גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה הליברלים היו עושים בלי השקרים של הנשיא שלהם?

טראמפ הוכתר בתואר המפוקפק "הנשיא השקרן ביותר בתולדות ארה"ב", בזכות שטף בלתי פוסק של טענות כוזבות, מוגזמות, יהירות ולא עקביות ● הערעור על העובדות "של התקשורת הממסדית" הפך למעין מצע אידיאולוגי מצד כל המחנה שלו ● אלא שהעיסוק בכזבים של הנשיא גם מסייע להפיץ אותם ● המדריך לטראמפיסט, פרויקט מיוחד

דונלד טראמפ  / צילום: Alex Brandon, Associated Press
דונלד טראמפ / צילום: Alex Brandon, Associated Press

"הגזמות וסילופים בוטים של המציאות מאפיינים את הפוליטיקה מאז ומעולם. אבל השקרנות של טראמפ מרחפת בספירה אחרת", נכתב במאמר המערכת של הגרדיאן על הנאום שבו נעל נשיא ארה"ב את ועידת המפלגה הרפובליקאית, בסוף אוגוסט. "הסירוב להתקרב לאמת מצטייר כטירוף בעיני אלה שבזים לו".

 

כמעט כל נשיא התפרסם בשקר גס, כותב גלן קסלר, עורך מדור בדיקת העובדות של וושינגטון פוסט, "אבל טראמפ הוא סיפור אחר: זה הנשיא השקרן ביותר בתולדות ארה"ב. הוא לא מזוהה עם שקר גדול - רק שטף בלתי פוסק של טענות כוזבות, מוגזמות, בדויות, יהירות, שנועדו להכעיס, לעשות דווקא, בלי עקביות ובלי אמינות".

בספר שפרסם לאחרונה עם צוות הבודקים שלו, "דונלד טראמפ ומלחמתו באמת" (Trump and his Assault on Truth) קסלר ממש מתענג על הספק הכזבים של הנשיא: יותר מ-20 אלף טענות שקריות או מטעות נספרו מאז קמפיין הבחירות של טראמפ ב-2016 ועד קיץ 2020. 6 ליום ממוצע ב-2017; 16 ב-2018; 22 ב-2019. ב-5 בנובמבר 2018 הוא שיקר או הטעה 139 פעמים, לא כולל טענות שחזרו על עצמן באותו אירוע.

מדד השקרים המקיף שוושינגטון פוסט מקדיש לנשיא, אשר מתיימר לכסות כל התבטאות פומבית מצדו, ממחיש את המקום החריג שתופס היחס לאמת בסיקור הקדנציה הראשונה של טראמפ. כל הסופרלטיבים בנושא כבר נלעסו, אבל נראה שלא נמאסו. וזה דורש הסבר.

מחוץ למעגל התומכים של טראמפ, נעיצת סיכות מילוליות בהרגלי השקר שלו הפכה למעין טקס גירוש שדים. ואכן, למחנה המתנגדים יש חיבה מוזרה לבובות וודו אמיתיות בדמותו של טראמפ, ממחזיקי מפתחות מגוחכים ועד לצפלין הצהוב שקידם את פני הנשיא בביקורו בלונדון.

גם בדיקת הטענות של טראמפ מקבלת מעמד טקסי: היא הסיכה שנועצים ברוח הבלהות של הפופוליזם האנטי ממסדי. קריאה במדור של קסלר היא סיכה אחת, מנוי לניו יורק טיימס הוא סיכה אחרת. צפייה במונולוג סאטירי שחושף את הבליו, כמו אלה של סטיבן קולבר או ג'ון אוליבר, היא סיכה שלישית.

מצעד הכזבים האהובים

מה מאפשר לטראמפ לגלם את "השקרן האולטימטיבי" בעיני יריביו? אפשר להתחיל באפיזודה קצרה שקרתה השבוע: בליץ של ציוצים בחשבון הטוויטר שלו בבוקר יום שני, כשאושפז בבית חולים אחרי שנדבק בקורונה.

כל ציוץ נחתם ב"לכו להצביע!", וכלל כמה מילים לקוניות: "נגן על מצב רפואי קודם", "ביטוח בריאות טוב וזול יותר", "צמצום אדיר ברגולציה", "שיעורי התמיכה הגבוהים בהיסטוריה, 91%", "k) 401)", "חיל חלל", "הפחתת המסים הגדולה בהיסטוריה", "הצבא החזק אי פעם" וגם "שיאים בבורסה". לאוזן זרה הציוצים האלה נשמעים כמו כתב חידה, אבל כולם מתייחסים לטענות שטראמפ מציג בעצרות שלו. כמעט כולן שגויות, וכמעט כולן תוקנו יותר מפעם אחת. לטראמפ כאילו התחשק להגיש לתומכיו סיכום של הקדנציה, בדמות מצעד הכזבים האהובים.

טראמפ מתפאר כבר שנים שהוא שומר על זכותם של אמריקאים לקנות ביטוח רפואי גם אם הם סובלים מבעיות בריאות קודמות. אלא שהחוק הזה נחקק בימי אובמה, וטראמפ ניסה להחליש אותו. הוא גם מדבר על הוזלת הביטוח הרפואי אף שארה"ב היא שיאנית ה-OECD בהוצאה על טיפולים רפואיים, והמצב הזה לא השתנה בתקופתו.

הוא מתעקש ששיעורי התמיכה בו במפלגה הרפובליקאית היו גבוהים יותר משל כל קודמיו, אף שבפועל חמישה מקודמיו עברו אותו. הוא מציג את עצמו כשיאן הפחתות המסים, אף שהתוכנית שגיבש היא רק השמינית במונחי תמ"ג. הוא לא באמת הביא את תקציב הצבא לשיא, והוא נוטה להפריח מספרים מופרכים על מספר ימי השיא בבורסה.

הביטוי k) 401) הוא צופן שדורש הסבר: טראמפ רגיל לומר שחסכונות הפנסיה במסלול שנקרא כך גדלו בתקופתו ב-80% ואף 90% בממוצע. הגידול בפועל היה כאחוז בשנה.

מה שנכון: טראמפ באמת מימש את היוזמה להקים "חיל חלל" נפרד במקום יחידה בחיל האוויר; והוא באמת קידם תוכניות להפחתת רגולציה, אם כי הצלחתן שנויה במחלוקת.

לשקרים אין השלכות

יש הבדל חשוב אחד בין טראמפ לשקרנים פוליטיים אחרים: לא אכפת לו לחזור על שקרים שהופרכו. "אם הוא חושב שטענה שקרית היא טיעון מנצח, הוא חוזר עליה עד זרא", כותב קסלר, ומספק אומדן כמותי: בתחילת 2020 זיהו במדור שלו יותר מ-400 טענות כוזבות שטראמפ השמיע לפחות שלוש פעמים, ויותר מ-30 שהוא חזר עליהן מעל 20 פעמים. הטענה על "מצב רפואי קודם", מהציוץ ההוא מבית החולים, הגיעה למעמד לפני ארבעה חודשים.

טראמפ הופיע לכל אורך הקדנציה בעצרות פומביות, שבהן המטיר על הקהל מבול של עובדות: על הגירה ופשיעה, על הרקורד האישי שלו, על מצב הכלכלה הארצית והמקומית, על יריביו ועל הפרשות שהסתבך בהן. מה שהלהיב את הקהל, חזר בגרסאות שונות גם בעצרות הבאות.

רבים קשרו את השקרנות האגבית הזאת לכך שטראמפ צמח בעולם הנדל"ן, שבו שימוש בגוזמאות עם גרעין של אמת הוא דרך חיים. טראמפ התרגל במשך עשורים לא רק לשווק את הפרויקטים שלו במילים מסולסלות, אלא גם למכור את עצמו. הוא שיקר לגבי הסכומים שקיבל מאביו, לגבי המחיר ששילם על מבנים שקנה, אפילו לגבי המוצא שלו. יזם נפגש בכל פעם עם פראיירים אחרים. פוליטיקאי יכול לשקר, אבל צריך לשמור על רקורד ציבורי.

מכאן צמחה עוד תכונה ייחודית ואבסורדית של טראמפ: דווקא משום שהוא מזוהה עם שקרים יותר מפוליטיקאים אחרים, לשקרים שלו כמעט שאין השלכות. כשהתברר שג'ורג' בוש הבן לא אמר אמת כשטען ב-2003, בנאום מצב האומה, כי הבריטים זיהו מכירת אורניום מאפריקה לעיראק של סדאם חוסיין, התגובה הציבורית הייתה קשה.

טראמפ עושה אותו הדבר מדי שנה, כמה פעמים, בלי לשלם מחיר: אולי כי כבר לא מצפים ממנו, ואולי כי זה בדיוק מה שמצפים ממנו. המחנה שמתנגד לפופוליזם של טרמאפ רוצה שהוא ימשיך לגלם את הארכי-שקרן במין מחזה מוסר, שמלמד עד כמה חשוב לדבוק בערכים הדמוקרטיים הישנים והטובים.

הציון: 4 פינוקיו

סיפור עלייתו ושלטונו של טראמפ רצוף דוגמאות כאלה. כבר בהתמודדות נגד הילארי קלינטון בסתיו 2016 הוא חשף נטייה שפוליטיקאים מסורתיים יותר נמנעים ממנה - ניצול תיאוריות קשר שעלו מהשטח.

אינספור עובדים ופעילים במסע הבחירות שלו סייעו להפיץ סיפור על רשת פדופיליה שטנית שקלינטון מנהלת מפיצרייה בעיר וושינגטון. קצרה היריעה מלתאר את גלגולי העלילה המופרכת הזאת, אבל היא ניבאה דפוס התנהגות שילווה את טראמפ בהמשך: הנחלת הנכונות להפריח שקרים וגוזמאות גם לכל המנגנון שמקיף אותו - יועצים, דוברים ואנשי מפלגה.

בכך הפך טראמפ את האדישות לעובדות מתכונה אישית, למאפיין של מחנה. הדפוס הזה חזר על עצמו לקראת הבחירות, כשהוא וסביבתו האשימו את הדמוקרטים בזיופים. "נתקלנו בטענות על הונאה בבחירות גם לפניו, אבל טראמפ הוא ללא ספק נבחר הציבור הבכיר ביותר שמעלה אותן", סיפרה למשרוקית אנג'י דרובניק הולן, בודקת עובדות בארגון פוליטיפקט, שעקב אחרי הקמפיין.

"פעם היינו רואים טענות כאלה באתרי תיאוריות קונספירציה באינטרנט, או אצל נבחרי ציבור בדרגים הנמוכים. בחירות 2016 היו הפעם הראשונה שבה ראינו דמות פוליטית בכירה - ועוד הנשיא - מעלה אותן".

לא היו שום ראיות לטענה שקלינטון קיבלה קולות מאנשים חסרי זכות הצבעה, ובכל זאת טראמפ דבק בתיאוריה גם אחרי הבחירות. "הטענות היו מאוד חריגות, בין השאר כי הוא ניצח ואף אחד לא ערער על כך", אומרת דרובניק הולן. ההסבר לאנומליה, היא משערת, טמון ברוח התקופה. "האמון במוסדות דמוקרטיים רבים מתערער, כולל תהליך הבחירות. השיטה האמריקאית באמת לא מושלמת, התהליך מאוד מבוזר. בזירה הפוליטית יש שחקנים רעים שמנסים לחבר בין חוסר היעילות לבין החשד להונאה".

לפי המעקב של הוושינגטון פוסט, שני שלישים מהטענות העובדתיות שטראמפ השמיע בקמפיין היו כזבים גמורים ("ארבעה פינוקיו", בשיטת הניקוד שפיתחו). הרקורד החלוצי הזה היה הקדמה לכהונה עצמה. רן דגוני סיפק ב"גלובס" לפני שנה עדות ממקור ראשון על נאום ההשבעה שלו בגבעת הקפיטול. "אלמלא הקור העז, היה אפשר לפרוס שמיכה ולעשות פיקניק", הוא תיאר את הנוכחות הדלילה, אבל למחרת שמע את דובר הבית הלבן, שון ספייסר, מכריז שהקהל בטקס "היה הגדול ביותר אי פעם, נקודה".

בעקבות הוויכוח על טקס ההשבעה טבעה קליאן קונווי, יועצת הנשיא, את הביטוי "עובדות אלטרנטיביות". הערעור על העובדות "של התקשורת הממסדית" הפך למעין מצע אידיאולוגי מצד המחנה של טראמפ.

קליאן קונווי. טבעה את הביטוי "עובדות אלטרנטיביות" / צילום: Sipa Pictures, רויטרס

להיות ההפך מטראמפ

בבחירות 2020, טראמפ ואנשיו כאילו משדרים שידור חוזר של הסיבוב שהעלה אותו לנשיאות. את תפקיד "פיצה גייט" ממלאת עכשיו תיאוריית קשר פדופילי בשם QAnon, שבה טראמפ עצמו מגלם את הגיבור הטוב. את משבצת זיופי הבחירות תופסות הטענות על סכנת ההצבעה בדואר, שטראמפ ונאמניו בממשל ובמפלגה הרפובליקאית הקפידו לטפח מאז מרץ 2020 ועד העימות האחרון מול ג'ו ביידן.

ארגוני בדיקת עובדות נולדו כעשור לפני בחירתו של טראמפ, אבל בארבע השנים האחרונות מספרם צמח ממאה בערך עד 298 היום, 70 מהם בצפון אמריקה, לפי המעקב של מעבדת הכתבים (Reporter's Lab) באוניברסיטת דיוק. גם בזה אפשר לראות עדות להפיכת המחויבות לעובדות לעניין פוליטי, סממן חברתי של מחנה אידיאולוגי. מי שקורא בדיקות עובדות - או מטמיע אותן בעיתון שלו - כאילו מכריז על עצמו שהוא "ההפך מטראמפ" ומהגל האנטי-ממסדי שהוא מייצג.

אבל יש כאן פרדוקס: העיסוק המשתאה בכזבים של טראמפ גם מסייע להפיץ אותם. חוקרים במרכז ברקמן-קליין לאינטרנט ולחברה באוניברסיטת הרווארד, ובראשם פרופ' יוחאי בנקלר הישראלי-אמריקאי, פרסמו לפני שבוע ניתוח מקיף של הקמפיין הטראמפי נגד זיופים בדואר. הם הגיעו למסקנה שלרשתות החברתיות הייתה תרומה שולית להנעת הקמפיין.

את עיקר העבודה עשו גורמים מקרב האליטות - מסרים ישירים של טראמפ, מסיבות עיתונאים וראיונות, העיתונים החשובים ותחנות הטלוויזיה בכבלים. הנטייה של העיתונות המקצועית להעניק כיסוי רחב למוסדות השלטון החשובים, לרדוף אחרי כותרות, ולהשתדל להציג תמונה "מאוזנת" של הצדדים בוויכוח - כל אלה שיחקו לטובתו. התרופה לדיסאינפורמציה שלו, הם מסכמים, היא לאו דווקא בדיקת עובדות בפייסבוק, אלא סינון של התכנים בדיווחים העיתונאיים עצמם. 

 

לקריאה נוספת:

"אמת פשוטה מבעד לשקרים" - מאמר המערכת של "גרדיאן", 28.8.2020
"דונלד טראמפ ומלחמתו באמת" - בודקי העובדות של וושינגטון פוסט
"בחלוף שלוש שנות טראמפ אנו חייבים להזכיר לעצמנו: זו אינה נשיאות נורמלית" - רן דגוני, "גלובס", 18.1.2020
"הונאות בהצבעה בדואר: אנטומיה של קמפיין דיסאינפורמציה" - מרכז ברקמן קליין לאינטרנט ולחברה בהרווארד
"כמעט 300 יוזמות לבדיקת עובדות ברחבי העולם" - המפקד השנתי של מעבדת הכתבים באוניברסיטת דיוק, 2020

עוד כתבות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על "התרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר