גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פוטנציאל הצמיחה של אס.אר אקורד לא מקבל ביטוי במחיר המניה

אס.אר אקורד אינה רק עסק לניכיון צ'קים, אלא חברה שמספקת יריעת מימון מגוונת ורחבה, שתמשיך לצמוח בחדות ולאורך תקופה – וזה לא מקבל כיום ביטוי במחיר המניה

בטורי בגלובס כתבתי רבות על תחום האשראי החוץ-בנקאי, כמעט על כל החברות המקומיות. הנחת היסוד שעליה ביססתי כל אותן המלצות הייתה גורפת ואחידה: השירות שהן מעניקות חיוני ביותר למגזר העסקי, תוך שהוא מהווה חלופה והשלמה מתבקשת לאשראי הבנקאי. משום כך, על רקע משקלה המינורי של התעשייה בעוגת האשראי כולה, סברתי שהפעילות האמורה מקפלת בתוכה פוטנציאל משמעותי וממשי לצמיחה.

העניין הוא שבשנה האחרונה, במיוחד מאז שפרצה הקורונה, נדמה לי שבקרב המשקיעים חלחלה תחושה כי פוטנציאל הצמיחה של הענף מוצה, ואילו הסיכון המובנה שלו קפץ מדרגה. התופעה אינה מפתיעה, שהרי תחום האשראי החוץ-בנקאי נסק בשנים האחרונות בצורה מזהירה, ואם נוסיף על כך גם את החשש המובן מהשלכות המגפה, מסקנת המיצוי נראית פתאום טריוויאלית וסבירה.

וזו בדיוק הנקודה - אני סבור שהתובנה הזו נמהרת, שלא לומר שגויה. הייתי רוצה להמחיש את הדברים באמצעות חברה לדוגמה - אס.אר אקורד, אחת מהחברות המובילות בענף המקומי.

אתחיל מהיבט הצמיחה, ואציין כי למרות הפריחה המרשימה שהוצגה, החברה רחוקה מאוד מנקודת רוויה. יש שיאמרו שאם מביאים בחשבון את ההתפתחויות האחרונות, הרי שמה שהיה עד כה הוא רק אקורד הפתיחה.

מחיר המניה - משקף את עצירת הצמיחה בעוד שבפועל היד עוד נטויה: שווי השוק של אס.אר אקורד נושק כיום לכדי 790 מיליון שקל, וגוזר לחברה מכפיל רווח נקי של 12 לערך - על בסיס גילום התוצאות בשלושת החודשים האחרונים.

איני טוען שזו רמת תמחור נמוכה בצורה בלתי סבירה, אבל חושב שהיא מתעלמת לחלוטין ממנועי הצמיחה בתקופה הקרובה. מעבר לעובדה שלא הייתי מבסס תחזית על ביצועי השנה שחלפה, שהרי זו תקופה חריגה בכל קנה מידה, האופטימיות שלי נובעת מכניסת החברה לפעילות חדשה - הנפקת ערבויות והעמדת מימון לקבלנים בתחומי תשתיות ובנייה.

עסקת חבילה עם איילון

שיתוף פעולה עם איילון: בחודש ספטמבר האחרון התקשרה אס.אר אקורד בהסכם עם איילון חברה לביטוח, שבמסגרתו ישתפו פעולה בהנפקת ערבויות והעמדת מימון לקבלנים המבצעים פרויקטי תשתיות המאושרים על ידי משרד האוצר. מאחר שהחוק בישראל קובע כי הגופים המוסמכים להנפיק ערבויות הם אך ורק בנקים וחברות ביטוח, נוצר מצב שתחום הערבויות נשלט רובו ככולו על ידי הבנקים.

לפיכך, ההחלטה של איילון לחדור לתחום היא לא רק הגיונית ורצויה, אלא ששיתוף הפעולה עם אס.אר אקורד משפר מהותית את עסקת החבילה. אסביר בקצרה: במצב הנוכחי, כאשר הבנק מעמיד לקבלני הביצוע ערבויות, הוא מתייחס אל אותה ערבות כאל אשראי נוסף, מה שאומר שהיא נספרת כחלק מהאובליגו הכולל של הקבלן, אף שהאחרון לא קיבל בגינה שום מזומן. משכך, מובן שאם תיווצר הפרדה בין נותן האשראי למנפיק הערבות, אזי מסגרת האשראי האפקטיבית של הקבלנים תגדל - מה שיעניק להם אוויר נוסף לנשימה, פרמטר קריטי בעסקי התשתיות והבנייה.

אם כך, התוצאה שתתקבל משיתוף הפעולה היא שאיילון ואס.אר אקורד יוכלו להציע לקבלנים הצעה משופרת בעסקת חבילה - גם הגדלת מסגרת האשראי וגם כיווץ של העמלות.

במילים אחרות, כך בדיוק מוגדר "מניע העסקאות" - שיתוף פעולה שבו שתי החברות נהנות. מבחינת הפוטנציאל הכספי, אין צורך לנקוב כעת במספרים מדויקים, שכן אין זה משנה אם מדובר בשוק של עשרות או מאות מיליארדי שקלים, בכל מקרה זהו שוק עצום מבחינת נותני האשראי החוץ בנקאיים.

הסיכון להפסדי אשראי והפרשות - בהחלט עלה, אבל לא כצעקתה: אחד הפרמטרים המרכזיים והחשובים בעסקי אשראי, הוא ההפרשה לחובות מסופקים. התפיסה הרווחת לגבי חברות מסוגה של אס.אר אקורד היא שתוחלת הפסדי האשראי גבוהה וכבדה - שהרי פרופיל הסיכון של הלקוחות הוא מעל לממוצע.

זה בהחלט הגיוני, אבל חשוב לומר בהקשר זה את הדבר הבא; גם אם אותם לקוחות אינם נמנים עם הגופים הכי איתנים, ההלוואות שניתנות להם הן לפרקי זמן מאוד קצרים - ויש לכך חשיבות גדולה, שכן הדבר מצמצם עד מאוד את הסיכון והחשיפה. אם תביטו על תיק האשראי של אס.אר אקורד, תגלו ש- 74% ממנו נפרעו בתוך פחות משלושה חודשים, כך שבתוצאות הרבעון האחרון שהחברה פרסמה, לא היה כבר זכר להפסדי האשראי שנזקפו בתחילת השנה.

נקודה נוספת שסייעה לחברה במשבר הנוכחי היא העובדה שכמעט 60% מתיק האשראי שלה מוקצים לענפי התשתיות, הנדל"ן והבנייה - תחומים שפגיעת הקורונה בהם הייתה יחסית קלה.

שורה תחתונה: אס.אר אקורד אינה רק עסק לניכיון צ'קים, היא חברה שמספקת יריעת מימון מגוונת ורחבה, כזו שתמשיך לצמוח בחדות ולאורך תקופה - וזה, משום מה, לא מקבל ביטוי במחיר המניה. אומר כך: העיתוי הנוכחי הוא נקודת כניסה מצוינת להשקעה.

הכותב הוא מנהל מחלקת מחקר מניות בלאומי שוקי הון, עובד בנק לאומי. הסקירה בוצעה על בסיס מידע ונתונים ציבוריים, המפורסמים לכלל המשקיעים, ועל בסיס זה בלבד.

עוד כתבות

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

עליות בוול סטריט; אנבידיה קופצת בכ-3%, סופר מיקרו ב-5%

הנאסד"ק עולה ב-0.7% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע