גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכירת מטוסי קרב לאמירויות? סיכון מינורי, הזדמנות גדולה

בלשכת נתניהו מכחישים כי קיים קשר בין הסכם המתגבש לבין עסקה למכירת מטוסי F35, אבל גורמי ביטוחון שונים מעריכים כי עסקאות ביטחוניות עם בת-הברית החדשה בדרך • כך תהנה איחוד האמירויות מחיזוק צבאי ואסטרטגי, וישראל מדריסת רגל צמוד לגבול איראן

החמקן בפעולה. עסקה שמשרתת את האינטרסים של כל הצדדים בהסכם / צילום: shutterstock, שאטרסטוק
החמקן בפעולה. עסקה שמשרתת את האינטרסים של כל הצדדים בהסכם / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

ההסכם המתגבש בין ישראל לאיחוד האמירויות העלה לכותרות גם את סוגיית שיתוף הפעולה הביטחוני בין המדינות. ובכלל זה, מכירה של נשק מתקדם, ישראלי ואמריקאי, למפרצית. הסוכריה הנוצצת ביותר שבאיחוד יבקשו לקבל היא אפשרות לרכישת מטוס הקרב F35 האמריקאי, "החמקן", המיוצר על ידי חברת לוקהיד מרטין. את המטוס הזה מכרה ארה"ב לידידות ספורות בלבד, בהן ישראל, ולאחרונה ביטלה עסקת למכירה של המטוס לטורקיה.

גורם ביטחוני ישראלי בכיר אומר ל"גלובס", כי במידה שאיחוד האמירויות תרכוש את ה-F 35, לא רק שאין בכך נזק, "אלא שישראל תרוויח מכך". המשמעות של הצבת מטוס כזה בידי מדינה ידידותית ועם אינטרסים זהים, בטווח כה קצר מאיראן, היא לדבריו "דרמטית". עם זאת, אותו גורם לא אישר כי אכן ישראל הסכימה למהלך כזה. בנוסף, בבית הלבן אומרים כי אין סעיף סודי בהסכם הנורמליזציה עם איחוד האמירויות, ולפיו יהיו מכירות נשק מתקדם לרבות מטוסי אף 35.

לפי פרסומים זרים, קיים שיתוף פעולה מודיעיני בין ישראל לבין איחוד האמירויות. שיתוף פעולה זה מתמקד באיראן, הנחשבת לאויבת משותפת לישראל ולמדינות המפרץ. תוספת של כלי מודיעיני/התקפי כמו ה-F35 משנה את המשוואה ואת יחסי הכוחות. "זה כבר לא רק איראן שמחזקת את חמאס, ג’יהאד אסלמי וחיזבאללה על גדרותינו מצפון ודרום - אלא ידידה רשמית של ישראל ושותפה אסטרטגית שלה שמביטה בה עכשיו מעבר למפרץ". אומר הגורם הביטחוני.

ומה עם הסכנה שנשק כזה יפול לידיים עוינות? "היא קיימת", אומר הגורם הביטחוני, "אבל בטלה בשישים. איחוד האמירויות היא מדינה יציבה, והמהלכים עם ישראל מחזקים אותה עוד יותר. במבחן ההשוואתי, אין ספק שהכף נוטה לטובת מכירת נשק מתקדם למדינות אלה, במגבלה של שמירת העליונות הישראלית".

נתניהו: ההסכם לא כלל אור ירוק לעסקאות נשק

הפרסומים בעניין הקפיצו את לשכת ראש הממשלה נתניהו, שם מיהרו להכחיש כי ניתנה הסכמה ישראלית למכירת F35 לאמירויות. "הסכם השלום ההיסטורי בין ישראל לאיחוד האמירויות לא כלל שום הסכמה של ישראל לעסקת נשק כלשהי בין ארה"ב לאיחוד האמירויות", נמסר מלשכת נתניהו. "מלכתחילה, ראש הממשלה התנגד למכירת F35 וכלי נשק מתקדמים אחרים למדינות כלשהן במזרח התיכון, כולל למדינות ערביות שעושות שלום עם מדינת ישראל. ראש הממשלה הביע עמדה עקבית זו פעם אחר פעם בפני הממשל האמריקאי, והיא לא השתנתה.

"ההתנגדות העקבית למכירת מטוסי F35 קיבלה משנה תוקף בתאריך 2 ביוני לאחר שראש המל"ל שוחח לבקשת רה"מ עם מפקד חיל האוויר האלוף נורקין. בשיחה של ראש הממשלה עם השגריר האמריקני פרידמן ב-7 ביולי, רה"מ הביע בצורה מפורשת את התנגדותה של ישראל למכירת מטוסי F35 וכלי נשק מתקדמים אחרים למדינה כלשהי במזרח התיכון, כולל במסגרת הסכמי שלום. ב-8 ביולי שיגר ראש הממשלה מכתב למזכיר המדינה פומפאו, באמצעות השגריר פרידמן, בו הבהיר שעמדתה של ישראל תקפה גם בעקבות השגת הסכמי שלום. שר הביטחון גנץ עודכן בעמדה זו ב-29 ביולי. הסכם השלום עם איחוד האמירויות לא כולל שום סעיף בנדון, וארה"ב הבהירה לישראל שהיא תקפיד תמיד לשמור על היתרון האיכותי של ישראל".

התמיכה הרבה שישראל זוכה לה בקונגרס האמריקני, זה שמאשר או פוסל עסקאות נשק, היא אחד מכלי הנשק האסטרטגיים הגדולים ביותר של ישראל. נתניהו, כמו גם ראשי ממשלה קודמים, משתמש בו לא מעט. כך למשל, אישר הקונגרס מכירת נשק בעבר לאמירויות למרות ביקורת בפנטגון. בוושינגטון היו מי שייחסו זאת בין השאר לתמיכה ישראלית במכירה.

המחויבות האמריקאית לשמירה על העליונות הישראלית בכלי נשק מתקדמים, זו שניתנה לאחר מלחמת יום הכיפורים ועוגנה במזכרי ההבנה וההסכמים הביטחוניים, משמעה היוועצות בראשי הממשלה בירושלים לפני מכירת נשק כזה. יצחק רבין אישר לנשיא ביל קלינטון למכור מטוסי F16 מתקדמים לאיחוד האמירויות, וכך היה גם לגבי מערכות נשק אחרות. המחויבות הזו נשמרה, כאשר המערכות שקיבלו מדינות ערב המתונות באזור נחשבו פחות מתקדמות מאלו שנמכרו לישראל, וזו אף קיבלה היתר אמריקאי להשבחת המערכות שקיבלה והתאמתן לדרישות חיל האוויר שלנו.

האמריקאים: לסגור את הדלת לרוסיה וסין

ומה לגבי האינטרס האמריקאי? ארה"ב רוצה לדחוף החוצה את חברות הנשק של רוסיה וסין ממכירת נשק למדינות המפרץ. באיחוד האמירויות כבר הצהירו על פרויקט רכש עתידי לחיל האוויר שלהם, אך עד כה בוושינגטון היססו בין השאר בגלל העמדה הישראלית. התוצאה: רוסיה ניסתה להיכנס לפרצה והציעה ליורש העצר של האמירויות, מוחמד בין זאייד אל נאהיאן, מטוסים חמקנים משלה.

ההסכם ישדרג את צבא האמירויות הן בשל הקשר שעלה אל פני השטח עם התעשיות הבטחוניות הישראליות והן בשל הסרת התנגדות ישראלית למכירת נשק אמריקני ואירופי מתקדם לצבאה.

כיום, מטוסי הקרב המתקדם ביותר של חיל האוויר של האמירויות הם F16E האמריקאי ומיראז’ 2000 צרפתי. במאי אישרה מחלקת המדינה של ארה"ב מכירה של כחמשת אלפים רכבים ממוגנים משומשים לאיחוד האמירויות תמורת 556 מיליון דולר.

עסקה נוספת המתבשלת בתחום הזה, היא עסקה ישירה בין האמירויות לישראל, בנוגע להשבחת כלי הנשק שלה. לפי "הניו יורק טיימס", באמירויות כבר זכו בחשאי להשבחות של מקצת המערכות של מטוסי ה-F16 שברשותם וכעת הם מתעניינים בהשבחה מתקדמת יותר, שבה ישותפו התעשייה האווירית ואלביט.

תחום אחר שעלה בשיחות היה מערכות הגנה אקטיבית לכלי רכב משוריינים, ובראשן "מעיל רוח" שבאיחוד האמירויות מבקשים לרכוש עבור החטיבות המשוריינות שלהן. עלותה של המערכת מתוצרת רפאל היא כ-900 אלף דולר ליחידה, ועד כה היא נמכרה לצבאות ארה"ב (כ-200 מיליון דולר) וגרמניה.

כל העסקאות הללו כבר נדונו, בחלקן נמצאות על השולחן. חתימתו של הסכם הנורמליזציה תאיץ אותן.

גנץ: לא תקין שלא עדכנו אותנו

ראשי כחול לבן מציגים עמדה תקיפה מול ראש הממשלה ברקע ההסכם עם האמירויות ומשבר התקציב שטרם נפתר. במסיבת עיתונאים שכינס, מתח שר הביטחון בני גנץ ביקורת קשה עד שלא עודכן על ההסכם עם איחוד האמירויות: "זה לא תקין שלא עודכנו.

בחיים שלי לא הדלפתי בכל תפקידי. הדלפות זה משחק של אחרים, מי שהדליף בעבר היו אחרים, גם של עניינים ביטחוניים. ואני לא מתעסק בקרדיטים. אם אפשר לקדם הסכם שלום עבור מדינת ישראל ואני צריך לבלוע טיפת רוק, לא אכפת לי, אבל אני לא רוצה שהביטחון ייפגע. כל עוד אני שר הביטחון, לא יזוז פה דבר ללא תיאום וחשיבה ביטחונית".

שר החוץ אשכנזי כינס ממש באותו הזמן תדרוך לכתבים המדיניים, הוא היה ממלכתי יותר, ולא תקף ישירות את נתניהו ועם זה אמר כי הוא לא מכיר איזשהן הבטחות בטחוניות וכי אם יש כאלה הן לא נעשו בהתייעצות או יידוע "שלנו". משמע, שלו ושל גנץ.
בכך למעשה, מאותתים ראשי כחול לבן לנתניהו: ראשית, המגרש המדיני-ביטחוני אינו רק שלך, ולא נבליג על ההתעלמות והמידור שלנו. 

עוד כתבות

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים