גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אלון מאסק מגנה את ה"תואריזציה" של אמריקה במינהל עסקים

מאסק, מנכ"ל טסלה, האשים בתי ספר למינהל עסקים בחוסר יצירתיות וטען כי שיטות הלימוד פוגעות גם בביצועים העסקיים ● התגובה החריפה של הדיקנים לא אחרה לבוא

אלון מאסק / צילום: John Raoux, AP
אלון מאסק / צילום: John Raoux, AP

מה פגום בתאגידים אמריקאיים? על פי אלון מאסק, יותר מדי בוגרי תואר במינהל עסקים שמסתובבים בהם ופוגעים ביכולת של החברות לחשוב באופן יצירתי ולתת ללקוחות שלהן את מה שהם באמת רוצים.

דברי הביקורת שלו על החינוך האקדמי מגיעים כחלק מדיון רחב יותר על מנהיגות בפני קהל מקוון, בכנס המנכ"לים השנתי של ה"וול סטריט ג'ורנל", שבו עודד מאסק מנהלים לעזוב את גיליונות הנתונים ולצאת מחדר הישיבות אל קומות המפעל של החברות שלהם.

"אני חושב שייתכן ויש יותר מדי בעלי תארים במינהל עסקים שמנהלים חברות", אמר מנכ"ל טסלה. "זו ההפיכה של אמריקה למנוהלת על ידי בעלי תארים בניהול, שאני חושב שאינה דבר מלהיב כל כך. צריך להיות פוקוס גדול יותר על המוצר או השירות עצמו, פחות זמן מבוזבז בישיבות חבר מנהלים, פחות זמן על כספים".

ראשי בתי ספר לעסקים לא נשארו חייבים, ואמרו שהערותיו של מאסק לא משקפות את המציאות של מה שמלמדים בתוכניות של בתי ספר לעסקים. יותר סטודנטים הלומדים תואר בעסקים, כך אמרו, מתעניינים ביזמות ובטכנולוגיה ולא בוול סטריט.

"יש לי רק כבוד לאלון, אבל הוא טועה כאשר הוא ממקד את האשמה בתארים", אמר רוברט סיגל, מרצה לניהול בביה"ס לעסקים של אוניברסיטת סטנפורד. "אני חושב שהוא קלע לאמת כשאמר במה מנהיגים צריכים להתמקד, אבל הוא פספס לגמרי כשתקף את התארים במינהל עסקים".

סיגל אמר שסטנפורד מציעה לסטודנטים מגוון של חוגים על פיתוח מוצר ויצירת קשר עם לקוחות. יש גם הזדמנויות ליזמים צעירים להציג תוכניות עסקיות למימון וגם לעבודה עם פרופסורים ומחלקות אחרות, כמו ביה"ס להנדסה, על מנת לעזור להם להריץ רעיונות, הוסיף.

גלן הבארד, דיקן לשעבר של ביה"ס לעסקים של אוניברסיטת קולומביה, אמר שתואר במינהל עסקים מעניק ליזמים את היסוד הדרוש להצלחה, כולל הדמייה של מוצר לפי צרכי לקוח, פיתוח אסטרטגיה, הרכבת תוכנית כלכלית ובניית צוות.

"הוא בעל חזון, אבל ישנם מנכ"לים רבים שמצליחים עם חזון ועם הגשמה בעזרת תואר במינהל עסקים, או בעזרת צוות המורכב מאנשים בעלי תואר במינהל עסקים", אמר.

שליש מהמנכ"לים המובילים ב-Fortune 500 בוגרי תואר שני במינהל עסקים

בין מאה המנכ"לים המובילים בחברות Fortune 500, לכשליש יש תואר שני במינהל עסקים, כך לפי דירוג בתי הספר למינהל עסקים הטובים ביותר של U.S. News. בחמש תוכניות לימודים למינהל עסקים למדו יותר ממנכ"ל אחד ממאה החברות המובילות, כולל ביה"ס לעסקים של אוניברסיטת הרווארד, שסופר בין בוגריו את מנכ"ל JPMorgan Chase ג'יימס דיימון ואת מנכ"ל ג'נרל אלקטריק לורנס קאלפ, וביה"ס למינהל עסקים של אוניברסיטת סטנפורד, בו למדו מנכ"לית ג'נרל מוטורס מרי בארה ומנכ"ל Capital One Financial Corp ריצ'רד פיירבנק.

לא כל המנכ"לים של חברות Fortune 100 המחזיקים בתואר במינהל עסקים למדו באוניברסיטה נחשבת, על פי הדוח. לדוגמה, סטיבן סקוורי, מנכ"ל אמריקן אקספרס, קיבל את התואר שלו מביה"ס לעסקים ע"ש אומאלי במכללת מנהטן.

ראג' איקמבדי, דיקן ביה"ס לעסקים ד'אמורה-מק'קים של אוניברסיטת נורת'איסטרן, הטיל ספק בקביעה של מאסק, שאמר שמנכ"לים לא צריכים להיות קשובים לרווחיות של החברות שלהם, ואמר שתואר במינהל עסקים יכול לספק למנהלים תאגידיים הבנה הוליסטית של עסקים, משרשרת האספקה, לוגיסטיקה וייצור ועד שיווק, שירות לקוחות וכוח אדם.

"האם אנחנו באמת חושבים שהתמקדות של משקיעים בכספים היא בעיה שקשורה לחינוך בבתי הספר לעסקים?", שאל ריץ' ליונס, דיקן לשעבר של ביה"ס לעסקים ברקלי האס באוניברסיטת קליפורניה. "האם בחברות שבחבר המנהלים שלהן יש פחות בעלי תארים הישיבות קצרות יותר? אני בספק. האם ייתכן שההתמקדות הצודקת של מאסק במוצר היא תוצאה של התעשייה המדעית שהוא פועל בתוכה, ולא הכללה שתקפה לשאר השוק?".

"לצ'פר את אלה שעושים ולא להתמקד ברעיונות אוויר כמו ניהול"

ישנם מבקרים אחרים של הרדיפה אחר תארים שהריעו למאסק על דבריו. דן רסמוסן, שותף בחברת ההשקעות Verdad Advisers מבוסטון, אמר שהוא מרוצה שמאסק שואל שאלות לגבי הערך של חינוך לעסקים. רסמוסן כתב דוח שפורסם בשנת 2019 במגזין Institutional Investor שמצא כי תוכניות למינהל עסקים לא מייצרות מנכ"לים טובים יותר, אם בוחנים את הביצועים על פי תשואה פר מניה.

"מה שמאסק מצביע עליו כאן הוא שיש לצ'פר את אלה שעושים ולא להתמקד ברעיונות אוויר כמו ניהול", אמר רסמוסן. "אני בעד חברה שמעדיפה עשייה ופעילות על פני ייחוס. אנשים המקדישים עצמים לחברה עשויים להיות שווים או עדיפים על כוכבי בי"ס למינהל עסקים שצדים אותם לאחר סיום הלימודים".

זו לא הייתה הפעם הראשונה שמאסק ומנהיגי טכנולוגיה אחרים מבקרים את תוכניות הלימודים. בריאיון בשנת 2013 בעמותה הפיזית האמריקאית, ארגון עובדים ללא מטרות רווח לאנשים העובדים בעבודות הדורשות מאמץ גופני, אמר מאסק: "אני שוכר אנשים למרות שיש להם תואר במינהל עסקים, לא בגלל שיש להם אותו".

פיטר ת'יל, המשקיע שהקים את חברת התשלומים פייפל (Paypal Holdings) יחד עם מאסק ואחרים לפני שני עשורים, אמר פעם: "לעולם אל תשכרו מישהו עם תואר במינהל עסקים; הם יהרסו לכם את החברה". טסלה היא אחד המקומות המבוקשים לעבודה עבור בוגרים טריים וסטודנטים למינהל עסקים, כך לפי Handshake, אתר לעבודות סטודנטים שבוגרי מכללות מחפשים בו עבודות. בחמש השנים האחרונות, יצרנית הרכבים החשמליים נמצאת באופן עקבי בין שלושה המעסיקים שמקבלים הכי הרבה פניות.

ג'ף בזוס, ראש אמזון, ביקר את התארים במינהל עסקים בעבר. אבל כאשר רשת הקמעונאות התרחבה בעשור האחרון, היא הפכה לאחד המעסיקים הגדולים ביותר של בוגרי לימודים במינהל עסקים.

תוכניות לימודים למינהל עסקים נתונות לביקורת לגבי האם הסכומים הגבוהים הנגבים עבור השתתפות בהן שווים את זה. חלק מהתוכניות השוות ביותר יכולות לעלות סכומים של שש ספרות מבלי לקחת בחשבון הוצאות מחייה ואת העובדה שכדי ללמוד בהן יש לעשות הפסקה של שנתיים בקריירה.

קאי תומפסון, בוגר של התוכנית למינהל עסקים בביה"ס לניהול ע"ש קרלסון באוניברסיטת מינסוטה העובד כיועץ, אמר שזה שווה את זה.

"ההנחה של מאסק שלרוב בעלי התארים בעסקים אכפת יותר מכספים, גיליונות נתונים, מצגות וישיבות חבר מנהלים מאשר מטיב המוצרים והשירותים שהחברות שלהם נותנות ללקוחות - פשוט אינה נכונה", אמר.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

וול סטריט ירוקה אחרי דוח התעסוקה; מניית אפל מזנקת ב-7%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● מניית אפל עולה במסחר המוקדם ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ●  לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן