גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פסטיבל הקולנוע ירושלים: הסרטים שכדאי לכם לראות

המקורי, האופטימי, התיעודי, המתעתע, הפוליטי והמטלטל ● המלצות לסרטים הטובים של פסטיבל הקולנוע ירושלים שמתחיל היום (ה'), וגם אזהרה אחת

"פאלם ספרינגס" / צילום: באדיבות פסטיבל הקולנוע ירושלים וקולנוע לב
"פאלם ספרינגס" / צילום: באדיבות פסטיבל הקולנוע ירושלים וקולנוע לב

קשה להחמיץ את העובדה שבחודשיים האחרונים, מדינת ישראל נמצאת תחת מתקפה - של פסטיבלים. רק בתחום הקולנוע הוזמנו לצפות בתוכניות האונליין של פסטיבל דוקאביב גליל, הקולנוע הנורדי, קולנוע רוחני, סרטי סולידריות, קולנוע בערבה, פסטיבל הקולנוע היהודי, פסטיבל הקומדיות הצרפתיות והפסטיבל לקולנוע גאה.

כעת מתחילה גם מהדורת 2020 של פסטיבל הקולנוע ירושלים - אחד מאירועי הדגל בלוח השנה הישראלי, שלרוב מתקיים במהלך הקיץ בגיא בן הינום.

הסיבה להפגזה הזו היא שילוב של המציאות שנכפתה עלינו, יחד עם ביורוקרטיה חלמאית. רוב הפסטיבלים מאז מרץ נדחו בגלל הקורונה, כמובן, וחיכו לרגע שבו ייפתחו האולמות. משזה לא קרה, החליטו ללכת על מהדורת אונליין, אבל נאלצו לחכות לרגע האחרון בגלל הזיגזג של הממשלה.

מכיוון שעל אף כל מה שקרה, כל האירועים האלה חייבים להתקיים עד סוף השנה על מנת לקבל תקציב גם בשנה הבאה, הגענו למצב שבו מעולם לא הבנו יותר את מילות השיר "אין לי רגע דל, או סקנדל או פסטיבל" כמו בדצמבר 2020.

רגע לפני שנעבור ל-2021, פסטיבל הקולנוע ירושלים יתקיים בין ה-10 ל-20 בדצמבר דרך המחשבים שלנו, וכמו תמיד, הוא יספק לא מעט סרטים מדוברים - ישראלים וזרים, בדיוניים ותיעודיים - ששווה לצפות בהם. הפורמט הוא זהה לשאר אירועי הצפייה של השנה, כלומר פותחים חשבון באתר הפסטיבל, בוחרים סרט, ולאחר התשלום (25 שקל לסרט, חבילת 5 כרטיסים - 100 שקל, 8 סרטים - 144 שקל) אפשר לצפות בו במשך 30 שעות מרגע הלחיצה הראשונה על הפליי.

כמו בכל שנה, גם הפעם נאיר לכם את הדרך בתוך השפע המסחרר. הנה סרטים שאנחנו יודעים בוודאות שכדאי לכם לשים לב אליהם.

המקורי: "קורפוס קריסטי"

באופן שהפתיע לא מעט אנשים, הצליח בשנה שעברה הסרט הפולני הלא מאוד מוכר הזה להשתחל אל חמשת המועמדים לאוסקר בפרס הסרט הבינלאומי הטוב ביותר (והפסיד ל"פרזיטים", כמובן).

ממש לאחרונה המשיך את מסע הניצחון כאשר קיבל ארבע מועמדויות בכירות בפרסי הקולנוע האירופי, ביניהן פרס הסרט. טרם הייתה אפשרות לצפות בו חוקית בישראל, ופסטיבל ירושלים סוף סוף מאפשר לנו לעשות זאת. ומה נאמר? המועמדות ההיא באוסקר הייתה מוצדקת להפליא. "קורפוס קריסטי" הוא ללא ספר אחד הסרטים החזקים והטובים של התקופה.

"קורפוס קריסטי" / צילום: באדיבות פסטיבל הקולנוע ירושלים וקולנוע לב

סרטו של יאן קומאסה עוסק בצעיר שמשתחרר ממוסד לעבריינים צעירים וחולם להיות כומר, אך עברו הבעייתי מונע זאת ממנו. הוא מגיע לעיירה קטנה, שם יעבוד במנסרה שתמשיך את שיקומו, מחליט להזדהות בתור הכומר החדש של הקהילה ונוכחותו מעירה שדים רדומים של תושבי המקום.

אז אומנם הסרט עוסק בהמון מוטיבים של נצרות, אבל הוא גם סיפור מקורי ומטלטל שעשוי נפלא ומגובה בהופעות בלתי נשכחות. חבל שנצטרך לראות אותו רק על המסך הקטן, אבל זה עדיף מכלום.

האופטימי: "פאלם ספרינגס"

לא כל סרט פסטיבלים צריך להיות מדכדך וכבד, ובדיוק בשביל להוכיח את זה הגיע "פאלם ספרינגס" האמריקאי, אחד הסרטים המהנים והאופטימיים ביותר של 2020. הוא הוקרן לראשונה בפסטיבל סאנדנס ובמהלך הקיץ עלה לשרתי הסטרימינג האמריקאים, זוכה לביקורות נלהבות, כאשר לא מעט כתבו על הדרך שבה הצליח לעשות קצת טוב על הלב בחודשים הקשים האלו.

על העלילה עדיף לדעת כמה שפחות, אז רק נספר שמדובר במפגש של שני צעירים בחתונה, כאשר הבוקר שמגיע אחרי ליל שכרות, מביא איתו תחושה מוזרה שהכול כבר קרה. מעבר לכימיה הנהדרת של שני השחקנים הראשיים אנדי סמברג וכריסטין מילוטי, סרטו של מקס ברבקוב מצחיק, מרגש, רומנטי מאוד ומומלץ מאוד לצפות בו יחד עם חברים.

התיעודי: "76 יום"

כמו תמיד, נמליץ לכם קודם כול לבדוק את סרטי הדוקו הישראלים של התוכנייה, אבל אם תרצו טעימה מהעשייה העולמית, "76 יום" הוא אופציה מצוינת. רק קחו בחשבון שצפייה קלה זה הדבר האחרון שאפשר לומר על ההפקה האמריקאית סינית הזו.

המספר שבשם הסרט מתייחס לימי המצור על העיר ווהאן מוכת הקורונה שבסין, שבמהלכם הסתובבו הקולנוענים וויקסי צ’ן והאו וו בתוך בית החולים העירוני ותיעדו הכול. אבל ממש הכול. מהפאניקה של ההתחלה, דרך חוסר האונים, הניסיון לשמור על הומניות ושפיות מול הפחד והידיעות הסותרות, ועד הרגע שבו הוסר המצור והרחובות נפתחו שוב.

לנסות לשכנע אתכם לראות סרט על הקורונה דקה לפני סגר שלישי אולי נשמע כמו משהו מטופש, אבל על אף הקושי, זו יצירה שקשה מאוד לשכוח והיא מראה לנו עדויות וסיפורים שלא יכולנו לראות בשום מקום אחר.

המתעתע: "עוזרת אישית"

אחד הקולות המעניינים ביותר בקולנוע השנה היה של הבמאית קיטי גרין, וזאת בזכות סרט הביכורים שלה, "עוזרת אישית", בכיכובה של זוכת האמי ג'וליה גארנר ("אוזרק"). זהו סרט די מתעתע, כי על פניו נראה שהוא מתאר חוויה מאוד אפורה ושגרתית, אבל לאט לאט מבינים שבשולי הפריים ומאחורי הדלתות הסגורות מתרחשים דברים די איומים.

"עוזרת אישית" מבריק בשימוש שלו באמצעים קולנועיים פשוטים כדי ליצור אצלנו מתח ואפילו חרדה כאשר עוד ועוד אלמנטים קטנים מצטברים יחד למסע התפכחות של אישה שלא רק צריכה להילחם על מקומה בעולם סגור וגברי, אלא גם להשקיט את מצפונה מול השאלה האם היא חלק מהבעיה.

בזכות הנושא המאוד רלוונטי, ההופעה המנצחת של גארנר והסובלנות העוצמתית של גרין הבמאית, זהו סרט שממש לופת בגרון.

הפוליטי המשולב באימה: "האישה הבוכייה"

בפסטיבל ירושלים של שנה שעברה הוקרן הסרט הגוואטאמלי "רעידות", של הבמאי חאירו בוסטמנטה, והתגלה כאחד הטובים ביותר בתוכנייה. השנה בוסטמנטה שב לירושלים עם סרט נוסף, "האישה הבוכייה", שכבר הוכרז כמי שייצג את גוואטאמלה באוסקר הקרוב בקטגוריית הסרט הבינלאומי הטוב ביותר.

"האישה הבוכייה" לוקח דף מהפולקלור הלטיני ומניח אותו בתקופה מודרנית, משלב בין דרמה פוליטית ובין סרט אימה. זה מתחיל כאשר גנרל קשיש מזוכה מחמת פשעים נגד האנושות, ומשוחרר לביתו, אך מבחוץ ההפגנות ממשיכות (לנו, הצופים הישראלים, המחשבה על בלפור היא בלתי נמנעת, עם כל ההבדלים הברורים, כמובן).

"האישה הבוכייה" / צילום: באדיבות פסטיבל הקולנוע ירושלים וקולנוע לב

כאשר עוזרת בית חדשה וצעירה מצטרפת לצוות, נדמה שהיא מביאה עמה כוח אפל, כזה המפורר את שפיותו של הגנרל והופך עליו את מצפונו. בסופו של דבר, הקונספט של "האישה הבוכייה" טוב יותר מאשר הדרמה שבו, אבל הוא בכל זאת מרשים מאוד לצפייה וטומן בחובו כמה סצנות נהדרות.

הטוב ביותר: "אף פעם, לעיתים רחוקות, לפעמים, תמיד"

על אף שהסרט כבר קיים בכמה ספריות VOD בישראל, אין מנוס מלהמליץ עליו גם במסגרת פסטיבל ירושלים, בעיקר בזכות עובדה אחת חשובה - זהו ככל הנראה הסרט הטוב ביותר של 2020. אנחנו כבר באמצע דצמבר, ועדיין לא הגיע משהו שמתעלה על יצירתה של אלייזה היטמן, שנחשפה לראשונה בפסטיבל ברלין בתחילת השנה, שם זכה הסרט בפרס הבימוי.

העלילה עצמה נראית דקה להפליא: נערה מתבגרת יוצאת מפנסילבניה לניו יורק, בלוויית בת דודתה, כדי לעבור שם הפלה ללא ידיעת הוריה. לתוך המסגרת הזו מכניסה היטמן עוצמת רגשות כה גדולה, שכל סצנה הופכת להיות מטלטלת יותר ויותר, כאשר השיא מגיע בשוט סטטי על פניה של הגיבורה בעת תשאול ביורוקרטי, אולי הרגע הכי חזק בקולנוע השנה.

את כל העושר הזה מצליחה היטמן להשיג לא רק בעזרת נקודת מבט מקורית משלה, אלא בזכות הצילום של הלן לובאר, והופעותיהן המרהיבות של שתי השחקניות הראשיות, סידני פלניגן וטליה ריידר, כנראה בדרכן לקריירה של אלופות.

ונסיים באזהרה: אומנם ב"נבל" הצרפתי שביים פטר דורנציס בכיכובו של פייר דלדונשאמפ החתיך יש אמירה מעניינת על החוויה הנשית במרחב הציבורי, ותחושת הביטחון ההולכת ומצטמצמת, אבל הסרט הזה הוא בעיקר גלריה של דמויות בלתי נסבלות ועלילה דלילה שהולכת במעגלים עד למקום בלתי נמנע. הסרט לכאורה מסקרן ואפל, אך בעצם, הוא בעיקר מתיש ומשעמם. אפשר לוותר.

"נבל" / צילום: באדיבות פסטיבל הקולנוע ירושלים וקולנוע לב

עוד כתבות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"