גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכיסא החם: מודל ההעסקה החדש של עובדי דלויט

הנהלת פירמת ראיית החשבון והייעוץ דלויט הודיעה לעובדים על מעבר לעבודה מהבית ומהמשרד לסירוגין (שלושה ימים במשרד ויומיים בבית) וכן על החלת שיטת "הכיסא החם", במסגרתה לא תהיה לעובדים עמדת עבודה קבועה במשרד ● חלק מהעובדים מתלוננים על תנאי עבודה לא נוחים מהבית ● בכירים בדלויט: המהלך כולו נבע מבקשות שהגיעו מצד העובדים

רו"ח אילן בירנפלד, שותף מנהל בפירמת רואי החשבון דלויט / צילום: אביב חופי
רו"ח אילן בירנפלד, שותף מנהל בפירמת רואי החשבון דלויט / צילום: אביב חופי

"הנורמלי החדש שלנו. מודל העבודה ההיברידי והטמעת מערכת Hoteling": זו הייתה כותרתו של המייל שקיבלו כל עובדי פירמת ראיית החשבון והייעוץ דלויט השבוע, ובו הודיעה להם הנהלת הפירמה על שינוי מודל העבודה המוכר להם עד כה, ומעבר לעבודה מהבית ומהמשרד לסירוגין (שלושה ימים במשרד ויומיים בבית), וכן על החלת שיטת "הכיסא החם", במסגרתה לא תהיה לעובדים עמדת עבודה קבועה במשרד, והם ישובצו לעבוד בעמדה שונה בכל פעם שיגיעו למשרדים.

המעבר למודל העבודה החדש נמסר לראשונה לשותפי הפירמה, ראשי החטיבות, בשיחת זום שנערכה לפני כשבוע, ויומיים לאחר מכן נמסרה לשותפי חטיבת המס הודעה כי המודל ייושם תחילה במחלקה שלהם, החל ממאי, ובהמשך ייושם בהדרגה בכל מחלקות הפירמה. זמן קצר לאחר מכן שוגר המייל החגיגי לכלל עובדי הפירמה בו הודיעו שותפי האקזקוטיבה של הפירמה על החלת המודל, מיד לאחר חופשת הפסח.

" בימים אלה אנו מסכמים שנה מאתגרת מאז תחילתו של משבר הקורונה. כעת, עם למעלה מ-5 מיליון מחוסנות ומחוסנים בישראל ועם מה שנראה כמו חזרה לסוג של שגרה, אנחנו בדלויט ממשיכים להתאים את עצמנו למציאות החדשה, כפי שעשינו לאורך תקופת המשבר", נכתב במייל לעובדים. עוד נמסר כי "ברוח זו, ולאחר תהליך חשיבה ארוך, יצרנו את מודל העבודה ההיברידי, לפיו נתחיל לפעול מיד לאחר חופשת הפסח. במהלך השבוע הבא יתקיימו שיחות בפורום חטיבתי, במהלכן יינתנו פרטים נוספים אודות המודל ומעבר לסביבת עבודה גמישה".

למייל צורף סרטון, אשר במהלכו מסבירים ראשי הפירמה - יו"ר הפירמה ומנהל העסקים הראשי רו"ח אילן בירנפלד ושני השותפים המנהלים, רואי החשבון יגאל דור ודן הלפרן - את פרטי המהלך.

מהסברי ההנהלה עולה כי כלל עובדי הפירמה יעברו לעבודה מרחוק, מהבית או מ"חצרות הלקוחות" (המשרדים של לקוחות הפירמה, ככל שיתאפשר) במשך יומיים בכל שבוע ובשלושת ימי העבודה האחרים יגיעו למשרדים. עוד הובהר בסרטון של מנהלי הפירמה כי זה יהיה הנוהל, ורק במקרים חריגים מאוד, "ובמשורה" יתאפשר לסטות ממנו, באישור.

באשר ל"הוטלינג" הוסבר כי מדובר ביצירת סביבת עבודה גמישה באמצעות מערכת לסידור מקומות ישיבה שנתמכת בפלטפורמה טכנולוגית שפותחה במשרד, ומבוססת על מקומות ישיבה לא קבועים במשרד. כלומר: באמצעות המערכת הממוחשבת ישובץ כל עובד במקום ישיבה פנוי בימים בהם הוא יהיה במשרד. המשרדים יעוצבו בהתאם.

המהלך אמור לשפר גם את איכות החיים של העובדים כיוון שהוא יחסוך להם את זמן הנסיעה והשהייה בפקקים, ובוודאי את איכות החיים של אלה שעובדים בפריפריה, ואולם לא כל השותפים והעובדים בפירמה מברכים עליו.

"עבור עובדים מסוימים מדובר בפגיעה קשה"

אל גלובס הגיעו תלונות של עובדים ושותפים צעירים על המעבר לעבודה מרחוק, ובייחוד על העובדה כי הפירמה כופה על העובדים את העבודה מרחוק יומיים בשבוע ולא מאפשרת להם זכות בחירה האם להגיע למשרד בימים אלה. עובדים שונים מתלוננים על קושי לעבוד מהבית בין היתר בגלל שתנאי העבודה שלהם בבית אינם נוחים (חלקם "מפקיעים" את החדרים של הילדים, עובדים בסלון, קשה לעבוד כשהילדים נמצאים בבית, וכדומה), ואחרים אומרים שפשוט יותר נח להם לעבוד במשרד, הם מעדיפים להיפגש עם חבריהם לעבודה ומרוכזים יותר כשהם עובדים מהמשרד. עוד אומרים חלק מהעובדים, כי מנהלי הפירמה הודו בפניהם, כי החיסכון בעלויות הנדל"ן קסמו להם וכי המשרדים יצומצמו.

בנוסף, לדברי אחד העובדים, "שאלות בנוגע לשיפוי העובדים על כך שההוצאות השוטפות עבור היומיים בהם יעבדו מהבית 'נופלות על כתפינו' - בהם עליות חשמל בבית (מזגן, אור וכדומה), קפה, אינטרנט ועוד - בוטלו כלאחר יד על-ידי השותפים שאמרו לעובדים כי 'ההחלטה התקבלה'".

לטענת חלק מהעובדים ששוחחו עם גלובס, במהלך המשבר שכפה עבודה מהבית הושקה תוכנית "דלויט-קר" במסגרתה חילקה הפירמה לעובדים קופון של 500-700 שקל לקניית ציוד משרדי לבית, ולפני כשלושה שבועות חולקו עוד 2,500 שקל לעובדים, כמעין פיצוי נוסף על העבודה מהבית; אך העובדים טוענים כי מדובר בסכומים חד פעמיים בעוד ההוצאה בגין העובדה מהבית פעמיים בשבוע מעתה ואילך היא הוצאה שוטפת, שאף אחד לא ישפה את העובדים עליה.

לדברי אחד מרואי החשבון בפירמה, "יש הבדל אדיר בין לומר 'אני מרשה לך לעבוד מהבית' לבין לאסור על העובדים להגיע לעבודה במשך יומיים בכל שבוע. באפשרות הראשונה זה לתת אפשרות לעובד לבחור את המקום שנח לו לעבוד ממנו, ובנוסח השני מטילים על העובד מגבלה. עבור עובדים מסוימים מדובר בפגיעה קשה".

עוד אומר אותו רו"ח כי "גם העובדה שאין מקום עבודה קבוע ונח לעובדים היותר בכירים, השותפים בדרגים הלא גבוהים, מדרגת סניור מנג'ר וכדומה, מקוממת. זה פשוט לא נח, וזה הרעה בתנאי העבודה שהיו עד כה. היו"ר והשותפים הבכירים לא יחלקו במשרדים שלהם, אבל האחרים? שיסתדרו".

אחד העובדים מספר, כי חלק מהעובדים מתלוננים על כך שמכיוון שבדלויט אין ארגון עובדים יציג (זאת בניגוד לפירמת רואי החשבון EY למשל שעובדיה התאגדו), אז אין לעובדים יכולת להתקומם על מהלכים חד צדדיים מצד ההנהלה, ולכן גם לא שוחחו איתם על הנושא מראש ולא מתחשבים בדעתם. אחרים אומרים שהם כלל לא הביעו את דעתם המתנגדת למהלך, כיוון שהם חוששים למקום עבודתם.

בכירים בדלויט: המהלך כולו נבע מבקשות שהגיעו מצד העובדים

בכירים בפירמה הופתעו מהתלונות שהגיעו אל גלובס, מאחר שלדבריהם המהלך כולו נבע מבקשות שהגיעו אליהם מצד העובדים. במהלך הסגרים שהיו בשנה החולפת פנתה הפירמה לעובדים בסקרים אנונימיים ואחרים על-מנת לברר איתם איך הם רואים את מודל העבודה העתידי בפירמה, פוסט הקורונה, ורבים מהעובדים ביקשו כי יתאפשר להם לעבוד מהבית באופן קבוע, גם כשלא יהיה הכרח בכך.

בנוסף, אומרים גורמים בכירים בפירמה, במחלקות מסוימות בין 30% ל-50% מהעובדים כבר עובדים מהמשרדים של הלקוחות באופן קבוע, כך שעבורם לא מדובר כלל בשינוי של מודל העבודה.

באשר לעובדה כי המודל "נכפה" על העובדים ו"נאסר" עליהם להגיע למשרדים בימים שאינם משובצים לעבודה מהמשרד, אומרים גורמים בכירים בפירמה כי הובהר לכל העובדים כי במקרים חריגים בהם לא יתאפשר להם לעבוד מהבית הם יוכלו לפנות למנהלים הישירים שלהם ולקבל אישור חריג לעבוד במשרד. בפירמה יצרו כללים נוקשים על-מנת להטמיע את המהלך החדש, אך הם אינם מתכוונים לפגוע בעובדים ולכן גם ביקשו לקבל פידבקים מהעובדים ולשמוע על ההסתגלות שלהם לשינוי.

באשר לטענה כי החיסכון בנדל"ן "קסם" לשותפים המנהלים, מהבירורים שערכנו עולה כי הפירמה לא מתכוונת לצמצם אף לא מטר מהנדל"ן שיש לה, ושטח המשרדים יוותר כפי שהוא כיום. להיפך, מושתות על הפירמה עלויות גבוהות בעקבות התאמת המערכות הטכנולוגיות והמשרדים למעבר לעבודה מרחוק. 

דלויט: "תוצאה של עבודת מטה מעמיקה" 

מדלויט נמסר בתגובה: "המעבר למודל עבודה היברידי הוא חלק ממגמה גלובלית אליה מתקדמים הארגונים הגדולים והמובילים בעולם. מודל העבודה ההיברידי שלנו בדלויט הוא תוצאה של עבודת מטה מעמיקה, שערכה מספר חודשים וכללה סקר ארגוני, ראיונות, שולחנות עגולים שערכנו עם אנשינו בכל הדרגים והתייעצות עם המומחים שלנו, שמייעצים בנושא לארגונים המובילים במשק.

"לפיכך, לאחר חופשת הפסח נתחיל לפעול בהתאם למודל, הכולל יומיים בשבוע של עבודה מרחוק, במסגרתה, להוציא מקרים חריגים, אנשינו יעבדו ממשרדי הלקוחות, יקיימו פגישות עבודה מחוץ למשרד וגם יוכלו לעבוד מהבית. בנוסף, אנו נתחיל ליישם במשרדינו גם התנהלות על-פי סביבת עבודה גמישה (Hoteling), כאשר כלל אנשינו, כולל שותפות ושותפים בכירים, יוכלו להזמין חדרים מבעוד מועד בימים בהם הם עובדים מהמשרד.

"כפי שפעלנו לאורך כל המשבר, כמו גם בימות שגרה, נמשיך לשים דגש על שקיפות ושיתוף אנשינו בהחלטות השונות שאנו לוקחים והרציונל העומד בבסיסן, וללמוד ביחד, תוך שאנו מתאימים את עצמנו לצרכים ולמציאות המשתנה".

עוד כתבות

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו