גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למשקיעים בת"א נמאס מהנפקות הטכנולוגיה? תראו מי חוזרות לבורסה

נוכח ההפסדים בחלק גדול מחברות הטכנולוגיה הצעירות שהונפקו לאחרונה בת"א, בשוק החיתום מעריכים כי "המשקיעים מעדיפים להיכנס לעסקאות בחברות מבוססות יותר" ● בין החברות האלו נמצאות: אקרשטיין, רב בריח, ורידיס (דלק רכב), ריטיילורס (פוקס) וחברת התשתיות רימון ● שינוי מגמה?

בניין רב בריח אשקלון / צילום: איל יצהר
בניין רב בריח אשקלון / צילום: איל יצהר

על רקע עשרות הנפקות הון ראשוניות (IPO) שמתכננות לבצע חברות טכנולוגיה צעירות בבורסה בת"א בזמן הקרוב, בולטים שמותיהן של כמה חברות ותיקות ומבוססות, המגיעות מתחומי פעילות מסורתיים יותר.

מדובר בין היתר בחברות מוצרי הבנייה אקרשטיין תעשיות ורב-בריח, שכבר נסחרו בבורסה בעבר, בחברת איכות הסביבה ורידיס שבשליטת דלק רכב, בחברת מותגי האופנה ריטיילורס שבשליטת קבוצת האופנה פוקס ובחברת התשתיות רימון. הנפקות אלה, אם ייצאו לפועל כמתוכנן, צפויות להיות בין הגדולות יותר מבחינת היקפי הגיוסים של התקופה הקרובה.

בשוק החיתום היו מי שציינו כי ההתקדמות במהלכי ההנפקות של המוזכרות אינו מקרי, ומתאים לשינוי כיוון המסתמן בשוק, לאחר שענף הטכנולוגיה סיפק את הרוב המכריע בגל הנפקות האקוויטי האינטנסיבי והמפתיע שהחל בשנה החולפת (27 הנפקות IPO) ונמשך ביתר שאת ברבעון הראשון של 2021 (33 הנפקות). 

לדברי אחד החתמים, "יש הפסדים במספר דו-ספרתי של מניות של חברות הטכנולוגיה החדשות שהגיעו לבורסה בגל ההנפקות הנוכחי, ולכן אפשר לזהות שינוי מומנטום. בשל ההפסדים הללו, המשקיעים מעדיפים כעת להימנע מלהשקיע בחברות צעירות ונטולות הכנסות, ולהיכנס לעסקאות בחברות מבוססות יותר". אם כי גם מחברות אלו תידרש התאמה במחיר ההנפקה.

לגבי חברות הטכנולוגיה הצעירות שכבר השלימו את הנפקותיהן ב-2020 ובתחילת השנה הנוכחית בשוק החיתום אמרו, כי "עכשיו רואים שחלק מאותן חברות 'קפצו מעל הפופיק' בכל הנוגע לשוויים בהנפקה. ביניהן, מי שהנפיקה ותהיה זקוקה בקרוב לכסף, עלולה להיתקל במצב שבו יהיה לה קושי לגייס שוב בשוק".

בהתאם למצב הדברים, בשוק החיתום היו מי שהעריכו כי מתוך כ-120 תשקיפים שהגישו חברות לרשות ני"ע לקראת הנפקה, רק עד כשליש מהן ייצאו בסופו של דבר לפועל.

אקרשטיין: הנפקה אחרי שנות צמיחה

מהלך הנפקתה של אקרשטיין תעשיות חוזר כעת לעמוד על הפרק, כשלוש שנים לאחר שבעליה, גיורא אקרשטיין, החל לבחון אפשרות של הנפקה בבורסה במהלך שנת 2018, וכ-18 שנה לאחר שמחק את מניותיה מהמסחר בת"א.

בשנה שעברה, בהשפעת משבר הקורונה, ירדו מהפרק תוכניות למכירת כ-20% ממניות החברה המשפחתית, לזרועות ההשקעה של שני הבנקים הגדולים - לאומי פרטנרס ופועלים שוקי הון - תמורת כ-150 מיליון שקל.

חברת אקרשטיין / צילום: בר - אל

אקרשטיין עוסקת בייצור מוצרי מלט ובטון לענפי התשתיות והבנייה, ומוכרת בעיקר הודות ל"אבנים המשתלבות" שייצרה, אשר מרצפות רחובות רבים בארץ, ושבזכותן פרצה לתודעה הציבורית. במשך השנים הפך המותג אקרשטיין לשם נרדף לרחובות המרוצפים במרצפות אדומות או אפורות.

הנפקתה חוזרת כעת לשולחן אחרי כמה שנות צמיחה בפעילות, בתמיכת הגאות בענפי הנדל"ן והתשתיות בישראל שעבורם היא מייצרת, אשר הובילה אותה אשתקד לרווח נקי שנע על פי ההערכות סביב כ-80 מיליון שקל.

ככל הידוע, את הנפקתה של אקרשטיין שואפת החברה לבצע לפי שווי שינוע סביב כ-1.2 מיליארד שקל, עם גיוס של כ-200 מיליון שקל. זאת לאחר שבשנת 2003 מחק גיורא אקרשטיין את מניות החברה מהמסחר באמצעות הצעת רכש ששיקפה לחברה שווי של כ-150 מיליון שקל בלבד. את ההנפקה מובילה פועלים אי.בי.אי.

עוד חברה העושה צעדי חזרה לבורסה היא יצרנית הדלתות והמנעולים רב בריח שבשליטת שמואל דורנשטיין, שעל פי ההערכות צפויה לבצע את ההנפקה לפי שווי חברה שינוע סביב כ-500-600 מיליון שקל, ולהנפיק כרבע מהונה.

רב בריח נסחרה בעבר בבורסה, ולפני יותר מעשור נקלעה להליך של כינוס נכסים, אחרי שלא עמדה בהתחייבויותיה, אז עברה לידיו של דורנשטיין, שביסס את פעילותה והעביר אותה לצמיחה. את הנפקתה מובילה רוסאריו.

בנין רב בריח אשקלון / צילום: איל יצהר

ורידיס: הנפקה של עד 4.5 מיליארד שקל

הגדולה בין ההנפקות המתוכננות העומדות על הפרק היא זו של ורידיס, העוסקת בתחומי איכות הסביבה, התפלת מים ואנרגיה, והיא צפויה לנוע בטווח של כ-3.5-4.5 מיליארד שקל, ולכלול גם הנפקת מניות חדשות וגם הצעת מכר של מניות קיימות מצדם של בעלי השליטה בה, בראשות יבואנית הרכב שבשליטת גיל אגמון.

דלק רכב מחזיקה כיום ב-70% ממניות ורידיס, שאותן רכשה ביולי 2018 תמורת כ-1 מיליארד שקל, לפי שווי חברה של כ-1.4 מיליארד שקל. באותו מועד רכשה גם חברת הביטוח הראל 10% ממניות ורידיס לפי אותו שווי, וביתרת המניות (20%) מחזיקה קרן תשתיות ישראל (תש"י) שרכשה אותן עוד קודם לכן.

ורידיס / צילום: אתר החברה

עיקר פעילותה של ורידיס מתמקד בענף איכות הסביבה,ובמסגרת זו היא עוסקת באיסוף, במיון, בהטמנה ובטיפול בפסולת מעורבת (ביתית ותעשייתית) וכן בשריפת פסולת אורגנית מסוכנת.

בסיכום 2020 הגיעו הכנסות מגזר האנרגיה של החברה לכ-800 מיליון שקל, בעוד שהכנסות תחום האנרגיה הגיעו לכ-61 מיליון שקל והכנסות התפלת המים שלה הסתכמו ב-25 מיליון שקל. את ההנפקה מובילות פועלים אי.בי.אי, מנורה חיתום ודיסקונט קפיטל.

עוד בין העומדות על הפרק בקשר להנפקה משמעותית, שלא מתחום הטכנולוגיה, היא חברת רימון, הפועלת בתחום התשתיות והפרויקטים. בעלת המניות הגדולה ברימון היא חברה בבעלות ארגוני הקיבוצים, וכעת, ככל הידוע, מקדמת רימון שוב הנפקה, והשווי שלפיו היא מבקשת לבצע את המהלך ינוע סביב כ-1 מיליארד שקל, ובמסגרתו היא מתכננת לגייס כ-200 מיליון שקל. את ההנפקה מובילה אפסילון.

ריטיילורס: הקצאה של 10% לפוט לוקר

עוד בדרך לבורסה גם חברת ריטיילורס, מקבוצת פוקס, שבימים האחרונים חתמה, לקראת ההנפקה, על הסכם להקצאת 10% מהחברה המונפקת לחברת פוט לוקר העולמית, בדרך של הקצאת מניות, וזאת בהנחה שההנפקה תושלם כמתוכנן.

במסגרת ההסכם בין הצדדים נקבע, כי ההקצאה לפוט לוקר תתבצע "במחיר למניה השווה ל-87.5% מהמחיר למניה בהצעה לציבור", ועוד נקבע כי פוט לוקר תמנה דירקטור בחברה המונפקת.

כן הדגישו בפוקס, כי "טרם נקבע מבנה ההצעה לציבור, עיתויה, היקפה ותנאיה (אם וככל ותבוצע)".

ריטיילורס מאגדת את פעילות פוקס בתחום מותגי הספורט, והיא כוללת בתוכה את פעילות חנויות נייקי בישראל, קנדה ואירופה, פעילות פוט לוקר בישראל ובאירופה ופעילות הרשת הרב-מותגית שנפתחה בשנה החולפת - דרים ספורט.

השותפות בין פוט לוקר לריטיילורס מקבוצת פוקס החלה בשנת 2017, עם ההתקשרות בהסכם רישיון בלעדי להפעלת רשת חנויות של פוט לוקר בישראל. ב-2018 נפתחה החנות הראשונה בארץ ונכון להיום לרשת כ-65 חנויות בפריסה ארצית.

ב-2020 הכנסותיה של ריטיילורס הגיעו ל-638 מיליון שקל, והרווח שלה עמד על 51 מיליון שקל. בסך הכול מפעילה ריטיילורס 108 חנויות, מרביתן של פוט לוקר (60%), והיתרה של נייקי (36%) ודרים ספורט (4%).

עוד כתבות

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

בורסת תל אביב. הנבואה ניתנה לשוטים, לתינוקות ולאינטרסנטיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעקבות ההתחממות בדרום ובצפון, ירידות בבורסה; מדד הבנקים יורד ב-1%

ת"א 35 יורד ב-0.3% ●  הדולר מזנק מול השקל, 3.74 שקלים ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין, המניה מזנקת ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על הבנקים בארה"ב, "נסחרים בחסר עמוק"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; נעילה חיובית באסיה

שנגחאי עולה ב-1% ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין