גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טיב טעם מסכמת שנת צמיחה ומשיקה מותג עירוני חדש

רשת קמעונאות המזון של חגי שלום גדלה בשנה החולפת הרבה מעבר לשיעור הצמיחה של השוק וסיכמה את 2020 עם גידול של 240% ברווח נקי לסך של 61 מיליון שקל ●  שלום: "סילקנו את כל הבורות השחורים של טיב טעם"

המותג החדש של טיב טעם / צילום: אסף לוי
המותג החדש של טיב טעם / צילום: אסף לוי

קבוצת טיב טעם שבשליטת חגי שלום (47%) מנצלת את משבר הקורונה לשיפור בתוצאות העסקיות שלה, כשהיא צומחת הרבה מעבר לקצב השוק בפעילות העיקרית שלה - מכירה קמעונאית, וסופגת מכה בפעילות הקטנה יותר שלה - מגזר התעשייה שנפגע קשות בשל הסגר שהוטל על המסעדות ובתי המלון.

טיב טעם , קבוצת המזון הלא כשרה הגדולה בשוק המקומי, מציגה עלייה בהכנסות של 15% בשנת 2020 לסך של 1.6 מיליארד שקל, בעוד שהרווח הנקי שלה מזנק ב-239% לסך של 61 מיליון שקל. זאת בין היתר הודות להשפעת משבר הקורונה, כשטיב טעם מציינת כי תרם לכך גם מהלך הוזלת המחירים שביצעה בתחילת השנה בחנויות הגדולות שלה. על הרקע הזה מחלקת טיב טעם דיבידנד בסך של 7.4 מיליון שקל, כך שבסיכום 2020 חילקה הרשת דיבידנדים בהיקף כולל של 15 מיליון שקל.

טיב טעם עוסקת בשני תחומי פעילות: תחום הקמעונאות במסגרתו טיב טעם מפעילה 40 חנויות טיב טעם וחנות אחת של המותג עדן טבע, ותחום ייצור, ייבוא ושיווק מוצרי מזון במסגרתו היא מייבאת מותגי מזון מחו"ל, בנוסף לדגים, נקניקים, פירות ים, יינות ומשקאות אלכוהוליים, גבינות ועוד. החברה חולשת על שטחי מסחר של 49 אלף מ"ר, ומעסיקה כ-1,600 עובדים, כאשר 65% מהם משתכרים שכר מינימום. לחברה כ-340 אלף חברי מועדון.

טיב טעם מגלה כי בסיכום שנת הקורונה שנתנה זריקת מרץ לתחום הרכישות המקוונות, שיעור המכירות שלה באונליין עמד ב-2020 על כ-8% מכלל הכנסותיה בתחום הקמעונאות, סכום של כ-110 מיליון שקל. נציין כי בעבר החברה לא נתנה גילוי שכזה על המכירות המקוונות שהיוו חלק הרבה פחות משמעותי ממכירותיה.

עוד עולה מדוחות טיב טעם, כי המכירות החנויות הזהות ברשת רשמו בשנה החולפת צמיחה יוצאת דופן של 21.2%. מדובר בקפיצה אדירה מבחינת טיב טעם שב-2019 החנויות הזהות שלה גדלו רק ב-1.8%. זהו נתון מרשים גם ביחס לסביבה התחרותית בענף המזון, כשלשם השוואה, מכירות החנויות הזהות של המתחרה הגדולה שופרסל עלו ב-13%, כשהממוצע בשוק עמד על 9%.

בנוסף, רשת הקמעונאות מצהירה על השקת פורמט חדש - מרקט דלי (Market Deli), עם חנויות בגודל בינוני בשטח של 600-700 מ"ר ברמת מחירים שנמוכה בכ-3% מרמות התמחור שלה בפורמט החנויות השכונתיות - טיב טעם בסיטי - וגבוהה בכ-3% מהמחירים בחנויות הגדולות שלה שמחוץ לערים. לשם כך תסב טיב טעם כבר הסבה חנות ראשונה ברחוב איינשטיין בתל אביב, ובכוונתה להסב 5 חנויות נוספות לפורמט החדש בקניון עזריאלי חולון, ברחוב יגאל אלון בתל אביב, ברעננה וביהוד, ובכוונתה לפתוח 3 חנויות נוספות עוד השנה.

מתכננת לפתוח 10-8 חנויות בשנה הנוכחית

כמו כן, טיב טעם חושפת את תכניות ההתרחבות של הרשת, בעיקר באזורים ממוקדים מעמדי סוציו אקונומי גבוה, ומגלה כי בכוונתה לפתוח 10-8 חנויות בשנה הנוכחית, ביניהן בקניון עזריאלי מודיעין, ברחוב איינשטיין ברמת אביב, ברחוב רוטשילד בפתח תקווה, וברוחב כורזין בגבעתיים שם תפתח חנות של הפורמט החדש דלי מרקט. בנוסף, היא מגלה כי בכוונתה לפתוח 15-20 סניפים חדשים עד סוף 203, כשהיא מפרטת כי חתמה על פתיחת חנויות שיפתחו בשנים 2022-2023 בהוד השרון, בצומת סביון, במתחם גולף בצפון תל אביב, ובבלו סנטר בתל אביב.

כל הצמיחה שמציגה טיב טעם מיוחסת למגזר הקמעונאות שמהווה את עיקר הפעילות שלה עם הכנסות של 1.4 מיליארד שקל שצמח ב-2020 בכ-22% ביחס לשנה הקודמת. ואולם, מגזר התעשייה של החברה רשם ירידה ניכרת של 9% בהכנסות לסך של 335 מיליון שקל, וזאת לנוכח השפעות משבר הקורונה על הערוץ המוסדי (בתי מלון, מסעדות וכו'), לצד גידול ניכר בקטגוריית היין והאלכוהול, ומוצרים כמו נקניקים ופסטרמה. בהקשר זה החברה מציינת כי בנטרול פעילויות שהופסקו באוזן יזום הקיטון שנרשם במגזר הוא של 3.4% בלבד.

הרווח הגולמי של מגזר הקמעונאות הסתכם ב-440 מיליון שקל, עלייה של 23% לעומת שנת 2019, כששיעור הרווח הגולמי מהמכירות עמד על 31.9%, לעומת 31.7% בשנה הקודמת. טיב טעם מציינת כי השיפור הקל ברווחיות הגולמית נבע מ"שיפור בתנאי הסחר" ו"משינוי בתמהיל המוצרים והגידול באחזות המחלקות עם רווחיות גבוהה".

לעומת המגזר הקמעונאי בו הרווחיות של טיב טעם גבוהה במידה ניכרת ממרבית המתחרות שלה, במגזר התעשייה שיעור הרווח הגולמי של טיב טעם נמוך בהרבה, כשב-2020 החברה רשמה שיפור לרמת רווחיות של 22.7% לעומת 20.1% בשנה הקודמת. את השיפור הזה מייחסת טיב טעם להגדלת שיעור הרווח הגולמי בקטגוריות כמו יין ואלכוהול, גבינות ומוצרי בשר.

בשל השלכות משבר הקורונה על תחום המסעדות, המכירות לערוץ המוסדי של טיב טעם ירדו ב-54% לעומת השנה המקבילה, ושיעורן מהפעילות הצטמק מ-31.6% ב-2019 לשיעור של 15.9% בלבד ב-2020. על רקע הפגיעה הזו, טיב טעם מציינת כי החברה הבת שלה, ישרקו, מתמקדת במאמצי גבייה של חובות לקוחות הערוץ המוסדי, תוך פריסת תשלומים, במטרה להקל ולתמוך בהמשך הישרדותם.

על הרקע הזה מציינת טיב טעם כי בחנה את השפעות אירוע הקורונה על סיכוניי הגבייה של יתרת הלקוחות בשוק המוסדי, ובהתאם עדכנה ההפרשה להפסדי אשראי חזויים, הפרשה שנקבעת באופן ספציפי בגין חובות שלהערכת הנהלת החברה גבייתם מוטלת בספק. כך, ההוצאה בגין הפרשה לחובות מסופקים זינקה מסכום של 122 אלף שקל ב-2019, למעל 2.2 מיליון שקל ב-2020.

עוד בהקשר זה, מציינת טיב טעם כי היא בוחנת דרכים לצמצום החשיפה שלה למסעדות ומפעלי הסעדה, ובכלל זה ריכוז מאמצי גבייה של חובות לקוחות אלו, הפניית משאבים לקידום מכירות לשוק הקמעונאי לצד התאמה של המבנה הארגוני בתחומי הסחר והמכירות כדי לתמוך במהלך האמור ובחינה מחדש של חלק מעסקי הליבה של חברות אלו, לרבות בחינה של כדאיותם הכלכלית להמשך.

שיפור ניכר נרשם גם ברווח התפעולי של טיב טעם שגדל ב-121% לעומת השנה הקודמת לסך של 53 מיליון שקל.

בסך-הכול, טיב טעם מסכמת שיפור בכל הפרמטרים הבולטים גם ברבעון הרביעי של 2020 בו היא מציגה גידול של 14% בהכנסות שהסתכמו ב-411 מיליון שקל, כשהרווח הנקי טיפס ב-112% לסך של 16 מיליון שקל.

"סילקנו את כל הבורות השחורים"

מנכ"ל הרשת ובעלי השליטה בה, חגי שלום, אמר היום (ד') לגלובס: "שנת 2020 הייתה, במובנים רבים, שנה חריגה ומיוחדת. מגפת הקורונה השפיעה על הכול ובמיוחד על תחום המזון. הקורונה, מנגד, הקהתה את ייחודה של השנה לגבי טיב טעם, ייחוד שאינו נובע, דווקא, מהקורונה והשפעותיה. לתפיסת המחיר החדשה הייתה השפעה בולטת מאד, לא רק לגבי השנה החולפת, אלא לגבי מעמדה הקבוע של הקבוצה, בקובעה אסטרטגיה שונה מזו שנהגה בה בעבר בכל הקשור למדיניות המחירים". 

חגי שלום טיב טעם / צלם: יונתן בלום

עוד אמר שלום לגלובס: "סילקנו את כל הבורות השחורים של טיב טעם, טיפלנו בישרקו, טיפלנו בדומו, הפסקנו לייצר במפעל הדגים שהפסיד 6 מיליון שקל שנמכר למאסטר פוד בשנה שעברה. התרבות של האנשים שלי הייתה לעלות מחיר ולא להוריד, ואנחנו כעת משנים את החברה לחלוטין. ישרקו הייתה חברה כושלת והחלפנו את כל ההנהלה, והבאתי את הבת שלי להיות ראש אגף כספים. בכוונתנו גם להגדיל במידה ניכרת את נתח האונליין. אם לדוגמה שופרסל מוכרת כ-3 מיליארד שקל בשנה באונליין, אם רק ניקח 2% זה כבר 60 מיליון שקל. מי שמתנסה אצלי לא יעזוב אותי".

בנוגע לשנה הבאה אומר שלום: "הנחת היסוד שלנו הן שב-2021 תהיה קצת ירידה במכירות בחנויות זהות, אבל הרווחיות תשתפר. אבל יש לנו יסוד להאמין שגורמי האיזון מחפים, יש לנו הרבה שלייקס". כמו כן, שלום ציין בכוונת ישרקו לפעול להגדיל את המכירות לשוק הכשר ולייבא גבינות, יין ואלכוהול, ועוד.

עוד כתבות

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: 'פרודוקטיביות איטית' בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו מזנקת הבוקר ביותר מ-23% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע