גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהפכת הבנייה המודרנית המייעלת את הענף: גשר לים ב-24 שעות ותוספת אלפי מ"ר ב-18 יום

את קורות הבטון של פעם, שיצקו פועלים בשטח, מחליפים מודלים דיגיטליים וקונסטרוקציות פלדה עם ברגים ● מתברר שהבנייה כיום יכולה להתנהל באפקטיביות ובמהירות, ממש כמו במשחק הרכבה

סטוצ'י ראשון לציון / צילום: אוהד בן חמו
סטוצ'י ראשון לציון / צילום: אוהד בן חמו

הכתבה בשיתוף ניצני העמק בע"מ

ענף הבנייה משתנה בזכות טכנולוגיות מתקדמות שנכנסו בשנים האחרונות לשוק, למשל בנייה בקונסטרוקציות פלדה שמחליפות לעיתים את השימוש בבטון קונבנציונלי. הטכנולוגיות הללו מאפשרות להאיץ תהליכי בנייה שבעבר נדרש להם זמן רב, לפשט תהליכים מסורבלים ולהפוך את העבודה לשקטה יותר, נקיה יותר ומהירה יותר. אז מתי נכון לבנות בפלדה במקום בבטון? והאם ניתן גם בתוך עולמות הבנייה בפלדה לייעל את תהליך הבנייה ולהביא גם לחיסכון של כסף?

"יש גידול גבוה באוכלוסיית המדינה וצורך אדיר בנדל"ן למגורים, לתעסוקה, למסחר, תרבות ולתשתיות, כל ענף הבנייה נמצא בלחץ אדיר לספק את צורכי המדינה", מסביר ישראל דוד, מנכ"ל דוד מהנדסים וסגן יו"ר לשכת המהנדסים. "בנוסף לכך, בשל עליית רמת החיים, מתוכננים יותר פרויקטים שדורשים טכנולוגיות בנייה מתקדמות וכך פרצה לענף הבנייה תחום והפתרונות בשימוש קונסטרוקציות פלדה כחלופה לבנייה המסורתית".

לדברי רמי בלס, מהנדס בכיר, מייסד ושותף בחברת הייעוץ האדריכלי רמי בלס - תכנון מבנים וייעוץ הנדסי, "לסוג הבנייה יש חשיבות רבה בבחירה בקונסטרוקציית פלדה או בטון. בבנייני משרדים בארץ פחות משתמשים בקונסטרוקציות פלדה בשל העלויות, אבל בניו-יורק ובלונדון, בכל מה שנוגע לשטחי מסחר, השימוש בפלדה מאוד פופולרי". בלס מסביר, עם זאת, כי לבנייה בקונסטרוקציות פלדה יש פוטנציאל להפוך את העבודה לפשוטה ומהירה יותר. "פלדה מגיעה מתועשת מהמפעל - רוב העבודה נעשית שם, כמו למשל הכנת החורים לברגים. באתר עצמו רק צריך לחבר את העמודים ווהקורות וככה אפשר, למשל, להקים שלוש קומות יחד".

תכנון סטוצ'י ראשון לציון / הדמיה: ניצני העמק בע"מ

פלדה כטכנולוגיית בנייה חדשנית

איליא חכים, בעלים ומנכ"ל חברת "ניצני העמק בע"מ", הקיימת כבר 25 שנה ומתמחה בעבודות פלדה וקונסטרוקציה, מסביר כי הבנייה באמצעות קונסטרוקציות פלדה נחשבת כיום למתקדמת ועדיפה בשוק. "יש כיום מהפכה של מעבר מבנייה בבטון לבנייה מפלדה", הוא אומר. "הטכנולוגיה של בנייה באמצעות פלדה נחשבת לחדשנית ועדיפה בהרבה מאוד מקרים", מוסיף חכים ומדגים: "בבנייה בבטון, צריך לקחת בחשבון ברזל זיון, יציקת בטון, עבודות תפסנות, כמות כוח אדם ופיגומים. בפלדה, לעומת זאת, הקונסטרוקציה מגיעה מוכנה מהמפעל וצריך רק למקם אותה במקום על-פי התוכניות. בנוסף, יש פתרונות שאדריכלים מעדיפים, כמו עמודים לא ישרים, בשיפוע, עמודים מורכבים (קומפוזים). עבור כל אלה שימוש בבטון מייקר מאד את הבנייה, ובפלדה ניתן לבצע זאת בצורה פשוטה. זו בנייה חכמה שמסוגלת להפוך את התהליך בשטח לקצר, יעיל ומאורגן הרבה יותר".

להאיץ תהליכי בנייה ביעילות: לפרטים על בנייה בפלדה - הקליקו כאן>>

כדוגמה לחדשנות בבנייה מפלדה, מביא חכים פרויקט הרחבת מבנה מסחרי שביצעה לאחרונה בראשון לציון, שבו החברה ביצעה לאחרונה הרחבת בנייה משמעותית של כ-8,000 מ"ר לצורך תוספת קומות. הפרויקט מוערך ביותר מ-2,300 טון פלדה, כשההרכבה שלה בשטח נמשכה בדיוק 18 ימים. כל העבודה הזאת, מדגיש חכים, מבוצעת בזמן שהמתחם מתנהל כרגיל, החנויות פתוחות, הקונים מגיעים וגם כמות מקומות החניה שנתפסו על ידי המשאיות ומנופי הבנייה הייתה מינימלית. "זה היתרון של הפלדה, בחדשנות, ביעילות ובחיסכון", הוא מדגיש.

גשר טיילת איילנד, נתניה / צילום: אוהד בן חמו

אחד מפרויקטי הדגל של החברה, שממחיש את התרומה האדירה של טכנולוגיית הבנייה בפלדה וחדשנותה הוא בניית הגשר מטיילת נתניה לפיר מעלית שיורדת עד לקו החוף. אחד הקשיים באזור חוף הים בנתניה הוא הפרש הגובה מהטיילת לחוף, דבר שדרש פתרונות מהירים, יציבים ונגישים על מנת לרדת אל הים. "הגשר כולו הורכב מקורות פלדה עם גאומטריה מורכבת , קשת קונסטרוקטיבית מהטיילת מחוברת לפיר המעלית בגובה מהחוף כ 60 מטר והכל הגיע בסגמנטים מוכנים ומאושרים מהמפעל. ידענו בדיוק היכן החורים של הברגים, מה ואיך צריך לחבר ובתוך פחות מיממה הרכבנו אותו", מסבירים בחברה. "חיברנו את הצד של הטיילת לפיר בטון של המעלית ממש בקו החוף, כמעט על המים רק בגובה של הטיילת. התהליך היה מהיר, לא הפריע לאוכלוסיה המקומית - הכול ניתן לפירוק והרכבה מחדש בקלות בתוך זמן קצר", הוא מחדד.

זמן העבודה מתקצר

"העלות של קונסטרוקציית פלדה, גם אם לוקחים בחשבון את הזמן הקצר, אינה תמיד נמוכה יותר מאשר בטון", אומר בלס, "אבל היתרון בפלדה הוא שיש פחות לוגיסטיקה בשטח לקבלנים. הפלדה מגיעה בכמות קטנה יותר מאשר חומרי בניין ועם המעט חומר, אפשר לעשות הרבה יותר מאשר במקרה של בטון, שדורש יותר חומר", הוא מסביר. אז מדוע, אם כן, לא בונים כיום בהיקף רחב בפלדה? "הסיבה לכך היא שהמחיר למ"ר גבוה יותר ויש עוד אלמנטים שצריך לקחת בחשבון, כמו גובה הבניין, עובי הקירות, סוג הבנייה, אם מדובר במשרדים, מגורים או מסחר, מיקומים של יחידות מיזוג אוויר ועוד", אומר בלס.

פרויקט ניצני העמק / צילום: אוהד בן חמו

"בשנים האחרונות נכנסת לשימוש טכנולוגיה של ייצור בעזרת רובוטים ו-CNC (בקרים ממוחשבים שמניעים כלי ייצור כמו מחרטות, מקדחים וכלי בנייה אחרים - נ.ס.). זאת באמצעות תכנון של מודלים תלת מימדיים, דיגיטליים", אומר ישראל דוד ומוסיף: "בעולם כבר התחילו ניצנים ראשונים של בנייה במדפסות תלת מימד ורובוטיקה ללא מגע יד אדם". כאן, לדברי חכים, נכנסת המומחיות בפלדה של חברת ניצני העמק בע"מ לפעולה: "דמיין לעצמך את הסיטואציה הבאה: יש אדריכל שמייצר את חזון הבנייה שלו ומוכר אותו ליזם; היזם קונה את החזון ושוכר את המהנדס שיבצע אותו לפי כל התקנים. ברגע שאנחנו מקבלים את התוכניות של המהנדס, אנחנו מעבדים אותן בטכנולוגיית תלת מימד עד לרמת הבורג, פחי היציקה והסטאדים (מחברי גזירה). כשיש לנו אישור, אנו מזינים את התכנון התלת מימדי למכונת CNC, מכניסים את סוגי הפרופילים בצד אחד של המכונה ומקבלים בצד השני את הקונסטרוקציה מוכנה בדיוק לפי התוכנית".

בנייה שקטה

יתרון נוסף של בנייה באמצעות פלדה במקום בטון נוגע לסוגיית הרעש של עבודות הבנייה. עניין מהותי כאשר הבנייה מתרכזת בהרחבה ובבנייה של מתחם פעיל וקיים. במקרה כזה, על הקבלן המבצע לערוך את העבודות במקביל להתנהלות שוטפת של החנויות, המשרדים ועוברי האורח במקום. "הפלדה מנצחת מבחינת הבנייה השקטה והירוקה, כי היא מגיעה מוכנה ורק צריך להרכיב", מוסיף בלס.

חכים ממחיש את חשיבותה של הפלדה בתחום הבנייה ובהרחבות מבנים באמצעות קונסטרוקצית פלדה, באמצעות הדוגמה של בניין "אורנים" בירושלים, המבנה שבו יושבים משרדים ממשלתיים "ביצענו הרחבה של 7 קומות באמצעות קונסטרוקציות פלדה חלופה מלאה לבטון, הרצפות הורכבו ע"י לוחות דריכה תקניות המחליפות את הבטון היצוק באתר לחלוטין וכל זאת עם התייעלות בלו"ז וחיסכון ליזם. כך היה גם בבניין במתחם הבורסה ברמת גן, שם הוספנו שמונה קומות באמצעות קונסטרוקציות פלדה - כשהבניין וכל העסקים ממשיכים לעבוד כרגיל".

עבודות פלדה וקונסטרוקציה לבנייה מהירה ויעילה, לפרטים הקליקו כאן>>

עוד כתבות

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שיודע אילו מילים בוטים רוסיים אוהבים

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מתחזקות העליות בוול סטריט; נאסד"ק קופץ ביותר מ-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עולה ביותר מ-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ●  לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים