גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הניסוי הגדול בשוק השכירות בברלין קרס, ומה עושים הישראלים?

ניסיון לעצור את הזינוק במחירי הדיור בבירת גרמניה משך תשומת לב עולמית, ונתפס כמודל אפשרי בעוד מקומות. אבל הסוף היה פחות רומנטי - ביהמ"ש ביטל את הרפורמה והצית מחאה וחשש מעליית מחירים ● משקיעים ישראלים בברלין כבר ביקשו לייקר נדל"ן שבבעלותם, ומקומיים נדרשים לשלם רטרואקטיבית

שכונת קרויצברג בברלין. החברות הגדולות הודיעו כי יעלו את מחירי השכירות למקסימום / צילום: Reuters, Fabrizio Bensch
שכונת קרויצברג בברלין. החברות הגדולות הודיעו כי יעלו את מחירי השכירות למקסימום / צילום: Reuters, Fabrizio Bensch

בעלי דירות, משקיעי נדל"ן ודיירים רבים ניסו להבין בימים האחרונים את השלכות ההכרעה היוצאת דופן שקיבל בית המשפט החוקתי של גרמניה - לדחות את "רפורמת השכירות" שיזם ויישם הסנאט הברלינאי בשנתיים האחרונות.

זה לא סיפור גרמני. מדובר במעבדת ניסוי שנעשתה אמנם בברלין, אבל הפכה מוקד עניין בינלאומי מצד ערים ומדינות שהתמודדו גם הן עם מחירי דיור מזנקים.

הרפורמה הייתה "פרויקט-הדגל" של קואליציית השמאל הפוליטי השולטת במדינת-העיר ברלין, וניסתה להוריד באופן מהיר וחד את מחירי השכירות שהכפילו ושילשו את עצמם בתוך עשור בבירת גרמניה. אבל בית המשפט העליון של גרמניה פסק כי לסנאט הברלינאי לא הייתה הסמכות מלכתחילה להתערב בתחום חוקי הדיור, מכיוון שזה נמצא באחריות הממשלה הפדרלית. המשמעות המיידית: חשש לעלייה מחדש של מחירי השכירות.

הישראלים: מנסים להעלות מחירים בעקבות הפסיקה

בין המשקיעים בברלין שהושפעו מהרפורמה וכעת מביטולה נמצאים ישראלים רבים, שהתנפלו על שוק הנדל"ן הגרמני החל מראשית שנות ה-2000, ביניהם בעלי דירות פרטיים רבים. לפי הערכות, אלפי ישראלים רכשו דירות בבירת גרמניה. "כבר ביממה שאחרי הפסיקה של בית המשפט הספקתי לקבל שני טלפונים מישראלים שמנסים למכור את הדירה שלהם", סיפרה ניצנה בראוטמן ממשרד התיווך "B-Space" בברלין, "שניהם קראו את הדיווחים ורצו להוסיף עשרים אלף אירו למחיר הדירה המבוקש".

היא מוסיפה: "אני מנסה להבהיר לבעלי הדירות שביטול הרפורמה לא אומר שחזרו בין-לילה הזמנים שבהם בעלי דירות בברלין ריהטו דירות בציוד מאיקאה והשכירו אותן באלף אירו לחודש ויותר. יש עדיין פיקוח על מחירי הדיור בברלין".

תביעות אחרות של בעלי דירות נגד הרפורמה, שהוגשו מנימוקים של פגיעה לא-מידתית בערך הדירות שלהם ובחופש העיסוק שלהם, לא נדונו משום שבתי המשפט המתינו לפסיקת בית המשפט העליון. כעת תביעות אלה יבוטלו.

"דבר אחד שעשתה הרפורמה הזו - היא שלחה באופן ברור מסר למשקיעים לפיו ברלין היא לא המקום בשבילם", אומרת בראוטמן ומוסיפה: "מה שקרה בשנתיים האחרונות מבהיר כי הבירוקרטיה הגרמנית והסיכונים האפשריים הופכים את ברלין למקום שבו יהיה קשה לזרים לבצע השקעות נדל"ן שמתבססות על תשואה". 

מחאת שוכרי הדירות בברלין בסוף השבוע. טוב למשקיעים, פחות לשוכרים / צילום: Reuters, Christian Mang

היום הבא: המשקיעים הגדולים יחזרו לברלין

בגרמניה, שבה רוב האוכלוסייה שוכרת דירות ובתים, נהוג פיקוח על מחירי השכירות בדמות הליך מסובך המתחשב בגודל הדירה, מצבה ושלל קריטריונים. פיקוח זה מעניק טווח מחירים למ"ר לשכונה, שהופך לאמת המדה המקובלת לדמי שכירות ("מיטשפיגל").
חוקים להגנת הדייר שאומצו על ידי הממשלה הפדרלית לגבי ברלין (בגלל עליית המחירים החדה), שבה יותר מ-80% מהתושבים שוכרים דירות, קובעים כי בעלי הדירות יוכלו לקחת רק 10% מעל מחירים אלה לחוזים חדשים. ה"מיטנדקל" ניסה להוריד את המחירים הללו בעשרות אחוזים, לאלו שהיו קבועים ב-2014, וגם איפשר לדיירים להפחית רטרואקטיבית את השכירות שלהם אם הוגדרה כ"מוגזמת", ולשלם פחות לבעל הדירה באופן חד-צדדי. הוא היה תקף ל-1.5 מיליון דירות בברלין, ולפי הערכות עשרות אלפים, אם לא מאות אלפי תושבים, הפחיתו את שכר הדירה שלהם בהתאם לרפורמה.

"אני חושב שהכסף הגדול - הקרנות הגדולות, חברות הביטוח, חברות הענק - שחיפשו השקעות נדל"ן יציבות וכבר השקיעו בגרמניה, מעט נרתעו מהרפורמה וחיכו על הגדר, אבל עכשיו שהיא בוטלה הן לאט-לאט יחזרו לפעול בברלין", אומר אלעד יצחקי, סמנכ"ל השיווק בחברת "אינספריישן גרופ", שמכרה מאות דירות להשקעה לישראלים בבירת גרמניה בשנים האחרונות. "רבים העריכו שהרפורמה תיפול, אבל אולי לא לגמרי. עכשיו שהיא נדחתה, ברלין תחזור להיות שוק אטרקטיבי ויציב עם רמת ביטחון וודאות גבוהות, מוסר תשלומים טוב, הגירה חיובית, ביקוש אדיר ומעט דירות חדשות שנבנות".

ומה יהיו ההשפעות? "אנחנו אומרים ללקוחות שלנו כי מוקדם לדעת, אבל ללא ספק מדובר בצעד חיובי לבעלי הדירות. מי שיש לו דירה פנויה מדיירים שרצה למכור אותה בעקבות הרפורמה, יחשוב עכשיו פעמיים אם לא שווה לו להמשיך להשכיר. מי שהיה חייב למכור דירה מושכרת ככל הנראה יבקש עכשיו מחיר יותר גבוה", הוא מוסיף, "בכל מקרה, אנחנו ממליצים לחכות ולראות איך השוק יגיב לביטול הרפורמה. בגרמניה הדברים מתנהלים יחסית לאט". 

המקומיים: שמו כסף בצד למקרה שהרפורמה תיפול

בניגוד לבעלי הדירות, לפסיקה יש השלכות מיידיות על השוכרים בברלין. משפחה גרמנית שעברה לברלין לפני כעשרה חודשים, למשל, סיפרה ל"גלובס" כי שילמה רק כ-1,200 אירו בעבור שתי קומות בווילה משופצת בשכונה היקרה ביותר בברלין - צלנדורף. רפורמת השכירות הגבילה את דמי השכירות שהם יכולים לגבות. כמו בעלי דירות רבים, כולל חברות שמחזיקות באלפי דירות בברלין, הכניסו המשכירים סעיף לחוזה עם המשפחה, ושקובע "שכירות צללים" - המחיר שהם אמורים לשלם במקרה שהרפורמה תידחה בבית המשפט. "ביום רביעי התעוררנו לגלות שאנחנו בעצם צריכים להחזיר להם עוד 1,200 אירו לחודש על עשרת החודשים האחרונים, כלומר 12,000 אירו, והשכירות שלנו מעתה תהיה כפולה", סיפרה אם המשפחה, "ידענו שזה יכול להיות, שמנו את הכסף הזה בצד".
בצעד שנועד לשדר פיוס, בין השאר על רקע קריאות ועצומות בברלין "להלאים" את חברות הנדל"ן הגדולות בעיר (כמו "דויטשה ווהנן" ו"וונוביה"), הודיע מנכ"ל "וונוביה" כי החברה תוותר על גבייה רטרואקטיבית של הסכומים שהדיירים חייבים לה, ותסתפק בהעלאת שכר הדירה למקסימום המותר החוקי.

חברות אחרות נמנעו מלאמץ צעד דומה. בהתאם לכך, מניית חברת "דויטשה ווהנן" עלתה ב-10% אחרי פסיקת בית המשפט, מניית "וונוביה" ב-2% בלבד. מניית חברת "אדלר גרופ", שרכשה את פורטפוליו הדירות של חברת ADO הישראלית בברלין, נותרה ללא שינוי, נכון לעכשיו. 

שנתיים של אשליה: כשהתערבות ממשלתית פוגשת את השוק החופשי

"אני מנסה להסביר למשקיעים שלנו את הרפורמה הזו ואני פשוט לא מצליח", אמר לפני כשנתיים ל"גלובס" מנהל בכיר בחברת נדל"ן ישראלית שהשקיעה בברלין, על רקע הרפורמה שהושקה אז ותפסה את תשומת הלב העולמית. הקפאת מחירי השכירות לחמש שנים נתפסה כמתכון אפשרי לפתור את זינוק מחירי הדיור במקומות שהתמודדו גם הם עם העלייה במחירים, כמו ישראל. "זאת התערבות ממשלתית ברגל גסה בשוק החופשי. הצעדים הללו הם פשוט קומוניסטים", אמר המנהל בתסכול.

הקפאת המחירים, הורדה רטרואקטיבית של השכירות בחוזים שכבר נחתמו, קנסות של חצי מיליון אירו למפרים, הגדרת אי כיבוד החוק כעבירה פלילית - כל הצעדים הדרסטיים האלו אומצו כלאחר יד על ידי הסנאט השולט בברלין, כפרויקט המרכזי שלו להורדת מחירי השכירות בבירת גרמניה, שחוותה נהירה של תושבים והשקעות מחו"ל ועליית מחירים מהירה.

שנתיים אחרי, הניסוי הברלינאי הופסק באיבו משום שהתברר כלא חוקתי. "החוק הזה הוצע ויושם באופן חובבני" כתב ה"ברלינר צייטונג", "על הסנאט היה לדעת כי מדובר בצעד שאינו יכול לבצע".

בהחלט היו מי שחשבו כך מראש. חברות הנדל"ן הגדולות ניתחו את החוק ורוב חוות הדעת היו שהוא יבוטל. חברת "אדלר" הגרמנית אפילו רכשה את הפורטפוליו של ADO הישראלית (עד אז בשליטת משפחת דיין), ומנהליה אמרו בראיון ל"גלובס" כי ראו הזדמנות בכך משום ש"בעלי המניות הישראלים חששו מרפורמת השכירות". אפילו הקואליציה שהעבירה את החוק המליצה לשוכרים "לשים בצד" את הסכום שהם חוסכים, למקרה שבית המשפט העליון - כפי שקרה בשבוע שעבר - יבטל את החוק.

כעת הם ומאות אלפי הדיירים בברלין עומדים בפני שוקת שבורה. ייתכן שאי התשלום של השכירות המלאה בשנה האחרונה אפילו ישמש כמה בעלי דירות כדי לסיים חוזה ולפנות דיירים מדירתם. אם זה יהיה המצב, הרי שהניסוי הברלינאי לא רק ייכשל, אלא יביא בדיוק לתוצאה ההפוכה מזו שקיוו לה הרשויות, ויפגע עוד יותר בשוכרים של ברלין, בעיצומה של מגפת הקורונה. 

בעקבות פסיקת בית המשפט

> נפסלה הקפאת מחירי הדיור ברחבי ברלין לחמש שנים
> נפסלה הורדה רטרואקטיבית למי שמשלמים "שכר דירה מוגזם"
> מחירי המקסימום חוזרים לשנת 2014 (בתוספת 20% לכל היותר)
> קנסות בסך חצי מיליון אירו למפרים והגדרת העבירה כפלילית
> הערכה כי מחירי הדירות והשכירות יעלו כעת

עוד כתבות

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס ז'בזינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

בורסת שנחאי, סין. / צילום: Shutterstock

עליות באסיה; ביפן ובקוריאה אין היום מסחר

שנגחאי עולה ב-1% ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש