גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל קרסו נדל"ן דן פרנס מדבר על מצב הענף ועל הסכסוך המשפחתי

מנכ"ל חברת קרסו נדל"ן, דן פרנס, אמנם נקלע לעין הסערה בסכסוך המתוקשר בין בני הדודים אבל מקווה שהדברים ייפתרו בשלום ● הוא גם בטוח שרוב העובדים יחזרו לעבוד במשרדים במשך רוב השבוע ומאמין במיקרו-דירות: "עירוב שימושים בתוך הדירה זה מענה ראוי ליוקר הדיור"

דן פרנס מנכל קרסו נדל"ן / צילום: שלומי יוסף
דן פרנס מנכל קרסו נדל"ן / צילום: שלומי יוסף

כמנכ"ל קרסו נדל"ן, דן פרנס, מעורב במיזמי נדל"ן מגוונים: ייזום, נדל"ן מניב למשרדים ולמסחר, התחדשות עירונית, בנייני בוטיק בכל הארץ אך מכל אלה, נראה שמה שמלהיב אותו יותר מכול, הוא פרויקט המיקרו-ליבינג של החברה: פרויקט פינוי-בינוי בשני בניינים בסוף רחוב אבן גבירול, שהתוצר הסופי שלו יהיו 55 דירות במתכונת מיקרו-ליבינג.
למיקרו-ליבינג עוד נחזור בהמשך, אבל בינתיים נאלץ פרנס להתמודד גם עם המהומה הפנימית בתוך החברה.

חלל שינה ועבודה בפרויקט מיקרו אבן גבירול / הדמיה: סטודיו בי.אס. די 3די

קרסו נדל"ן היא חברה פרטית המאגדת את עסקי הנדל"ן של קבוצת קרסו, הפועלת בתחום הרכב באמצעות קרסו מוטורס הציבורית. קבוצת קרסו נשלטת בידי תשעה בתי אב של משפחת קרסו, שהם הדור השלישי למייסד החברה, משה קרסו ז"ל.

פרנס הגיע לקרסו נדל"ן לפני 16 שנה, 12 מהן הוא משמש כמנכ"ל. למרות וההיכרות העמוקה עם המשפחה, שום דבר לא הכין אותו לפצצה שהטיל באחרונה אחד מבני המשפחה, מכבי קרסו, המשמש כדירקטור בחברה. בתביעה שהגיש הציג מכבי קרסו את ההתנהלות בחברה המשפחתית כבעייתית ביותר: הוא דיבר על עסקאות בעלי עניין המיטיבות עם חלק מבעלי המניות על חשבון החברה ועל חשבון יתר בעלי המניות, שבמסגרתן נכסים ומשאבים של החברה עוברים לחלק מבעלי המניות ולבני משפחותיהם ללא תמורה או בתמורה חלקית בלבד; טען שדירות מגורים בפרויקטים של החברה נמכרות לנושאי משרה בחברה ולבני משפחותיהם, שחלקם גם בעלי מניות בה, בעסקאות חשודות ותמוהות שהכדאיות העסקית שלהן (מצד החברה) מוטלת בספק; כנ"ל לגבי מקורביהם של חלק מבעלי המניות.

מכבי קרסו / צילום: יוטיוב

"הטענות לא מתאימות ל-DNA של קרסו"

בתביעה, שהוגשה באמצעות עו"ד שמוליק קסוטו, נטען עוד כי תחום הנדל"ן היזמי גורם לחברה הפסדים ניכרים ביותר, אולם איש מהנהלת החברה לא העלה זאת בפני חברי הדירקטוריון. עוד נטען כי פעילות הנדל"ן המניב מכסה את ההפסדים השוטפים בתחום הנדל"ן היזמי, שבו מושקעות גם רוב תשומות הניהול של החברה. ב-2019, לטענת מכבי קרסו, נרשם לחברה "בור" תקציבי של כ-30 מיליון שקל כתוצאה מהפעילות היזמית ובשנים 2018 ו-2017 ההפסד השנתי הממוצע עמד על כ-20 מיליון שקל. בצד זה, הוצאות הנהלה וכלליות גבוהות לטענתו באופן לא מידתי: כ-30 מיליון שקל בשנה.

פרנס הוא אחד הנתבעים בתביעה. "אני מכיר את המשפחה כבר 16 שנה", הוא אומר, "ומלווה אותה מקרוב. זו באמת משפחה מיוחדת ויוצאת דופן. מקובל לומר על חברות משפחתיות שדור ראשון בונה, דור שני שומר ודור שלישי הורס. במקרה הזה, הדור השלישי הצליח בעבודה נכונה ובשיתוף פעולה לקחת את החברות ולהביא אותן לשגשוג ולהמשך פיתוח, וזה לא בא סתם כך, אלא מעבודה נכונה. זו חברה שבעלי המניות שלה, שהם המשפחה, רוצים לפתח ולהכין לדור הרביעי.

"בני המשפחה הבינו שהם צריכים לצאת מתפקידי הניהול והפכו לדירקטורים. מאז 2005 צירפנו לדירקטוריון גם דירקטורים חיצוניים שהם אושיות נדל"ן, כמו שמעון הייבלום, משה מורג, איתן סורוקה. בנינו משטר תאגידי שהוא כמעט אחד לאחד כמו חברה ציבורית: כשרכשנו את הקרקע של פרויקט אבן גבירול, זה הובא לדירקטוריון, ועכשיו כשאנו מוציאים את הפרויקט לבנייה אנו מביאים אותו לדירקטוריון, ואח"כ יהיה מבוקר בכל מחצית. יש לנו מבקר פנים חיצוני, יש פה שקיפות מלאה. מכבי היה שותף לאורך השנים לתהליך הזה".

ומה אתה אומר לגבי הטענות הספציפיות שלו?
"החברה לא מכרה למישהו מבין בעלי המניות או הדירקטורים או מקורבים בהנחה מיוחדת. הכול מלווה על ידי בנק ויש הסכמי מכר, כך שנורא קל לבדוק והעובדות מוכיחות ההיפך לחלוטין. הוצאות הנהלה וכלליות הן לא חריגות, והחברה מרוויחה גם ביזמות וגם במגזר המניב.

"צר לי שהוא העלה טענות מופרכות ואני מאוד מקווה שזה יסתיים בדרך ה'קרסואית', של הידברות והסכמות, וממש בימים האחרונים יש התחלה של גישור, אצל השופט בדימוס, איתן אורנשטיין".

אורנשטיין ישראל איתן - שופט / צילום: תמר מצפי

למה לדעתך הוא טען את הטענות האלה אם הן מצוצות מהאצבע?
"אני לא יודע. אני ממש מצטער על זה, כי זו לא הדרך של קרסו. זו משפחה עם אינטגריטי וזה לא מתאים ל-DNA שלה. הדברים מוכיחים שחור על גבי לבן שהטענות מופרכות לחלוטין".

"מתכונת מגורים מודולרית וקומפקטית"

בחזרה למיקרו-ליבינג. הכוונה היא לדירות "עירוניות", קומפקטיות, המתוכננות בצורה מלאה כולל נגרות, למיצוי פוטנציאל המקום: הדופן של אי האכילה במטבח משמשת מצידה השני לטלוויזיה; מיטת הילדים מוגבהת ובתחתיתה ארון; חדר השינה משמש גם כחדר עבודה. זו מתכונת מגורים מודולרית וקומפקטית, המתאימה לערים צפופות ומבוקשות שמאופיינות במחירי דיור גבוהים. המטרה היא שאדם יוכל להתגורר בדירת 40 מ"ר ולהתנהל כמו בחלל של 60 מ"ר, או לשלם עבור דירת 80 מ"ר, שמרגישה כמו דירת 100 מ"ר.

"זה לא סתם גימיק", אומר פרנס, המזדהה עמוקות עם הרעיון. "אני רואה בדבר הזה מענה חלקי וראוי לבעיית יוקר הדיור. הקונספט אומר שצריך להסתכל על דירה בצורה אחרת: במקום להסתכל על מספר חדרים או על שטח במ"ר, מסתכלים על שימושים: איך אנו דואגים שיהיה ניתן לעשות את הפעולות בדירה תוך ניצול מקסימלי של החלל. אנחנו יוצרים למעשה עירוב שימושים בתוך הדירה. זה מאפשר לכאלה שלא יכולים להרשות לעצמם לקנות דירת 100 מ"ר, לקנות דירה שהיא כמו 100 מ"ר.

"נכון שהמחיר למ"ר יהיה גבוה יותר (לדברי פרנס, המחיר הממוצע למ"ר עומד על 55 אלף שקל - ה"מ), אבל עדיין המחיר בשורה התחתונה נמוך יותר. הדירות נמסרות עם כל הנגרות והניצול החכם של השטחים, כך שהדייר צריך להביא איתו מזרן, שטיח, ספה וכלי אוכל. וזה הכול. אמנם אנו רק בתחילת הפרי-סייל, אבל יש לנו פידבקים מאוד טובים. אני רואה איך זה הולך".

המתעניינים הם בעיקר צעירים שרוצים דירות כאלה למגורים לעצמם, או משקיעים?
"גם וגם. מה שכן, יגורו שם אנשים שאוהבים את תל אביב, שרוצים לגור במרכז העיר, במקום נגיש, שכיף להם להתנייד בעיר ללא מכונית. אם מדובר במשקיעים, הניסיון ממנהטן וטוקיו, מראה שהדירות האלה מושכרות בשכר דירה גבוה יותר בהשוואה לשוק".

למה רק שני בניינים?
"אם זה היה תלוי בי, הייתי עושה את זה בכל הבניינים באבן גבירול, אבל צריך להגיע להסכמה עם בעלי הקרקע, שהם בעלי הדירות. בטווח של קילומטר מהפרויקט הזה יש לנו שבעה-שמונה פרויקטים נוספים בשלבי רישוי וייתכן שבחלקם נאמץ את עקרונות התכנון של המיקרו ליבינג".

הקורונה שינתה משהו בתכנון של הדירות?
"לא. הקורונה זה אירוע מאוד דרמטי ויוצא דופן שעדיין לא הסתיים. צריכים לתת לדברים לשקוע ולראות אם דברים ישתנו או יחזרו לקדמותם. בכל אופן, הפרויקט הזה תוכנן במשך כמה שנים והוא לא השתנה בגלל הקורונה. במקרה יצא לנו שתכננו בדירה גם חלל עבודה, בפוקס".

וכל עניין הבריחה מהערים לטובת אזורים כפריים בגלל הקורונה - זה משהו שחלף בראשכם?
"אנחנו כל הזמן חושבים על המצב ועל ההשלכות. זה מעסיק אותנו מאוד. הקורונה פוגשת אותנו בהרבה מקומות: גם בתחום המגורים, גם בתחום המסחר השכונתי, וגם במשרדים. אנחנו נוטים להעריך שלא תהיה מהפכה באופן שבו אנשים גרים ועובדים, אנו לא חושבים שהטרנד של עבודה מהבית יהפוך להיות המיינסטרים. תהיה זליגה לזה, ולכן אנחנו כן חושבים על פתרונות כמו לייצר פינות עבודה בדירות. אבל עדיין אנו מאמינים שטבע האדם הוא לרצות לצאת מהבית, להגיע לעבודה, לפגוש פיזית עמיתים. זה מה שיהיה להערכתנו במיינסטרים".

"יש בארץ מקומות עם הצפה של דירות"

בינתיים, בכל אופן, גם בתחום המשרדים אצלם, אומר פרנס, כמעט לא מרגישים את הקורונה. החברה, המחזיקה בנייני משרדים בתל אביב ובירושלים, נפגעה לדבריו רק במעט. שטחי המשרדים שלה בירושלים מושכרים "ללקוח הכי טוב שיכול להיות בתקופת הקורונה", צוחק פרנס. "משרד הבריאות". בתל אביב יש אמנם שוכרים פרטיים מתחומי מקצועות חופשיים, אך גם הייטק, והפגיעה הייתה מועטה, הוא אומר. ואילו במרכזים השכונתיים - כאלה יש לקרסו בין היתר בפתח תקווה, במעלה אדומים, באבן יהודה, ביבנה הירוקה ועוד אחד בבנייה בחדרה - השוכרים הם קופות חולים, מרפאות, רשתות פארם ועסקי מזון, כך שרוב השוכרים המשיכו להפעיל את עסקיהם גם בתקופת הסגר.

נחזור למגורים. בין מיזמי המגורים המעניינים של החברה בתל אביב אפשר למנות את פרויקט בצלאל ליד שוק בצלאל, המאוכלס כבר, וכן את אנדרומדה ריבורן, פרויקט המשך לאנדרומדה, שבנייתו צפויה להסתיים בסוף השנה, ובסופו יכלול 55 דירות הצופות לים בשני מגדלים. יש להם שני שותפים בפרויקט: צמח המרמן, השותפה איתם גם בפרויקט בצלאל, ושמואל ולודינגר.

"מה שמאפיין אותנו", אומר פרנס, "זה שאנו מחפשים את הקרקעות באופן אקטיבי, לעסקאות מול בעלי קרקע פרטיים. אנו מחפשים במקומות שבהם אנו חושבים שיש פוטנציאל, שצפוי ביקוש, ולא למקומות שבהם המדינה מוציאה מכרז".

אתה לא חושב שמחירי הדירות יצאו מפרופורציה?
"אי אפשר להשוות אותנו כמעט לאף אחת מהמדינות, כי אנו מדינה מפותחת שצומחת בקצב של 2 אחוזים בשנה, לכן חייבים לייצר כל שנה 55 אלף יחידות. בצד השני, לא מצליחים לייצר את ההיצע שעונה על הביקוש. גמר הבנייה לא מגיע למספרים האלה, כך שיש כאן תמונה של ביקוש והיצע שתומכת בעליית המחירים.

"מעבר לזה, יש סביבת ריבית נמוכה מנגד, יש השלכות של הקורונה, שימתנו קצת את הביקושים, אבל התמונה הכללית תומכת בכך שנחווה עליית מחירים בשנים הקרובות".
הפתרונות לכך, הוא אומר, מצויים בפיתוח דיור מוסדי להשכרה. "אפשר לקחת את הכסף המוסדי שקיים בשפע, ולתעל אותו באמצעות תמריצים לפיתוח של פרויקטים כאלה, ואז צעירים יוכלו לשכור דירה בידיעה שיש להם אופק רחוק של שכירות, שעליית דמי השכירות תהיה הגיונית, ושרמת השירות שתינתן תהיה גבוהה יותר, כי הדירות חדשות. זה משחרר לחלוטין את המשפחות גם מהעמדת הון עצמי וגם מהתחייבות לתשלום משכנתה למשך 30 שנה.

"חוקקו תקנות לכניסתן של קרנות ריט שמתמחות ברכישה והשכרת דירות לשנים ארוכות וזה כיוון חיובי אך אני חושב המדינה צריכה לייצר עוד תמריצים כדי לדחוף עוד גורמים מוסדיים לתחום הזה ולהפוך אותו ליותר אטרקטיבי.

"מעבר לזה, להתחדשות עירונית יש פוטנציאל להגדיל את ההיצע של הדירות ולחדש את מרכזי הערים. אבל זה תהליך שחייבים לפשט אותו, לייצר ודאות, לקצר תהליכים".

דן פרנס

בן 56, נשוי ואב לשניים, מתגורר בבצרה • בעל תואר ראשון במשפטים ותואר שני במנהל עסקים, שניהם מאונ' ת"א • בעבר היה עורך דין במשרד בועז רווה, סמנכל שיווק ופיתוח עסקי במליבו ישראל, מנהל אגף נכסים ברבוע כחול ומנהל פעילות הנדל"ן בקבוצת קרסו • מאז 2009 משמש כמנכ"ל קרסו נדל"ן

עוד כתבות

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

מקור בחמאס: מתקרבים להסכם, ארה"ב הסכימה לסיים את המלחמה

מטוסי קרב תקפו תשתית טרור בחאן יונס שבה זוהה שיגור לעוטף ● מחבלים חוסלו בפעילות צבאית סמוך לטולכרם ● הערכה: ישראל קרובה להסכם עם חיזבאללה שיביא לסיום ההסלמה בגבול הצפוני ● דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח • החות'ים מאיימים: נפגע בכל ספינה ישראלית - גם בים התיכון • עדכונים בולטים

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: אנחנו צריכים להתכונן לתרחיש עלטה מקומי

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל