גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עסקת השנה: כך הכפילה רכישת אפריקה ישראל את שווי עסקיו של יעקב לוקסנבורג

שווי היעד להנפקת דניה סיבוס, עד 2 מיליארד שקל, גבוה פי כמה מזה שלפיו נרכשה חברת התשתיות במסגרת הסדר החוב של אפריקה ישראל ● מניית לפידות קפיטל של יעקב לוקסנבורג יותר מהכפילה את ערכה מאז שהושלם ההסדר בתחילת השנה

יעקב לוקסי לוקסנבורג / צילום: גיזי
יעקב לוקסי לוקסנבורג / צילום: גיזי

שמונה חודשים וחצי בלבד לאחר השלמת הסדר החוב בחברת אפריקה ישראל, בעלי השליטה החדשים כבר מבקשים להציף ערך מהעסקה באמצעות הנפקת החברה הבת, דניה סיבוס, בבורסת תל אביב. אם ייצא המהלך לפועל, תופרד דניה סיבוס מהחברה הבת שלה, אפריקה מגורים, לצורך עמידה בהוראות חוק הריכוזיות, שמונעות יצירת פירמידה שליטה בת שלוש שכבות של חברות ציבוריות הנסחרות בישראל.

בינואר האחרון השלימו חברת ההחזקות לפידות קפיטל (80%) וחברת אלטשולר שחם גמל ופנסיה (20%) את רכישת אפריקה ישראל מידי נושי האג"ח שלה, בתמורה לסכום של 876 מיליון שקל, במסגרת הסדר חוב. בעת השלמת העסקה כללה פעילותה של אפריקה ישראל שני נכסים מרכזיים: 100% ממניות קבלנית התשתיות דניה סיבוס ו-56% ממניות יזמית הבנייה למגורים אפריקה מגורים (שמוחזקות בידי דניה סיבוס).

היום הודיעה לפידות קפיטל, בראשותו של בעל השליטה והיו"ר, יעקב לוקסנבורג (לוקסי), כי בימים אלה נבחנת אפשרות של הנפקת דניה סיבוס ורישומה למסחר בבורסת תל אביב. אם תצא ההנפקה לפועל, היא תתקיים רק לאחר הוצאת ההחזקה באפריקה מגורים מידיה של דניה סיבוס, כפי שדורש חוק הריכוזיות.

לדברי לפידות קפיטל, ההפרדה בין דניה סיבוס לאפריקה מגורים תתבצע באמצעות חלוקת דיבידנד בעין או מכירה של מניות אפריקה למגורים לידיהן של לפידות קפיטל ואלטשולר שחם גמל ופנסיה. היום (יום א') נסחרה אפריקה מגורים לפי שווי של כ-1.2 מיליארד שקל, כך ששווי המניות שבידי דניה סיבוס הסתכם בכ-670 מיליון שקל.

שווי השוק של אפריקה מגורים כמעט שלא השתנה השנה, כך שהוא משקף לכאורה שווי עקיף של 200-250 מיליון שקל בלבד לפעילות דניה סיבוס בעת רכישתה במסגרת הסדר החוב. למרות זאת, גורמים המקורבים להנפקה הציבו יעד לנסות ולהנפיק את דניה סיבוס לפי שווי של עד 2 מיליארד שקל - כלומר, פי שמונה עד עשרה בקירוב.

המשקיעים בבורסה אהבו את המהלך: מניית לפידות קפיטל זינקה היום והשלימה עלייה של 110% מתחילת השנה, כשכעת היא משקפת שווי של 1.3 מיליארד שקל לחברת ההחזקות.

צמיחה ברווחי דניה סיבוס בחצי השנה

התמחור דניה סיבוס בהנפקה המתוכננת מבוסס על תוצאות החברה במחצית הראשונה של 2020 ועל שווי השוק של כמה ממתחרותיה הגדולות בתחום קבלנות הבנייה והתשתיות: שיכון ובינוי, שפיר הנדסה, ואלקטרה. דניה סיבוס סיימה את המחצית הראשונה של 2020 עם רווח נקי של 44.4 מיליון שקל, המשקף צמיחה של 102% לעומת התקופה המקבילה ב-2019.

ברבעון השני לבדו צמח הרווח הנקי של דניה סיבוס ב-106% ל-24.3 מיליון שקל, המייצג רווח נקי בקצב של כ-100 מיליון שקל בשנה. צבר ההזמנות של החברה זינק ב-1.35 מיליארד שקל מתחילת השנה, ונאמד בסוף הרבעון השני ב-8.5 מיליארד שקל, וזאת בעיקר על רקע גידול הפעילות בתחום הבנייה והתשתיות בישראל, תמהיל הפרויקטים ומקסום מעמדה ויתרונותיה התחרותיים של דניה לטובת זכייה במכרזים משמעותיים.

בהשוואה לחברות אחרות בענף, הרי ששפיר הנדסה נסחרת כיום לפי שווי של 8.3 מיליארד שקל, המשקף מכפיל 35 על הרווח הנקי; אלקטרה נסחרת בשווי של 5.5 מיליארד שקל, המשקף מכפיל רווח של כמעט 27; ואילו שיכון ובינוי נסחרת לפי שווי של 6.2 מיליארד שקל, המשקף מכפיל של יותר מ-20.

לדניה סיבוס קצב הכנסות שנתי של 3.6 מיליארד שקל, כך ששווי של 2 מיליארד שקל לחברה משקף מכפיל הכנסות של 0.56 בלבד. לשם השוואה, שפיר הנדסה נסחרת כיום לפי מכפיל הכנסות גבוה של 2.8, שיכון ובינוי נסחרת לפי מכפיל הכנסות של כ-1, ואילו אלקטרה נסחרת לפי מכפיל הכנסות של כ-0.9.

לכל החברות האלה מגוון רחב יותר של פעילויות מאשר לדניה סיבוס - עניין המפחית את סיכון ההשקעה בהן. משום כך, עשויים המשקיעים בהנפקה לדרוש מכפילים נמוכים יותר עבור דניה סיבוס ביחס למכפילי המתחרות. ואולם גם אם, בסופו של דבר, תונפק דניה סיבוס לפי רמות מכפילים נמוכות מאלה של המתחרות, הרי שיהיה מדובר באקזיט מרשים לבעלי השליטה הנוכחיים.

לדניה סיבוס צבר הזמנות של 8.5 מיליארד ש'

דניה סיבוס הוקמה לפני יותר מ-50 שנה, ומאז מהווה את אחת מחברות הבנייה והתשתיות הגדולות בישראל, עם אלפי פרויקטים שהקימה בתחומי התשתיות, הבנייה למגורים, מבני ציבור ופרויקטים לאומיים. החברה אף פעילה בשווקים נוספים ברחבי העולם, ובראשם מזרח אירופה, שם הקימה קניונים, בנייני משרדים ובתי דירות עבור אפי נכסים.

דניה סיבוס מבצעת כיום פרויקטים בולטים בתחומי התשתיות, הנדל"ן המניב והנדל"ן למגורים. בין השאר, אחראית החברה על הקמתם של המקטע המזרחי של "הקו האדום" של הרכבת הקלה בגוש דן, ושל תחנות קרליבך ויהודית בקו זה. כמו כן, מקימה דניה סיבוס את משרדיו של משרד המשפטים בירושלים, הקריה המחוזית בירושלים, קרית התקשוב הדיגיטלית של צה"ל בפארק ההייטק גב-ים בנגב, פרויקט המסילה המזרחית בקטע ניצני עוז-אלישמע, פרויקט הנתיבים המהירים לתכנון וביצוע חניוני "חנה וסע" רבי קיבולת במחלפים מבוא איילון ושפיים, וכן סלילת הנתיבים המהירים בין מחלף וינגייט לשפיים.

בתחום הבנייה למגורים ולמשרדים מקימה דניה סיבוס, בין השאר, את פרויקט מגדלי גינדי TLV בתל אביב, הכולל כ-1,200 יחידות דיור, פרויקט גינדי Upper House בתל אביב, וכן את פרויקט ב.ס.ר ראשונים בראשון לציון, הכולל, בין השאר, את הקמתו של מגדל משרדים בן 18 קומות. ממצגת שפרסמה לפידות קפיטל באחרונה, עולה כי לדניה סיבוס צבר הזמנות של 8.55 מיליארד שקל, הון עצמי המיוחס לבעלי המניות של 706 מיליון שקל, ונזילות של 487 מיליון שקל.

לפידות קפיטל, בעלת השליטה בדניה סיבוס, סיימה את המחצית הראשונה של 2020 עם רווח נקי של כ-152 מיליון שקל, לעומת כ-7.5 מיליון שקל בלבד בתקופה המקבילה אשתקד. לרווח העצום במחצית תרם בעיקר "רווח הזדמנותי" של 121 מיליון שקל, שנרשם ברבעון הראשון בגין רכישת השליטה בחברת אפריקה ישראל. רווח הזדמנותי נוצר כתוצאה מפערי שווי בין נכסים שנרכשו לבין התמורה ששולמה בגינם.

מלבד עסקי אפריקה ישראל שרכשה בתחילת השנה, עוסקת לפידות ביבוא ושיווק טלפונים סלולריים ואביזרים נלווים, באמצעות חברת סאני תקשורת, שלה זיכיון בלעדי מחברת סמסונג העולמית. כמו כן, לפידות פועלת בתחום הסחר באמצעות קבוצת אלפרוס, וכן עוסקת בתחום של ביצוע קידוחים יבשתיים בישראל. 

עוד כתבות

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות