גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המכון לרפואה משפטית: משפחה ממתינה למעלה משנה לבירור סיבת המוות של בנה - וזו הנורמה

בפברואר 2020 נפטר במפתיע ארקדי נפתלייב ז"ל. כיום, למעלה משנה מאז הפטירה, המשפחה האבלה עדיין לא יודעת את סיבת המוות ● גורמים המעורים בעבודת המכון אמרו כי משך הזמן לכתיבת חוות-דעת יכול להגיע למעלה משנתיים ● משרד הבריאות: "העבודה על חוות-הדעת נעשית בימים אלה"

המכון לרפואה משפטית באבו כביר / צילום: איל יצהר
המכון לרפואה משפטית באבו כביר / צילום: איל יצהר

בפברואר 2020 נפטר במפתיע ארקדי נפתלייב ז"ל, בן 41 במותו. הוא נמצא ללא רוח חיים על ספסל באזור התחנה המרכזית הישנה בתל אביב סמוך לתחנת אוטובוס לביתו בפתח תקווה. גופתו הועברה לנתיחה במכון לרפואה משפטית לבירור סיבת המוות. עד היום למעלה משנה המשפחה האבלה לא יודעת את סיבת המוות. מאחר שבמכון העריכו כי אין חשד לפלילים, המקרה מקבל תיעדוף נמוך, וטרם נקבעה סיבת המוות.

משפחת נפתלייב היא לא היחידה הסובלת מהעבודה האיטית של המכון לרפואה משפטית בראשו עומד ד"ר חן קוגל. גורמים המעורים בעבודת המכון אמרו לגלובס כי משך הזמן לכתיבת חוות-דעת בנוגע לסיבת המוות, בתיקים שאינם דחופים, יכול להגיע במקרים חריגים למעלה משנתיים. רק תיקים דחופים, במקרים של חשד לרצח, בהם ישנם חשודים עצורים מטופלים במהירות. אפילו בתיקים הנחקרים בחשד למוות כתוצאה מרשלנות, חוות-הדעת נערכת לאחר חודשים רבים ועד שנה. מצב זה מוביל לנזקים ראייתיים לתיק ולעוול גדול למשפחות המנוחים.

במקרה של משפחת נפתלייב, המסמך היחיד שקיבלה המשפחה הוא דו"ח מד"א ממנו עולה כי ארקדי התיישב על ספסל וכעבור 20 דקות נמצא מחוסר הכרה. בדוח גם ציין הפרמדיק כי עובד הסיירת העירונית אמר לו כי שבועיים קודם המנוח טופל ע"י מד"א ככל הנראה עקב צריכת סמים. המשפחה לא הכירה טיפול כזה והמשטרה ערכה חקירה אך פרטיה לא נמסרו למשפחה.

"בן אדם בריא יוצא מהבית ולא חוזר. לא היו לו בעיות רפואיות, עבד 13 שנה בעבודה מסודרת, לא השתמש בסמים. זה לא זמן סביר לחכות כדי לדעת מה קרה לאחי. המשטרה לא מוכנה למסור לנו פרטים. אנחנו יודעים שהוא משך כסף באותו הערב מהכספומט אבל לא אומרים לנו מה קרה לכסף ולפלאפון שהיה עליו. אנחנו לא מבינים מה קרה באותו ערב שנה אחרי" אמרה אחותו של נפתלייב לגלובס.

עו"ד יהל בן עובד המייצגת את משפחת המנוח אמרה לגלובס כי "מדובר בבעיה רחבה הרבה יותר מהמקרה הפרטי של הלקוחות שלי. לא ניתן לקבל מציאות שבה אנשים חווים אובדן פתאומי ולא צפוי ובמשך תקופה של למעלה משנה לא יכולים לקבל עמדה רשמית, רפואית לגבי הסיבה למות יקיריהם".

בן עובד מסבירה את ההשלכות בשיהוי בעריכת חוות-הדעת: "פרקי הזמן הבלתי סבירים מסכלים כל אפשרות להתייחס באופן ענייני לטענות עתידיות שעשויות לעלות במסגרת ערר שיוגש על ידי המשפחה בנוגע לסגירת התיק או ביחס לקביעה אודות סיבת המוות. עד לקבלת חוות-הדעת של המכון, תיק החקירה נותר בסטטוס של חקירה פעילה ולכן המשטרה לא מאפשרת למשפחה גישה לחומר החקירה. יהיה קשה להתחקות אחר ראיות ומחדלי חקירה לאחר שחלפה תקופה כל כך ארוכה של למעלה משנה".

תחום הרפואה המשפטית סובל ממיעוט רופאים משפטיים

השיהוי בעריכת חוות-הדעת בנוגע לסיבת המוות נובע מכוח אדם מצומצם במכון לרפואה משפטית. המכון שבראשו עומד ד"ר חן קוגל הוא ייחודי מסוגו, כפוף למשרד הבריאות ומהווה מונופול בתחום הרפואה המשפטית בישראל. מעבר לנתיחות לצורך חקירת סיבות מוות ממלא המכון שורת תפקידים ייחודים לו. כך למשל - זיהוי חללים ואלמונים, סיוע באיתור נעדרים, בדיקות קליניות להערכת נזקים לקורבנות אלימות מינית ופיזית וביצוע בדיקת אבהות לפי צו בימ"ש וזו רק רשימה חלקית.

חן קוגל ד"ר - מנהל המכון לרפואה משפטית באבו כביר / צילום: כפיר זיו

במרץ 2018 הוציא משרד הבריאות דוח שבחן את מצב הרפואה המשפטית בישראל. בדוח צוין כי תחום הרפואה המשפטית סובל ממיעוט רופאים משפטיים כאשר באותה עת היו 7 מומחים במכון. בדוח צוין כי יחס הרופאים לנפש הוא 1 למיליון, בעוד שבאנגליה היחס הוא 1 ל- 30 אלף, ובארה"ב היחס הוא 1 ל- 420 אלף.

לפי הדוח, הביקוש להתמחות ברפואה משפטית נמוך, המקצוע לא נחשב אטרקטיבי ולכן קיים קושי לגייס רופאים משפטיים נוספים. אחת מהמלצות הדוח היתה כי להגדיל את התקינה באופן מיידי ב- 10 תקנים (כלומר ל- 17 תקנים - נ.ש.) ולהכפיל את הסד"כ הקיים. הבדיקה של גלובס מגלה כי המלצות הדוח לא יושמו - במכון יש 8 מומחים בלבד והציבור ממשיך לסבול מהמצב ולשלם את המחיר.

במענה לפניית גלובס השיב משרד הבריאות כי כיום יש במכון 14 רופאים, מתוכם 6 מתמחים ו- 8 מומחים וכי רק הרופאים המומחים מוסמכים לערוך חוות-דעת. עוד נמסר ממשרד הבריאות כי מסלול ההכשרה של רופא משפטי מומחה אורך כ-5 שנים ולכן לא ניתן למלא באופן מיידי את הצורך שנוצר בתחום.

המלצה נוספת שעלתה בדוח היא הקמת מכון לרפואה משפטית נוסף שיהווה מענה לכשלים בקיומו של מכון אחד המהווה מונופול. גם המלצה זו לא יושמה עד היום. במשרד הבריאות אומרים כי המשרד פועל לתכנון מכון חדש בשטח הצמוד למתחם בית חולים שמיר. זאת במסגרת תכנית בינוי ערים מאושרת וכי הפרויקט בשלבי תכנון.

"מתוך התחשבות במשפחה וברצונה לקבל תשובות נמשכה הבדיקה"

תגובת משרד הבריאות: "בשל עומס המקרים המוטל על כתפי 8 מומחים בלבד במכון לרפואה משפטית, שהוא המכון היחיד בישראל נכון לעת הזו, מופעל מנגנון תיעדוף של הגורם המפנה - היא משטרת ישראל - לצורך קביעת קדימות המענה. לדוגמה, מקרים בהם קיים עצור או חשד לפלילים יקבלו תיעדוף על פני מקרים אחרים.

"לעניין מקרה זה, יודגש כי סיבת המוות בו אינה ברורה. הבדיקות שנעשו לבקשת המשטרה נועדו לקבוע האם קיים עניין פלילי בתיק, והיות שעלה מהן כי לא קיים חשד כזה הרי שלכאורה ניתן היה להסתפק בכך. ואולם מתוך התחשבות במשפחה וברצונה לקבל תשובות נמשכה הבדיקה. נעדכן כי הושלם איסוף כלל תוצאות הבדיקות והעבודה על חוות-הדעת נעשית בימים אלה וצפויה להסתיים בתוך כ-4 שבועות".

עוד אומרים ממשרד הבריאות כי "חשוב להבין שסיום ההליך הכירורגי שנעשה לפני כשנה, אין משמעו סיום הליך הנתיחה שכן בתום הפעולה הכירורגית ולאחר שהגופה כבר הובאה לקבורה נערכות בדיקות שחלקן אינן מתבצעות במעבדות המכון, וכלל הממצאים נשקלים ונבחנים במסגרת כתיבת חוות-הדעת של המומחה ברפואה משפטית. חוות-הדעת המופקת אינה "דו"ח" טכני אותו ממלאים במהלך הנתיחה, אלא חו"ד מנומקת המצריכה טרם כתיבתה בדיקות משלימות, תכלול הממצאים, והפעלת שיקול הדעת והמומחיות המקצועית".

עוד כתבות

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס