גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"סטארט-אפים התחילו לדפוק על הדלתות": כך חיזקה הקורונה את בית החולים שערי צדק

מגפת הקורונה, שהכתה במלוא הכוח בבית החולים, תפסה אותו בעיצומה של התפתחות טכנולוגית בהובלת מנהלת חטיבת מערכות המידע, רבקה רודנסקי, ומנכ"לית רשות המו"פ וחברת המסחור של ביה"ח, ד"ר רננה אופן • עכשיו הן מתפנות להסתכל לאחור ולבחון מה יישאר מזה גם בעתיד

ד"ר רננה אופן ורבקה רודנסקי / צילום: רפי קוץ
ד"ר רננה אופן ורבקה רודנסקי / צילום: רפי קוץ

בית החולים שערי צדק בירושלים היה אחד מבתי החולים שספגו ראשונים ובאופן החזק ביותר את מגפת הקורונה. כבר בתחילתה הפכה ירושלים לעיר אדומה, וכמעט לא היו בה הפוגות משמעותיות לאורך השנה. בית החולים פעל בשיא הקיבולת ואף מעבר לה.

הקורונה תפסה את בית החולים בתקופה של צמיחה מואצת. בעשור האחרון הוא הכפיל את גודלו, מכ-500 מיטות לכ-1,000 מיטות. היום הוא דומה בגודלו לבית החולים הדסה, ומתברג בין בתי החולים הגדולים בארץ. עם הצמיחה הוקמו מחלקות בתחומים שבהם בית החולים לא פעל בעבר, כמו לב ומוח. ב-2012 מיזג שערי צדק לתוכו את בית החולים ביקור חולים, ב-2017 קלט קבוצת רופאים אונקולוגים בכירים שפרשה מבית החולים הדסה בעקבות חילוקי דעות עם ההנהלה. וב-2015 הוקמה לראשונה חברת מסחור הטכנולוגיות וקשרי התעשייה של בית החולים, "מדעית".

כך, תקופת הקורונה תפסה את בית החולים בעיצומה של התפתחות טכנולוגית, בהובלתן של מנהלת אגף מערכות מידע, רבקה רודנסקי, ומנכ"לית רשות המו"פ של בית החולים וחברת המסחור מדעית, רננה אופן. מיד בתחילת המגפה הן נדרשו לבצע בתוך זמן קצר שדרוג טכנולוגי נוסף כדי לטפל במחלה שדרשה גישות טכנולוגיות חדשות לגמרי. היום, שנה אחרי, הן לוקחות נשימה לראשונה ומסתכלות אחורה, כדי לסכם את השנה ולהבין מה מתוך המוצרים, השירותים ושיטות העבודה שהוטמעו במהירות ילך עם בית החולים גם הלאה.

"האתגר של מחלקה טכנולוגית בבית חולים בקורונה היה אדיר", אומרת רודנסקי. "תוך זמן קצר היינו צריכים לבנות מחלקות מבודדות, כולל מערכות החישה והתקשורת מרחוק, מערכות איסוף המידע. במשך שבועיים סיכמנו את המידע בגוגל דוקס, ותוך כדי כך בנינו דשבורדים חדשים לגמרי שמהם היה צריך לנהל הכול: אם לפתוח עוד מחלקה, האם לזמן עוד כוח אדם. אני כל הזמן אומרת לעובדים שלי, 'תארו לכם שהקורונה הייתה קורית כשהייתה לנו נוקיה 3100 וחבילה של 50 סמסים בשקל?".

רודנסקי מספרת ששערי צדק היה אחד מבתי החולים הראשונים שפתחו מחלקת קורונה. "אני זוכרת שמרוב פחד, כיסו את המחלקה במדבקות של פורים, לא רק כדי להקליל את האווירה אלא גם קצת כדי להסתיר אותה. החולים הרגישו מצורעים. חולים אחרים לא רצו לבוא ל'בית חולים עם הקורונה', עד שפתאום בכל בתי החולים הייתה קורונה".

כוס מים מרובוט

במקביל לפעילות בתוך בית החולים, החלו גם להגיע הפניות מבחוץ. "התחילו לדפוק על הדלתות שלנו סטארט-אפים ויחידות צבאיות ומכונים אקדמיים", מספרת רודנסקי. "כולם רוצים לעזור, גם מתוך התגייסות אמיתית, גם כדי ליהנות מהתהילה, וצריך בצורה מאוד נעימה ומנומסת לסרב לחלק מהכוונות הטובות, כדי לקבל את מה שבאמת יכול להועיל לנו".

אחד המוצרים שכן אומצו הוא רובוט שפותח ברפאל ויכול לעזור לחולים המבודדים. "הוא יכול להביא כוס מים למטופל, לעזור לו לעשות זום עם המשפחה, להשמיע מוזיקה שהוא בוחר. אנחנו עדיין לא מאפשרים לו לתת תרופות, אבל זו החלטה שלנו. בעיקרון הוא יכול", אומרת רודנסקי. עכשיו נסו לדמיין הטמעה של רובוט כזה בתוך יחידה שכולה, לראשונה בהיסטוריה של בית החולים, מבודדת לגמרי וכל התקשורת בה מרחוק, והיחידה הזאת וכל מערכות המידע בה הוקמו בבהילות מהיום להיום, תחת תנאי מיגון וזהירות.

תחום נוסף שבית החולים החליט שכדאי להקצות לו משאבים אפילו בתקופה זו הוא הקמת בנק דגימות של חולי קורונה. "מכל חולה שנכנס אספנו, בהסכמה כמובן, פאנל של בדיקות שקטלגנו יחד עם הדגימות. זה היה מאוד שימושי גם למחקר פנימי וגם לשיתופי פעולה עם התעשייה. למשל עם חברת מימד, שפיתחה איתנו מוצר לניבוי הידרדרות של חולי קורונה. אנחנו כבר לא עובדים רק עם סטארט-אפים אלא עם חברות בגודל בינוני ואפילו עם חברות כמו גוגל הלת'. במקביל, אנחנו עובדים עם מכונים אקדמיים, גם הם חשובים לנו" .

"הטמעת טכנולוגיה זה תמיד כואב"

כדי לתת פתרון מידי ואיכותי, הטכנולוגיות הוטמעו בשלבים. כך, למשל, הרפואה מרחוק החלה מיד, ולדברי רודנסקי ואופן הייתה הכלי החשוב ביותר בניהול המגפה. אבל בהתחלה זה קרה בזום. צוות האגף הדיגיטלי פרש רשתות WiFi במהירות והרופאים החלו לתת שירות עם הלפטופים שלהם. אחרי שבועיים נכנסה לשימוש מערכת מסחרית, אבל משום שהיא לא נוצרה במקור לשירותי רפואה, היא לא הייתה אמינה מספיק וסבלה מניתוקים וקיפאונות בתמונות. "אולי המוצר הזה יהיה מדהים עוד שנה, אבל אי אפשר לעשות QA על הלקוחות שלך", אומרת אופן. לכן פותחה מערכת נוספת.

השדרוג הבא, אומרת רודנסקי, יהיה חיבור בין מערכת הטלה-רפואה לחיישנים שנמצאים על המטופל או למידע מהטלפון הסלולרי שלו.

השתמשתם בבית החולים במערכות ביג דאטה עם חיזוי קדימה ? דיברו על זה הרבה ככלי לניהול המגפה.
אופן: "במקרה אחד או שניים, למשל כשגיבשנו את ההחלטה האם להנשים חולה. אבל בעיקרון המערכות מהסוג הזה, אפשר לומר שהן עדיין בשלב המחקרי. מורכב לאשר אותן ברמה הרגולטורית, כי אם מדובר למשל במערכת שחוזה את התפתחות המחלה כדי לומר לנו איזה טיפול לתת, היא נחשבת למערכת תומכת החלטה ויש בזה סיכון".

רודנסקי: "להטמיע טכנולוגיה חדשה כל כך, זה תמיד כואב. כך גם מערכת תומכת החלטה לרופאים. אני לא חושבת שעולם הרפואה טועה בהתלהבות מהכיוון הזה. זה כן הדבר הבא, בעיקר מערכות שלומדות על מצב של מטופל אחד מסיפור הטיפול בחולים אחרים. אבל זה תהליך".

אילו עוד טכנולוגיות הן הדבר הבא לדעתכן?
אופן: "יכולת ניטור אמיתית מהבית והנגשה של אבחון מהבית".

אשפוז הבית וניטור החולים מהבית יהיה באחריות בתי החולים או קופות החולים?
רודנסקי: "זו שאלה פוליטית וכלכלית, בין בתי החולים לקופות. כשאנחנו טיפלנו בחולים בבית, לפעמים קופות החולים לא רצו לתת לנו את ההתחייבות. אבל זה אירוע שמטופל. ברור לכולם שאשפוז בית יקרה, כמו שהיה ברור לכולם שקניות באינטרנט זה משהו שיקרה, הרבה לפני שזה הפך למיינסטרים".

האם הייתה התנגשות בין העובדה שבית החולים פועל לפי ההלכה לבין הצורך להטמיע טכנולוגיה במהירות או הטכנולוגיות עצמן?
רודנסקי: "בית החולים אולי הוקם כדתי, אבל היום אנחנו מטפלים בכולם ומעסיקים את כולם, כמובן. הסוגיה שהזכרת נפתרת בקלות משום שהעבודה שלנו מוגדרת כפיקוח נפש. זו הפעם הראשונה בחיי שבה הטלפון שלי פתוח בשבת. בתפקידים בכירים בהייטק לא היה מה לדבר על זה. אנחנו כן מפתחים תוכנות מיוחדות לציבור הדתי שלנו, למשל תוכנה שאומרת אם יש מת בבניין או אין".

הסוד להצלחה: לא מתחרים על משאבים

רודנסקי, אם לשישה, הפכה בגיל 41 לחברת ההנהלה הצעירה ביותר בשערי צדק. היא הגיעה לבית החולים אחרי 15 שנים במשרות ניהול בחברות הייטק. "החלטתי שאם מישהו אחר מרוויח מהעבודה שלי, לפחות שזה יהיה לטובת הכלל", היא אומרת. אופן, מדענית בתחום הביולוגיה, הגיעה לבית החולים לפני כ-15 שנה מתפקיד אחראית על הרגולציה בחברת אומריקס, תחילה היא הייתה אחראית על רשות המו"פ ואז הקימה תחתיה גם את מדעית. רשות המו"פ אחראית על 400 מחקרים בשיתוף פעולה חיצוני בשנה, ועל כ-100 ניסויים קליניים בשנה.

לא בכל בתי החולים אגף מערכות המידע וחברת המסחור עובדות היטב יחד, הן אומרות. למעשה ישנם בתי חולים שבהם הגופים האלה נתפסים כמתחרים על משאבים. חברות המסחור מעוניינות להשתמש באנשי הדיגיטל של בית החולים כדי להטמיע טכנולוגיות חדשות בקצב שמתאים לשותפים מהתעשייה. אגף הדיגיטל מחויב לטפל קודם כול בשוטף של בית החולים, ולוודא שלא יהיו תקלות.

אופן: "בשערי צדק אני מעסיקה מהתקציב שלי אנשים שיושבים באגף הדיגיטל, מנוהלים על ידי רבקה אבל היא יודעת שאני מקבלת עדיפות אצלם, והיא לא יכולה 'לבנות' עליהם, לכן אנחנו לא מתחרות על משאבים, ואני מסוגלת להתחייב ללקוח בלוחות זמנים, ולא להגיד לו 'יש עומס על מחלקת מערכות מידע אז תקבל תשובה לשאלה ששאלת בעוד שלושה שבועות'".

רודנסקי נלהבת להכניס טכנולוגיות חדשות לבית החולים. "בעולם ההייטק בארץ יש מוחות מבריקים שהכניסה שלהם לעולם הרפואה תשנה את החיים שלי בבית החולים. אני רוצה את המוחות האלה, זה מכפיל כוח מטורף עבורנו".

המרכז הרפואי שערי צדק

בית חולים פרטי-ציבורי שנוסד ב-1902 בירושלים ופעילותו השוטפת ממומנת מהכנסותיו ומתרומות ● מנכ"ל: פרופ' עופר מרין ● בבית החולים 1,000 מיטות ו-5,000 עובדים ● ב-2012 רכש את בית החולים ביקור חולים וב-2015 הקים את חברת המסחור הרפואי שלו, מדעית

עוד כתבות

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%