גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גורמים ממשלתיים: דלק ונובל מנסות באופן בוטה למנוע את ירידת מחירי הגז הטבעי

משרד האנרגיה החל לבדוק האם ההסכם בין חברת חשמל ללוויתן מנוגד להוראה במתווה הגז, הקובעת כי "לא תחול על הצרכן כל מגבלה בנוגע לרכישת גז טבעי מכל ספק גז טבעי אחר" ● השותפים בלוויתן איימו לתבוע את חברת החשמל אם תייבא גז נוזלי זול יותר מזה שמספק לה המאגר

אסדת מאגר לוויתן./ צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט
אסדת מאגר לוויתן./ צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

משרד האנרגיה החל לבדוק האם הסכם רכישת הגז בין חברת החשמל למאגר לוויתן עומד בסתירה להוראות מתווה הגז, כך נודע ל"גלובס". הבדיקה נועדה לבחון האם ההסכם אכן מונע מחברת החשמל לייבא גז נוזלי מחו"ל (ראו בהמשך) במחירים נמוכים יותר מאלה שהיא משלמת ללוויתן - אף שמתווה הגז אוסר על מגבלות כאלה.

בנוסף אמרו ל"גלובס" גורמים ממשלתיים כי "אנחנו רואים בשבועות האחרונים ניסיון בוטה של נובל וקבוצת דלק למנוע בכל אמצעי שעומד לרשותם את ירידת מחירי הגז הטבעי". בנובל ובדלק דוחים את הדברים.

חברת החשמל הגדילה השנה משמעותית את היקף מטעני הגז הנוזלי שהיא רוכשת באמצעות אוניית "מגזזת" העוגנת מול חדרה, בצמוד למצוף ימי, לאחר שמחירי הגז הנוזלי לאספקה מידית בשווקים התרסקו כתוצאה ממשבר הקורונה.

התחרות-על-מחירי-הגז-מחריפה

השנה הזמינה חברת החשמל תשעה מטענים של גז נוזלי, במחיר ממוצע של כשלושה דולר ליחידת חום. להשוואה החברה משלמת 4.79 דולר ליחידת חום על הגז שהיא רוכשת ממאגר לוויתן. במשרד האנרגיה מיהרו לנצל את המחירים הנמוכים כדי לעודד מכירת עודפי גז נוזלי שחברת החשמל לא צרכה לצרכני גז נוספים.

אלא שבינתיים התברר כי הגדלת היקף היבוא של הגז הנוזלי על ידי חברת החשמל מעוררת התנגדות רבה מצד השותפות במאגר לוויתן, דלק קידוחים, נובל ורציו, שאיימו לפתוח בהליכים משפטיים נגד החברה אם תמשיך להזמין מטעני גז נוזלי נוספים.

ההסכם: עד שלושה מטעני גז נוזלי בשנה

השותפות בלוויתן זכו ב-2019 במכרז לאספקת גז לחברת החשמל לשנים 2019-2021 לאחר שהציעו הצעת מחיר זהה לזו של מאגר "תמר". לטענת השותפות בלוויתן, חברת החשמל הבטיחה להן בלעדיות באספקת הגז, כך שהחברה מחויבת לרכוש ממאגר לוויתן כל כמות גז שאיננה מסופקת לה על ידי מאגר "תמר".

על פי נוסח ההסכם בין הצדדים "חברת החשמל תפנה למוכרת בלבד לרכישת גז בהתאם לצרכיה מעבר לכמות בהסכם ארוך טווח עם מאגר תמר". כחריג לעיקרון הזה הסכימו השותפות בלוויתן לאפשר לחברת החשמל להזמין כמות מרבית של שלושה מטעני גז נוזלי בשנה - משום שכמות זו הוצגה כדרושה לחברה לצורכי גיבוי, למקרה של תקלה באספקת הגז מתמר או לוויתן בתקופות של שיא ביקוש.

השותפות טענו כי כל כמות גז שחברת החשמל תזמין מעבר למכסה שנקבעה, מהווה הפרה לכאורה של ההסכם איתן.

כעת נודע ל"גלובס" כי משרד האנרגיה החל לבדוק האם התחייבות כזו לבלעדיות היא בעלת תוקף חוקי. מתברר כי במסגרת מתווה הגז הוכנסה הוראה מפורשת המתייחסת להסכמי גז חדשים שייחתמו עם מפעילי מאגרי תמר ולוויתן. ההוראה קובעת כי בהסכמים אלה "לא תחול על הצרכן כל מגבלה בנוגע לרכישת גז טבעי מכל ספק גז טבעי אחר".

השותפים בלוויתן טוענים כי הסעיף הזה במתווה הגז אכן מונע מהם לדרוש בלעדיות אך אינו מונע מהצרכן, במקרה הזה חברת החשמל, להציע להם בלעדיות - ומשום כך אין כאן הפרה של המתווה.

גורם הקשור ללוויתן: "משנים את הכללים"

גורם הקשור לשותפויות אמר ל"גלובס" כי מדובר בדפוס פעולה קבוע של המדינה "שקובעת תנאים וכל עוד הם עובדים עבורה זה בסדר, אבל ברגע שזה לא עובד עבורה - אז משנים את הכללים". אותו גורם הוסיף כי "אם המדינה תרצה ללכת איתנו על זה לבית המשפט, בבקשה". מחברת החשמל נמסר כי "מדיניות חח"י הינה ברורה ונחושה: הורדת מחיר הגז על מנת להוריד את מחיר החשמל לצרכן. כל דרך חוקית, שתימצא על מנת לקדם מדיניות זו, תבוצע".

יצחק תשובה, בעל השליטה בקבוצת דלק / צילום: גדעון לוין

פתרון אפשרי לתסבוכת המשפטית בין חברת החשמל ללוויתן הוא לאפשר לצרכני גז נוספים מלבד חברת החשמל, להשתמש בתשתיות יבוא הגז הנוזלי, ולייבא גז ישירות. במשרד מקדמים בינתיים את הטיפול בבקשות כאלה.

"אי אפשר יהיה לעצור את יבוא הגז"

בתוך כך משמיעים גורמים ממשלתיים ביקורת חריפה על התנהלות השותפות בלוויתן -נובל ודלק - ואמרו כי "הן עושות כל מאמץ למנוע את התחרות". לדברי אותם גורמים "במשך תקופה מסוימת הייתה תחושה שדלק ונובל מבינות שהתחרות כאן ומאפשרות לשותפות שלהם לנהל מו"מ אבל בחודש האחרון התמונה השתנתה לחלוטין".

אותם גורמים כי נוצרה בשוק הגז הזדמנות נדירה להוריד משמעותית את המחירים - על רקע התרסקות מחירי הגז הנוזלי, התחרות הפנימית בתמר וכניסתו הקרובה של מאגר הגז כריש.

"יש כרגע על השולחן שלוש עסקאות משמעותיות לרכישת גז שיכולות לשנות דרמטית את המחירים בשוק", אמרו אותם גורמים וציינו כי מדובר במו"מ להסכמי גז עם חברת החשמל, כיל ותחנות הכוח ברמת חובב שנמכרו לאחרונה לקבוצת אדלטק ולשיכון ובינוי.

ואולם לדבריהם "אנחנו רואים ניסיון בוטה של דלק ונובל למנוע בכל אמצעי שעומד לרשותם את ירידת המחירים בשוק, בין אם זה הניסיון למנוע את יבוא הגז הנוזלי על ידי חברת החשמל, למנוע משותפות תמר לחתום על הסכם עם בזן או לעכב את המו"מ עם רמת חובב". אותם גורמים הזהירו כי "ההתנהלות הזו תפגע בסופו של דבר בדלק ובנובל כי אי אפשר יהיה לעצור את יבוא הגז".

גורמים הקשורים לדלק ולנובל דחו את הביקורת. לדבריהם, העיכובים שעליהם מדברים בממשלה אינם בשליטתם אלא תוצאה של עסקת הרכישה של נובל על ידי שברון. לדבריהם "שברון אמורה להיכנס בנעלי נובל בתחילת אוקטובר ויש ציפייה לגיטימית שעד אז לא יתקבלו החלטות שיקבעו עובדות בשטח".

משותפות לוויתן נמסר כי "ההסכם בין לוויתן לבין חברת חשמל עמד במרכזה של עתירה מנהלית שהוגשה לבית המשפט המחוזי בתל אביב. העתירה נדחתה וכך גם הערעור שהוגש בעניינה לביהמ"ש העליון. לא קיבלנו פנייה ממשרד האנרגיה לבדיקה בנושא החוזה. אם תתקבל פנייה השותפות תגיב בהתאם".

לדברי מרב דוד, סמנכ"לית לובי 99, "לחצים אדירים הופעלו על גורמים ממשלתיים כולל לשכות שרי האוצר והאנרגיה על ידי הבעלים של מאגר לוויתן למנוע יבוא של גז נוזלי. הסעיף בהסכם חברת חשמל ולוויתן, עליו התבססו בעלי המאגר חוסם יבוא ולכן פוגע קשות בתחרות, והטענה שהיבוא של גז נוזלי היא הפרת הסכם בין חברת החשמל לבעלי המאגר, היא ניסיון הפחדה חסר בסיס.

"פנינו בשבועות האחרונים לשרי האוצר והאנרגיה וכן לרשות התחרות כדי שיסירו את הסעיף הזה וימנעו את הפחתת היבוא של גז זול, לו יכולה להיות השפעה על ירידת תעריף החשמל ויוקר המחיה. אנחנו שמחים שבמשרדי הממשלה סוף סוף מתחילים להתעורר ולבחון את הפגיעה של מונופול הגז בתחרות".

בתוך חמש שנים: מחיר הגז ירד מ-18 דולר ל-3 דולר ליחידת חום

יבוא הגז הנוזלי לישראל מתבצע באמצעות מצוף ימי שהוקם מול חופי חדרה בהשקעה של חצי מיליארד שקל בשנת 2012. 

המצוף הימי הוקם על רקע הפסקת הזרמת הגז הטבעי לישראל ממצרים ולפני שמאגר תמר חובר לחוף. הגז מוזרם לצנרת הארצית באמצעות מגזזת, אונייה מיוחדת שתפקידה לקלוט את מטעני הגז הנוזלי המגיעים במכליות מיוחדות ולהפוך את הדלק בחזרה למצב גזי. בעת הקמת המצוף עמדו מחירי הגז הנוזלי על 18 דולר ליחידת חום, וההצדקה הכלכלית להקמתו הייתה שבהיעדר גז, חברת החשמל נאלצה לרכוש סולר ומזוט שמחיריהם היו גבוהים יותר.

באיגוד תעשיות חיפושי הגז והנפט בישראל טוענים כי גם במחירים היום, הנעים כאמור סביב 3 דולר, הגז הנוזלי המיובא איננו זול יותר מהגז המופק במאגרי הגז הישראליים. טענתם היא שכשמוסיפים למחיר הגז עלויות כמו הקמת המצוף וחכירת אוניית המגזזת - הגז מתייקר ב-2 דולר ליחידת חום.

עוד כתבות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הקבלן שבטוח: החרם הטורקי יתהפך על ארדואן

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"