גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנסים להפוך את הלימון ללימונדה: כך נערכים בישראל לחגי הקניות בצל הקורונה

רגע לפני פתיחת עונת החגים בארה"ב, גם בישראל מצפים לגידול במכירות, לא בלי חששות מוקדמים ● סקר שערכה Google מעלה כי בזמן הקורונה זירת המסחר המקוון שינתה סדרי עולם, אולם גם בה היו מי שהרוויחו יותר - ומי שפחות

קניות מקוונות / צילום: SHUTTERSTOCK
קניות מקוונות / צילום: SHUTTERSTOCK

יריית הפתיחה להנחות המסורתיות של נובמבר-דצמבר כבר בפתח. לעסקים נפתחת הזמנות לפצות על השנה העגומה וכעת הם מחכים לראות האם הקונה הישראלי ישנה את הרגלי הצריכה שלו וייתן השנה גרייס לסוחרים המקומיים. הדבר לא תלוי רק בצרכן - עד כמה מוכנים הסוחרים הישראלים בפלטפורמה הדיגיטלית ועד כמה הקורונה תשפיע על הרגלי הצריכה.

עוד לפני הבלאק פרידיי (27.11) וסייבר מאנדי (30.11) יקוו הסוחרים הישראלים לקבל תשומת לב מהקונים במסגרת ימי השופינג IL של גוגל (10-11.11) שמרכזים מבצעים מקרב סוחרים מקומיים בתזמון שנקבע ביחד עם יום הרווקים הסיני (11.11) שבו מככבים האתרים הסינים בראשם עלי אקספרס. בשנה שעברה בדיוק ביום הזה יצאה אמזון במבצע שילוח חינם בניסיון (שהצליח) להסיט את הצרכנים לכיוונה. הגל הבא יימשך בהנחות חג המולד וסוף השנה.

בדואר ישראל מצפים לגידול של כ-3.5% בהיקף החבילות של קניות נובמבר-דצמבר לכ-15 מיליון חבילות שיגיעו מחו"ל במשקל כולל של כ-4,000 טון המשקף עלייה של 11% לעומת אשתקד. הדואר אמון על החלוקה של הרוב הגדול של הקניות שמשוגרות בשילוח רגיל, כולל אלה של אמזון. עיקר הקניות של הקונים הישראלים עדיין מבוצעת באתרים הבינלאומיים אם כי בדואר גם מזהים גידול של 30% בהזמנות של דואר שליחים עבור מוצרים שנרכשים בארץ.

תמונת המצב בקרב העסקים הקטנים והבינוניים

ב-2019 חולקו בדואר 68 מיליון חבילות שהוזמנו מחו"ל. השנה הצפי הוא לירידה בעקבות האטת הקניות שהושפעה גם ממדיניות הפסקת השילוח הבינלאומי בקרב אתרים רבים בתחילת המשבר. בחודש יוני חודשה רוב הפעילות אולם עדיין קצב הקניות השנתי ישקף ירידה אחרי שנים של עלייה עקבית.

האתרים הפופולאריים מהם קונה הציבור הישראלי לפי הדואר הם עלי אקספרס, איביי, אמזון, נקסט ואסוס. הסגר בימי קורונה הביא לעדנה לעסקים המקוונים כשהקונים העתיקו את הרגלי הקנייה שלהם לדיגיטל - כעת מעריכים שאותו גל יימשך ואף יגדל במסגרת מבצעי נובמבר.

"העונה למעשה כבר התחילה"

איליה קרטוב, מנכ"ל eBay לשווקים המתפתחים סבור ש"בהתחשב בגידול הדו-ספרתי במסחר המקוון העולמי (26% ברבעון השני באיביי למשל), ווליום הקניות החיובי יימשך בחגי הקניות הקרובים". גם המוכרים מבינים את זה, מאז חודש מרץ ועד אוגוסט הצטרפו 15 אלף מוכרים ישראלים לפלטפורמת המכירות העולמית.

חמי כץ מנכ"ל נמוגו, סטארט אפ בתחום האי-קומרס מעריך שלא רק שהיקף הקניות אלא שתחרות המחירים תחריף. לדבריו, ב-2019 היקף המכירות המקוונות הגיע ל-40% מסך המכירות בבלאק פרידיי, השנה המציאות בצל הקורונה תדחוף לצמיחה בקנייה המקוונת על פני החנויות הפיזיות כשהיא תכניס לעולמות המקוונים גם צרכנים דיגיטליים פחות כמו בני 65 ויותר. "בסקר שערכנו לאחרונה עלה כי בצל המצב הכלכלי ואי הוודאות במשק, עבור 51% מהקונים המחיר הוא השיקול החשוב ביותר בקנייה, יותר מאיכות ומוניטין המותג (14%) או מזמן ונוחות האספקה (21%)". כץ מזכיר כי את יריית הפתיחה למבצעי התקופה התחילה אמזון עם הפריים דיי שהתקיים ב-13-14 באוקטובר, חמישה שבועות לפני בלאק פרידיי "הרשתות הגיבו במבצעים וגם הם הציגו זינוק במכירות. עונת מכירות סוף השנה מתארכת והיא צפויה השנה להיות 'שטוחה' בנוגע לימי השיא ולשיעור ההנחות. העונה למעשה כבר התחילה".

חגיגת הקניות של נובמבר חולשת על מוצרים בקטגוריות שונות אם כי מסורתית מוצרי החשמל והאלקטרוניקה מככבים בעונה זו לצד פריטי אופנה, צעצועים, פריטים לבית ומה לא. למעשה בשנים האחרונות כפי שמדווחת הרשת מחסני חשמל קניות נובמבר הפכו מבחינת העסקים בענף לימי השיא, יותר ממכירות חגי תשרי ופסח. גם היצרניות מחכות לגזור את הקופון: כדי לעודד את הקונים הן מתזמנות השקות של מוצרים לתקופה זו - אפל שכבר יצאה עם דגמי אייפון 12 שינחתו בארץ באמצע נובמבר, גלקסי עם דגמי ה- S20E, קונסולות המשחקים של פלייסטיישן 5 ומיקרוסופט ועוד.

הנתון המעניין שרוב החברות עדיין לא הפנימו

האם העסקים בישראל נערכו לקראת חגי הקניות או שהם עלולים להישאר מאחור? מסקר שערכה Google עולה גידול ביכולות המסחר האלקטרוני לצד חוסר וודאות ואילוץ לסגור עסקים. לארבעה מכל עשרה עסקים בישראל יש יכולות מכירה אונליין אלא שנתון עגום קובע שאחד מכל שישה עסקים שוקל לסגור פעילותו באופן מידי. הסקר נערך בקרב 330 עסקים קטנים ובינוניים בישראל, שליש מהם פעילים במכירות מקוונות.

מממצאי הסקר עולה כי אחד מכל ארבעה עסקים דיווח על השפעות חמורות של הקורונה על פעילותו; 69% מהנשאלים בסקר העידו כי הקורונה השפיעה עליהם לרעה, לעומת 11% בלבד שחוו השפעה חיובית כתוצאה מהקורונה ו-20% שהעידו כי לא חשו כל השפעה.

האינטרנט שהפך להיות זירת המסחר העיקרית בעקבות ההגבלות וסגירת העסקים, שינה סדרי עולם אלא שהיא לא תקפה לכל העסקים: עבור 62% מהעסקים המכירה המקוונת רלוונטית ועבור 38% היא אינה רלוונטית. ל-30% מהעסקים הייתה מכירה מקוונת לפני הקורונה, 12% פיתחו לאחרונה את הפעילות המקוונת ול-20% אין מכירה מקוונת אך הם היו מעוניינים לפתח.

לא כל מי שנמצא בזירה המקוונת הצליח לכסות על נזקי הקורונה: 36% מהעסקים שמוכרים אונליין דיווחו על ירידה במכירות, 21% מתוכם דיווחו על ירידה של 40% לפחות.

21% מהעסקים שמוכרים באונליין דיווחו כי היקף המכירות שלהם לא השתנה ו-26% מהעסקים דיווחו על עלייה במכירות - כאן בולטת נוכחות של עסקים שהיו במסחר האלקטרוני עוד לפני הקורונה. בקרב עסקים שלא היו בזירה המקוונת צוינו האמצעים הכלכליים כחסם העיקרי להיכנס לאונליין יחד עם זמן למידה ממושך.

הקורונה האיצה תהליכים בעולמות המסחר ובהרגלי הצריכה. עסקים שהשכילו להבין את חשיבות השירות על אחת כמה וכמה בתקופה הזו ידעו לשלב כלים שיאפשרו לתת שירות תחרותי גם מרחוק. הצרכנים יוכלו להעיד שרוב החברות עדיין לא הפנימו את הנושא וגם חווית הקניות מרחוק נפגמה, בחסות קורונה ובכלל (המתנה ממושכת לחבילות, חבילות שלא הגיעו ליעדן וכד'). בסקר של גוגל העידו 90% מהעסקים ששירות ותקשורת דיגיטלית עם לקוחות הוא הכלי החשוב ביותר שעליהם לפתח, כלים נוספים הם השקעה במיתוג דיגיטלי כמו צילום, לוגו ועיצוב (74%) ודף או פרופיל עסקי ברשת חברתית (73%). אלא שחשיבות לחוד ויישום לחוד: מסקנת המחקר של גוגל היא שרק חלק קטן מהעסקים הקטנים והבינוניים בישראל מפתחים כלים ויכולות דיגיטליות בזמן של חוסר וודאות ומשבר פיננסי.

ומה קורה בעולם? ממחקר שערכה חברת מקינזי עולה כי הצרכנים והעסקים לא רק שמתרגלים למציאות החדשה אלא שגם מצליחים להפיק את יתרונותיה: לפי המחקר העולמי של מקינזי שני שליש מהעסקים ומהצרכנים מרוצים מהאינטראקציה הדיגיטלית עם עסקים על פני אינטראקציה אנושית. הסיבה העיקרית היא שמירה על מרחק ומינימום מגע אנושי אבל כשהשירות המרוחק יעיל הלקוחות נהנים מיתרונות (זמינות, מידע נגיש וכד). המחקר גם מצביע על האמון שהצרכנים רוכשים לזירה המקוונת - 32% מהנשאלים במחקר העולמי אמרו שאין להם בעיה לקנות באונליין מוצרים בסכומים שנעים בין 50 אלף ל-500 אלף דולר באונליין. 

עוד כתבות

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש על סף מכירת השליטה גם באלרון

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● סכום העסקה המשוער: כ-90 מיליון דולר

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו מזנקת הבוקר ביותר מ-23% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

אחרי פחות משנה: מנכ"ל חדשות 13 פורש מתפקידו

עפ"י הודעת רשת 13, אור צלקבוניק פורש על רקע "התוכנית המתגבשת לשינויים במודל פעילותה של חברת החדשות" ● רק לאחרונה דווח על שורת מהלכים שתכנן צלקובניק לבצע בחטיבת החדשות, כמו למשל קיצוץ מהדורת שישי לשעה בלבד; המהלך אומנם נותר על כנו, אך לא ברור מה יקרה בהמשך

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון