גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איתן אורנשטיין כמשל לדלת המסתובבת של השופטים

מינויו של השופט איתן אורנשטיין לבורר בסכסוך העסקי בין היהלומנים משה ומנדי גרטנר לדן גרטלר מעורר תחושת אי-נוחות וממחיש את הבעייתיות בכך שהשופטים ממנים בעלי תפקיד ללא מכרז ובצורה לא שקופה • וגם: למה אסור למדינה לכפות על אזרחיה להתחסן

השופט איתן אורנשטיין / צילום: שלומי יוסף
השופט איתן אורנשטיין / צילום: שלומי יוסף

1. 

שבועות ספורים חלפו מהרגע שבו פרש השופט איתן אורנשטיין מכס נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב בחודש שעבר, ועד ששופטת בית המשפט המחוזי בתל אביב, יהודית שבח, שאורנשטיין היה עד לאחרונה הבוס שלה, מינתה השבוע את אורנשטיין לבורר בסכסוך בין היהלומנים משה ומנדי גרטנר ל דן גרטלר.

דן גרטלר / צילום: שלומי יוסף

אורנשטיין מונה לבורר בסכסוך המיליונים שנמשך 11 שנים לאחר שהבורר אורי גורן, גם הוא נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב בדימוס, התפטר מתפקידו לאחר שגילה כי משה גרטנר שכר חוקר פרטי לאסוף מידע אודותיו.

גרטלר התנגד למינוי בורר חדש וביקש להעביר את הסכסוך להכרעה בפני בית המשפט אך השופטת שבח דחתה את בקשתו של גרטלר לעכב את ההחלטה על מינוי בורר חליפי לצורך הגשת בקשת ערעור לבית המשפט העליון. שבח פסקה כי לא ייגרם נזק בלתי הפיך אם יחלו הדיונים בפני בורר חדש עד לדיון בערעור שיוגש על ידי גרטלר וכי אין בהכרעה הצפויה כל דבר תקדימי.

עכשיו, אורנשטיין הוא שופט רב זכויות שראוי להערכה רבה. אין ספק שהוא יעשה עבודה טובה כבורר. יש לו את הניסיון המתאים, את הידע. אין גם ספק שהמינוי של אורנשטיין לתפקיד הוא חוקי. אז למה בכל זאת יש תחושה שמשהו כאן מסריח?

מכיוון שבסופו של דבר מינוי בורר (או כל בעל תפקיד אחר) על ידי בית המשפט הוא משאב ציבורי ששווה המון כסף. השופטים עושים בו כבשלהם - הם ממנים בוררים, כונסי נכסים, נאמנים, ובעלי תפקיד אחרים ללא מכרז, בצורה לא שקופה ויש יותר מתחושה שהם דואגים למקורביהם לפרנסה מאוד מכובדת.

2. 

אחרי המעקבים, הבידודים, הסגרים, סגירת העסקים, הדוחות, הקנסות ושאר הצעדים הפוגעניים והקשים שהמדינה נאלצה לכפות עלינו, וליתר דיוק, לכפות על חלקנו, בניסיון לנסות ולעצור את התפשטות מגפת הקורונה, הגענו לשלב חדש, אולי לשפל חדש, שבו המדינה שוקלת להכריח אנשים לקבל חיסון נגד קורונה.

עכשיו, שיהיה ברור. אני תומך במתן חיסונים נגד קורונה, קורא לציבור להתחסן וכבר קיבלתי בעצמי את שתי מנות החיסון מתוך אמונה שהן ימנעו ממני מלחלות או להדביק אחרים. ועדיין, אני סבור שלכפות על אדם שאינו רוצה בכך או אינו מאמין בכך הכנסת מחט לזרועו ולהזריק לגופו חומרים זה דבר שאסור לאפשר אותו. מדובר בפגיעה קשה מדי, בלתי מידתית, באוטונומיה של אדם על גופו ובכבודו.

זה לא אומר שעצם הדיון בשאלת כפיית החיסונים על הציבור, או שלילת שירותים וזכויות ממי שלא מוכן להתחסן, אינו לגיטימי. התפיסה הליברלית של זכויות האדם היא שלכל אדם יש זכויות ואסור להגביל אותן אבל רק כל עוד הן לא פוגעות באחר וברור שמי שלא מתחסן עלול לסכן לא רק את עצמו אלא גם את סובביו. החוק למשל מאפשר לנו לנהוג במכונית אבל מחייב אותנו לעשות את זה בזמן שאנחנו חגורים בחגורת בטיחות. בדומה לחובת חגירת חגורת בטיחות בזמן נהיגה, גם בסוגיית החיסונים עומדת מצד אחד זכותו של כל אדם לאוטונומיה על גופו, למול החובה לשמור על חיי האזרחים. ההבדל הוא כמובן בעוצמת הפגיעה בזכות ובאטונומיה.

שאלה נלווית היא, האם מותר למדינה לשלול שירותים בסיסיים מאזרחיה שמסרבים להתחסן. למשל, האם המדינה רשאית למנוע כניסה למוסדות חינוך ממורים או ילדים שלא התחסנו או לאסור על מי שלא התחסן לנסוע בתחבורה ציבורית. גם כאן, לטעמי, מדובר בצעדים פוגעניים מדי ביחס למטרה.

הנימוק המרכזי נגד שלילת שירותים כאלה ממי שמסרב להתחסן הוא שיש דרכים שהן פוגעניות פחות אך יכולות להביא לתוצאה דומה של צמצום התפשטות המגפה וחזרה לשגרה. כלל בסיסי בדמוקרטיה שלנו הוא שפגיעה בזכויות הפרט היא מותרת רק בחוק וכאשר לא ניתן להשיג את אותה תכלית ראויה (צמצום התפשטות המגפה במקרה זה) באמצעות נקיטת אמצעי פחות פוגעני.

איזה אמצעי פחות פוגעני יש בידי המדינה? למשל, אכיפה לא-סלקטיבית של הגבלות הריחוק החברתית. התפשטות הקורונה בארץ עד כה הרי לא קרתה בגלל סרבני החיסונים אלא בגלל שהמדינה נמנעה מלאכוף את הגבלות הריחוק החברתי והבידוד על הציבור כולו. אם הייתה אכיפה בסיסית של הגבלות הקורונה בכל המדינה, אם אכיפת ההגבלות הייתה נעשית בבני-ברק ובירושלים כפי שהיא נעשית בקריית שמונה בנשר, או בתל אביב, אז כנראה שמזמן היינו יכולים לחזור לשגרה.

אמצעי פחות פוגעני נוסף שיכול להביא להשגת המטרה הוא הסברה ושכנוע. רבים מהאנשים נמנעים מלהתחסן בשל פחד מהשלכות החיסונים שנובע בחלקו הגדול מ"פייק ניוז" שמסתובב ברשתות החברתיות. מכל מיני פרסומים שמבוססים על חלקי אמיתות או על שקרים מוחלטים וגורמים לציבור לחשוב שהחיסון עלול לפגוע בבריאותו בשלל דרכים יצירתיות. לפני שהמדינה כופה על אנשים להתחסן בכוח או מונעת מהם זכויות כדי שיתחסנו, עליה להשקיע משאבים גדולים הרבה יותר בניסיון להפיג את החששות שלהם ולשכנע אותם ללכת להתחסן. ולסיכום - לכו להתחסן, לא כי אתם חייבים, אלא כי כדאי לכם.

3.

שופטי בית המשפט העליון, יצחק עמית, דוד מינץ, ועפר גרוסקופף, דחו השבוע את הערעור שהגיש אדוארדו אלשטיין על החלטת בית המשפט המחוזי בתל אביב לאשר את מכירת מניות השליטה (82%) בחברת דיסקונט השקעות לידי קבוצת משקיעים בראשות חברת מגה אור. עד כאן טוב ויפה. ואולם, מה שצרם לי בהחלטה הייתה הערה מוזרה בעיניי של השופט גרוסקופף.

לאחר שגרוסקופף הסביר שמדובר בערעור ש"דחייתו מתבקשת, ואינה מעוררת קושי", הוא כתב כי, "אם מצאתי למרות זאת להרחיב ולפרט את טעמי החלטתנו, הרי שהדבר נעשה בשים לב למשמעויות הכלכליות של ההחלטה, ובמידה מסוימת, אף מתוך הבנה לצערו של מר אלשטיין על ירידת השקעתו העצומה בעסקי דסק"ש לטמיון". ועל כך צריך לשאול את גרוסקופף - האם בית המשפט העליון הוא בית משפט לעשירים? האם ככול שאדם הפסיד יותר כסף מגיע לו לקבל הסבר יותר מפורט ומנומק לדחיית ערעורו, גם כשאין ממש בערעור? והאם היית נוהג באותו אופן בדני כהן מפתח תקווה או בריקי לוי מראשון לציון?

עוד כתבות

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

"נאמנות גבוהה של לקוחות": באופנהיימר מעריכים שמניית האיפור מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

״חזירות״: הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

השכירויות שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיעות לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

הבורסות באירופה עולות; מגמה מעורבת באסיה


מדד הקוספי הדרום קוריאני זינק בכ-2%; לאחר 10 ימים של עליות, הנג סנג ירד ב-0.5% ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

פתיחה ירוקה בתל אביב; מדד הבנקים עולה ב-1.5%, אודיוקודס צוללת ב-15%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.8% ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" ● עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ב-5%