גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תרופה לקורונה? לא כל כך מהר. מה עומד מאחורי הזינוק של מניית אנלייבקס

החברה הישראלית, שדיווחה לאחרונה על תוצאות מבטיחות בתרופה שלה לנגיף, זינקה ב-160% מאז שהודיעה על הפיתוח, אבל התקוות לתרופת פלא מוגזמות ● יו"ר אנלייבקס: "הייתה היסחפות כללית. אנחנו עוד צריכים להוכיח יעילות"

שי נוביק, יו"ר אנלייבקס / צילום: איל יצהר
שי נוביק, יו"ר אנלייבקס / צילום: איל יצהר

סוף השבוע האחרון פרסם בית החולים איכילוב תוצאות ניסוי בתרופה לקורונה, שפיתח אחד מרופאי בית החולים. התוצאות, התברר, מצביעות על הצלחה אדירה: 29 חולים מתוך 30 במצב בינוני-קשה שקיבלו את התרופה שוחררו הביתה כעבור 3-5 ימים ממתן התרופה. כמה מהחולים במצב הזה משתחררים בפרק זמן כזה ממילא ומה קרה ללחולה ה-30? זה כבר פחות ברור, אבל הסיפור חידש את תשומת-הלב לתרופות לקורונה, אחרי שהתברר שגם החיסונים לא יעלימו לגמרי את המגפה.

מתשומת-הלב המחודשת הזאת נהנית גם חברת אנלייבקס  הישראלית, שמנייתה זינקה בכ-160% מאז פברואר 2020 - אז הודיעה שתפתח תרופה לקורונה. אנלייבקס, כמו חברות אחרות, הסבה תרופה שכבר הייתה בפיתוח לטיפול בחולים במצב קשה עד קריטי בקורונה. היא הראתה שלאחר 28 יום אף אחד מהם לא נפטר ורובם שוחררו לאחר 5.3 ימים בממוצע.

כמה מהחולים הללו היו צפויים למות וכמה להשתחרר מבית החולים ממילא? "אני לא יודע", אומר שי נוביק, יו"ר החברה, לגלובס, ובכך מצביע על קושי בפיתוח תרופות לקורונה בכלל: כמעט כל החברות מציגות נתונים מרשימים, אבל אין עדיין ממש למה להשוות.

במקרה של אנלייבקס, גם נשמעה ביקורת על כך שניצלה במהירות את העליות בעקבות ההודעה שלה בתחילת 2020 שהיא מפתחת מוצר לקורונה לגיוס הון מהיר, וגם על כך שהיא עורכת את הניסויים שלה בבית החולים הדסה, אצל פרופ’ דרור מבורך, שהוא גם מייסד ובעל תפקיד בחברה.

"בניסוי השני שלנו לא כל המטופלים היו מהדסה, אבל היה לנו קל יותר לתפוס שם את תשומת-הלב של הרופאים", אומר נוביק. "יש להם מנכ"ל נמרץ שפועל בקצבים מהירים".

התרופות מדשדשות אחרי החיסונים

היה ניתן לחשוב שאם מתחילת המגפה פותח חיסון חדש לגמרי לקורונה משלב המעבדה ועד האישור, גם תרופות לקורונה יפותחו באותה מהירות. ואכן, יש היום כ-300 תרופות בפיתוח, אבל מעטות הגיעו לשוק, וגם אלה שהגיעו משפרות בכמה עשרות אחוזים את המצב, במקרה הטוב. "אחותי כתבה לי השבוע - מצאו תרופה. הקורונה נגמרה", אומר נוביק, "אבל אנחנו מאוד רחוקים משם".

אחד המכשולים בדרך לפיתוח תרופה הוא שלמחלת הקורונה יש שני שלבים עיקריים שבכל אחד המיקוד בטיפול שונה: שלב ראשון, שבו הווירוס מתחפר בתאים ומתרבה, ואז התרופות נועדו למנוע את שכפולו, ושלב שני, שבו המערכה היא נגד התגובה המוגזמת של מערכת החיסון שאחראית לפחות חלקית לתופעות ארוכות הטווח.

"בהתחלה ניסו את כל התרופות האנטי ויראליות הקיימות - מה יש להפסיד? היה הרבה מאוד רעש, הרבה מאוד חברות. מתוכן בלטה התרופה רמדסיביר של גיליאד, שפותחה במקור לאבולה. אבל תרופה אחרת, הידרוקסיכלורוקווין, שפותחה במקור למלריה ונחשבה הבטחה גדולה, דווקא נמצאה כבעלת פוטנציאל נזק יותר מתועלת, וננטשה.

"עבור השלבים המאוחרים ניסו מגוון תרופות שמדכאות את מערכת החיסון. בינתיים אושר רק סוג אחד של סטרואידים והוא כנראה מוריד את שיעורי התמותה בכ-30%. ניסו ועדיין מנסים כל מיני תרופות שניתנות נגד מחלות אוטואימוניות, אבל בינתיים התוצאות לא היו מאוד מרשימות".

התרופה של אנלייבקס אמורה להתמודד עם תגובת היתר של מערכת החיסון. "חשבנו כבר מפברואר שהקורונה היא מחלה אחות של ספסיס, תגובה עוצמתית מדי של מערכת החיסון בעקבות זיהום, שגורמת ל‘סערת ציטוקינים’ (אחד הגורמים במערכת החיסון), שמתרחשת גם בקורונה", אומר נוביק. "ושום תרופה שמשנה את פעילות מערכת החיסון, לא באמת יעילה נגד ספסיס".

 

לצד בעיית המיקוד בשלבי המחלה, נוביק מונה סיבות נוספות לעיכוב בפיתוח. "הניסויים נערכים בבתי חולים. מאוד קשה להשיג את תשומת-הלב של הרופאים, להסיט אותם מעצם הטיפול בחולים יום יום כל דקה. הם גם יודעים שבין כל התרופות שננסה, רק חלק קטן ישפרו את מצב החולים משמעותית.

"הסיבה השנייה היא שמדברים פה באמת על מחלה מאוד קשה, חדשה מתעתעת, עם קשת רחבה מאוד של תגובות חיסוניות וגופניות. אני מאמין שלא תהיה תרופה אחת לקורונה, אלא סל שלם של תרופות לכל הפנים השונות שלה, שנלמד בהדרגה".
אז בסופו של דבר יהיה אוסף תרופות שכל אחת מהן משפרת את המצב אבל לא תרופת פלא.

"התקשורת קצת מנפחת. יש תשוקה אמיתית למציאת פתרונות וכמה שיותר מהר אבל הייתה היסחפות כללית. חלק מהמוצרים יעבדו, על חלק מסוגי החולים ולא על כל החולים מאותו סוג. אף תרופה לא תסיים את הקורונה.

"לעומת תקשורת המיינסטרים, העיתונות הכלכלית קצת נגד מדי. נכון שלא כל המוצרים יצליחו, אבל חלק ייתנו ערך".

בלגן בפרוטוקולים של הניסויים

נוביק אומר שבתחילת המגפה, כאשר לא ידעו מספיק על המחלה, "היה בלגן גדול בפרוטוקולים של הניסויים בתרופות - טיפלו בכל החולים, קלים כקשים, בבתי החולים, למרות שכל תרופה מתאימה לשלב אחר של המחלה. ואז אמרו ‘חצי מהחולים הבריאו’, אבל ממילא רבים מהחולים מבריאים".

עם הזמן, פרוטוקול הטיפול השתנה, חולים רבים יותר הבריאו וקבוצת הביקורת השתפרה. "היום החברות יודעות שהן צריכות לכוון את הניסוי שלהן לשלב מסוים או לכל שלב בנפרד, והמשקיעים יודעים שכדי להתרשם אם החברה באמת שיפרה את מצב החולים, צריך לצלול לפרוטוקול ולהבין אילו חולים טופלו".

אצלכם זה לא היה ככה?
"אנחנו גייסנו חולים קשה וקריטי בלבד. היה לנו חשוב לבדוק את בטיחות התרופה, ולראות אם יש היתכנות ליעילות, וראינו סימנים מאוד יפים של יעילות. אבל עכשיו צריך להראות אותם בניסוי מבוקר".

מדוע החברות לא ערכו מלכתחילה ניסויים עם קבוצת ביקורת?
"כדי לוודא בטיחות ולראות כמה שיותר מהר שהחומר אכן עובד".

אנלייבקס כבר הודיעה שתפנה לרגולטור האירופי לאישור המוצר ולא ל-FDA, רשות המזון והתרופות האמריקאית. נוביק אומר שזאת האסטרטגיה של החברה בכל המוצרים. "באירופה יש הנחיה שתרופות כמו שלנו, מצילות חיים במחלה שהורגת הרבה אנשים ואין לה תרופה, יכולות לקבל אישור אחרי ניסוי שלב II (ניסוי יעילות עם קבוצת ביקורת, אבל לא מאוד גדול). גם ה-FDA עושה את זה לפעמים, אבל לא כהנחיה. אם נצליח בניסוי ונקבל אישור בשלב זה, נצטרך אחרי כן ממילא לעשות באירופה ניסוי גדול אחרי שיווק, ונשלב אותו עם הניסוי לאישור בארה"ב".

3 תרופות מבטיחות שנשרו בדרך (לפחות לעת עתה)

הידרוקסיכלורוקווין
מוצר למלריה שהצליח בניסויים ראשוניים לקורונה אך לא הצליח לשחזר את ההצלחה, למרות תמיכת מסיבית מטראמפ

Calquence
תרופה כימותרפית של אסטרהזנקה, שהראתה שיפור במצב של 19 חולים, אבל לא הוכיח יעילות מובהקת בניסוי מבוקר

Ilaris
תרופה של נוברטיס המשמשת להפחתת עוצמת דלקת מפרקים, לא הצליחה להפחית תמותת חולים בניסוי שלב III מבוקר

אנלייבקס

הוקמה ב-2005 על ידי היזם שי נוביק, שכיום משמש יור החברה ● מפתחת תרופות לקורונה (לקראת שלב II בניסוי), ספסיס וגידולים סרטניים ● מנכל: דר אורן הרשקוביץ ● שווי שוק: 311 מיליון דולר

עוד כתבות

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים