גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היכונו לטלטלת הברקזיט: אג"ח בריטיות שכדאי לעקוב אחריהן

באחרונה הודיעה ממשלת בריטניה שאם לא יבוצעו התאמות בהסכם הסחר בינה לבין האיחוד האירופי, היא תבצע את הברקזיט ללא הסכם ● מהלך כזה צפוי לזעזע את שוקי ההון – וגם לייצר הזדמנויות השקעה

בוריס ג'ונסון בכניסה לבורסה בלונדון / צילום: Rajanish Kakade, AP
בוריס ג'ונסון בכניסה לבורסה בלונדון / צילום: Rajanish Kakade, AP

תוצאה של מבצע צבאי מוצלח היא לא פעם תולדה של מימוש תוכנית שהייתה במגירה, עד שהנסיבות אפשרו את הוצאתה לפועל. במהות, ניהול השקעות מצריך גם כן הכנה של כמה תוכניות פעולה בהינתן תרחישי עולם שונים. הסיבה המרכזית שצריך להיות מוכנים, היא שאם אירוע תופס אותנו בהפתעה, לא נצליח להגיב בזמן ונפספס הזדמנויות.

כך למשל, מי שמושקע כל כולו בשוק ההון ולא מחזיק כלל רכיב נזיל של מזומן, לא יוכל לעולם לנצל הזדמנויות שייתכן כי יצוצו, משום שהוא לא נזיל. מעבר לרמת המוכנות המעשית לביצוע של השקעות, כשאנו לא מתכוננים לקראת אירוע - כשהוא קורה, אנו מתחילים לנתח אותו ולנסות ולהבין את המשמעויות, ובמהלך הזמן הזה ייתכן כי מצב השוק ישתנה מירידות לעליות, ושוב פספסנו את ההזדמנות.

בטור זה איני מתייחס להשקעה נקודתית נכון לרגע זה ממש, אלא לשורה של איגרות חוב מעניינות בבריטניה, בהנחה שאם תיווצר טלטלה בשווקים בעקבות מהלכי הברקזיט, סביר להניח שגם חברות טובות יפגעו מכך ותיווצר הזדמנות השקעה בהן. כאמרת הצופים, היה נכון.

הברקזיט נדון רבות בעיתונות הכלכלית, וקצרה היריעה מלהרחיב על כלל המשמעויות וההשלכות. אתייחס לסוגיה הנקודתית העומדת על הפרק, והיא להפוך את צפון אירלנד למעין "שווייץ" ביחסים שבין האיחוד האירופי לבריטניה. ראש ממשלת בריטניה, בוריס ג'ונסון, מנסה לשפר את תנאי ההסכם על רקע מגפת הקורונה, כשהחלק המהותי בהסכמי הסחר הוא סוגיית הסחר ההדדי והמיסוי.

מכיוון שלבריטניה מטבע משלה (ליש"ט), בעוד שלמדינות האיחוד האירופי יש מטבע אחיד לכלל המדינות (אירו), מתעורר יתרון נקודתי למוצרים בריטיים שעד עתה חסו תחת הסכמי הסחר הכלליים של האיחוד (כמו למשל, שמן זית - מוצר שלגביו יש מכסות בין מדינות אירופה השונות, כאשר ספרד היא מונופול). המשמעות של פרישת בריטניה ללא הסכם סחר היא סחרור של סחר כלכלי, משום שמעמד המיסוי של הפעילות הכלכלית לא יהיה ברור, וסחר הגומלין לא יהיה מוסדר. כך ייווצר מצב שבו כל הסכם פרטני יגיע לפתחם של בתי המשפט - ואז תעלה סוגיה נוספת, מי בית המשפט בעל הסמכות לדון במחלוקת שעלולה להתגלע? בית משפט באנגליה? בצפון אירלנד? באחת ממדינות האיחוד?

המצב מקביל לכך שכל עוד ממשלת ישראל לא החליטה מה מותר ומה אסור מבחינת דיני החוזים בזמן הקורונה, כל מקרה פרטני מתגלגל לפתחם של בתי המשפט, ואז גם ייתכנו החלטות שונות ביחס למקרים דומים (עד שהמקרים יגיעו לפתחו של בית המשפט העליון, ואז ייווצרו קווים מחייבים). כל עוד מתקרבים ל-25 באוקטובר בלי שהסכמה כלשהי נראית באופק, הן בריטניה והן האיחוד האירופי ייכנסו לטלטלה. התעסוקה אמנם תעלה בקרב עורכי הדין, אבל ביחס לכל השאר יהיה מדובר בכאב ראש לא פשוט.

מי שנכווה ברותחין, נזהר בפושרין: מכיוון שבריטניה חוותה את הגל הראשון של הקורונה באופן עצים, היא נזהרת כיום שבעתיים מפני הידרדרות לאותו המקום. בהערת אגב, חלק מהמדינות שעברו את הגל הראשון של הקורונה באופן מוצלח, ונכנסו לשאננות של "עברנו את זה" ו"אנחנו יכולים ללמד אחרים", עוברות כעת גל שני קשה הרבה יותר של הקורונה. לא בכדי נאמר "אל יתהלל חוגר כמפתח".

הגל הראשון המאסיבי שעברה בריטניה, מוביל לכך שחלק מהמחקרים (כמו המחקר של CEBM באוניברסיטת אוקספורד) מעריכים כי יותר מ-10% מאוכלוסיית העיר לונדון נדבקו בקורונה ופיתחו נוגדנים טבעיים, והדבר נכון ליותר מ-6% מאוכלוסיית בריטניה כולה. בקצב ההדבקה הנוכחי בבריטניה שלא צפוי להוביל לקריסה של בתי בחולים במדינה, ייתכן ובריטניה תהיה הראשונה לפתח חסינות עדר עוד טרם יציאתו של חיסון לשוק.

בין קבוצת הבנקאות לרשת הפאבים 

אם החודש הקרוב יוביל לתנודתיות גבוהה בנכסים של חברות בריטיות, בדגש על נכסים שערכם נקוב בליש"ט, אז ייווצרו גם הזדמנויות השקעה. החברות הבאות הן חברות שצפויות לשרוד הן את הברקזיט בלי הסכם סחר, והן את הקורונה - וכדאי להכניס אותן לרשימת מעקב. אם הן יעברו זעזוע בחודש הקרוב, יהוו השקעה טובה לטווח בינוני ארוך.

איגרות-חוב-למעקב-לקראת-הברקזיט-בימי-קורונה

לצורכי גיוון של ניהול סיכונים, אציין כאן שלוש איגרות חוב שכדאי לעקוב אחריהן בתקופה הקרובה, בשכבות דירוג שונות (ראו טבלה). הראשונה היא איגרת חוב נחותה של קבוצת הבנקאות HSBC, שהונפקה בשנת 2000, לפני תקנות באזל - ולכן בטוחה יותר מאג"ח שבהן יש מנגנונים שיכולים לפגוע במשקיעים, משום שהן כפופות לתקנות באזל 3. האג"ח הנחותה מדורגת A מינוס / BBB פלוס / Baa1 ונסחרת כיום בתשואה של כ-3.4% בליש"ט לפדיון בינואר 2041. אם תשואת האג"ח תעלה לאזור של 4.5%, יהיה מעניין לנצל הזדמנות ולרכוש אותה.

האג"ח השנייה ברשימה היא של חברת התקשורת וודאפון, המדורגת Baa2/BBB/BBB ונסחרת בתשואה של כ-1.6% בליש"ט לפדיון בנובמבר 2032. אם התשואה שלה תעלה מעל ל-3%, אז זו תהיה הזדמנות השקעה מעניינת בחברה איכותית.

ולמי שמחפש השקעות בתשואה גבוהה יותר ובדירוג גבוה יותר, האג"ח של רשת הפאבים Unique Pub הנפדית בפדיון לשיעורין, כשהפדיון הסופי במרץ 2024, נסחרת בתשואה של כ-4.7% לפדיון משוקלל במרץ 2022. האג"ח של יוניק פאב מדורגת B, אבל סביר להניח כי בהינתן חזרה לשגרה מהקורונה, המקום הראשון שהבריטים יחזרו אליו הוא הפאב השכונתי.

ייתכן כי בסופו של דבר, הכל יבוא על מקומו בשלום ולא ייווצרו הזדמנויות השקעה כמו אלה שציינתי כאן. ואולם, אף משקיע עוד לא הפסיד כסף בגלל שהוא התכונן לאירוע שלא קרה. 

הכותב הוא מנכ"ל OXTP INVESTMENTS ומשמש כמנהל תחום החוב בחברת Oscar Gruss. הכותב ו/או חברות קשורות עשויים להשקיע בניירות ערך ו/או מכשירים לרבות אלו שהוזכרו בה. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

שר הביטחון גלנט והרמטכ"ל הלוי סיכמו על מינויים לפורום מטכ"ל

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה