גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ישראל מדינת אי? ההגדרה הזאת לא מחזיקה מים

טענה פופולרית גורסת שישראל הייתה יכולה לבלום את הקורונה בקלות כי היא דומה ל"מדינות אי" ● אבל האם אנחנו באמת מחוברים לעולם רק דרך נתב"ג? ● בדקנו כמה חשובים הגבולות היבשתיים שלנו, מה קרה להם בימי המגפה, ואם קפריסין ואוסטרליה כה מנותקות מהעולם

יאיר לפיד / צילום: איל יצהר
יאיר לפיד / צילום: איל יצהר

"נתניהו מפברק נתונים במקום להתמודד עם מה שקורה במדינות אי - אלה שדומות לנו"

יאיר לפיד, יש עתיד

טוויטר, 19.1.21

מה משותף לישראל, לניו זילנד, לאוסטרליה ולקפריסין? מאז התפרצות הקורונה יש לשאלה הזאת תשובה סטנדרטית: כולן מדינות אי, ולכן קל להן יותר להן למנוע חדירת מגפות. גם בגרמניה ובצרפת התמותה גבוהה? זה לא אותו דבר! אנחנו חיים באי.

אחד מחובבי הטיעון הזה הוא ראש האופוזיציה יאיר לפיד. ב-19 בינואר טען לפיד בטוויטר שראש הממשלה בנימין נתניהו מתפאר בנתוני תחלואה לא רלוונטיים, "במקום להתמודד עם מה שקורה במדינות אי, אלה שדומות לנו". שם, הוא הדגים, שיעור התמותה נמוך הרבה יותר מאשר בישראל. ב-5 בפברואר כתב לפיד בפייסבוק: "נמאס לכם לשמוע על ניו זילנד? אין בעיה. בקפריסין, פה לידנו, מתו רק 203 בני אדם. אותם תנאים, אותו מזג אוויר, מדינה פחות מפותחת מאיתנו. אצלנו 5,001".

האם ישראל היא אי? מבחינה גיאוגרפית, ברור שלא. ובכל זאת, טוענים אנשי האיים, לישראל יש שער כניסה אחד ויחיד: נתב"ג. כשיש רק שער אחד, קל מאוד לפקח על הנכנסים ולמנוע חדירה של נגיפים ומוטציות.

הדימוי הזה לא מדויק. אם תסתכלו בנתוני הכניסות לישראל שמפרסמת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס), תמצאו מלבד נתב"ג גם את שדה התעופה רמון ליד אילת, ולצדו ארבעה מעברים יבשתיים: גשר אלנבי שמצפון לים המלח; מעבר נהר הירדן (שייח' חוסיין) ליד בית שאן; מעבר רבין בערבה; ומעבר טאבה.

מספר הנכנסים דרך היבשה לא זניח. בשנים 2018 ו-2019 הם היוו קרוב ל-15% מכלל הנכנסים לישראל. במרץ 2020, כשהתנועה לתוך ישראל החלה להצטמצם בשל המגפה, השערים האוויריים והיבשתיים הושפעו במידה דומה. דרכי היבשה לא נחסמו. אבל המצב הזה השתנה בהמשך: בשבעת החודשים האחרונים של 2020, השימוש במעברי היבשה פחת פי 300 (!) יחסית לתקופה המקבילה אשתקד - הרבה יותר מהשימוש בנמלי התעופה. פחות מאחוז מהנכנסים לישראל עברו דרכם.

 

עם זאת, המספרים האלה לא כוללים כמובן כניסות בלתי חוקיות, ומתעלמים גם מהעברת סחורות ממצרים דרך מעבר ניצנה. "ישראל היא לא אוסטרליה ולא ניו זילנד ולא קפריסין", אמר לנו נדב דוידוביץ', יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור וחבר בקבינט המומחים של מגן ישראל. "זה נכון שיש לנו נמל תעופה בינלאומי אחד, וזה נכון שאנחנו לא אירופה עם גבולות פתוחים. אבל צריך לזכור שיש לנו גבולות יבשתיים, והרבה כניסות מאולתרות. זה משפיע על כניסת בני אדם, בעלי חיים וסחורות שיכולות להעביר תחלואה לתוך ישראל".

בין הים לירדן

קל לשכוח שהישראלים לא לבד באי. גם פלסטינים נמצאים כאן, בגדה המערבית וברצועת עזה. הגבול היבשתי עם הגדה מטושטש, מזכיר דוידוביץ'. ישראלים יוצאים לקניות, לביקור קרובים ולטיפולים רפואיים זולים, ופלסטינים נכנסים לעבוד בישראל. "הנושא מאוד פרוץ"; ואילו רן גולדשטיין, מנכ"ל רופאים לזכויות אדם, מוסיף שגם עזה איתנו באותה יחידה אפידמיולוגית. עזתים עדיין יוצאים לישראל, גם אם באופן מוגבל למדי.

משה בר סימן טוב, המנכ"ל הקודם של משרד הבריאות, אמר לוועדת הקורונה כבר בראשית המגפה כי "ברשימת הדאגות הכי גדולות שלי נמצאים גם הפלסטינים. הם ואנחנו זה כלים שלובים אפידמיולוגית". דוידוביץ' ממחיש את הדבר בדוגמאות שקדמו לקורונה. מחלה בשם ברוצלוזיס או "קדחת מלטה", למשל, מצויה בקרב בדואים בנגב פי 100 עד 200 מאשר בשאר האוכלוסייה בישראל. הסיבה היא העברה לא מבוקרת של צאן ובקר בין חברון לנגב. גם שפעת פנדמית וכלבת מעוררות חשש כזה. לדברי גולדשטיין, ייתכן שמגפת הפוליו שחדרה לישראל ב-2013 הגיעה מהרשות הפלסטינית.

הרשות הפלסטינית עצמה קולטת עובדים רבים מירדן דרך גשר אלנבי. בימים כתיקונם עוברים על הגשר אלפי אנשים ביום, לפי המנהל האזרחי, אולם עם מגבלות הקורונה המספר ירד ל-500. מהרשות ממשיכים לעבור לישראל מדי יום כ-15 אלף עובדים פלסטינים שהוגדרו חיוניים, ו-35 אלף נוספים עובדים ביישובים יהודיים בגדה המערבית.

המסקנה של דוידוביץ' וגולדשטיין היא שישראל צריכה לחסן גם את האוכלוסייה הפלסטינית. ההמלצה הזאת נכללת בנייר עמדה של הארגונים "זולת" ו"רופאים לזכויות אדם", שדוידוביץ' השתתף בחיבורו. לפי המסמך, חיסון הפלסטינים נחוץ לשם "השגה של חסינות קהילה ברמה כוללת". לדברי גולדשטיין, ישראל כבר עשתה צעדים בכיוון הזה. "היא סיפקה ציוד, הדרכות, ואפילו העבירה כמות מוגבלת של חיסונים. לא מספיק, פחות ממה שציפינו, אבל היו דברים שישראל עשתה".

אפשרות של אי

נחזור למדינות האי האמיתיות, אלה שמוקפות בים מכל העברים. ההנחה בשיח על הקורונה היא שמדינות כאלה התגוננו היטב מהתפשטות המגפה משום שהן אטומות יותר לעולם. אבל האם ההנחה הזאת מחזיקה מים?

פנינו ללשכות המרכזיות לסטטיסטיקה של ניו זילנד, אוסטרליה וקפריסין, ובתור קבוצת ביקורת גם לקנדה בעלת הגבול היבשתי הארוך. במדינות אי, החלופה לנמלי התעופה היא נמלי הים. אבל זו לא חלופה פופולרית במיוחד: באוסטרליה שלפני הקורונה, הם שימשו פחות מאחוז מהנכנסים למדינה. 2020 העלתה את שיעור הכניסות מהים למספר המרשים 1.4%. בקפריסין המספרים דומים, ובניו זילנד אפילו לא טורחים לספור את הנכנסים מהים. בקנדה היבשתית, 34% מהכניסות למדינה נעשות דרך היבשה, מארצות הברית. ב-2020 חלקן ירד ל-27%.

ומה בישראל? אם נסתכל בנתונים ל-2020 כולה, 15% מהכניסות למדינה נעשו במעברים היבשתיים, בדומה לשנים קודמות. המספרים ירדו, אבל לא יותר מאשר בנמלי התעופה. אלא שהנתון הזה מתעתע. כשמתמקדים בחודשים שאחרי פרוץ המגפה התמונה משתנה מקצה לקצה. בין יוני לדצמבר, שיעור הנכנסים דרך היבשה היה רק 1.3% - עשירית ממה שהיה בתקופה המקבילה ב-2019.

המסקנה היא שאם נתעלם מכניסות מהרשות הפלסטינית, ישראל אכן נעשתה קצת דומה לאי: כמו ניו זילנד, היא נשענה בעיקר על תעבורה במטוסים. אבל האם ההצלחה של ניו זילנד בהתמודדות עם הקורונה נבעה מהפחתה במספר הנכנסים למדינה? לא בטוח.

המספר הכולל של כניסות לישראל ב-2020 היה כחמישית מהממוצע בשנים 2019-2018. הנתון המקביל באי קפריסין היה קצת יותר מחמישית (לא כולל הסתננות מקפריסין הטורקית); באוסטרליה כ-23%; בניו זילנד יותר מ-25%. האיים לא סגרו את עצמם יותר מאיתנו. ייתכן שיש במספרים האלה הטיות מסוימות, כי הם כוללים את החודשים שקדמו למגפה, ויש הבדלים בזמינות הנתונים בכל מדינה, אבל ברור שישראל לא הייתה פרוצה לעולם הרבה יותר ממדינות האי.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות