גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההשקעה החדשה של קיבוץ חצרים היא בבדיקות מהירות: "הקורונה הוציאה אותנו מהארון מוקדם מכפי שתכננו"

קיבוץ חצרים הפך עם השנים לחברת אחזקות מגוונת הכוללת השקעות בחברות תעשייה, סטארט-אפים, קרנות הון סיכון וגם שותפות בחממה טכנולוגית ● אחת ההשקעות שביצע הקיבוץ מתחת לרדאר היא בחברת פיקודיה, בתחום האבחון הרפואי המהיר

צוות פיקודיה: צביקה ברקאי, מנכ"ל, יהודה יעבץ-חן, COO, אלי בן סימון, יו"ר / צילום: Bee Productions
צוות פיקודיה: צביקה ברקאי, מנכ"ל, יהודה יעבץ-חן, COO, אלי בן סימון, יו"ר / צילום: Bee Productions

קיבוץ חצרים מוכר בזכות חברת נטפים, שנוסדה ב-1965 והייתה חלוצת האג-טק הישראלי והעולמי. ב-1990 נכנס הקיבוץ לתחום נוסף - גידול חוחובה, ויצור של שמן חוחובה, בעיקר ליצוא. ב-2017 נמכרה נטפים ב-1.5 מיליארד דולר, ופתחה מגוון אפשרויות השקעה חדשות לקיבוץ, שהפך עם השנים לחברת אחזקות מגוונת הכוללת השקעות בחברות תעשייה, סטארט-אפים, קרנות הון סיכון וגם שותפות בחממה טכנולוגית. אחת ההשקעות שביצע הקיבוץ מתחת לרדאר (עד לפני כמה חודשים), היא בחברת פיקודיה, בתחום האבחון הרפואי.

את פיקודיה מנהל היות צביקה ברקאי, חבר קיבוץ חצרים, שמגיע אחרי קריירה ארוכה בתפקידי ניהול בתעשיה ובהייטק, ביניהם 17 שנים בנטפים. ברקאי הוא גם יו"ר ההנהלה הכלכלית של קיבוץ חצרים ומוביל את פעילות ההשקעות של הקיבוץ, והוא מסביר: "התחלנו להקים את חברות התעשיה שלנו כדי לטפל באתגרים של חקלאות מדברית, ומאז הפעילות שלנו התרחבה. במסגרת הפעילות שלנו בתחום החוחובה, בחנו לאורך השנים גם השקעות משיקות שקשורות לבריאות, ולכן אנחנו מכירים את התחום היטב.

"הקורונה הוציאה אותנו מהארון יותר מוקדם ממה שתכננו"

"פיקודיה נכנסה לרדאר שלנו ב-2017. פגשנו את ממציא הטכנולוגיה, יהודה יעבץ-חן, רגע אחרי שמכרנו את נטפים", מספר ברקאי. יעבץ-חן הוא ממציא פטנטים אוטודידקט, אשר עבד בעבר בחברה שהפכה לאורבוטק, והמציא פטנטים בבסיס מספר חברות סטארט-אפ כגון Phinergy ,Faro Innovation ו-Advanced Robotics. "לא הבנו את רוב מה שהוא אמר בהתחלה", מודה ברקאי, "אבל זה סיקרן אותנו מספיק כדי לבדוק, ואחרי כמה חודשים שבהן בחנו את החברה בעצמנו ובאמצעות מומחים, הקמנו את פיקודיה ביחד ב-2018. גיבשנו יחד את המודל העסקי. בחרנו עבורה יחד את השם פיקודיה - שילוב של פיקו - הגודל בו אנחנו יודעים לטפל, יחד עם ויקיפדיה, בגלל כמויות המידע שאנחנו עומדים לייצר.

"היינו מתחת לרדאר, עד שיהיה לנו מה להראות, בין היתר בגלל סיפורים כמו זה של חברת תראנוס (שהציעה גישה חדשה לאבחון אך לא הצליחה לפתח את המוצר ובסופו של דבר הונתה את המשקיעים והלקוחות לגבי יכולות האבחון שלה - ג.ו.). הקורונה פגשה אותנו במרץ 2020 והוציאה אותנו מהארון יותר מוקדם ממה שתכננו, והאיצה לנו חלק מהתהליכים. אחרי שנתיים של עבודה, יש לנו מוצר, אבטיפוס שעובד במעבדה ועושה את מה שהבטחנו. בתחום הקורונה אנחנו מצליחים לעשות בדיקות סרולוגיות בשיטה שפיתחנו".

בעצם הקיבוץ הוא חברת השקעות כעת?
"אנחנו יותר מוכוונים תעשיה. בפיקודיה, קיבוץ חצרים נותן את המעטפת הארגונית והניהולית לחברה, שהיום מעסיקה כ-18 עובדים, שרובם עוסקים ישירות בתהליך הפיתוח, וכל השאר כרגע מבוצע בעיקר על ידי קבלנים חיצוניים. התקווה היא כי זה יהיה מוצר תעשיה של הקיבוץ יום אחד".

איך המוצר עובד ומה החידוש שהוא מביא לשוק?
יעבץ-חן: "אנחנו יכולים לעשות יותר בדיקות לשעה, יותר בדיקות למטופל ויותר מטופלים, במחיר נמוך יותר. יש לנו בעצם שתי מחסניות. באחת אנחנו שמים את הדגימה של החולה, כשהיא מסומנת בברקוד, ובשניה את כל הבדיקות שאנחנו רוצים לעשות לו, כשנוזלי הבדיקה עלולים להיות יקרים מאוד. אנחנו מצליחים להגיע למצב שבו הדגימה מתפזרת לתוך באריות קטנטנות, ואז אנחנו מפגיעים בין המחסנית שמכילה את הדגימה לבין המחסנית שמכילה את כל נוזלי הבדיקה, אבל המפגש לא קורה בתוך באריות הדגימה, אלא על ממברנה שנמצאת לא במחסנית הזו ולא בזו, אלא ביניהן. כך אפשר לעשות בבת אחת הרבה מאוד בדיקות, תוך שמורידים את נפח הבדיקה לגודל מאוד קטן, ולכן בעלות נמוכה". הגישה מתאימה למצב שבו אדם הגיע עם תסמין מסויים, ורוצים לבצע מספר בדיקות במקביל, ולא בטור, כדי לאבחן את מצבו. "למשל יכול להיות לנו פרופיל מחלות נשימתיות, או זיהומיות, או קרדיולוגיות, או פאנל מחלות מין".

לדברי יעבץ-חן, עד היום המוצר עבר הוכחת היתכנות ב-20 סוגי סמנים ומחלות. "המטרה היא להגיע בכל מחסנית כזו אפילו עד 4,000 באריות שונות של חומרי דגימה, כדי לחזור על חלק מהבדיקות כמה פעמים ולהשיג כך רמת דיוק גבוהה או יכולת לבדיקה כמותית, ולא רק בינארית".

מה בעצם פריצת הדרך שעשיתם שאפשרה את ההתקדמות הזו?
יעבץ-חן: "אנחנו לא המצאנו את הרעיון של Lab on Chip . יש היום מעבדות שיכולות לעשות אלה מול אלה אלף דוגמאות ואנטיגנים, אבל הצ'יפ הזה עולם אלף דולר, והמערכות עולות רבע מיליון דולר. זו מיקרו פלואידיקה מדהימה בטופ של העולם, אבל נכשלו בכך שהצ'יפ הוא חד פעמי, כי אין אפשרות בעצם לנקות אותו. מי שקונה אותם הם מכוני המחקר הגדולים. אנחנו הפכנו את הצ'יפ המורכב - לא הצ'יפים הזולים - לרב פעמי, כי המפגש בין הנוזלים לא מתרחש בתוך המחסנית".

המוצר של פיקודיה עשוי להגיע לשוק ב-2022-2023

יש לציין כי החברה עדיין לא פרסמה מאמרים מדעיים המאששים את הטכנולוגיה שלה. ברקאי: "קיבלנו החלטה אסטרטגית לפעול מתחת לרדאר בשנים הראשונות. בשלב זה החברה מרכזת את תוצאות הניסויים הפנימיים. לחברה הסכם שיתוף פעולה מחקרי עם המכון הביולוגי בנס ציונה ועם מכון הבריאות הלאומי בארה"ב, ועם התפתחות המחקר המשותף עם הגורמים הללו, נוציא את המחקרים הללו לאור".

המוצר יוגש לאישור ה-FDA ככל הנראה במסלול המקוצר (510k), כך שהוא עשוי להגיע לשוק ב-2022-2023. תחילה יגיע לבתי החולים, ואחר כך לקליניקות פקטיות וקופות חולים. לאחרונה השלימה החברה סבב גיוס של כ-10 מיליון דולר בהובלת קרן SIBF.

יעבץ-חן מוסיף כי: "חצרים היו שותף טוב בשבילי כי הם יודעים לנהל חברות. אנחנו לא רוצים שום חדשנות באופן שבו החברה מנוהלת אלא רק בטכנולוגיה. אני מעריך חברות תעשיה שמנוהלות כמו שצריך, מסודר. סינדרלות, וגראז' זה אחד למיליון".

עוד כתבות

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה