גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בלי אולפנים וטאלנטים, אבל עם בעל בית: וואלה חלש מתמיד, אך עם אופק

תיק 4000 ומעורבותו של המנכ"ל העוצמתי של וואלה דאז, אילן ישועה, הותירו את האתר יתום בזירה שהפכה ליותר ויותר תחרותית ● רכישתו ע"י אלי עזור והפוטנציאל בתוך הארסנל של בעל הבית החדש, מסמנים היפוך מגמה

בית וואלה בתל אביב. מערכת שמצאה את עצמה בסיטואציה בלתי אפשרית / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! News
בית וואלה בתל אביב. מערכת שמצאה את עצמה בסיטואציה בלתי אפשרית / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! News

עד לפני שנים ספורות וואלה היה אתר שסימן את המבט של תחום הדיגיטל בישראל קדימה. היכולת להשתנות, החיבור לקבוצת תקשורת גדולה ושאפתנות עסקית של מנכ"ל עם חזון, הפכו את האתר לא רק לאחד משלושת האתרים הגדולים בישראל, בכל הקשור לתנועת גולשים ולצריכת תוכן, אלא גם למעין 'מעבדת ניסויים' של אתרי התוכן בישראל.

אילן ישועה, שישב בכיסא המנכ"ל, דחף אותו להיכנס לתחומים חדשים - הוקמו אולפנים יקרים ומושקעים, וגויסו טאלנטים מוכרים מתחום החדשות - במטרה להפוך את האתר לחברת חדשות שתהווה תחליף לטלוויזיה.

ישועה. מעורב בנסיונות ההשפעה / צילום: ניב אהרונסון, וואלה! news

ישועה גם השקיע מיליוני שקלים בפיתוח חברת דאטה. החברה הייתה אמורה להפוך את המידע שזרם בזרועות השונות של הקבוצה האם שהחזיקה באתר - בזק - לכסף, וישועה חיפש אפיקי הכנסה חדשים, שיסייעו בשיפור מודל ההכנסה של האתר.

אבל לצד חזון עסקי, הסתבר כי ישועה היה מעורב בניסיונות בעל השליטה דאז, שאול אלוביץ', להשפיע על אופן הסיקור באתר, כפי שבא לידי ביטוי בקלטות שישועה עצמו חשף בפני המשטרה, וכפי שמצויין בכתב האישום בתיק 4000.

להתנהלות זו של ישועה הייתה השלכה גם על עתידו המקצועי - הוא עזב שנה לאחר מכן - אבל בעיקר על תדמיתה של וואלה כמערכת חדשות מקצועית ואמינה ועל תחושת החופש והמקצוענות של עיתונאי המערכת שמצאו את עצמם בסיטואציה בלתי אפשרית.

כל אלה יצרו אפקט מצטבר על האתר. את התוצאות, לפחות ברמה הכלכלית, ניתן היה לראות בבירור השנה. החקירות וכתב האישום הזיזו הצידה את הבעלים לשעבר של קבוצת בזק שאול אלוביץ', וזירזו את ההחלטה של הקבוצה לנסות למכור את האתר.
בסופו של דבר וואלה נותר ללא מנהל שידחוף אותו קדימה, ללא בעלים שמוכנים להשקיע בו, עם תדמית קשה וללא אופק ברור. ההשקעות באולפנים הופסקו, רוב הטאלנטים הבכירים שוחררו וחברת הדאטה נסגרה.

בא לשכונה בחור חדש

לנהל חברה ללא אופק ברור זה בעייתי בכל תחום - בוודאי בשוק הדיגיטל שמשתנה כל העת. והשוק בהחלט לא קפא על שמריו בתקופה שהפעילות בוואלה קפאה - נהפוך הוא. דווקא בשנה האחרונה נולד מתחרה חדש בשוק - אתר N12 מקבוצת קשת - שאיים על שני האתרים הגדולים האחרים: ynet ו-וואלה.

האתר החדש העיר את השוק בסטנדרטים החדשים שהביא, והכריח את המתחרים לחדד את המיצוב והבידול שלהם מול האחרים. ההצלחה של וואלה אומנם לא נמחקה לחלוטין - עדין פעלה בו מערכת עיתונאית פעילה שמייצרת תוכן, ויש לו נכסים דיגיטליים שמניבים תנועת גולשים, אבל האתר נחלש מאוד. הזמן 'על המדף' לא שיחק לטובתו - וזה עוד לפני משבר הקורונה שטלטל את כל יצרני התוכן בכך שהקטין את עוגת הפרסום.

למרות החלשות של וואלה, הטראפיק שהאתר מייצר שמר אותו אטרקטיבי במחיר מסוים לגורמים בתחום המדיה. אלו נזקקו לו לצורך קפיצת מדרגה או כקיצור דרך להקמת פעילות בתחום - בעיקר קבוצת המדיה של איש העסקים אלי עזור וערוץ רשת 13.

במקביל נראה כי בקבוצת בזק הפנימו השנה שהמחיר שביקשו עבור האתר בתחילת הדרך (180 מיליון שקל) איננו ריאלי, ושהימים שחולפים רק שוחקים את ערכו יותר, ולכן קיבלו החלטה סופית למכור אותו.

בחודשים האחרונים נדמה היה כי נותר רק מתמודד רציני והחלטי אחד לרכישת האתר: אלי עזור, שהמתין בסבלנות לאורך חודשים ארוכים שהמחיר של וואלה ירד. אבל דווקא אז, בישורת האחרונה, התעוררו מחדש ברשת 13 ונלחמו על האפשרות לרכוש את האתר. רשת הציעו 45 מיליון שקל, מה שהביא את עזור לשפר את הצעתו ל-55 מיליון שקל ולזכות בו.

עזור. לייצר סינרגיה עם עסקיו / צילום: ניב אהרונסון, וואלה! news

לנקודה הזאת בזמן מגיע וואלה, אומנם חלש מתמיד, אבל לראשונה מאז 2018 עם אופק. לאתר יש בעלים חדשים שלא רק רואה בו עסק אסטרטגי, אלא גם יכול בכמה פעולות פשוטות יחסית לייצר סינרגיה לעסקיו האחרים ולשפר בכך את הביצועים העסקיים של כולם.

פרט לוואלה מחזיק עזור בשליטה בעוד מספר כלי מדיה ביניהם תחנות הרדיו האזורי 103 ו-99 FM, ערוץ צ'רלטון המפעיל את ערוצי הספורט 1-4, העיתון מעריב, קבוצת ג'רוזלם פוסט וחברת שילוט החוצות 'חוצות זהב'.

כדי להפוך את התוכן לטלוויזיוני לא נדרש כמעט כלום, למעט להדליק מצלמה. בתאגיד השידור הציבורי כאן, עושים זאת בהצלחה מסוימת ואין סיבה שמה שעובד בתאגיד לא יעבוד בוואלה.

נזכיר כי גם לוואלה יש טאלנטים משל עצמם - למשל ברק רביד שהגיע מחדשות 13 ומצליח לספק גם על הפלטפורמה האינטרנטית בלבד סיפורים בלעדיים מרשימים. כך שבהתנהלות מחושבת, וואלה יכול במהירות להפוך למשמעותי.

הכוח החדש של אלי עזור

עזור מקפיד לשמור על פרופיל תקשורתי נמוך אך נחשב לבולדוזר שיודע להרוויח גם במקומות שאחרים נכשלים בהם. הוא נחשב למי שיש לו כוח על מפרסמים ופוליטיקאים.

לכלי התקשורת שלו הוא מצליח לעיתים להביא תקציבים מעל לראשיהם של משרדי הפרסום ושל דרג המנהלים הגבוה ביותר. גם לפני שרכש את וואלה ההפסדים של האתר לא היו דרמטיים, ובשוק מעריכים כי בהתנהלות נכונה עזור יוכל תוך מספר שנים מועט להרוויח ולכסות את ההשקעה.

אבל כסף הוא לא הכול, בטח לא בתחום התקשורת, ו-וואלה הוא קפיצת מדרגה משמעותית עבורו, שמציבה אותו גם תדמיתית במשחק של הגדולים - עם כוח והשפעה של חברת חדשות בידיים.

ניסיון העבר מלמד עד כמה קל לבעלי כלי תקשורת להתבלבל ולהפעיל את הכוח הזה לטובת אינטרסים ישירים או עקיפים שלהם - כלכליים ופוליטיים.

האיש עדיין נחשב לאניגמה בתעשייה, והקשרים והאינטרסים שלו אינם גלויים וידועים - וזאת בתקופה שבה אנחנו כבר יודעים עד כמה שקיפות חשובה בעסק הזה. אחרי הכול, אין כמו ההיסטוריה של וואלה כדי להוכיח עד כמה הכוח החדש של אלי עזור עלול להיות מסוכן.

עוד כתבות

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, shutterstock

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 קופץ בכ-2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.2% ות"א 90 מטפס בכ-1.1% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

אחרי פחות משנה: מנכ"ל חדשות 13 פורש מתפקידו

עפ"י הודעת רשת 13, אור צלקבוניק פורש על רקע "התוכנית המתגבשת לשינויים במודל פעילותה של חברת החדשות" ● רק לאחרונה דווח על שורת מהלכים שתכנן צלקובניק לבצע בחטיבת החדשות, כמו למשל קיצוץ מהדורת שישי לשעה בלבד; המהלך אומנם נותר על כנו, אך לא ברור מה יקרה בהמשך

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

וול סטריט ג'ורנל: ישראל רוצה להיכנס לרפיח, וזה יכול להיגמר רע

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם