גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההצלחות הכלכליות והאתגרים שנותרו: ראש ממשלת יפן פורש לאחר 8 שנים

בשנות כהונתו של אבה, כלכלת יפן רשמה את רצף הצמיחה הממושך ביותר אחרי מלחמת העולם ה-2, האבטלה ירדה לשפל של 25 שנה, ומדד המניות העיקרי הכפיל את ערכו ● עתה, כשהוא פורש בגלל מחלתו, לוח הציונים של "אבנומיקס", תוכנית הצמיחה שלו, מצביע גם על הרבה יעדים שהוחמצו

ראש ממשלת יפן, שינזו אבה, קד קידה לדגל יפן לפני תחילת מסיבת העיתונאים, שבה הודיע על פרישתו ביום שישי / צילום: Franck Robichon, Associated Press
ראש ממשלת יפן, שינזו אבה, קד קידה לדגל יפן לפני תחילת מסיבת העיתונאים, שבה הודיע על פרישתו ביום שישי / צילום: Franck Robichon, Associated Press

ראש ממשלת יפן, שינזו אבה, הודיע בסוף השבוע שהוא יתפטר בגלל מצבו הבריאותי, ויסיים בכך קריירה של פוליטיקאי שכיהן שתי קדנציות ועיצב מחדש את יפן המודרנית.

במסיבת העיתונאים מסר אבה, בן 65, שהוא סובל זמן רב מדלקת כיבית של המעי הגס, שהחמירה במחצית יולי, והוא טופל בתרופה חדשה. אחרי בדיקות ממושכות ב-17 וב-24 בחודש זה, המסקנה הייתה שהתרופות עובדות, אך הוא אינו בטוח ביכולתו לתפקד בהשפעתן.

אבה הודיע שיישאר בתפקיד עד שייבחר לו מחליף, כנראה בספטמבר. למפלגת השלטון הליברל-דמוקרטית יש את הסמכות לקבוע את המחליף - כנראה בהצבעה של הסיעה בפרלמנט - כי היא בעלת רוב המושבים בו, וראש הממשלה נבחר רשמית בפרלמנט.

גולף עם טראמפ

אחרי שמונה שנות כהונה, יפן תתייצב בפני האתגר של שמירה על הקשרים שאבה יצר עם הנשיא טראמפ. שני המנהיגים שיחקו יחד גולף חמש פעמים ונפגשו או שוחחו בטלפון יותר מ-40 פעמים, מה שזיכה את אבה בקנאתם של שוחרי הידידות עם טראמפ. טוקיו ביצרה את מעמדה כבעלת הברית המובילה של יפן באסיה, על רקע עלייתה של סין.

"יפן לא ספגה את זעמו של טראמפ, והיא לא עדה לפינוי חיילים אמריקאים כמו גרמניה. אנחנו יכולים לומר שזו אחת ההצלחות של אבה", אמר שיהוקו גוטו, עמית בכיר במרכז ווילסון ללימודי צפון-מזרח אסיה בוושינגטון.

"אני רוצה להביע את רחשי הכבוד הגבוהים ביותר לראש הממשלה שינזו אבה, חבר גדול שלי", אמר טראמפ שלשום אחרי עצרת בניו המפשייר. "יש לנו יחסים נהדרים ואני מרגיש רע מאד לגבי זה, כי בוודאי קשה לו מאד לעזוב".

מנה את ההישגים

"אם אני אטעה בהחלטה פוליטית חשובה, או לא אצליח להביא תוצאות בגלל הכאבים או בריאות לא-תקינה, זה יהיה בלתי נסלח", אמר אבה בתחילת מסיבת עיתונאים שנמשכה שעה. הוא ציין הישגים שלו כמו חיזוק הביטחון של יפן, צמצום האבטלה והסכמי סחר חופשי עם האיחוד האירופי ומדינות באסיה. "עם יפן במרכז, יצרנו אזור כלכלי שהוא חופש והוגן", הוא אמר.

היו לו גם כשלונות והוא ציין שלושה מהם: הוא לא הצליח לתקן את החוקה הפציפיסטית של יפן, החיזור המתמשך שלו אחרי נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, לא הניב את החזרת האיים השנויים במחלוקת בצפון יפן, וצפון קוריאה דחתה את ניסיונותיו להחזרת יפנים שהיא חטפה.

רצף צמיחה ממושך

במישור הכלכלי ניתן להסתכל על המורשת של אבה ברגשות מעורבים. אחרי הפגיעה של מגפת הקורונה השנה, כלכלת יפן, השלישית בגודלה בעולם, הייתה קטנה יותר ברבעון אפריל-יוני מאשר בזמן עלייתו של אבה לשלטון ב-2012.

בכמעט שמונה שנות כהונתו של אבה, כלכלת יפן רשמה את רצף הצמיחה הממושך ביותר אחרי מלחמת העולם השנייה, האבטלה ירדה לשפל של 25 שנה, ומדד המניות העיקרי הכפיל את ערכו. אך עתה, כאשר אבה פורש בגלל מחלתו, לוח הציונים של ה"אבנומיקס" (Abenomics) - הכינוי למדיניות הצמיחה שלו - מצביע על הרבה יעדים שהוחמצו, ואתגרים שלא נפתרו בהפיכת הכלכלה היפנית הענקית לתוססת יותר.

ירידה משמעותית במספר המובטלים תחת אבה

כשהוא חזר לכהן כמנהיג ב-2012 אחרי כהונה קצרה קודמת בתפקיד, אבה התחייב לגישה רדיקלית חדשה לניעור הכלכלה לאחר שני עשורים של צמיחה נמוכה וירידת מחירים. שנה לפני כן, סין עקפה את יפן ככלכלה מספר 2 בעולם, ואוכלוסיית יפן החלה להצטמק.

להציף את יפן בכסף

אבה אמר שהממשלה והבנק המרכזי צריכים להציף את יפן בכסף, והרגולציה והמיסים צריכים לרדת כדי להצית את ההתלהבות של היזמים, להגדיל את הפריון ולהאיץ את הצמיחה. "משטר הרגולציה ביפן הוא כמו שכבת סלע מוצקה. אני מתכוון לתפקד כמקדח שישבור אותה", הוא אמר בנאום בבריטניה ב-2013.

בסוף שלטונו של אבה, האינדיקטורים מראים שהחסמים הרגולטוריים בפני עסקים נשארו גבוהים, הפריון נשאר נמוך ביחס לארה"ב ולגרמניה, וכושר התחרות הבינלאומי של יפן נשחק.

דירוג "הקלות של עשיית עסקים" של הבנק העולמי לשנת 2020 מדרג את יפן במקום ה-29, ירידה מ-20 בשנת 2012. הממשל של אבה קבע ב-2013 יעד של מקום שלישי בדירוג הבנק העולמי בין המדינות המפותחות.

התוצר היפני לשעת עבודה נמוך ביותר מרבע מהמחצית העליונה של מדינות OECD, לפי דו"ח שפרסם ארגון זה בשנה שעברה. כושר התחרות הבינלאומי של יפן דורג לאחרונה 34, ירידה מ-27 ב-2012, לפי בית הספר לעסקים IMD בשווייץ.

האינפלציה נותרה אפסית

רק מעטים הופתעו כשהתברר במגפת הקורונה השנה שפקידים מקומיים נאלצו לפקסס את דיווחיהם לרשויות שעסקו בעיבוד נתוני התחלואה הארציים. הירושיגה סקו, שר המסחר, הכלכלה והתעשייה עד השנה שעברה, הודה שמאמצי הדה-רגולציה לא השיגו את מלוא היעדים שלהם, בגלל העדר תחושת דחיפות לשינוי כשהכלכלה צמחה ומחירי המניות עלו. "לא יכולנו לרשום התקדמות רבה. זה נכון", אמר סקו בראיון לעיתון.

"אבנומיקס" ידועה אולי בעיקר כניסיון לחלץ את יפן מהדפלציה באמצעות הקלה מוניטרית אגרסיבית. הבנק המרכזי קבע יעד של 2% אינפלציה בשנה, במטרה לעודד את הצמיחה הכלכלית על ידי חילוץ המדינה מהמעגל השלילי של זהירות יתר צרכנית, קיצוצי שכר וירידה במחירים.

למרות מגוון של מהלכים לא קונבנציונליים על ידי הבנק המרכזי, האינפלציה עדיין אפסית. התמ"ג היפני, שמודד את גודל הכלכלה הכוללת, צמח באיטיות הרבה לפני הקורונה והתחיל לרדת ברבעון האחרון של 2019.

בעיה דמוגרפית קשה

סיורי שיראי, חברה לשעבר במועצת המנהלים של הבנק המרכזי, BOJ, אמרה שהיעדר האינפלציה נבעה מאתגר נוסף של יפן שתמשיך גם אחרי פרישת אבה: הדמוגרפיה. אוכלוסיית יפן היא אחת המבוגרות בעולם, עם שיעור בני 65 ויותר שיגיע לכמעט 80% מכוח העבודה בשנת 2050, לפי OECD.

"בגלל תוחלת החיים הארוכה יותר, היפנים נוטים לחסוך יותר מאשר להוציא", אמרה שיראי. "על פני השטח רואים מצב טוב יותר, עם ין חלש יותר ומחירי מניות עולים, אבל זה לא בר קיימא. לאבה לא היה חזון לטווח ארוך. ידענו שהאוכלוסייה מתכווצת, אך הוא לא טיפל בבעיה הזו", היא אמרה.

אבה ניסה לעודד נשים ללדת יותר, אך בהתבסס על נתונים מ-2019, האשה הממוצעת יולדת רק 1.36 ילדים בימי חייה, ירידה מ-1.41 בשנת 2012 כשעלה לשלטון.

מחסור בידיים עובדות הפך לבעיה גדולה בכהונת אבה. הוא הביא יותר נשים לכוח העבודה - שיעור השתתפות הנשים גבוה מאשר בארה"ב - ופתח את הדלתות לכמה עובדים זרים, אך המחסורים צפויים להימשך בהנחה שהכלכלה תתאושש ממגפת הקורונה.

"הוא אמנם ביצע כמה רפורמות חשובות על ידי יישום איטי של הכוח שהוא צבר, אך הוא לא הצליח להפוך את גורמי הרקע לירידה הלאומית", כותב האנליסט טוביאס האריס בביוגרפיה שתפורסם בקרוב על אבה.

עוד כתבות

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח