גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הילד האגרסיבי והירושלמי המרובע לא הצליחו לשתף פעולה נגד הענקיות: מאחורי ביטול מיזוג אאוטבריין-טאבולה

המיזוג בין חברות המלצות התוכן טאבולה ואאוטבריין היה אמור לחזק את כוחן, ולהחליש את אתרי התוכן ● לכן היה מפתיע שמנכ"ל ynet תמך במיזוג, אחרי שהתנגד לו. זה עשוי להיות הרקע לחקירת רשות התחרות שנפתחה נגדו ● בענף, אגב, לא מזילים דמעה על ביטול המיזוג

קוסטמן, מנכ"ל אאוטבריין, גלאי, מייסד ומנכ"ל משותף אאוטבריין, סינגולדה, מייסד ומנכ"ל טאבולה ומניב, COO טאבולה / צילום: נועם גלאי
קוסטמן, מנכ"ל אאוטבריין, גלאי, מייסד ומנכ"ל משותף אאוטבריין, סינגולדה, מייסד ומנכ"ל טאבולה ומניב, COO טאבולה / צילום: נועם גלאי

לפני כמעט שנה הוצפו אתרי החדשות בתמונות מחויכות של הבעלים והמנהלים טאבולה ואוטבריין, לאחר ששתי חברות התוכן המצליחות הודיעו על החלטתן להתמזג. כעת מתברר שהמיזוג עלה על שרטון, כשברקע ידיעות על כך שמנכ"ל ynet ברק קלמנוביץ נלקח לחקירה במשרדי רשות התחרות, לאחר שחוקרים של הרשות הגיעו למשרדי האתר בראשון לציון, והחרימו את המושב והטלפון הנייד שלו.

טאבולה ואאוטבריין הן חברות פרטיות. הנתונים לגבי פעילותן אינם גלויים, ולכן את הסיבות להחלטת הפרידה, כפי שהן מתוקשרות החוצה, יש לקחת בזהירות. יחד עם זאת, אין מחלוקת על כך שהסיבה המרכזית להחלטה היא ניסיון של טאבולה לשנות את תנאי העסקה המקורית. נזכיר כי בהסכם הוחלט כי ביום שאחרי המיזוג יהיה הניהול בידי טאבולה, שבבעלות המייסד והמנכ"ל, אדם סינגולדה. בעלי אאוטבריין היו אמורים לקבל 250 מיליון דולר ו-30% ממניות החברה הממוזגת, וטאבולה הייתה אמורה להחזיק ב-70% הנותרים.

אלא שבין החיוכים הנלהבים שנראו לפני שנה לבין מצב היום, עבר השוק טלטלה קשה: מגפת הקורונה הכניסה את כל שוק הפרסום למשבר, שלא נעלם מעיני הבנקים שאמורים היו לממן את העסקה, ואלה הקשו את תנאי המימון. בענף מעריכים כי טאבולה הייתה צריכה לנסות לעקוף את הקושי שנוצר, ולכן הציעה תשלום מופחת של 100 מיליון דולר או עסקת מניות בלבד.

גורמים שמעורים בפרטי המשא ומתן מציינים כי החברה רשמה השנה ביצועים טובים - יותר טובים אפילו משלוש השנים שקדמו לה - ומדברים על צמיחה בעשרות אחוזים. על פי אותם מקורות לאאוטבריין היו חודשים פחות טובים במשבר. כאשר טאבולה ביקשה להפחית את רכיב המזומן בעסקה או לוותר עליו לגמרי, באאוטבריין, שכבר קיוו להיפגש עם כסף, החליטו שזה לא מספיק - והעסקה התפוצצה.

יחד עם הקשיים המימונים היו לפיצוץ העסקה גם סיבות רגולטוריות. אמנם בארה"ב הרגולטור אישר את המיזוג, אך הסימנים לקשיים שהוערמו עליו באירופה ובשווקים אחרים הלכו והתרבו. לפני מספר שבועות התברר כי הרגולטור הבריטי החליט שלא לאשר את המיזוג בינתיים. גם בישראל ניתנו אינדיקציות כי רשות התחרות תערים קשיים: חברות המדיה ואתרי המדיה האחרים זומנו לשיחות ברשות התחרות, ובשלב הראשון כולם הביעו עמדה נחרצת כי המיזוג יפגע קשה בתחרות, וירע את התנאים של הפבלישרים (אתרי התוכן) והמפרסמים.

אולם בהמשך היה מי ששינה עמדה - ברק קלמנוביץ מנכ"ל ynet החליט לצדד במיזוג המתגבש. ב- ynet, מעניין לציין, החלו את דרכם בתחום המלצות התוכן עם אאוטבריין, אך בהמשך עברו לעבוד עם טאבולה, וקלמנוביץ נחשב שם ל'יקיר המערכת'. על פי, הערכות ברשות התחרות מתעניינים לסיבות שגרמו לו לשנות את עמדתו. השאלה היא האם כעת, לאחר שהמיזוג התפוצץ, גם החקירה תיחשב מיותרת ותסתיים.

החשש הגדול מהדואופול

בשנה שחלפה, לשתי החברות הייתה הזדמנות להציץ לקרביים אחת של השנייה. אמנם שתיהן אמורות להיות עכשיו חכמות יותר בנוגע למתחרות, אולם סביר שהגישה שלהן למיזוג הייתה שונה לגמרי. מלכתחילה היה ברור שסינגולדה ימשיך לנהל, הוא נשאר דרוך, ולכן יותר קל לו ולטאבולה להמשיך כעת הלאה. בתעשייה מעריכים כי המכשלות הרגולטוריות והמימוניות היו עבור סינגולדה הזדמנות לסגת מהעסקה בכבוד.

מצבם של השותפים באאוטבריין שונה: הם כבר היו עם רגל אחת בחוץ, נערכו לקבל את הכסף ולפנות לכיוונים חדשים. פסיכולוגית, הם כבר היו במקום אחר, וביטול העסקה פירושו 'למשוך להם את השטיח מתחת לרגליים', ולהחזיר אותם אחורה.

לכן, לכאורה המהלך מחזק את טאבולה, שאמנם 'בזבזה' זמן על מיזוג שלא קרה, אבל מגיעה ליום שאחרי עם יותר כוח וידע. אבל לאורך זמן, שתי החברות ישלמו מחיר על ההחלטה שלא ללכת למיזוג.

אל תוך התנאים הכלכליים הקשיחים צריך להוסיף גם אלמנטים אנושיים. מנהלי אאוטבריין וטאבולה קורצו מחומר שונה לחלוטין: אנשי אאוטבריין הם ירושלמים נינוחים, מרובעים, שעושים את הדברים 'לפי הספר'. טאבולה, לעומת זאת, היא ילד בועט, אגרסיבי, מסתער, שמנוהל באופן מוחלט וריכוזי על ידי סינגולדה. השוני בטמפרמנט היה חלק מהסיבות לכך שכבר לפני שנים לא צלחו שיחות המיזוג בין הצדדים. הבדלי ה-DNA רק הוקצנו בתוך משבר הקורונה העולמי, שגרם לכך שעוגת פרסום הצטמקה.

העיסוק של טאבולה ואאוטבריין הוא המלצות תוכן. כדי לעשות זאת הן לוקחות "נדל"ן" מהאתרים, "מדביקות" עליו תוכן מעניין עם אלמנטים פרסומיים, ומשתמשות באלגוריתם כדי לחבר בין תחום ההתעניינות של הגולש לתוכן שמוצע לו. חברות ההמלצות מקבלות את התשלום שלהן לפי כמות ההקלקות של הגולשים על המודעות האלה.

ההחלטה להתמזג לא באה מ'אהבת מרדכי', אלא מהחשש המשותף מהמן הרשע, שאותו מגלמים בענף הפרסום העולמי גוגל ופייסבוק. שתי החברות נכנסו בשנים האחרונות בעקיפין לתחום המלצות התוכן, ושתיהן (בעיקר פייסבוק) פועלות באופן נמרץ כדי לבנות בריתות עם גופי תקשורת.

גוגל ופייסבוק שואפות להחזיק את הגולש בתוך הפלטפורמות שלהן, כדי שהן יהיו אלה שמציגות לו את כל הפרסומות. לצורך כך הן פיתחו כלים ייעודים, שמאפשרים להן ליהנות משני העולמות: הגולש צורך את התוכן של גוף התקשורת המועדף עליו, אבל עדיין נשאר על הפלטפורמה של גוגל או פייסבוק. כל הפרסומות שהוא רואה מגיעות רק מפייסבוק או מגוגל. המשמעות לטאבולה ולאאוטבריין היא שיש שני גורמי ענק שלא רק שמתמודדים איתם על אותו נדל"ן, אלא גם דוחקים אותם החוצה.

עם הזמן הפנימו שתי החברות הישראליות כי הדרך להתחזק מול האויב המשותף היא מיזוג - בעיקר לאור העובדה שהמוצר שלהן כמעט זהה לחלוטין, ואין היגיון עסקי לקיים לצורך זה שתי מערכות נפרדות. במשך שנים ניהלו השתיים קרבות יוקרה זו מול זו, שגרמו להן לשלם מחיר גבוה על נתחי שוק. המיזוג אמור היה 'לשחרר' זמן, כסף ויכולות למלחמה באויבים המשותפים.

עתה, במקום לייצר גוף אחד גדול ודומיננטי שינסה לתת מענה, יישארו שני שחקנים שכל אחד בפני עצמו לא חזק מספיק. גם אם בין שניהם יש שחקן אחד חזק יותר, זה ניצחון קצר מועד. בטווח הארוך יהיה צורך למצוא בעלי ברית חדשים, או להצטרף לאחד מראשי הדואופול.

5%-10% מעוגת הדיגיטל

קשה למצוא בשוק הפרסום והמדיה בישראל מישהו שמזיל דמעה על המיזוג שהתפוצץ. לטאבולה ולאאוטבריין יש שני ממשקים עם השוק: עם הפבלישרים (אתרי התוכן) שעל גבי הנדל"ן שלהם שתי החברות מציגות פרסום, ועם המפרסמים, שרוכשים את הנדל"ן ומספקים את ההכנסות שהחברות והפבלישרים מחלקים ביניהם.

מבחינת השוק העולמי, שהוא פחות ריכוזי מישראל, למיזוג הייתה יכולה להיות יותר השפעה על כוחה של החברה הממוזגת, ופחות על הפבלישרים והמפרסמים. בארה"ב, למשל, יש יצרני תוכן רבים שזקוקים לפתרון פרסומי שיוצר טראפיק ומאפשר מונטיזציה, ויש עוד ארבעה-חמישה שחקנים שנותנים פתרונות בתחום המלצות התוכן.

בישראל השוק קטן וריכוזי. תחום המלצות התוכן לא תופס נפח משמעותי בעוגת הדיגיטל, אלא עומד על 5%-10% (40-30 מיליון שקל בשנה) בלבד. עם זאת, עבור הפבלישרים המיזוג היה עלול להיות מכה לא נעימה. גם כך הם נמצאים במלחמת הישרדות קשה מול גוגל ופייסבוק, הדואופול שמשתלט על חלקים גדלים והולכים מעוגת הפרסום.

לתחרות בין טאבולה ואאוטבריין, שחלקה היה כלכלי וחלקה אמוציונלי, הייתה השפעה מבורכת על התעשייה: אאוטבריין נכנסה לישראל בשלב מוקדם, ואילו טאבולה נכנסה מאוחר יותר, אחרי שהשקיעה שנים בהתבססות בעולם.

בעת החדירה של טאבולה, אאוטבריין כבר הייתה עמוק בחוזים עם גופי התקשורת המקומיים. כדי לקבל בשוק דריסת רגל ולהפוך למובילה, טאבולה הציעה לגופי התקשורת חוזים מפתים, ושילמה להם כסף רב כדי שיעבירו את הנדל"ן הפרסומי מהמתחרים אליהם.

הפעולה הזו כמובן משכה את ערך הנדל"ן הפרסומי למעלה, ייקרה את מחיר החדירה לשוק של טאבולה וייקרה גם את מחיר שימור הלקוח של אאוטבריין. עם השנים המשיכו השתיים לשלם לפבלישרים על הסכמי בלעדיות, ולכן עלה חשש שברגע שהן יתמזגו, הפבלישרים ייפגעו - כי לכאורה הם יהיו בכיס של גוף יחיד. בנוסף, ברור היה שבמקרה כזה, יהיה לחברה הממוזגת קל יותר להעלות מחיר למפרסמים. 

עוד כתבות

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי, הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירה בקריות נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. כמה היא תהיה שווה אחרי תמ"א

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק בכ-2% מול המטבעות הזרים; אלו הסיבות

ברקע למגעים בעסקת החטופים השקל מתחזק בחדות הבוקר (ג'), בהמשך למגמה אמש ● למרות האופטימיות, הכלכלנים הבכירים מזהירים כי התנודתיות בשוק המט"ח המקומי צפויה להימשך

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מה יכולים אנשים בגיל העמידה לעשות עכשיו כדי למנוע דמנציה בעתיד

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים יותר כאשר אתם מתבגרים

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

ניצן גולדברג, משנה למנכ''ל ומנהל אגף סחר ושיווק קבוצת שופרסל / צילום: יח''צ

עזיבה שלישית בתוך חודש: המשנה למנכ"ל שופרסל הודיע על התפטרות

ניצן גולדברג, המשנה למנכ"ל ומנהל אגף סחר ושיווק בשופרסל, הודיע על עזיבתו ● מדובר בבכיר השלישי שעוזב את הקבוצה לאחר ההשתלטות של האחים אמיר, אחרי שסמנכ"לית התקשורת התאגידית וסמנכ"לית משאבי האנוש הודיעו גם הן על סיום תפקידן

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

מדפי סופר / צילום: טלי בודנובסקי

הגל נמשך: עליות מחירים במוצרי טרה וקוקה קולה

מוצרי החלב הלא מפוקחים של טרה, ביניהם מעדנים, משקאות חלב וגבינות, יתייקרו בשיעור ממוצע של כ-3.2% ● המשקאות הממותקים והמשקאות האלכוהוליים של החברה המרכזית למשקאות יתייקרו בשיעור של כ-4.5%

אפליקציית רייזאפ / צילום: מתוך אתר החברה

בגלל המלחמה: סטארט-אפ הפינטק רייזאפ מפטר מחצית מעובדיו

קצב גיוס הלקוחות לא עמד בציפיות, וגם עלות גיוס לקוח הפכה להיות הרבה יותר גבוהה, ולכן החברה החליטה היום על פיטורי כמחצית מכוח-האדם ● ברייזאפ מדגישים כי בקופתה יש מספיק כסף להמשיך להתנהל, וכי המהלך, שכולל גם שינויים אסטרטגיים, יאפשר להגיע לרווחיות

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

פרויקט TLV במתחם השוק הסיטונאי בת''א, על קרקע שתנובה מכרה / צילום: טל איז׳ק

מבית שמש ועד צומת מורשה: הכירו את האקזיטים הנדל"ניים המפתיעים

מכירת קרקעות על ידי חברה תעשייתית חושפת לרוב ערך חבוי, הגבוה לעיתים אף מזה של פעילותה המסורתית – מה שמוביל לא פעם לזינוק במניה ● אנליסט נדל"ן: "בעסקה שכזו מקבלת המוכרת תזרים מזומנים משמעותי שיכול לסייע לה בהגדלת הייצור, ואף לבצע רכישות" ● סיור בין אקזיטים נדל"ניים מפתיעים שנרשמו בבית שמש, ירושלים, לוד, תל אביב ובצומת מורשה

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

שוק המשכנתאות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוק המשכנתאות בחודש מרץ חזר לרמות מלפני המלחמה

מנתוני בנק ישראל עולה כי בחודש מרץ נלקחו משכנאות בהיקף של 6.23 מיליארד שקל ● היקף משכנתה ממוצעת שנלקחה במרץ הגיע ל-918 אלף שקל

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה ירוקה בבורסה המקומית; טבע עלתה ב-6%, נייס ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.3% ● השקל זינק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי