גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יובל רן הקדים את זמנו? "חברות הבועה" חוזרות לת"א על סטרואידים

בתחילת שנות ה-90 ניצלה שורה של יזמים ממולחים בראשות רן פרצה בתקנות הבורסה שאפשרה הנפקת חברות ללא פעילות עסקית ● הביקושים האדירים שנרשמו לאותן הנפקות השתוו בעוצמתם רק לקריסתן ● כעת עושה הטרנד הלוהט של הנפקות SPAC את דרכו לישראל ● האם גם הפעם זה ייגמר בבכי?

יובל רן / צילום: שלומי יוסף
יובל רן / צילום: שלומי יוסף

יובל רן היה כנראה הראשון שהבין את הפוטנציאל שמתחבא מתחת לשינוי תקנות הבורסה בת"א, לאחר שזו שינתה במהלך שנת 1992 את הקריטריונים לרישום חברות חדשות למסחר, במטרה לאפשר לחברות בתחילת דרכן לגייס הון מהציבור. על פי אותם קריטריונים, לחברה בעלת הון עצמי של מיליון דולר בלבד, וללא עבר עסקי, מותר היה להגיש תשקיף להנפקת ניירות ערך.

רן, שהיה אז בן 31 ונחשב לכוכב עולה בשוק ההון הפורח של אותה תקופה (״אצל יובל לא מפסידים״), החל להזרים לרשות ניירות ערך את טיוטות התשקיף הדקיקות של מה שנודעו לאחר מכן כ"חברות הבועה". בדצמבר 92' הפכה אוקטובה לראשונה מבין מספר דו-ספרתי של חברות ללא תוכן עסקי שהנפיקו את את מניותיהן בבורסה.

בהמשך הונפקו גם אוקי דוק, אספייד, נביגטור טרוקדרו, דסטיני, בלרון, דוראה, לבלב, יוזמה ואחרות - חברות עם שמות מצחיקים, שתשקיפיהן נכתבו בזריזות במשרדו של עו"ד חיים אינדיג, מי שנודע במאבקו לאפשר הנפקה לכל דורש וללא תנאים מוקדמים.

היזמים הצעירים שמאחורי הבועות (שכללו מלבד רן שמות כעופר קרז'נר, דני תמיר, עמוס בדש ובועז משעולי) הצליחו לשבות את לב המשקיעים עם הבטחה לשותפות שטיבה לא ברור - "תנו לנו את הכסף עכשיו ואנחנו כבר נמצא לו מתישהו ייעוד משתלם". זה לא הפריע להצלחת ההנפקות של חברות הבועה, שזכו כל אחת בתורה לביקושי ענק מצד המשקיעים, שהזרימו להן מיליוני שקלים ללא כל הסבר כלכלי.

בוועדת הכספים של הכנסת וברשות ניירות ערך הביטו בדאגה כיצד הציבור מסתער על מניות הבועה של רן ושל יתר היזמים, ששכפלו את ההצלחה. בתחילת 93' כבר סגרה הבורסה את הפרצה, והחזירה לתוקף את התקנות המחייבות את המנפיקות להציג עבר עסקי והון מינימלי, אך לרן ושות' כבר היו מצבור נאה של חברות ציבוריות - עם כסף בקופה וללא פעילות עסקית ממשית.

עד מהרה התברר כי ההבטחות של היזמים למשקיעים לא קוימו. למרות שפע הדיווחים על פרויקטים "אקזוטיים" שצפויים לאכלס את חברות הבועה (מרכזים רפואיים ברומניה, משחקי לוטו-טוטו בקזחסטאן, רשת מסעדות של עופות צלויים ואפילו פארק השעשועים סופרלנד בראשון לציון), עסקים אמיתיים כמעט לא צמחו בהן, והן התפוצצו בזו אחר זו.

התברר כי פרויקטים טובים במחיר מתאים לא נמצאו, ומה שהיה טוב לעסקים פרטיים לא הצליח מתחת לזכוכית המגדלת של רשות ני"ע. המשבר שפרץ בשוק המניות זמן קצר לאחר הנפקתן של חברות הבועה לא אפשר להן לגייס הון נוסף, ובד בבד גרם לדלדול יתרות המזומנים שלהן. באין כסף לפיתוח פעילות ריאלית, הסבו מניות הבועה הפסדים כבדים למחזיקים בהן. 

הצעד הבא והבלתי נמנע היה שרשרת עסקאות שסילקו את בעלי השליטה בחברות הבועה לטובת גופים איתנים יותר, שנזקקו לנכס הגדול ביותר של הבועות - השלד הסחיר - לטובת הכנסת פעילות פרטית לבורסה "בדלת האחורית", ללא תשקיף. את החותמת על הכישלון המהדהד העניקו קריסת עסקיו (שהתנהלו תחת קבוצת קווי אשראי) ובריחתו מישראל של מי שכונה "מלך חברות הבועה", יובל רן. 

השווי מרקיע שחקים, ההכנסות על הקרשים

והנה, בתחילת השבוע הנוכחי, כמעט 30 שנה מאז הונפקו חברות הבועה, נפל דבר בשוק ההון, והן צפויות לחזור "על סטרואידים". בראיון לגלובס חשפה עו"ד שרה קנדלר, מנהלת מחלקת התאגידים ברשות ני"ע, כי ברשות צפויים לאשר את אחד מסממניה הבולטים של תקופת ההייפ בשוק המניות האמריקאי - הנפקה של חברות SPAC (ספאק) - גם למשקיעים בת"א.

 

חברות הספאק הן חברות ללא פעילות עסקית המגייסות כסף מהציבור במטרה לרכוש פעילות קיימת תוך זמן מוגדר מראש (או שתיאלצנה להחזיר את הכסף למשקיעים). בוול סטריט הפך התחום בחודשים האחרונים לפרוע במיוחד, ומספר הנפקות הספאק אף עקף את מספר ההנפקות הראשוניות (IPO).

לאחר שחברות ספאק רבות גייסו הון בארה"ב, הן מחפשות כיום יעדים לרכישה, גם בישראל. לאחרונה דווח על מספר מיזוגים של מספר חברות סטארט-אפ מקומיות לתוך ספאקים - המקנים לאותם מיזמים שווי דמיוני של מיליארדי דולרים, חרף פעילות בוסרית (הכנסות זעומות והפסדים).

באמצעות המיזוג, החברות המתמזגות הופכות ציבוריות בצורה מהירה וקלה יותר - ללא פרסום תשקיף מפורט הנסרק על-ידי רשות ני"ע והמשקיעים. מניות הספאק מצידן, ברוח התקופה, מגיבות בדרך כלל בעליות חדות למיזוג הצפוי עם חברת החלום.

הרשות תנסה להגן על המשקיעים

נראה שלנוכח הפתיחות המפתיעה שמגלה שוק ההון המקומי בשנה האחרונה להנפקות של חברות טכנולוגיה בראשית דרכן, מבקשת הרשות "ללחוץ על הגז", ולאפשר את פיתוחו של השוק לחברות בשלות וגדולות יותר - כאלו שכיום עושות את דרכן לתוך ספאקים מעבר לים.

לנוכח החשש כי בת"א מתפתחת לאחרונה בועה מסוכנת של הנפקות חלום, שעלולה להתפוצץ למשקיעים בפנים, טענה קנדלר כי "אנחנו רואים מה שקורה בארה"ב ואנחנו רוצים ליצור מערכת כללים שתאפשר הגנה על ציבור המשקיעים. ככל שהחברה יותר גדולה והיזמים בעלי ניסיון, זה יותר מצליח".

ואכן, ברשות קובעים מספר תנאים שנועדו להגן על המשקיעים מהציבור בחברות הספאק, ביניהם רף גיוס גבוה של 300-500 מיליון שקל שנועד למשוך גופים מוסדיים; מגבלות על יזמי הספאק, כמו תקופת חסימה על מניותיהם; ופרק זמן של שנתיים למיזוג פעילות - אחרת הכסף יוחזר.

ועדיין, ספק אם המודל שנכשל כישלון חרוץ בשנות ה-90 יביא הפעם ערך למשקיעים בת"א. התרחיש הלא דמיוני הוא שיזמים, בעלי מוניטין וקשרים עם הגופים המוסדיים, יגייסו לטובת הספאקים שלהם מאות מיליוני שקלים מכספי הפנסיות של כולנו. בשלב הבא הם ימזגו לתוכן מיזמי טכנולוגיה, שלא מעוניינים או מסוגלים להנפיק את מניותיהם בדרך המלך, או גרוע מכך - שאינם מסוגלים לגייס את הכסף הדרוש למימון הפסדיהם בשום דרך אחרת.

לא מן הנמנע כי בטווח הקצר מיזוג שכזה ילהיב את הדמיון, ויוביל לעליות שערים חדות שיניבו רווחים גדולים ליזמי הספאק ולאלו של הפעילות הנכנסת. אך כשההייפ ידעך, והתוצאות העסקיות יפגשו את קרקע המציאות, עלולות חברות הספאק לאבד חלק ניכר מערכן. במקרה כזה, מי שיספוג את עיקר ההפסדים - ממש כמו בחברות הבועה של תחילת שנות ה-90 - יהיו המשקיעים מהציבור.

עוד כתבות

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד