גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חובות, שכר מנופח, וכוכב שנמאס לו: מה עובר על מועדון הכדורגל המכניס בעולם

קבוצת הכדורגל של ברצלונה נמצאת במצב קשה לא רק בגלל מה שמסמלת התבוסה הצורבת לבאיירן מינכן על כר הדשא, אלא בעיקר כתוצאה מהמשקולות הפיננסיות שמוצמדות לרגליה • האם לא נותרה ברירה, והפתרון יהיה פרידה מליאו מסי, גדול שחקני הכדורגל בכל הזמנים?

ליאו מסי במשחק מול באיירן מינכן בסוף השבוע האחרון / צילום: RAFAEL MARCHANTE, רויטרס
ליאו מסי במשחק מול באיירן מינכן בסוף השבוע האחרון / צילום: RAFAEL MARCHANTE, רויטרס

ברצלונה מפסידה 8-2 ומודחת בבושת פנים מליגת האלופות. ליאו מסי רוצה לעזוב את המועדון הקטלאני. המאמן בדרך לפיטורים מהירים. ההנהלה נקלעת למגננה שמחייבת פגישת חירום שתוביל כנראה לבחירות.

ברצלונה, מועדון הכדורגל המכניס ביותר בעולם הספורט, נמצא בצרות. אבל זה לא ההפסד לבאיירן. אלו הן צרות כלכליות שהתחילו הרבה לפני כן, ויצרו חבית נפץ שנבנתה סביב החלטות עסקיות לא טובות והרצון לנצח בכל מחיר ולזכות בתארים. ביחד עם משבר הקורונה, הכול יוצא החוצה. האם המועדון הגדול הלך רחוק מדי, וישלם על כך בשנים הקרובות? האם הדרך לפתור חלק גדול מהצרות עוברת בפרידה בלתי נמנעת מהשחקן הגדול בכל הזמנים?

מחיר ההצלחה: שכר שחקנים מפלצתי

כלכלית, ברצלונה נמצאת בנקודה שכל מועדון יכול לחלום עליה. היא העמידה העונה תקציב של 1.15 מיליארד אירו, והפכה למועדון הראשון בהיסטוריה, בכל ענף ספורט שהוא, שחוצה רף הכנסות של מיליארד אירו. יש לה את השחקן שבעיני רבים הוא הטוב בהיסטוריה של המשחק, ויש לה את אצטדיון הכדורגל הגדול בעולם, קאמפ נואו (98 אלף מקומות). היא חתומה על חוזים מסחריים חלומיים, ויש לה מוזיאון שביום טוב נכנסים בשעריו 10,000 איש שמניבים לה הכנסה של כמעט 60 מיליון אירו בעונה.

בשורה התחתונה, כל האופרציה הזאת לא משאירה לה שום דבר. הרצון לזכייה אובססיבית בתארים הוביל את ברצלונה לשלם שכר שחקנים יקר מאוד בכל קנה מידה. על-פי הדוחות של אופ"א, שכר השחקנים "אוכל" 77% מהכנסות המועדון - הרבה מעל המקובל בקבוצות הגדולות באירופה. בריאל מדריד, מועדון שלא ידוע בקמצנות שלו, סעיף השכר עומד על 57%. במנצ’סטר יונייטד 50%. בבאיירן מינכן, שראינו את העוצמה שלה בשבוע החולף, גם כן 50%.

סעיף השכר הוא הסיבה העיקרית לכך שמעונת 2018/19, שאותה סיימה ברצלונה עם הכנסת שיא (עולמית) של 828 מיליון אירו, נותר רווח נקי של 4.5 מיליון אירו בלבד - רווח של 0.5%. לפני שש ושבע עונות, כשההכנסה שלה הייתה בקושי מחצית מזו של היום, ברצלונה הצליחה לייצר יותר מ-40 מיליון אירו רווח נקי. מה השתבש?

חובות: התחייבויות ופרויקטים גרנדיוזיים

ברצלונה חיה את הרגע - המאבק מול היריבה ריאל מדריד, המאבק להצליח בליגת האלופות שנה אחרי שנה, והמרדף לספק את הרצון של הספונסרים שמשלמים בכל שנה יותר.

משבר הקורונה פגע בכל זה, וחידד את המשבר של המועדון בעיקר סביב נושא החובות. לפי האתר הספרדי Palco23, המתמחה בכלכלת ספורט, בחמש השנים האחרונות זינקו החובות של המועדון מ-247 מיליון אירו בקיץ 2017 ל-602 מיליון אירו בקיץ 2019. איך ייראו החובות בתום העונה הנוכחית, כשמשבר הקורונה יחתוך כ-200 מיליון אירו מההכנסות הצפויות?

לפני כמה שנים, כשהחובות עוד היו סבירים יחסית, החליטה ברצלונה להשקיע בפרויקט הגדול של שיפוץ קאמפ נואו, ולהרחיב אותו ל-105 אלף מקומות. הריצה אחרי תארים השכיחה קצת את ההזנחה של קאמפ נואו - אצטדיון מיושן מאוד, שמקורה רק בחלקו הקטן. ההתחייבות על פרויקט מגלומני נראתה אז הגיונית, כל עוד נעשתה במקביל לריסון הפעילות בשוק העברות השחקנים והשתלטות על שכר השחקנים. בפועל, שום דבר מזה לא קרה.

בקיץ 2017 היא שרפה את כל הכסף שקיבלה ממכירת ניימאר על שתי עסקאות נפל - פליפה קוטיניו, שאותו רכשה מליברפול ב-145 מיליון אירו, ועוסמאן דמבלה מדורטמונד עבור 138 מיליון אירו. מה קרה איתם? קוטיניו הושאל לבאיירן מינכן; דמבלה שורף את הספסל.

בקיץ פיזרה ברצלונה את כספה, ורכשה את אנטואן גריזמן ב-120 מיליון אירו, ואת פרנקי דה יונג ב-75 מיליון אירו. לא כסף רע מבחינת העובדה שמדובר בשחקנים עם קבלות, אבל עדיין 200 מיליון אירו שיצאו מהקופה.

בשנה שעברה כבר הכריז נשיא המועדון כי עלות פרויקט האצטדיון, שילווה את המועדון בהלוואות ל-30 שנה, תאמיר ל-685 מיליון אירו. בשבועות האחרונים כבר מדברים על כך שהמצב הכלכלי מביא לעצירה זמנית של הפרויקט, ושבכל מקרה הוא יסתיים רק בשנת 2025.

שאלת ליאו מסי: להשאיר או למכור?

ברצלונה תצטרך להחליט לאן היא הולכת. מבחינה הישגית, כרגע המועדון צריך בנייה מחדש. זה לא רכישה של שחקן כזה או אחר שתתקן את המצב, אבל המחיר של בניית סגל הוא כבד.

איך כל זה מסתדר עם החובות ועם ההשקעה בתשתיות? האם מועדון כדורגל כמו ברצלונה, עם מחויבות לספונסרים ולאוהדים, יכול להכריז על בנייה מחדש, לא להשתגע ברכש, ולקוות שבעוד כמה שנים אפשר יהיה לקצור את הפירות?

באופן טבעי, הכותרות בימים האחרונים עסקו בשאלת ליאו מסי, שרוצה ללכת מהמועדון. מסי נמצא בברצלונה מאז שהוא היה ילד. ברצלונה היא מסי. נדירים השחקנים בדור הנוכחי ששיחקו רק במועדון אחד, אבל לחתונה הזאת היה מחיר. לפי מסמכים שפורסמו ב"דר שפיגל" (חשיפה של "פוטבול ליקס"), ב-2017 הסכימה ברצלונה למשכן את העתיד שלה כשהחתימה את מסי על חוזה שמבטיח לו 106 מיליון אירו לעונה, עד שנת 2021.
אין עוררין על האפקט של השחקן הארגנטיני במכירת כרטיסים וחולצות, וגם על הגעה של תיירים לעיר. אבל החוזה הזה יושב לברצלונה חזק על הצוואר. מסי בן 33, טוב יותר הוא כנראה לא יהיה. כדי להשקיט אותו, הקבוצה תצטרך לשים לידו שחקנים טובים ויקרים - מהלך שאין לה שום יכולת לעשות כרגע. מה עושים?

ריאל מדריד עשתה לפני שנתיים את הבחירה שלה פחות או יותר באותה נקודת זמן, כאשר מכרה את הכוכב הגדול של הקבוצה, כריסטיאנו רונאלדו, כשעוד אפשר היה להוציא ממנו סכום טוב, ב-100 מיליון אירו, ליובנטוס אלופת איטליה.

כמה שווה היום מסי ממכירה למועדון אחר? 200-250 מיליון אירו. תוסיפו לזה עוד חיסכון של 100 מיליון אירו בשכר, והנה "נוצרו" לברצלונה 350 מיליון אירו בתוך רגע. ביוני 2021, כשהחוזה שלו יסתיים, הוא יוכל ללכת כשחקן חופשי ללא תמורה.

במצב של ברצלונה היום, לא בטוח ששאלת מסי לא צריכה להישאל בקול רם יותר. 

עוד כתבות

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית