ולנוגדנים / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

ב-14 באפריל 2003 הסתיים מיפוי 99% מהגנום האנושי בדיוק של 99.99%. הפרויקט, שהתחיל מתקציבים ממשלתיים ומעבדות מחקר, התגלגל עד מהרה לגופים עסקיים שהבינו את הפוטנציאל הגלום בשיפור ובדיוק של תהליכי פיתוח תרופות, מכשור וטכנולוגיה המקצרים ומייעלים את עבודת גופי המחקר.

חברות שגייסו מאות מיליוני דולרים ממשקיעים סייעו בקידום תיעוש התהליכים לרמות שאנחנו מכירים היום. לקח כשני עשורים מסיום הפרויקט להבשלת הטכנולוגיה. זה אולי נראה איטי, אבל בפרספקטיבה של ההיסטוריה של המדע, זה מטורף.

ב-31 בדצמבר 2019 דווח לארגון הבריאות העולמי בסין על מקבץ חולים בנגיף חדש. ב-12 בינואר 2020 הרשויות בסין כבר יכלו לשתף את העולם ברצף הגנטי של הנגיף הספציפי, שזכה לשם SARS-CoV-2, והמחלה שהוא גורם, שזכתה לכינוי COVID-19.

ללא התקציב הממשלתי שהניע את פרויקט מיפוי הגנום האנושי ו-20 שנות מחקר שהתפתחו מהיוזמה הזו, לא ניתן היה לזהות את הנגיף ואת הרצף הגנטי שלו תוך פחות משבועיים במרכז סין. לא ניתן היה לפתח ולהביא לשוק ערכות בדיקה היכולות לדגום אלפי דגימות ביום תוך מספר שבועות נוספים, והיה הרבה יותר מסובך לפתח חיסונים ותרופות שיש לקוות שאכן יגיעו לשוק במהלך 2021.

הבשלה של טכנולוגיות ושל תהליכים פוליטים

בעקבות ה-Covid-19 והזעזוע שעבר העולם, צפו על פני השטח השינויים שעוברת תעשיית הביומד בשנים האחרונות מתחת לרדאר של רובנו. המגמות הבולטות הן שילוב בין הבשלה והסבה של טכנולוגיות שונות, לבין הבשלה של תהליכים חברתיים פוליטיים.

כבר הרבה שנים ברור לנו שעיבוד וניתוח המידע הרב שנצבר בתחום הבריאות יכולים לשפר את פרקטיקות הטיפול והאבחון. השיפורים בתחומי הדיגיטציה, איסוף וניהול מטה מידע, לצד ההתפתחויות ביכולת האנליזה שלו, מתחילים להביא כלים פרקטיים לשוק.

מספר האנשים שמנהלים כיום מעקב רציף אחרי רמות סוכר, חמצן, דופק, לחץ דם, איכות השינה וכדומה, גדל מיום ליום. הקפיצה ביכולות המדידה והתקשורת, לצד השכיחות של אנשים עם אובססיה לכושר מחד ושל חולי סוכרת, לב, וכדומה מאידך, פיתחו שווקים רחבים שמשכו ומושכים את התעשייה גם בלי עידוד תקציבי רגולציה.

מי שנשאר מאחור ללא המידע הרציף וללא הנוחות של תקשורת מרחוק היו דווקא הרופאים - אבל החודשים האחרונים עזרו גם לרופאים ולמערכות הבריאות להסתגל לשינוי ולחוות את יתרונותיו. הרופא בישראל, שכבר כיום רואה את ההיסטוריה הרפואית שלנו על מסך המחשב שלו, יוכל בקרוב לקבל קריאה של מגוון מדדים מרחוק, כמו חום, לחץ דם, EKG וכדומה, ובהמשך גם בדיקות נוספות שנוכל לעשות בזמן ההמתנה במרפאה או אפילו לפני כן.

הרעיון של תראנוס (Theranos) והיזמת האמריקאית אליזבת הולמס, שביקשה לעשות מהפכה בתחום בדיקות הדם, היה מוקדם מדי, שאפתני מדי ובוסרי מדי ב-2003, אבל עשוי להיות אפשרי ב-2025. אפשר כבר להניח שבתוך שנתיים-שלוש, מכונות, קצת יותר קטנות מבר מים, שיוצבו בקופות חולים, או אפילו בסניף של סופרמרקט או שדה התעופה, יאפשרו לנו לעשות מגוון רחב של בדיקות שעבורן נאלצנו לשבת בתור לאחות ולחכות יום-יומיים לתשובות.

ארה"ב: עוברים מביטוח פרטי לממשלתי

בצד הפוליטי, אפילו בארה"ב התקבעה התודעה שיש רמה בסיסית של שירותי בריאות שהמדינה חייבת לספק לכל תושביה, אם לא מטעמי מוסר אז מטעמי בריאות. בתקופה שבה שירותי בריאות מתקרבים לכ-20% מהתל"ג האמריקאי, זה לא טריוויאלי.

כיום יש כ-157 מיליון אמריקאים בביטוח בריאות פרטי, שהם 48% לערך מהאוכלוסייה. ההשפעה החריגה של הקורונה על הכלכלה מובילה להערכה שבהלימה להתפתחויות בשוק התעסוקה, 12-27 מיליון אנשים יפרשו מתוכניות הביטוח הפרטיות במהלך 2021, ו-6-17 מיליון אנשים יצטרפו לתוכנית הממשלתית Medicaid.

תסריט כזה יהפוך את ממשלת ארה"ב לגוף המימון הגדול בעולם לתרופות, ויהווה את חציית קו פרשת המים בין שוק הבריאות הפרטי לממשלתי בארה"ב. ההשלכה המיידית היא ירידה בהכנסות חברות הפארמה מתרופות, לצד נגישות של יותר אנשים לתרופות במחיר אפשרי. המגמה ברורה, אבל ממדיה תלויים הן בקורונה והן בתוצאות הבחירות, לא רק לבית הלבן אלא גם לסנאט.

כבר שנים רבות יש בישראל חברות שנהנות מהמגמות בשוק הבריאות העולמי. טבע הייתה כמובן פורצת הדרך, אבל כיום דווקא אופקו, על מרכזי הדיאגנוסטיקה שלה בארה"ב, היא אולי זו שנהנית מהמגמה יותר מאחרות.

לצדן יש לציין את קמהדע, המפתחת תרופה לקורונה על בסיס נוגדנים מהפלסמה של אנשים שהבריאו מהמחלה, ואת נובולוג, העוסקת במתן שירותי רפואה ותמיכה מבוססי טכנולוגיה בתחום הטיפול הביתי.

חברות שעשויות ליהנות מההתפתחויות

אחת החברות שעשויות ליהנות מהמגמות שתיארנו כאן היא חברת אבוט (ABT). אבוט היא מובילה בתחום הדיאגנוסטי והצליחה להביא לשוק מהר מאוד בדיקות הן לווירוס והן לנוגדנים לווירוס הקורונה. זוהי חברה ענקית עם מוצרים במגוון תחומים, המביאים אותה למכירות שנתיות של 31 מיליארד דולר, עם 107 אלף עובדים ושווי שוק הנושק ל-170 מיליארד דולר.

מוצר מבטיח שהחברה פיתחה ומשווקת בתחום האבחון ואיסוף המידע השוטף הוא Libre. זהו אחד המוצרים המובילים למדידה שוטפת של רמות הסוכר של חולי סוכרת. Medtronic, ענקית הציוד הרפואי, חברת Dexcom ואחרות, מתחרות גם הן בנישה הזו ההולכת ומשתכללת מיום ליום.

חברה אחרת המתחרה בתחום הדיאגנוסטיקה, כולל כמובן קורונה, היא חברת Roche הנסחרת במכפיל 21 לעומת ה-46 של Abbott. המכפיל הגבוה של אבוט נגזר מתחזית הצמיחה הגבוהה בהכנסות ל-2021, על אף שה-(Compound annual growth rate (CAGR החזוי למכירות של שתיהן די דומה, ונע סביב ה-5%.

לצד חברות אלה, שפעילותן מגוונת ומקיפה תחומים רבים והזדמנויות שונות בתחום הבריאות, אפשר למצוא חברות דיאגנוסטיקה ממוקדות,

כמו, Danaher Corporation ,Thermo Fisher ,Sysmex ,bioMerieux ,Ortho Clinical, Quidel ואחרות.

בתחום שירותי התוכנה, ניהול המידע והנגשתו, Veeva היא אחד השמות המובילים, עם תשואה של 72% מתחילת השנה, שווי שוק שנושק ל-37 מיליארד דולר, 3,500 עובדים ומכפיל רווח שהגיע ל-120.

העולם הופך מורכב יותר, ותחום הבריאות רחוק מלהיות מקשה אחת. בתוך התחום, אפשר לנתח מגמות ברורות, בקטגוריות השונות, שיכולות לסייע לקבל החלטות השקעה. בצד המתחזק כיום אפשר לשים תוכנה ואבחון, ובצד הנחלש תרופות, בתי חולים וחברות ביטוח.

לשמחתנו, אחרי כמה שנים של בצורת בתחום בבורסת תל אביב, יש כיום מגוון חברות מעניינות גם אצלנו. 

הכותבת היא יו"ר אי.בי.אי קרנות נאמנות. לאי.בי.אי בית השקעות בע"מ ו/או לחברות הקשורות לה עשויות להיות אחזקה ישירה/עקיפה במניות ובחברות המוזכרות בכתבה. האמור אינו מהווה תחליף לייעוץ או שיווק המתחשבים בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

שבוע המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה חיובית ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית