גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כמה שווה הכדורגל הישראלי בימי הקורונה, ומי יסכים לשלם את המחיר

מינהלת הליגה לכדורגל הוציאה לדרך את מכרז שידורי ליגת העל לחמש העונות הבאות ● הדרישה: כ-117 מיליון שקל לעונה, סכום שמתקרב לזה ששילמה צ'רלטון טרום עידן הקורונה ● אלא שכעת גופי השידור הישראלים לא ימהרו להוציא את הארנק בשביל רייטינג חד ספרתי

שחקני מכבי ת"א חוגגים במשחק מול מכבי חיפה / צילום: דני מרון, וואלה ספורט
שחקני מכבי ת"א חוגגים במשחק מול מכבי חיפה / צילום: דני מרון, וואלה ספורט

מינהלת הליגה בכדורגל פרסמה השבוע את מכרז השידורים שלה לחמש העונות הבאות, מעונת 2021/22 ועד תום עונת 2025/26 (העונה האחרונה היא אופציה). אפשר לומר על כך כמה דברים, אבל על דבר אחד אין כנראה מחלוקת: זו תקופה לא אופטימלית להוציא לדרך את ההסכם הכלכלי הכי משמעותי בענף, זה שאמור להביא לקבוצות את הסכום הגבוה ביותר מבין ההסכמים המסחריים שבאחריות המינהלת.

השוק הוא לא אותו שוק של המכרז הקודם, ב-2015. הקורונה הכתה וממשיכה להכות בגופי השידור, אין שום ודאות כמה זמן היא עוד תישאר כאן, ומי יודע בכלל איך ייראה המוצר שנקרא כדורגל ישראל - האם מישהו יכול לחתום עבור הגוף הזוכה כי בעונה הבאה ישחקו כאן מול קהל? הנחת היסוד אומרת שלאור החיסון יש סיכוי גבוה לחזור לנורמליזציה מבחינת קהל במגרשים, אבל השנה האחרונה הראתה עד כמה מתעתע הנגיף.

תנאי המכרז החדש

במכרז הקודם נהנתה מינהלת הליגה ממלחמה אדירה בין צ'רלטון לפרטנר, שגרמה למחירי הזכויות לזנק. פרטנר ניסתה אז להשתמש בכדורגל הישראלי כמהלך מנצח במסגרת הכניסה שלה לשוק הטלוויזיה, מתוך מחשבה ששידורי הכדורגל הישראלי יביאו לה הרבה מנויים.

אלא שהמכרז ההוא הסתיים בניצחון של צ'רלטון, שהתחייבה לשלם 126.6 מיליון שקל לעונה עבור שידורי הליגה - פי שלושה יותר מבהסכם הקודם - ובסך הכול כ-630 מיליון שקל לחמש עונות. כמה שוות הזכויות היום בימי קורונה, כשגופי שידור כמו פרטנר וסלקום כבר נכנסו לשוק הטלוויזיה? ימים יגידו.

כדי להיכנס למכרז העמידה המינהלת סכומי מינימום גבוהים. לפי גורמים בשוק, עבור חבילת השידורים כולה דורשת המינהלת סכום מינימום של כ-117 מיליון שקל. לשם השוואה, במכרז הקודם עמד סכום המינימום על 58 מיליון שקל.

לגלובס נודע כי שינוי מהותי נוסף במכרז הנוכחי הוא הורדה מוחלטת של הניקוד עבור סעיף האיכות (שמתייחס לניסיון, למשל). העניין הזה התברר במכרזים קודמים כבעייתי מבחינה משפטית, ושימש את המפסידים כמשהו לטעון בו נגד ניקיון המכרז. במילים אחרות, הפעם רק הכסף ידבר - מי שיציע יותר הוא זה שיזכה.

מה השיקול בקביעת סכום מינימום כה גבוה, שרק עלול להפחיד מתמודדים מלהיכנס למכרז? ראשית, המחיר נקבע לאחר "רוד שואו" שנמשך חודשים ארוכים שבהם נבחן מצב השוק, גם לאור מצב הקורונה. ההערכות הן שכדורגל וספורט, דווקא בתקופה הזו שבה אנשים יושבים בבית, הם דבר בעל ערך.

בנוסף, מבחינה טכנית, אין למינהלת מה להפסיד בהעמדת סכום גבוה. במקרה שלא יהיו קופצים בגלל גובה המחיר או בשל אי ודאות שיצרה הקורונה, המינהלת יכולה ללכת על אופציה של מכירת הזכויות לשנה, פתרון שבהחלט כדאי לה לשקול. במצב כזה היא תחצה את שנת הקורונה, ולאחריה תוציא מכרז חדש - בתקווה שהעולם יחזור למצב של ודאות, והספורט שוב יוכל לממש את הפוטנציאל המלא שלו.

הברודקאסט לא במשחק

ההסתמכות על מכירת הזכויות בתוך השוק הישראלי המצומצם היא כמו משחק בתוך ארגז חול קטן. בעבר אמנם שיחק המזל לכדורגל המקומי, והשוק איפשר למינהלת לעמוד ולהביט בהשתאות על שני גופי שידורי שנלחמים. כעת המצב שונה: לכולם יש פחות כסף כדי לשלם על כדורגל ישראלי, גם אם הוא מעניין חלקים נרחבים מהציבור. זה נכון גם לגופי השידור, וגם לצופים בבית.

כדי להפוך את המוצר לאטרקטיבי עבור כמה שיותר גופים, פירקה המינהלת את המכרז לשתי חבילות מרכזיות. הראשונה היא "חבילת הכדורגל הישראלי", שכוללת את המשחק המרכזי, תוכנית סיכום המחזור, משחקי גביע המדינה ומשחק אלוף האלופים. השנייה היא "חבילת פרימיום", וכוללת את המשחקים המשניים (בתשלום), תוכנית סיכום המחזור, משחקי גביע המדינה ואלוף האלופים. כל אחת מהחבילות האלו תומחרה בכ-55 מיליון שקל.

חבילה שלישית, של מכירת זכויות השידור לחו"ל, תומחרה בכ-3 מיליון שקל. אמנם היא אינה מהווה מרכיב משמעותי בסכום הכולל, אבל היא אטרקטיבית מאוד, ועשויה להביא להרבה קופצים לאור המחיר הנמוך, ואפשרויות של החזקת תוכן עם הרבה שעות שידור אופציונליות.

הבעיה המרכזית היא מכירת המשחק המרכזי. הרייטינג של הכדורגל הישראלי כבר לא דומה לזה שהיה לפני עשור, וערוצי ברודקאסט לא מעוניינים בהשקעה מטורפת בליגת העל בשביל להשיג רייטינג חד-ספרתי. אלו לא הימים של ערוץ 10 שמפקיע ערב פריים-טיים עבור משחק מרכזי, בשביל להפסיד כסף בסופו של דבר.

לפי מחיר המינימום שנקבע, אם מנכים את תוכנית סיכום המחזור וגביע המדינה - הסכום למשחק בודד עומד על יותר ממיליון שקל, לפני עלויות הפקה. אף ערוץ ברודקאסט לא ייכנס להרפתקה הזאת.

מאחר שהרגולציה מחייבת שהמשחק המרכזי ישודר בערוץ פתוח, נותרנו עם ערוץ הספורט ובאופן תיאורטי גם ערוץ ONE. האם הגיוני לשלם את הסכום הזה עבור ערב שידורים אחד בשבוע? ועוד בתקופת קורונה? כאמור, הדעות הן לכאן ולכאן. כדורגל ישראלי הוא עדיין תוכן הספורט שהכי מעניין והכי חשוב לציבור המקומי, אך השאלה היא באיזה מחיר.

אופציית הגופים מחו"ל

חבילת "משחקי הפרימיום" מתאימה כמו כפפה ליד של חברת צ'רלטון, שהמודל העסקי שלה בנוי כבר שנים על העוגן של שידורי ליגת העל. בפעם הקודמת היא שילמה מחיר מופקע רק מהפחד לאבד את הזכויות. מעבר לכך, זה זמן רב מנהלת צ'רלטון מאבק מול המינהלת בדרישה להפחית עשרות מיליוני שקלים מהסכום שעליה לשלם בהסכם הקודם (שנחתם ב-2015), בטענה כי הליך התמחור של המכרז ההוא היה בעייתי.

אין שום דרך אחרת להגיד את זה: אם המינהלת רוצה את צ'רלטון במכרז הנוכחי, היא תיאלץ להגיע לפשרה כלשהי. יקזזו כמה מיליוני שקלים מצד אחד, ויקבלו את צ'רלטון עם סכום מינימום בצד השני.

הניסיון לעניין גופים מחו"ל ולאפשר גם שידורי המשחקי דרך פלטפורמת הסטרימינג (OTT) הוא הדרך היחידה לצאת מהמעגל הזה של מיעוט שחקנים בשוק הישראלי. על פי הערכות בשוק, מאחר שמחיר הזכויות בישראל עדיין לא נחשב "כסף גדול" - ייתכן שגופי שידור מחו"ל יגישו הצעה, ולו כדי להשיג דריסת רגל בעוד שוק.

כניסה של גורמים מחו"ל לרכישת זכויות פותחת גם אופציות מסחריות עתידיות שנלוות לרכישת זכויות - למשל, אפשרות ליהנות מהימורים תוך כדי משחק, שימשכו צופים ויעניינו גם חברות הימורים. גם אם הרגולציה בישראל כרגע לא מאפשרת את זה, החיפוש של משרד האוצר אחרי כסף חדש בתקופת הקורונה יכול לפתוח גם את האפיק הזה.

ממינהלת הליגה לא התקבלה תגובה.

עוד כתבות

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם