גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכון ויצמן מגיע לעליון במאבקו לביטול מס בהיקף 205 מיליון שקל

מכון ויצמן הגיש ערעור לעליון על החלטת ביהמ"ש המחוזי לדחות תביעה שהגיש נגד שומת מס הכנסה שהוצאה לו לשנת 2015 ● רשות המסים דורשת ממכון ויצמן 205 מיליון שקל בגין תמלוגים שמשלמים גופים מסחריים על השימוש בפטנטים שנולדו בעקבות מחקרי המכון

מכון ויצמן למדע / צילום: איל יצהר
מכון ויצמן למדע / צילום: איל יצהר

הסכסוך של מכון ויצמן עם רשות המסים סביב שומת מס של 205 מיליון שקל שהוצאה למכון בגין התמלוגים שהוא מקבל עבור המצאות, הגיע לבית המשפט העליון: מכון ויצמן הגיש היום (ד') ערעור לבית המשפט העליון על החלטת בית המשפט המחוזי לדחות את התביעה שהגיש נגד שומת מס הכנסה שהוציא לו פקיד שומה פתח תקווה לשנת 2015.

רשות המסים דורשת ממכון ויצמן למדע 205 מיליון שקל בגין ההכנסות שהוא מקבל מחברת "ידע-חברה לפיתוח ומחקר". מקור ההכנסות האלו בתמלוגים שמשלמים גופים מסחריים בגין השימוש בפטנטים שנולדו בעקבות מחקרי המכון. לטענת מכון ויצמן, בשנת 2004, במסגרת הסכם שנחתם מול רשות המסים, נקבע כי הכנסות המכון מתמלוגים הן הכנסות פטורות ממס. כעת, מבקש פקיד השומה לסווג הכנסות אלה כהכנסות מעסק.

בתביעה שהגיש המכון לבית המשפט המחוזי בנובמבר אשתקד, טען המכון, בין היתר, כי שומת המס הוצאה ביום האחרון של תקופת ההתיישנות והשיתה על המכון חיוב לשלם מס הכנסה בסכום עתק של כ-205 מיליון שקל "בהליך בזק יוצא דופן, במסגרתו פקיד השומה פעל בחוסר תום לב, בניגוד לחובות הבסיסיות המוטלות עליו ותוך קיפוח זכויותיו המהותיות והדיוניות של המכון".

בתביעה, שכאמור נדחתה על-ידי בית המשפט המחוזי, התבקש סעד הצהרתי לפיו השומה בטלה כיוון שהיא הוצאה תוך הפרה בוטה של הנחייה מנהלית של רשות המסים המכונה "הנחיית סביון", הקובעת שאין לערוך שומה אלא אם המפקח החל בהליכי ביקורת גלויים משמעותיים לפחות חודשיים לפני מועד התיישנות השומה, אלא "במקרים חריגים בלבד". עוד נטען כי לא ניתנה למכון הזדמנות להשמיע טענותיו בפני רשות המסים.

בניגוד למסלול הרגיל לערער על שומת מס, המכון לא הגיש השגה על השומה שהוצאה לו לפקיד השומה, אלא הגיש מיד את תביעה נגד רשות המסים לבית המשפט. זאת, בטענה כי בשורה של הלכות של בית המשפט העליון נקבע כי במקרים חריגים המעוררים שאלות בעלות חשיבות עקרונית, נשמרת לנישום האפשרות לפנות ישירות לבית המשפט הרגיל או לבג"ץ, גם כאשר הנושאים נתונים להליך של השגה וערר בתוך הרשות עצמה. לטענת המכון, העובדה שרשות המסים חרגה מ"הנחית סביון" הנה שאלה עקרונית.

שופט בית המשפט המחוזי מרכז אבי גורמן לא התרשם מטענה זו, דחה את התביעה של המכון וקבע כי עומד למכון סעד חלופי של השגה בטרם פנייה לבתי המשפט - וכך עליו לפעול. השופט גורמן ציין בפסק הדין כי ההנחה של רשות המסים בדבר טיפול בתיק חודשיים לפני סיום ההתיישנות חשובה, אך החריגה ממנה אינה מצדיקה פנייה ישירה לבית המשפט.

בנוסף, ציין השופט כי לא בכל מקרה של שאלה עקרונית יש לפתוח עבור הנישום מסלול ישיר לפנייה לבית המשפט בלי למצות את הליכי ההשגה והערעור בתוך רשות המסים עצמה. "אם נקבל את עמדת המבקש ונקיים דיונים משפטיים בשאלות עקרוניות במסגרת הליכים אזרחיים קודם להגשת ערעור המס הקבוע בפקודה, תתעורר ממילא השאלה מה דין המשך הליכי השומה אשר טרם הסתיימו?", כתב השופט.

בערעור שהוגש על החלטה זו לעליון טוען מכון ויצמן, באמצעות עורכי הדין ליאור נוימן גיא ורטהים ממשרד ש. הורוביץ ושות', כי בפסק הדין של בית המשפט המחוזי נפלו מספר שגיאות מהותיות שמצדיקות את קבלת הערעור, ובמרכזן העובדה כי בית המשפט הפך לאות מתה. פסיקה של בית המשפט העליון הקובעת כי כאשר קיימת שאלה עקרונית במחלוקת מול רשות המסים ניתן לפנות לבית המשפט תחת הגשת השגה, וכן את הנוהל הפנימי של רשות המסים עצמה - "הנחיית סביון" משנת 2016 הקובעת שאין לערוך שומה אלא אם המפקח החל בהליכי ביקורת גלויים משמעותיים לפחות חודשיים לפני מועד התיישנות השומה.

זכאות לתמלוגים בגין הצלחת מסחור המוצר

מכון ויצמן למדע הוא מכון למחקר מדעי בסיסי ורב-תחומי מהמובילים בעולם בתחומי מדעי הטבע והמדעים המדויקים ומוסד מוכר להשכלה גבוהה, המקיים מסגרת לימודים אקדמאית במסגרתה מוענקים תארים מתקדמים.

מטרת המחקרים המבוצעים במכון להעמיק ולקדם את הידע בתחום המדעי בו מבוצע המחקר. אך בחלק מהמקרים, תוך כדי ביצוע המחקר הבסיסי, מתגלה פוטנציאל לניצול הממצאים שהתגלו במחקר לצרכים מסחריים. במקרים כאלו, המכון מיידע את חברת "ידע חברה למחקר ופתוח" בנוגע לאותן אמצאות, ומעביר לידע את המידע והחומר הקשורים לאמצאה.

ידע פועלת לרישום פטנטים על אותן אמצאות, וביחס לחלק קטן מהן היא אף כורתת הסכמי רישיון בקשר לפטנט שרשמה (או לזכויות IP אחרות הקשורות לאמצאה עם גופים מסחריים). אם הפיתוח והמסחור מצליחים, ובהתאם לתנאי הרישיונות, ידע זכאית לתשלומים שונים, לרבות תמלוגים, בגין הצלחת מסחור המוצר - אותם היא מעבירה למכון ולחוקרים שהמציאו את האמצאה או את הקניין הרוחני מושא הרישיון, בניכוי הוצאותיה ועמלה.

ההכנסות הללו עמדו בלב מחלוקת בין המכון לבין רשויות המס בשנים 2000-2002, אשר הסתיימה בהסכם בין הצדדים. לאחר דיונים בין הצדדים, במרץ 2004 נשלח מכתב מטעם סגן נציב מס הכנסה למייצגי המכון ששיקף את שהוסכם בנושא בין המכון לרשות המסים בדבר סיווג הכנסות המכון מתמלוגים כהכנסות פטורות ממס. לטענת המכון, "הסכם 2004", קבע כי כל עוד היקף, אופן ואופי פעילות המכון לא ישתנו באופן מהותי, רשות המסים תראה בהכנסות מ"ידע" שמקורן בתמלוגים שמקורם באמצאות שהעביר המכון לידע, הכנסות שפטורות ממס לפי סעיף 9(2) לפקודת מס הכנסה.

בתביעה המקורית, שהוגשה באמצעות עורכי הדין נוימן וורטהים, נגד דרישת רשות המסים ל-205 מיליון שקל בגין שנת 2015, טוען מכון ויצמן כי מאז הסכם 2004 ועד ספטמבר 2020 - כלומר במשך 16.5 שנים - המכון ורשות המסים יישמו את הסכם 2004 ופעלו לפי הנוסחה הקבועה בו; "ובהתאם לכך, בשנים 2000-2014, כלומר 15 שנות מס, רשויות המס לא חלקו על עמדת המכון לפיה הוא פטור מתשלום מסים בגין הכנסותיו מתמלוגים שהעבירה לו ידע".

למרות זאת, נטען, הוצאה למכון דרישת מס על שנת 2015, ורגע לפני ההתיישנות, דרשה רשות המסים מהמכון תשלום של הון עתק בגין התמלוגים בשנה זו.

תביעה זו, כאמור, נדחתה על-ידי בית המשפט המחוזי בשל היותה מוקדמת מדי, ואי מיצוי הליכי ההשגה והערר בתוך כתלי רשות המסים בטרם פנייה לבית המשפט.

בערעור שהוגש היום לעליון כותבים באי-כוח מכון ויצמן כי יש לבטל את קביעת המחוזי ולאפשר דיון בתביעת המון, היות ו"פקיד שומה פתח תקווה הפר ברגל גסה את הנחיית סביון: הליך הביקורת בגין שנת 2015 החל פחות מחודש לפני מועד ההתיישנות, כשהשיחה הטלפונית הראשונה בעניין התקיימה שישה ימים בלבד לפני מועד ההתיישנות (שכללו 3 ימי עבודה).

"הדברים חמורים במיוחד, שכן מעבר לכך שמדובר בשומה בסכום עתק של כ-205 מיליון שקל, המורכבות הייחודית של השומה נובעת מכך שעל פקיד השומה היה לקבוע כי המכון אינו עומד בנוסחה (השלב הראשון), לראשונה לאחר למעלה מ-16 שנה (טענה שהוצגה לראשונה בשיחה טלפונית ביום 24.9.2020); כי יש לסווג את התמלוגים כהכנסה מעסק לפי סעיף 2(1) לפקודה (השלב השני); וכן לקבוע את ההוצאות המותרות בניכוי וההפסדים המותרים בקיזוז שנוצרו בקשר להכנסה הנטענת (דבר ממנו המשיב התעלם לגמרי) (השלב השלישי)".

בערעור צוין כי להערכת מנהל רשות המסים בתיקים ה"כבדים", הביקורת בשלב א' לוקחת לפעמים 3-6 חודשים ואף יותר, כשבעניין מכון ויצמן הביקורת התפרשה על פני שבוע בלבד.

עוד נטען בערעור לעליון כי בית המשפט המחוזי לא הסתפק בלקבוע שפעמים רבות הליכי שומה מעוררים שאלות חשובות, ושאלת מעמדה של הנחיית סביון אינה שונה משאלות אלו, אולם לא הפנה לאף שאלה עקרונית (או "חשובה") ספציפית שהתעוררה במקרה אחר, דומה, שלפי הנחתו אינה מצדיקה הגשת תביעה נפרדת. 

מרשות המסים נמסר: "בית המשפט המחוזי אמר את דברו ואישר בפסק דינו את עמדת רשות המסים".

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו