גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם סימון בתוויות אדומות אפקטיבי למלחמה בהשמנה?

סימון מוצרים מזיקים לבריאות הוא צעד חשוב, אף שלא ברור עד כמה הוא באמת משפיע על הצרכנים ● אלא שבכל מקרה צעד זה לבדו אינו מספק, ועל ממשלת ישראל לצאת עם תוכנית לאומית כוללת למלחמה בהשמנה

סימון מוצרים / צילום: שאטרסטוק
סימון מוצרים / צילום: שאטרסטוק

בקרוב, יותר מוצרים ומצרכים על המדפים בסופרמרקט יסומנו בתווית אדומה. הרפורמה לסימון מוצרים עולה שלב והקריטריונים לסימון בתווית אדומה יוחמרו. האם הצרכן הישראלי באמת חושב פעמיים לפני שהוא שולח את היד למדף? האם חברות המזון פועלות להפחתת כמות הנתרן, השומן והסוכר? והאם סימון המוצרים אפקטיבי על מנת להילחם במגפת ההשמנה שמכה בעוצמה בעולם המערבי בכלל ובישראל בפרט?

בישראל, סימון המוצרים החל לפני כשנה, אולם תוויות על מצרכי המזון מעטרות את אריזות המוצרים במשך עשרות שנים ברחבי העולם. עד היום ישנה מחלוקת ולא ברור לחלוטין, האם סימון המוצרים משפיע על בחירות הצרכן או על האופן שבו פועלת תעשיית המזון.

במטה אנליזה שפורסמה בשנה שעברה אספו חוקרים את הממצאים של למעלה מ-60 מחקרים שונים מ-11 מדינות שונות ברחבי העולם שכללו יותר מ-11 מיליון תצפיות על אנשים שמבצעים קניות ועל סוג המוצרים שרכשו.

על פי הממצאים שפורסמו בכתב העת האמריקני לרפואה מונעת, לסימון המזון הייתה השפעה מסוימת על בחירות הצרכנים: תוויות האזהרה הובילה להפחתה של צריכת הקלוריות ב-6.6% ואת צריכת השומנים ב-10.6%. בנוסף סימון התוויות גם הוביל להגדלת צריכת הירקות ב-13.5 אחוזים. עם זאת, לא נמצאו עדויות לכך שתוויות המזון השפיעו על צריכת הפחמימות, החלבונים, השומן הרווי או הנתרן, והן לא השפיעו על צריכת הפירות והדגנים המלאים.

כאשר בדקו החוקרים האם סימון תוויות האזהרה הניע את חברות מזון לבצע שינויים במוצריהם, נמצא כי הרפורמה הובילה להפחתה השומן הרווי במזון ב-64% וכמות הנתרן ב-8%. עם זאת, כמעט ולא הייתה השפעה לתוויות האזהרה על סך הקלוריות במזון.

שנה לרפורמה בישראל: עלייה בצריכת חטיפים ומעדנים

על פי הדיווח של חברת המזון בישראל, כשנה לאחר כניסת רפורמת סימון התוויות, דווקא נרשמה עליה במכירות של מוצרים עם תווית אדומה. בשנת 2020 נרשמה עלייה של 3.3% במכירת חטיפים מלוחים, עלייה של 15% במשקאות חלב, עלייה של 6% במעדנים ועלייה של כמעט 10% בגבינות צהובות.

אומנם ייתכן ולסגרים בעקבות מגפת הקורונה יש השפעה על העלייה המכירות, אך כך או אחרת, נראה כי תוויות מזון פועלות לשינוי התנהגות הצרכנים או התעשייה רק באופן חלקי ולא עבור כל הצרכנים.

בעיית ההשמנה בעולם הולכת וגדלה. לאחרונה פורסם מחקר של ועדת הבריאות הלאומית שמצא שיותר ממחצית האוכלוסייה הבוגרת בסין סובלת מעודף משקל. על פי הפרסומים מדובר ביותר מ-700 מיליון סינים - יותר מכל אוכלוסיית ארצות הברית. בישראל שיעורי ההשמנה הם מהגבוהים בעולם המערבי. על פי הנתונים של המכון הלאומי לחקר מדיניות הבריאות כ-62% מהגברים ו-55% מהגברים בגילאים 20-64 סובלים מעודף משקל והשמנת ייתר.

אין ספק - בעיקר לאחר מגפת הקורונה - יש צורך בתוכנית לאומית למלחמה בהשמנה. אך משרד הבריאות והממשלה אינם יכולים להסתפק רק סימון תוויות אדומות וירוקות בסופרמרקט. על מנת למגר את בעיית ההשמנה שהוכרה על ידי ארגון הבריאות העולמי כמחלה, יש צורך בתוכנית לאומית שתכלול בין היתר הגבלה של שעות פרסום בטלוויזיה ובאינטרנט של מוצרים עתירים בשומן, סוכר ונתרן, לאסור על מבצעים של חטיפים ולמנוע את העמדתם בכניסה למרכולים, יש צורך לסמן את גם את הערכים התזונתיים במסעדות ובבתי הקפה ואם צריך גם תוויות אזהרה על משקאות אלכוהוליים.

לצד הגבלות ואיסורים, יש להסביר לאזרחים גם מה מותר ורצוי. זה מתחיל בחינוך והסברה כבר מגיל צעיר בבתי הספר - בהם צריך לפעול על מנת להכפיל את מספר שיעורי החינוך הגופני, להעלות את המודעות של הילדים ובני הנוער לצריכה נבונה ונכונה של מזון בריא, להקטין את זמן המסך ולהגדיל את מספר הצעדים היומי.

וזה ממשיך גם בתוכניות סיוע מותאמות אישית לירידה במשקל - למתבגרים ולמבוגרים, המלוות באנשי מקצוע - כגון רופאים מומחים ודיאטנים קלינים- מתוך מטרה לעשות שינוי באורחות חיים ושימור התוצאות לאורך זמן. יש לעודד אמצעי סיוע דיגיטליים לירידה במשקל כמו פיתוח של אפליקציות וכלים מקוונים שיוכלו לסייע לאנשים בתהליך והסברה ותמריצים לרופאים בכדי להבטיח שהם מציעים למטופלים שלהם הסובלים מהשמנה או עודף משקל תוכניות תמיכה והצטרפות לקבוצות הרזיה.

על משרד הבריאות להימנע רק מהפחדה ולשים דגש על הסברה כבר גיל צעיר. סימון מוצרים בתווית אדומה הוא חשוב אך אינו מספיק. ישראל צריכה תוכנית לאומית מקצועית כדי להילחם בהשמנה. 

הכותב הוא מנהל המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים