גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קהילות בתפוצות: האם המשרד של לוי-אבקסיס קיים במדינות אחרות?

אורלי לוי-אבקסיס מצאה שרה תאומה באיחוד האמירויות ● המשרוקית של "גלובס" בדקה אם הן באמת דומות

אורלי לוי–אבקסיס / צילום: ניר סלקמן
אורלי לוי–אבקסיס / צילום: ניר סלקמן

"נדבר שנייה על המשרד שלך", שח אברי גלעד לאורלי לוי-אבקסיס, השרה הראשונה לחיזוק וקידום קהילתי. "הוא נחוץ? זה נשמע כמו המצאה של קופירייטר, סליחה שאני אומר". "זו לא המצאה של קופירייטר", נחלצה השרה להגן על כבוד המשרד. "אנחנו יודעים שיש מדינות בעולם, ובעולם המערבי, שכבר יש להם משרדים לקהילות. אפילו באבו דאבי יש שר לענייני קהילה".

הסתקרנו. כשהמשרד לקידום קהילתי פרץ לחיינו לפני חצי שנה, המשימות שסופחו אליו נראו כמו אלתור: טיפול בהתמכרויות, תמיכה בפעילות התנדבותית, הגנה על ילדים ברשת. הוא הופקד על "חיזוק הקשר בין הקהילות לשלטון המקומי והמרכזי ולמגזר השלישי והעסקי". הרשות למאבק לאלימות הועברה לשם. האם שעטנז כזה קיים בממשלות אחרות בעולם? ועוד באבו דאבי?

שרים לאושר, סולידריות וקהילות חקלאיות

אם מסתכלים בכותרות, נראה שכן. הדובר החרוץ של לוי-אבקסיס שלח לנו סקירה של 11 ממשלות עם משרדים בעלי שמות קהילתיים: גרמניה ("בינוי וקהילות"), ארגנטינה ("פיתוח חברתי"), קנדה ("תשתיות וקהילות"), סינגפור ("קהילה וצעירים"), אירלנד ("פיתוח כפרי וקהילתי") ועוד ועוד. באיחוד האמירויות (ולא באבו דאבי עצמה) יש ללוי-אבקסיס לכאורה שרה-אחות - חסה בינת עיסא בוחמייד, השרה לפיתוח קהילות.

אבל שמות יכולים להטעות. בוחמייד, למשל, לא עוסקת רק בנושאים שמטפל בהם המשרד של לוי-אבקסיס. תחומי האחריות של המשרד שלה כוללים ניסוח חקיקה לטובת פיתוח קהילתי באמירויות, חיזוק ההשתתפות של מוסדות ממשלתיים ופרטיים בפיתוח הקהילות, ופיקוח על גופים זרים ובינלאומיים כדי שישרתו את הקהילה. אבל הם כוללים גם את מערכת הרווחה, ובתוכה את ניהול העובדים הסוציאליים. למעשה, המשרד לפיתוח קהילות מקביל למשרד הרווחה בישראל, שבראשו עומד איציק שמולי. באיחוד האמירויות אין משרד רווחה נפרד, אם כי יש שם משרד לענייני אושר (ועוד כמה משרדים מעניינים).

במלטה המצב דומה. ישנו "משרד למשפחה, לזכויות הילד ולסולידריות החברתית". אבל הוא מטפל בין השאר בשירותי הרווחה, בהבטחת רווחת וזכויות הילד וקידום שירותים קהילתיים, שחלקם נמצאים בישראל במשרדים אחרים.

במדינות רבות אחרות, משרדים שמטפלים בקהילות - ובאמת יוזמים ומנהלים פרויקטים דומים לאלה שלוי-אבקסיס אמורה לנהל - אינם מתמקדים רק בזה. "המשרד לפיתוח חברתי" בארגנטינה עוסק בנוער, בקואופרטיבים, בארגונים אזרחיים, אבל גם באזרחים ותיקים - נושא שנמצא אצלנו באחריות המשרד לשוויון חברתי של מירב כהן. "משרד התרבות, הקהילה והצעירים" בסינגפור מחזיק אגף לקידום קהילתי, אבל גם אגפים לאמנות, ספורט, עמותות וצעירים, כמו משרדי התרבות והספורט שלנו. "המשרד לקהילות ופיתוח טריטוריות" באוקראינה ו"משרד התשתיות והקהילות" בקנדה מטפלים גם במיזמי בנייה, בהיעדר משרד בינוי נפרד. "שר הפנים, הבינוי והקהילות" הגרמני הוא כמובן שר הפנים, עם אחריות קהילתית.

לפעמים המשרד ששמו מעיד על עיסוק בקהילות הוא לא משרד עצמאי באמת. בבריטניה, הלורד סטיבן גרינהלג נושא בתואר "השר לבנייה בטוחה וקהילות". אבל הוא כפוף לשר השיכון רוברט ג'נריק, ומקביל לסגן שר בישראל. המשימה שלו היא להגדיל את היצע הדיור, להרחיב את הבעלות על בתים ולחזק את השלטון המקומי.

בממשלה המקומית של סקוטלנד, השרה לביטחון קהילתי, כפופה לשר המשפטים. בניו-זילנד ישנם שלושה שרים לענייני קהילות, אבל אין להם משרדים שלמים. שניים מהם, שמטפלים בקהילות אתניות וב"קהילות ומגזר התנדבותי", יושבים במשרד הפנים. שלישי מטפל בקהילות חקלאיות, והוא מסונף למשרד המקביל למשרד החקלאות אצלנו. השרים המחזיקים בתיקים הקהילתיים האלה אחראים במקביל אל משרדים נוספים.

משרד במשרה מלאה, שרה במשרה חלקית

כל המשרדים האלה מטפלים בפרויקטים דומים למשרד לקידום קהילתי, אבל לא כתחום עצמאי. ובכל זאת, לוי-אבקסיס יכולה להצביע על דוגמאות קרובות יותר. "המשרד לדמוגרפיה, משפחה, נוער ומדיניות חברתית" בקרואטיה אמור להתמקד בהגנה על משפחות וצעירים ועל מגוון אוכלוסיות חלשות - בעלי מוגבלויות, קורבנות בחר בבני אדם, פליטים, מבקשי מקלט וכו. הוא נולד לפני עשור מפיצול של משרד העבודה והרווחה וידע כמה גלגולים, אבל הוא לא מחליף את משרדי הרווחה, העבודה והגמלאים, שגם הם קיימים בקרואטיה.

באירלנד קיים "משרד לפיתוח כפרי וקהילתי". השרה הת'ר המפריז שעומדת בראשו עוסקת בתוכניות לשיפור איכות החיים של תושבי כפרים ועיירות הקטנות. בין השאר היא ממונה על פרויקט בעלות של מיליארד אירו המיועד לבלום את הנטישה של האזורים האלה באמצעות יצירת מקורות תעסוקה. המשרד של המפריז עצמאי, אבל אין לו שרה במשרה מלאה: המפריז עומדת במקביל בראש משרד הרווחה האירי.

בשורה התחתונה: דברי לוי-אבקסיס חצי נכונים. משרדים "לענייני קהילות" קיימים בכמה ממשלות. עם זאת, רובם - כולל באמירויות - חופפים בסמכויותיהם למשרדים אחרים בישראל, או כפופים למשרדים אחרים.

 

תחקיר: אוריה בר-מאיר

עוד כתבות

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר