גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יש לאן לברוח: איך אפשר להעסיק את הילדים כשהכל סגור וגשום

הסגר אולי נגמר (נכון להיום), אבל השבתות הגשומות כבר בפתח ● כשהמשחקיות סגורות, המוזיאונים מושבתים והתיאטראות שוממים - חדר בריחה ביתי הוא אופציה לפעילות משפחתית קצת אחרת

משחקים באתגר הצהוב, של חברת קווסטאייר קואלה / צילום: איל יצהר
משחקים באתגר הצהוב, של חברת קווסטאייר קואלה / צילום: איל יצהר

זה התחיל בימים של סגר, כשלא היו טיולים, אירועי תרבות ובילויים מחוץ לבית, ובתחושה שאין לאן לברוח. קבלו את אחד החידושים החמים של התקופה: משחק בריחה במרחב הביתי - בזום, באונליין, במשחק קופסה. וגם בלי סגר, בסתם יום של חורף, זה יכול להתאים.

אבל ראשיתו של הסיפור בסגר הראשון. כשעומר אשדת עמד לחגוג את בר המצווה שלו בראשית אפריל האחרון, הוא לא תיאר לעצמו שכל התוכניות יתרסקו במחי סגר. משפחת אשדת, שארגנה הפקה משובחת לכבוד האירוע, לא צפתה את חורבנה, אבל לנער המאוכזב הבטיחו חגיגה אלטרנטיבית, שלא ישכח.

להורים ליאור, עורך פטנטים, ואיה, אשת הייטק, שלושה בנים. האחים הבוגרים ניר (21) וגיא (18), שעוסקים במחשבים, במתמטיקה ובטכנולוגיה, הציעו לפתח אפליקציית חדר בריחה מותאמת לעומר. "הייתה לנו מסורת משפחתית לחגוג ימי הולדת בחדר בריחה", מספרת אשדת האם, כך שהמהלך היה אך טבעי.

האחים אשדת פיתחו את "מכונת הזמן של עומר" וההצלחה הייתה מסחררת. "זה היה חדר הבריחה הטוב ביותר שהיינו בו" אומרת אשדת האם, "והבנו שיש כאן סטארט-אפ עם פוטנציאל". על תשתית המשחק ההוא בנתה המשפחה יחד משחק בריחה חדש בנושא החלל. הם התאימו חידות, הפיקו סרטון, קריינו, צירפו את ספיר, בת זוגו של ניר, שטיפלה בגרפיקה, ואחרי פיילוט ומקצה שיפורים, הושק האתר, והמשחק יצא לשוק כבר בתקופת הסגר הראשון.

איה אשדת: "ממשפחה של צרכנים של חדרי בריחה הפכנו ליצרנים. פתאום יכולנו להסתכל מהצד על משפחות שונות מהארץ ומהעולם שמשחקות שעה ביחד, ולראות כיצד זה מגבש ומאחד וכמה הנאה יש בחוויה ובהתמודדות עם האתגר שלנו. התחלנו עם חברים וזה עבר מפה לאוזן.

"בהמשך הגיעו גם פניות ששאלו אם זה מתאים כגיבוש לחברות, ופתאום מצאנו את עצמנו עובדים עם דל, אינטל, בנקים וחברות ביטוח בגרסה תחרותית לקבוצות. במשחק קבוצתי רואים מיומנויות תקשורת, עבודת צוות וחלוקת עבודה. גם משפחות וגם חברות יכולות להפיק מזה משהו שהוא מעבר".

גם בקהילה האקדמית מסכימים שזו פעילות משפחתית מבורכת. ד"ר עומר לנס, פסיכותרפיסט ומרצה במכללה האקדמית תל חי, אומר: "בחברה שלנו הורים וילדים לא מבלים שעות ביחד, וילדים אינם חשופים להוריהם בזמן העבודה, וכאן זה קורה באספקטים לא מוכרים. במקרים חריגים זה יכול להביא גם למתחים, לתחרותיות וקונפליקטים, אבל זה תלוי במשפחה".

החלטנו לבדוק את חוויית הבילוי המשפחתי המשותף על בשרנו. בני ביתי הקרובים והרחוקים התקבצו בזום, ובן משפחת אשדת התורן, במקרה שלנו ניר, ניהל את המשחק מחדר הקונטרול בביתו. כמו בחדר בריחה רגיל, צריך ברגעים הראשונים להתאפס בסביבה החדשה המתעתעת, לסרוק את החלל ולנסות לדלות רמזים מהפריטים. על המסך זה דומה. שוטטנו עם העכבר על המסך עד שנפתח חלון חידה.

התקדמנו בהדרגה, מפצחים חידות תוך התייעצויות, חישובים ורעיונות. נשאבנו להרפתקה המרתקת והזמן עף. החידות היו מאתגרות במידה וכל אחד תרם בהארה משלו שסייעה להצלחה הקולקטיבית. פיצחנו את החדר על הדקה, והיה פשוט נהדר.
פרטים: EscapeZoom, הנחיתה על הירח. יש שני מסלולים: אחד שמתאים לקבוצות קטנות (3-5 משתתפים, 40 שקל למשתתף) ובו מתחרים נגד השעון, ושני שמיועד לקבוצות גדולות יותר (6-25 משתתפים, 50 שקל למשתתף), שמתחרות זו בזו (http://escape-zoom.web.app).

משפחת אשדת, הגרסה על טהרת הזום / צילום: איל יצהר

התעוררות בזכות הקורונה

חדרי הבריחה פרצו אל חיינו לפני כחמש שנים. הטרנד נחת מיפן בשלהי 2015, וסחף אחריו עשרות אלפי ישראלים. האתגר, שנועל חבורת אנשים בחלל עם סיפור מסגרת, חידות ומשימות שצריך לפצח בתוך שעה, הפך ללהיט. עשרות חדרי בריחה צצו ברחבי הארץ כמו מדבקות בווטסאפ, והמונים גדשו אותם.

שנתיים אחרי, הגיע הבום לשיא. התקיים אפילו כנס חדרי הבריחה הראשון, שהיה גם האחרון, ומהפיק החלה מגמת האטה. הטרנד לא גווע, אבל התמתן והשתנה. ד"ר רון עדני, מומחה למחשבים ואיש אקדמיה שעשה הסבה ליזמות והייטק, זיהה את המגמה בראשיתה והקים את "בוק אסקייפ רום", פלטפורמה אינטרנטית שמשלבת מנוע חיפוש ומערך הזמנות אונליין לחדרי בריחה, שמאפשר לקהל לדעת "מי פנוי באלנבי", וכן מנגנון של ביקורות.

ד"ר עדני, המכיר היטב את התחום אומר שעד תקופת הקורונה, חלו בתחום תמורות מינוריות. "אבל בסגר הראשון הייתה עצירה מלאה של חדרי הבריחה, ולקח לתעשייה זמן להתעשת. לחלל הריק נכנסו כוחות חדשים וצצו פתרונות מקוריים ויצירתיים כמו ערכות בריחה להכנה ביתית בסגנון DIY במגוון עולמות תוכן וחדרי בריחה בזום. כחלק מטרנד עולמי שאפשר לשחק מכל מקום בעולם, היו חדרי בריחה אונליין, לבד או בקבוצה, ואפילו חדרים בקופסה".

ויש גם גרסה חרדית

מתברר שז’אנר חדרי הבריחה הביתיים לא פוסח על מגזרים, וגם אהרון ביין, צעיר חרדי, הוא אחד מהיזמים הללו. ביין, תלמיד כולל, פיתח משחק בריחה ביתי - בקופסה.
ביין מעיד על עצמו שאינו החרדי הממוצע. לפני עשור פיתח עלון פרשת שבוע בשילוב חידות, שהיה חריג בנוף אך הצליח מאוד. בהמשך הפיק אירועים בסגנון ה"מרוץ למיליון" מותאמי קהל ודרישות דת, והוא כותב חידות טריוויה למאגרים. לפני כחצי שנה, בעקבות הסגר, חשב לייצר משחק בריחה ביתי, וכשהגיעה בקשה לסייע למשפחות בבידוד, הוא יישם את הרעיון.

כיוון שהמגזר ממעט בשימוש באפליקציות ובכלים טכנולוגים, הפתרון היה ערכה בקופסה. כשראה כי טוב, השקיע בעיצוב גרפי והציע אותה למכירה. לקראת חנוכה הוא מתכנן משחק חדש.

"ניסיתי להימנע מנושא אחד", מסביר ביין, "לכן יש חידות בנושאים שונים ובכמה דרגות קושי, שיכולות להתאים למגוון גילאים. הרעיון הוא גיבוש משפחתי. אפשר להיעזר בגוגל או להתקשר לבני משפחה אחרים או חברים".

לצורך ההתנסות במשחק נרתמה משפחת פישמן הירושלמית (דתית אך לא חרדית). מירב פישמן, האם: "המשחק היה מאוד נחמד. היו דינמיקה טובה ומשימות חמודות שמתאימות לכל גיל. הבנות - אביב (11.5) ושירה (14.5) - שיתפו פעולה.

"השאלות הן בעיקר בנושאי יהדות: בר כוכבא, קצת חגים, היסטוריה וכדומה. בחידות היה חסר לי ההיבט הישראלי - שאלות על ארץ ישראל, על חגים לאומיים, על ספורט, על מתמטיקה, תחומים שהם מאוד נפוצים בעולם החידות, אבל כנראה לא בעולם החרדי".
פרטים: "משפחה בהרצה", משחק קופסה. החידות מתאימות מגיל 10 ומעלה. במשימות אפשר להשתתף מגיל 6 (טל' 055-8836899). 65 שקל.

משפחה בהרצה, המשחק הדתי-חרדי / צילום: מירב פישמן

לשחק עם השכנים

על הרצף שבין משחק וירטואלי מבוסס טכנולוגיה למשחק הקופסה הקלאסי ניצבת חברת קווסטאייר קואלה, עם משחק שהוא גם וגם. בראשה עומד גל יודפת, שהוא בעצמו חובב חידות ומשחקי אתגר. כבר בעשור הקודם, כשפרצו חדרי הבריחה, קפץ על ההזדמנות לשלב עבודה ואהבה אישית.

"לא ידעתי לאן זה ייקח", הוא מודה, "אבל זה התחיל בקטן והתרחב בגדול. היום אנחנו מפתחים אתגרים לצרכים שונים כמו מיון עובדים ועוד. גם לפני הסגר היה לנו רעיון להנגיש את חדרי הבריחה הפיזיים למשפחות ולהציע מוצר ביתי פשוט וזול. הקורונה האיצה את התהליך".

האתגר הצהוב, שילוב של משחק וירטואלי עם משחק קופסה / צילום: גל יודפת
החברה השיקה את "אתגר הדגל" ואת "האתגר הצהוב", שניהם מציעים גיבוש משפחתי חווייתי ומאתגר עם חידות חכמות ויצירתיות. הבסיס הוא פלטפורמה אינטרנטית, שמשולבת עם ערכת כרטיסיות שמגיעה הביתה. כדי להתנסות באתגר הצהוב, גייסתי הפעם את השכנים, בני משפחת אברהמי, האב עמית וילדיו הבוגרים, מיקה וגיא, ובני זוגם. מתוך עשר כרטיסיות דגמנו אחת, ואת עשר החידות המתוחכמות והיצירתיות, פתרנו בכ-45 דקות. האתגר, החשיבה המאומצת והחברותא היו חוויה מרתקת ומהנה, בעיקר בימים מורכבים של ריחוק חברתי.

פרטים: אתגר הדגל והאתגר הצהוב, www.questair.co.il. המשחק מתאים מגיל 10-99, 69 שקל. 

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20