גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתחמם: מדד גלובס-פרומתאוס היכה את מדדי הייחוס ביולי

המדד גמא 7.4%, בשעה שמדד ת"א 125 טיפס ב-4.2% ומדד נאסד"ק הוסיף לערכו 6.8% ● מניות הפארמה הישראליות בוול סטריט תססו, ומניות הטכנולוגיה שיגרו את תת-המדד שלהן לזינוק של 10.2% בחודש החולף

החברות הישראליות שנסחרות בארה"ב נסחרו בחודש יולי במגמה חיובית שהובילה את מדד גלובס-פרומתאוס, העוקב אחריהן, לזינוק של 7.4%. באותה תקופה, מדד ת"א 125 טיפס ב-4.2% ומדד נאסד"ק הוסיף לערכו 6.8%.

תת-מדד גלובס-פרומתאוס מדעי החיים עלה החודש בשיעור של 3.9%, בעוד שמדד ת"א ביומד הוסיף לערכו 3.2%, ואילו מדד נאסד"ק ביוטכנולוגיה ירד ב-1.7%. אחת החברות הבולטות ביותר החודש בתת-המדד הייתה חברת המכשור הרפואי נובוקיור , שמנייתה זינקה ביולי ב-28%.

החברה מפתחת ומפיצה את מוצר הדגל שלה, אופטיון, מכשיר שנועד לטפל במגוון סוגים של גידולים סרטניים, ומשווקת גם מוצרים נוספים בתחום הטיפול בסרטן. נובוקיור הכריזה ביולי על שיתוף פעולה עם חברת מרק (Merck&Co), לבחינת טיפול בגידולים בתאים של סרטן הריאות ביחד עם טיפול בקיטרודה, אחד ממוצרי הדגל של מרק. בנוסף, החברה דיווחה על הכנסות בסך 115 מיליון דולר ברבעון השני ועקפה את תחזיות האנליסטים.

בדומה למגמה במניות הפארמה, מניות הטכנולוגיה הישראליות עלו בוול סטריט בחודש יולי והובילו את תת-מדד גלובס-פרומתאוס טכנולוגיה לזינוק של 10.2%. באותה תקופה, מדד ת"א טכנולוגיה טיפס ב-9.4% ומדד נאסד"ק טכנולוגיה הוסיף לערכו 5.7%.

מצטרפת חדשה לתת-המדד היא חברת הביטוח הדיגיטלי למונייד , שהונפקה בתחילת יולי במחיר של 29 דולר למניה וגייסה 319 מיליון דולר. נכון לסוף יולי, מחיר המניה היה כ-58.2 דולר, נסיקה של כ-100%, שמקנה ללמונייד שווי שוק של 3.2 מיליארד דולר.

למונייד מיישמת טכנולוגיה של למידת מכונה על ידי שימוש בבוטים הן לרכישת הביטוח והן לתשלום התביעות. החברה מוכרת ביטוח לבעלי דירות ושוכרים בתהליך פשוט ומהיר, של מענה על מספר שאלות בסיסיות לגבי הדירה על ידי הלקוח. בנוסף, על מנת לשפר את התדמית הרעה יחסית של חברות הביטוח, למונייד מרוויחה מכל ביטוח שנמכר סכום קבוע, כאשר ההפרש נתרם לצדקה לפי בחירת הלקוח.

גלובס-פרומתאוס-יולי-2020

מדיוונד זינקה 32% בחודש החולף

נציגת החודש במדד גלובס-פרומתאוס היא חברת הביוטכנולוגיה הישראלית מדיוונד , שנסחרת בנאסד"ק בשווי של כ-105 מיליון דולר, לאחר עלייה של 32% במחיר המניה בחודש החולף.

מדיוונד מפתחת, מייצרת וממסחרת תרופות לטיפול בכוויות ובפצעים כרוניים, והינה חברת הפורטפוליו המהותית ביותר של כלל ביוטכנולוגיה, שמחזיקה ב-35% ממניותיה. במחלקת המחקר של פרומתאוס ייעוץ כלכלי מציינים כי החברה הונפקה לפני כשש שנים בארה"ב על בסיס מוצר הנקרא NexoBrid, המיועד לטיפול והטריית כוויות בדרגה בינונית וחמורה, ומבוסס על פלטפורמה טכנולוגית המבוססת על אנזים המופק מגזע צמח האננס. החברה השיגה לאחרונה תוצאות חיוביות בניסוי קליני שלב 3 ב-NexoBrid, בעקבותיו הגישה ל-FDA (רשות המזון והתרופות בארה"ב) בקשה לרישום המוצר לשיווק.

למדיוונד דריסת רגל בשוק האמריקאי באמצעות הסכם שחתמה ב-2015 עם הרשות  למחקר ופיתוח ביו-רפואי (BARDA), למימון פיתוח ה-NexoBrid ולהצטיידות בתרופה בהיקף כולל של עד 200 מיליון דולר, כחלק מהיערכות הממשל לאירועים רבי-נפגעים. ההישג הגדול של מדיוונד הוא שהממשל האמריקאי הצטייד במוצר טרם קבלת האישור לשווקו בארה"ב.

בנוסף, חתמה החברה ב-2019 על הסכם מסחור המוצר, הכולל רישיון ואספקה בלעדיים עם חברת Vericel להפצת התרופה בארה"ב. Vericel נסחרת בנאסד"ק ועוסקת בתחום הטיפולים התאיים ובין היתר משווקת מוצרים לטיפול בכוויות קשות. במסגרת ההסכם, Vericel שילמה למדיוונד סכום ראשוני של 17.5 מיליון דולר, ועוד 7.5 מיליון דולר צפויים להתקבל עם קבלת אישור שיווק בארה"ב. תשלומים נוספים מותנים בהשגת יעדי מכירות ועשויים להגיע לעד 125 מיליון דולר, לצד תשלומים נוספים כתשלומי תמלוגים על המכירות.

NexoBrid מאושר לשיווק באיחוד האירופי, בישראל, בארגנטינה, בדרום קוריאה, ברוסיה ובפרו, ולחברה יש הסכמי הפצה במדינות נוספות באמריקה הלטינית, באירופה, בהודו, בדרום מזרח אסיה וביפן. מדובר במשחה המאפשרת הטריה של הכוויות - קרי הסרה של הרקמות השרופות והמתות שנפגעו. הטיפול בתרופה כרוך במתן עורי של מנה בודדת של התרופה למשך ארבע שעות, זאת בהשוואה לטיפול הסטנדרטי המקובל בשוק - הסרה כירורגית של הרקמה, הכרוכה באובדן דם, בימי אשפוז רבים, וכן מלווה ברוב המקרים בפגיעה ברקמות בריאות.

לסיכום מציינים בפרומתאוס, כי לחברה שני שיתופי פעולה אסטרטגיים בקשר עם NexoBrid, ואלו מאפשרים למדיוונד להתמקד במוצרים נוספים של החברה המצויים בפיתוח.

החברה מפתחת בנוסף על בסיס הפלטפורמה האנזימטית גם את תרופת ה-EscharEx, להטריית פצעים כרוניים ופצעים קשיי ריפוי, שהציגה תוצאות חיוביות בניסוי קליני שלב 2 ומיועדת לשוק גדול עשרות מונים משוק הכוויות. בניסוי האמור חולים שטופלו ב-EscharEx השלימו את ההטריה בתוך שבעה ימים לאחר קבלת 4-5 טיפולים בממוצע. זאת לעומת האלטרנטיבה הקיימת בשוק כיום - סנטיל - שטיפול באמצעותה אורך כ-6-7 שבועות. לדברי הנהלת החברה, שוק היעד להטריית פצעים כרוניים בארה"ב הוא שוק בוגר, שמוערך בכ-1 מיליארד דולר פר אינדיקציה (כיבים ורידיים ופצעים סוכרתיים בכף הרגל), וסנטיל היא התרופה היחידה שחולשת על השוק ונוגסת רק בכ-25% ממנו (בכ-50% מהמקרים ההטריה מבוצעת באמצעות פרוצדורה ניתוחית).

גידול של 780% בהכנסות ברבעון הראשון

לפי ניתוח שביצעה פרומתאוס, ברבעון הראשון של 2020 דיווחה מדיוונד על הכנסות של כ- 4.4 מיליון דולר, גידול של כ-780% לעומת הרבעון המקביל. הרווח הגולמי ברבעון הראשון של 2020 היה כ-1.2 מיליון דולר, בהשוואה לכ-0.2 מיליון דולר ברבעון המקביל. במקביל, כתוצאה מפיתוח EscharEx הוצאות המו"פ גדלו מכ-1.3 מיליון דולר לכ-1.7 מיליון דולר. בשורה התחתונה החברה רשמה ברבעון הראשון הפסד EBITDA של כ-1.8 מיליון דולר, המהווה שיפור של כ-40% לעומת הפסד EBITDA של כ-2.9 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד.

לפי ניתוח פרומתאוס, הכנסות מדיוונד נובעות מהמוצר NexoBrid בלבד, והן המקור לייצור המזומנים ומאפשרות לקופה של מדיוונד להיות יציבה וללא חוב לבנקים. לדברי אייל שבח, שותף מייסד בפרומתאוס וראש תחום טכנולוגיה, "נראה שההסכמים האסטרטגיים שיש למדיוונד מאפשרים לה להגדיל את המכירות ממוצר זה ולהשקיע משאבים בפיתוח ובהפצה של מוצרים אחרים.

EscharEx, לדברי החברה, הוא מוצר שמכוון לשוק שבו יש רק שחקן אחד שחולש על חלק יחסית קטן מהשוק בכללותו. בנוסף, למוצר קיים יתרון תחרותי במשך זמן הטיפול, ונראה שהדבר יהווה אינדיקציה חיובית למוצר בשוק ריפוי הפצעים".

שבח מוסיף ומסכם כי "במבט לאחור רואים שהמניה של החברה ידעה תנודתיות בשנים האחרונות, וכיום היא נמצאת יחסית בטווח הנמוך על-פני ההיסטוריה. בשתי התרופות הללו, המבוססות על אותה טכנולוגיה, לחברה ישנו מתווה ראוי, ואולי שוק ההון יזקוף זאת לזכותה וישקף זאת בהתאם במחיר המניה שלה". 

המדד, שהורכב על ידי כלכלני פרומתאוס ייעוץ כלכלי, מייצג את כלל החברות הישראליות הנסחרות בבורסות המרכזיות בארה"ב - נאסד"ק ובורסת ניו יורק - ובכלל זה חברות ישראליות אשר נרשמו ברישום כפול. חישוב המדד החל בתחילת 2015 ועמד על 1,000 נקודות ביום השקתו. משקל כל חברה נקבע בהתאם לשווי השוק שלה, אך לא יעלה על 10% מסך המדד. פרומתאוס ייעוץ כלכלי ומנהליה ביצעו בשנים האחרונות עבודות כלכליות לחברות הכלולות במדד. העבודה אינה מהווה ייעוץ ואין לראות בה תחליף לייעוץ השקעות.

עוד כתבות

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה חיובית בוול סטריט; מניות השבבים מטפסות

הנאסד"ק עולה ב-0.6% ● הדאקס עולה ב-0.5%, בלונדון לא מתקיים היום מסחר ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה