גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תמריצים ושינויי חקיקה: איך משקמים את תחום הדיור המוגן מהריסות הקורונה?

בימי הקורונה הפכו תמריצים כלכליים ושינויי חקיקה להכרחיים בתחום הדיור המוגן, טוענים הבכירים בענף ● למבוגרים עצמם חשוב לשמר את השגרה שלפני המגפה, על מנת לתרום לבריאותם הנפשית והפיזית ● בונים מחדש – האתגרים של ענף הנדל"ן, כתבה רביעית בסדרה

בונים מחדש האתגרים של ענף הנדלן / צילום: א.ס.א.פ קריאייטיב, שאטרסטוק
בונים מחדש האתגרים של ענף הנדלן / צילום: א.ס.א.פ קריאייטיב, שאטרסטוק

מגפת הקורונה מטלטלת את חיינו ויש לה גם השפעה משמעותית על תחום הנדל"ן. הממשלה עשתה מאמץ גדול כדי לאפשר לקבלנים להמשיך לעבוד גם בימי הסגר, מתוך ידיעה שמדובר בענף עתיר כוח אדם ומתוך הבנה שעצירת הבנייה בימים אלה תצמצם את היצע הדירות בטווח הבינוני. למרות זאת המגפה השפיעה ועוד תשפיע גם על הענף.

השבוע אנחנו מפרסמים ב"גלובס" סדרת כתבות שבודקת חמישה סגמנטים בתחום הנדל"ן. בכל יום נשוחח עם שלושה מומחים שינתחו את מצבו של הענף וינסו להעריך מה הממשלה צריכה לעשות בתקופה זו. היום נעסוק בתחום הדיור המוגן, הכולל כ-350 בתי אבות ובתי דיור מוגן ברחבי הארץ. חלקם עלו לכותרות כשהתפרצה בהם מגפת הקורונה, אולם נדמה שהם נשכחו מחדש תוך זמן קצר

 

"צריך לתמרץ רופאים לבוא לעבוד בדיור המוגן"

ד"ר אבי ביצור, ראש לימודי הזקנה במכללה האקדמית בית ברל

ד"ר אבי ביצור, ראש המגמה לביטחון והגנת העורף / צילום: המכללה האקדמית בית ברל

90 יום, לא פחות, נדרשו לממשלה להבין שהנפגעים המרכזיים מהקורונה הם הזקנים בחברה הישראלית. ממוצע גיל הנפטרים הוא 80.3, וקרוב ל-85% מכלל החולים המונשמים או המתים הם אנשים המוגדרים בגיל הזקנה בישראל, כלומר, מעל 62 לאישה ו-69 לגבר, בהתאמה.

90 ימים ארוכים אלו הביאו להזנחה שאין לה שום מחילה וסליחה, כי רק אז הבינו בישראל שללא בדיקות לזקנים ולמשפחותיהם ולמטפליהם, לא נדע ולא נשכיל לעצור את מלאך המוות שקצר ללא רחם בבתי האבות.

בתי האבות והדיור המוגן הם סוג של נדל"ן שבימי קורונה כדאי, ראוי וחובה שגם הפרויקטור של "מגן אבות ואימהות" וגם שר הרווחה ושר הבריאות ובוודאי שהשרה לשוויון חברתי, יתנו דעתם עליו ועל הרכוש האנושי שלנו שטמון בו, קרי, הורינו. כבר למעלה ממאה ימים, שאלו מהם שבמחלקות הסיעודיות לא זכו לביקור משפחות מחשש להדבקה, וכמה מהם לא זכו להגיע לרגעים אלו, כי הזנחנו וחטאנו ביחסינו אליהם.

פרויקט "מגן אבות ואימהות" פועל כרגע ואפילו היטב, אבל יש בו בעיות קטנות שלגביהן יש צורך לקום ולעשות מעשה, כדי שנוכל להגיד "לא השלכנו אותם לעת זקנה", ולהתכוון לזה.

1. למנות מתאמי ביקורים

בימים אלה ביקורי המשפחות את קרוביהן נערכים בחצרות של בתי האבות הסיעודיים. חשוב ביותר לאפשר את המפגשים הללו, לטובת כל הצדדים. לשם כך, חובה להכניס מיד שני אנשים לכל בית אבות ולכל בית דיור מוגן, שיעסקו בתיאום המשפחות וביקוריהן ובהעלאת והורדת הזקנים הסיעודיים לביקור.

"זה נשמע כמו עניין קטן, אבל היום במקומות מסוימים עושות זאת העובדות הסוציאליות, שנמצאות גם ככה על סף קריסה, ובכך אינן מתפנות למטלות האחרות שלהן. בחשבון גס העלות של זה תעמוד על כמיליון שקל, תקציב הבוטנים והגרעינים במשרד הביטחון לעסקת צוללות, ובכך נכסה כ-300 בתי אבות. זה משתלם. בהזדמנות זו גם נציע תעסוקה למובטלים מתוך כ-900 אלף הבלתי מועסקים כרגע.

2. להשקיע בתרבות ובספורט

יש צורך קיומי בהקמת צוותי הווי, בידור, וספורט בבתי האבות ובתי הדיור המוגן. זה יעסיק את הזקנים שאינם יכולים לצאת מהם, ויתרום לנפשם ולרוחם. נכון, רק 7% מ-1.35 מיליון הקשישים מתגוררים במקומות אלה, אבל אם נטפל בהם, זו תהיה תחילת הדרך לטיפול גם בזקנים בקהילה. אם נשלח אמן, זמר או מנחה שיעור התעמלות לכל מוסד כזה, מצאנו דרך לגרום אושר והנאה והפגת בדידות להורינו. זה משתלם, וגם במקרה זה יתרום לתעסוקה".

3. להקצות תקנים לרופאים

יש צורך קיומי וחיוני להקצאת תקנים - ולאיושם - של רופאים לדיורים המוגנים ולבתי אבות. לא רבים בוחרים בקריירה הזאת, ובטח לא בימים אלו, ולכן יש צורך לתמרץ בתקנים, ויפה שעה אחת קודם - שהרי המגפה אינה נעלמת בקרוב.

אלה שלוש המלצות קטנות ובוודאי שיועילו גם בעתיד, ללא קורונה, כי הורה זקן או אדם זקן הוא כבוד בחברה הישראלית, ואין הוא שק אגרוף.

"עבודה בדיור מוגן צריכה להיחשב 'עבודה מועדפת' אחרי צבא"

גולן רובינשטיין, מנכ"ל בית הזהב

גולן רובינשטיין / צילום: יוסי כהן

מחקרים הראו כי מעבר לתזונה, לשינה או לפעילות גופנית, הפקטור החשוב מכולם לאריכות ימים הוא שמירה על פעילות ותקשורת בין אישית. כל בני הגיל השלישי משתייכים לאוכלוסייה בסיכון גבוה לקורונה, ומשכך, בלי קשר למקום מגוריהם, נגזרו עליהם מגבלות בידוד חברתי מחמיר. מגבלות אלה מהוות סיכון לבריאותם הנפשית והפיזית. לכן, יש למצוא את האיזון הנכון בשמירה על חיים פעילים ותקשורת בין אישית לבין שמירה על הביטחון הרפואי - ולממשלה יש מה לעשות בעניין הזה.

1. לקדם חקיקה בתחום כוח האדם

דרושים תמריצים ושינוי חקיקתי בנוגע לכוח האדם המועסק בענף, אשר סובל זה שנים ממחסור גדול בכוח אדם מיומן, רגיש, אחראי והחשוב מכול - יציב. הקורונה הגדילה את העול על העובדים, חייבה אותם בעבודה מאומצת עם מיגון, חייבה בשמירה קפדנית גם מחוץ לעבודה, והכול תוך חשיפה אישית מוגברת להידבקות בעצמם.

נכון יהיה לכלול את התחום כעבודה מועדפת לאחר שירות צבאי, ולחשוב על הטבת מס לעובדים או למעסיק. יש לפעול לחקיקה שתאפשר מכסות להבאת עובדים זרים לתחום, וכן חקיקה שתאפשר לבתי הדיור המוגן לנהל את מטפלות הביטוח הלאומי. חקיקות אלו יאפשרו ניהול כוח אדם בצורה יעילה יותר, תוך צמצום וניהול החשיפה להידבקות בנגיף מצד הצוות.

2. להציב מגבלות מותאמות למוסד

כשמטילים מגבלות, חשוב להבחין בין הדיור המוגן, שבו מספר הנדבקים קטן ביותר - בשיעור נמוך מאלו הגרים בביתם, באותן שכבות גיל - לבין מוסדות לאשפוז סיעודי. באחרונים הסיכון גבוה הן בשל העובדה כי הדיירים במצב רפואי ותפקודי שברירי מלכתחילה, והן בשל הטיפול האישי והמגע הכרוך במתן סיעוד לאותם דיירים בפעולות יומיומיות.

3. לתת פטור ממס שבח במעבר לדיור מוגן

בימים אלה, רבים מבני הגיל השלישי בקהילה הרחבה ספונים בביתם, ויש להם אינטראקציה מוגבלת מאוד עם אנשים אחרים, בשל הפחד מהידבקות. לעומת זאת, דיור מוגן מהווה קהילה סגורה ומוגנת, שבה דיירים ממשיכים לחיות עם מגבלות נמוכות בהרבה, והחשוב מכל, עם תקשורת בין אישית. אני ממליץ לתת תמריצים כלכליים והעדפה לדיור המוגן.

כך, לדוגמה, פטור ממס שבח על מכירת דירה הכרוכה במעבר לדיור מוגן, או מתן פטור ממע"מ בתחום (כמקובל במקומות רבים בעולם), יעודדו את הביקוש. חשוב לשמור על מפעילי הדיור המוגן בתקופת הקורונה, באמצעות סיוע כספי בצורת מענקים או הלוואות בערבות מדינה בהיקף נרחב יותר, ולהכיר בכך שהדיור המוגן הוא אופציית מגורים מועדפת שנותנת מענה לבדידות. ראוי לסייע גם בהקצאת משאבי כוח אדם ובהקמת מערך מתנדבים ארצי לחלק מהמשימות והאתגרים העומדים בפני המפעילים.

"חייבים לשמור על מעורבותם של אנשים מבוגרים במרקם החברתי"

פרופ' ליאת איילון, בית הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטת בר אילן

אחד האתגרים המרכזיים של אנשים מבוגרים בתקופה הנוכחית הוא העובדה שהקורונה היא מחלה גילנית, המפלה על פי גיל. לפחות לפי הידע הקיים כיום, גיל הוא גורם סיכון בלתי תלוי למוות מהמחלה. ככל שאנשים מבוגרים יותר, כך גדל הסיכון שלהם למוות או למחלה קשה בעקבות הידבקות בקורונה. עם זאת, חשוב לזכור שגם אם אנחנו נמצאים בקבוצת סיכון בגלל גילנו, עדיין יש הרבה מה לעשות על מנת לשמור ולשפר את הבריאות ואת תהליך ההזדקנות שלנו.

1. להימנע משטף המידע

נכון שיש צורך להימנע מפעילויות ומהתכנסויות שעד לפני כמה חודשים נחשבו לנעימות ולרצויות, אולם התחליף - צפייה בטלוויזיה וקריאת עיתונים במשך ימים שלמים - אינו תורם לרווחה הנפשית. חשוב לנסות לשמר את השגרה שהייתה עוד לפני הופעת הקורונה, ובמיוחד לשמר התנהגויות התורמות לבריאותנו הנפשית והפיזית. גם כאשר שומרים על ריחוק חברתי, אין סיבה לא לצאת לטייל בפארק בשעות שבהן יש פחות אנשים או אפילו לפגוש אנשים בגינה, תוך שמירה על כללי הזהירות.

2. לדאוג לתחזוקה בריאותית

קיימת שונות גדולה בין אנשים ברמת התפקוד והבריאות, ודווקא בגיל מבוגר השונות הזו מתעצמת ונקבעת הרבה על ידי הבחירות שלנו והתנהגויות הבריאות שאנו מאמצים לעצמנו, ופחות בגלל גנטיקה או בגלל גיל כרונולוגי. אפשר להתמודד טוב יותר עם איומי הקורונה אם נתרחק קצת מהתקשורת ומשטף המידע. צפייה בלתי פוסקת בדיווחים בנוגע להתפשטות מחלת הקורונה אינה תורמת לבריאות, אלא גורמת ללחץ ולחרדה מיותרים.

התחזוקה הבריאותית היומיומית היא הכרחית. חשוב לשמר את כל ביקורי הרופאים, הבדיקות והטיפולים השוטפים. אדם מבוגר שצריך פיזיותרפיה אבל הפסיק את הטיפול בגלל הקורונה, עלול לסבול מנפילות או מכאבים שהיו יכולים להימנע אילולא היה מטופל. הקורונה מסוכנת, אבל היא לא הבעיה היחידה שעמה אנחנו מתמודדים. חלק מהבעיות הבריאותיות, כולל הנפשיות, שמהן אנו סובלים יכולות להיות דחופות וחמורות הרבה יותר מהסיכון העתידי להידבק בקורונה.

3. לא לסגור את המבוגרים

קובעי המדיניות, וכל מי שחושב שהגבלות על אנשים מבוגרים יביאו להתמודדות טובה יותר של החברה עם הקורונה, צריכים לדעת ששיעור הנדבקים הגבוה ביותר הוא בקרב בני 20-29 (מעל 10%), ואילו בני ה-60 ומעלה מהווים פחות מ-10% מהנדבקים, כלומר פחות משיעורם באוכלוסייה. זה אומר שבסך הכול, אנשים מבוגרים יודעים לשמור על עצמם ולהיזהר מהקורונה. עכשיו צריך לדאוג ששאר האוכלוסייה תדע להיזהר.

אנשים מבוגרים הם חלק אינטגרלי מהחברה. בדיוק כמו אנשים צעירים, הם שותפים מלאים לחיים החברתיים, ולכן חייבים לשמור על מעורבותם במרקם החברתי. ממחקרים אנו יודעים שאנשים מבוגרים שנכפה עליהם סגר הדוק וארוך יותר מהרגיל במהלך תקופת הקורונה, הידרדרו מבחינה בריאותית ונפשית, וחוו מצוקה גדולה. יותר מזה, מדובר בהפרה של זכויות אדם בסיסיות שאמנם הפכה לרווחת בתקופת הקורונה, אבל אסור לקבלה".

עוד כתבות

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה, ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם, ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, shutterstock

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על "התרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?