גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך נגמלים מסוכר ומה זה "חצי-צמחוני"? השיקולים הבריאותיים באוכל שלנו

אם בעבר צרכני מזון התעניינו בעיקר בטעם ומחיר, בשנים האחרונות הם מסתכלים יותר על בריאות ונראות ● פאנל מומחים, שהתכנס במסגרת סדרת מפגשי האונליין "תוכנית עבודה" של גלובס בשיתוף תנובה, ניסה לצפות את הכיוון שאליו הולך תחום המזון

פרופ' רונית אנדוולט, פרופ' אולגה רז, נגה שוורץ־משולם / צילום: תמונות פרטיות
פרופ' רונית אנדוולט, פרופ' אולגה רז, נגה שוורץ־משולם / צילום: תמונות פרטיות

שוק המזון הולך בעקבות הצרכנים, ועובר בשנים האחרונות הליך משמעותי של שינוי. אם בעבר הצרכנים עברו בין מדפי המזון במרכולים והכניסו לעגלת הקניות מוצרים בעיקר לפי שיקולי טעם, היום, מערך השיקולים משתנה ובריאות זוכה למשקל רב יותר. מפגש בשידור חי בגלובס של סדרת "תוכנית עבודה" בשיתוף תנובה, עסק השבוע בשיקולים הבריאותיים החדשים במזון שלנו.

פרופ' אולגה רז, תזונאית קלינית מהפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת אריאל, מצליחה לאורך שנות פעילותה לחלק את הציבור אותו היא פוגשת בקליניקה לשלוש קטגוריות; אנשים ש"לא מעניין אותם מה שהם אוכלים, אנשים שרוצים לאכול רק בריא, ורוב האנשים - כאלו שפתוחים לשינויים". אך בעת האחרונה, לפי רז, "הנתח של אנשים שרוצים מזון בריא הולך וגדל".

רז פוגשת בקליניקה שלה יותר ישראלים שמשנים את תזונתם והופכים לצמחונים או טבעונים, ואף בוחרים לגדל כך את ילדיהם. כחלק ממגמה, נראה שבשנים האחרונות מציפים את מדפי המרכולים מוצרים צמחיים המיועדים לקהל הטבעוני. אך נגה שוורץ-משולם, מנהלת תחום הבריאות בתנובה, דווקא מסבה את תשומת-הלב לכך שלא הטבעונים הם אלו שמגדילים את הדרישה למוצרים נטולי רכיבים מן החי. "מה שבאמת צומח, זה החצי צמחונים - המפחיתנים, שמגיעים היום ל-20% באוכלוסייה".

פרופ' רונית אנדוולט, ראש אגף תזונה במשרד הבריאות, מוסיפה לכך כי "אכן יש נטייה להפחתה. אנשים עוברים למגמה של יותר מזונות מהצומח. יש עלייה מאוד גדולה בצריכת תחליפי חלב - יותר חלב סויה, יותר טופו. זו מגמה שחזקה יותר בישראל מאשר במקומות אחרים. גם ההנחיות הבריאותיות שלנו בישראל הן לתעדף את התזונה הים תיכונית שמבוססת על פחות מזונות מן החי".

טבעונות היא רק חלק מהסיפור

יותר ויותר ישראלים מבצעים שינויים בהרכב התזונה שלהם - ודורשים מזון בריא יותר. שורץ-משולם מתנובה מספרת שהצרכנים מגלים עניין גובר ב'תווית נקייה'. כלומר, הצרכן מבקש לדעת באופן ברור יותר מה הוא אוכל, בעדיפות למוצרים בעלי רשימת רכיבים קצרה יותר.

שורץ-משולם מספרת על השינוי הגדול ביותר, שהפך פופולרי בשנת הקורונה. לדבריה, "אנחנו יודעים ש-50% מהישראלים עשו בשנה האחרונה שינוי תזונתי. במקום הראשון ברשימת השינויים הוא הפחתת סוכר. הכיוון של כמה שיותר פשוט ופחות מלאכותי, זה העולם שאנחנו רואים בו עלייה".

לפי פרופ' אנדוולט, "58% מהציבור עם עודף משקל והשמנת יתר. זו פצצת זמן מתקתקת, אנחנו חייבים לעצור אותה. אם נרגיל את הציבור לכמות קטנה יותר של סוכר ומלח בלי תחליפים, כולנו נרוויח. צריך להרגיל את הציבור לטעמים פחות חזקים ויותר טבעיים. מסתבר שטעם מתוק, לא משנה אם הוא מגיע מסוכר או נגזרת אחרת, גורם לאכילת יתר. תחליפים הם לא מים, צריך להתייחס לזה לפי עקרונות הזהירות המונעת. יש אפילו מוצרים מלוחים כמו פיצוחים שמוסיפים להם כאלו דברים, בלי שאנחנו יודעים. שילוב של מתוק ומלוח, גורם להתמכרות. זה לא שילוב שקיים בטבע, והוא גורם לגוף להתבלבל".

אולגה, איך מתרגלים?
"חשוב להוריד את הטעם של המתוק בהדרגה. חשוב לי שאנשים ישתמשו בכמה שפחות סוכר, אני רואה בקליניקה מה זה עושה להם, ואיך כשהם מפסיקים, למשל, הכבד שלהם הופך פחות שומני. אם מישהי אומרת לי אני לא יכולה לשתות 8 כוסות מים ביום, אני מעדיפה שהיא תשקה גם ממותק - העיקר שתשתה ליטר וחצי. צריך להיות רגישים למצב של המטופל. אני לא מתנגדת לתחליפים".

מה עשתה לנו הקורונה? היא פקדה את חיינו במקביל לתחילת רפורמת סימון המזון.
לפי אנדוולט, "זה לא זמן אידיאלי לראות את ההשפעה, כי אנשים היו בבית ואכלו אכילת פיצוי. הורים לילדים קנו להם המון ממתיקים כדי שיוכלו לשבת לאורך זמן מול הזום. אנחנו יודעים מסקרים שהייתה עליה של 5 ק"ג במבוגרים ו-3 בילדים, ושהייתה הרעה בצריכת מזון. פחות אכלו בחוץ, אבל היה הרבה טייקאווי, ו-50% ממנו היה של המבורגר ופיצה. מנגד, היה גם טרנד של בישול ביתי. אני מקווה שזה יישאר".

שוורץ מוסיפה כי "אנשים באמת חיפשו נחמה. עלו במשקל. אנחנו נמצאים בעונת התחלת הדיאטה והחזרה לשגרה, ואני מאמינה שאנשים יחזרו להתנהגות שמיטיבה עם הבריאות שלהם. ראינו את חווית הבישול הביתי - אנשים רצו חוויה של מסעדה בבית, חיפשו מוצרים חדשים וניסו מתכונים מתוחכמים יותר".

איך מחנכים ילדים לאכול יותר טוב? אנשים שאוכלים לא בריא, יכולים לחנך את הילדים שלהם לאכול בריא?
רז אומרת ש"הדבר הראשון שצריך כשמחנכים ילדים הוא דוגמה אישית. אם בבית יש מלא ממתקים, זה לא משנה מה נגיד. מה שמשנה זה מה שיש". שוורץ מוסיפה לכך שחינוך הילדים צריך להיעשות בשלב מוקדם מאוד. למעשה, כבר ברחם. לדבריה, "כשאמא מתכננת להיכנס להיריון, אז היא צריכה לקבל את כל ההדרכה כדי שהעובר וההרגלים שלו יתפתחו בצורה מיטבית".

לפי אנדוולט, "עשינו מחקר עם מכון ברוקדייל, ושאלנו אנשים מה המניעים שגורמים להם לקנות מזון. השיקולים הבריאותיים מתחזקים עם השנים, אבל אחד השיקולים שעלה הוא מה הילדים מבקשים. כאן, יש לנו תפקיד דרמטי ואחריות מאוד כבדה. מה שהילדים שלנו אוכלים משפיע על הבריאות שלהם שנים קדימה. הילדים הם חלק משמעותי בקבלת החלטה של רכישת המזון. אם הם נחשפים למזון מזיק ולוחצים על ההורים בנקודת הרכישה, אז כל הבית ניזון ממזון שלא בריא. אם אנחנו רוצים שילד יאכל מזונות בריאים, צריך לדחות את שלב החשיפה שלהם לעולם הזה כמה שאפשר".

אנדוולט מקשרת את הנושא לרפורמת המזון, ואומרת: "במדינות בהן רפורמת המזון הצליחה אגב כך, היא הייתה חלק ממכלול. הגבילו למשל פרסום של מזון מזיק. צריך ללוות אותה בקמפיינים. פרסום הוא אפקטיבי ומגדיל מכירות של מוצרים מזיקים".

לקחת ילדים לסופר זו חוויה טובה או בעייתית?
אנדוולט: "התיווך ההורי הוא מה שקריטי. האם לשים ילד מול הטלוויזיה? אנחנו יודעים שזה לא דבר רק רע, אבל לא רוצים שהם יצפו יותר משעתיים בטלוויזיה. ההורה צריך להיות נוכח. הסופר הוא סביבה פתיינית שנועדה למכור את מה שבעלי הסופר מרוויחים ממנו הכי הרבה - המזונות המעובדים. הורה צריך להחליט האם הוא יכול לדחות את הסיפוקים של הילד ולתווך את זה. יש מקומות בעולם ששינו את הסביבה הבנויה כך שכל ילד שנכנס לסופר מקבל פרי. כשהוא משתעמם, הוא לא צועק שהוא רוצה חטיפים. כרגע, רוב הסופרים ידידותיים יותר למוכרים מאשר לקונים".

נגה, מה הטרנד הבא?
"טרנד החלבון יישאר איתנו הרבה מאוד זמן. הנושא של העולם הצמחי, צומח. יש לזה יותר ביקוש, ובתחום הזה אנחנו מייצרים תחליפי חלב מ-2002, אבל אתם רואים בשנים האחרונות את הפריחה ואת התחרות בתחום הזה. אני מניחה שיהיו עוד הפתעות של מענה לצרכים תזונתיים של אוכלוסיות - נטול לקטוז, ללא גלוטן, טבעונות וצרכים נוספים שניתן להם מענה".

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם