גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האקזיט שבתוך ההנפקה: כך נפגשו בעלי השליטה עם 2.5 מיליארד שקל

כרבע מהתמורות בגל ההנפקות הראשוניות זרמו לכיסיהם של יזמים, בעלי מניות וקרנות השקעה, באמצעות מכירת חלק מהחזקותיהם לציבור ● מה מבדיל הצעת מכר מהנפקה, מי הגורמים שנהנים ממנה ומתי השוק פחות מתלהב מהמהלך

זהבית כהן / צילום: רמי זרנגר
זהבית כהן / צילום: רמי זרנגר

גל ההנפקות הראשוניות בבורסה בתל אביב אפשר לבעלי שליטה בחברות המנפיקות "להיפגש" עם יותר מ-2.5 מיליארד שקל בשנה האחרונה, כך עולה מבדיקת גלובס. מדובר בהצעות מכר ששולבו במהלכי ההנפקה, אשר היקפן הכולל מהווה כרבע מסך התמורה בגיוסי ההון הראשוניים (IPO) שבוצעו על-ידי עשרות חברות בשוק ההון המקומי.

להבדיל מהנפקת מניות חדשות לציבור, בהצעת מכר נמכרות מניות קיימות, כך שהתמורה אינה זורמת לקופת החברה ומגדילה את הונה, אלא לכיסי המוכרים, מה שמהווה עבורם אקזיט בחלק מהחזקותיהם. הצעות המכר נעשות בדרך כלל במסגרת גיוסי הון רחבי-היקף, כשבצד המוכר ניצבים יזמים ובעלי שליטה בחברות המונפקות, לצד קרנות השקעה.

הצעת המכר הגדולה מכולן הושלמה בימים האחרונים במסגרת מהלך הצפת הערך המרשימה בחברת איכות הסביבה ורידיס. הנפקת המניות של ורידיס, שבוצעה לפי שווי חברה שהתקרב ל-3.6 מיליארד שקל "לפני הכסף", ריפדה את כיסי בעלי השליטה בה - חברת דלק רכב של גיל אגמון וקרן התשתיות תש"י - בסכום נאה של יותר מ-700 מיליון שקל - באמצעות הצעת מכר לנתח מהחזקותיהם.

במסגרת הצעת המכר בהנפקת ורידיס מימשה דלק רכב נתח ממניותיה תמורת כ-550 מיליון שקל, ונותרה לאחריה עם כ-51% מהון החברה. תש"י מכרה בהנפקה מניות תמורת קרוב ל-160 מיליון שקל, ונותרה עם כ-15% מההון.

מכירות אלה משקפות למוכרות עליית ערך חדה של יותר מ-150% על השקעתן בורידיס בתוך זמן קצר, לאחר שלפני כשלוש שנים רכשו את החברה לפי שווי של 1.4 מיליארד שקל בלבד. 

הנפקתה של ורידיס היא הגדולה ביותר שידע שוק ההון בת"א מאז הנפקת חברת כרטיסי האשראי ישראכרט בשנת 2019, ומלבד הצעת המכר היא כללה גם גיוס של קרוב ל-180 מיליון שקל לקופת החברה, באמצעות הנפקת מניות חדשות לציבור.

הצעת המכר בורידיס מעידה על תופעה שהולכת וצוברת תאוצה בגל ההנפקות הראשוניות בתל אביב, והיא החמישית במספר תוך שבועות ספורים (שבהן זרמו בסך הכול כ-1.2 מיליארד שקל לכיסיהם של בעלי עניין בחברות המנפיקות).

מלבד ורידיס, עם ההנפקות האחרונות שבהן שולבה הצעת מכר משמעותית נמנות קבוצת התעשייה אקרשטיין (150 מיליון שקל), חברת הטכנולוגיה גלאסבוקס (כ-135 מיליון שקל), חברת הפינטק נאייקס (יותר מ-200 מיליון שקל) והצעה של כמחצית מכך (כ-95 מיליון שקל) בהנפקת רשת חנויות האופנה ריטיילורס שבשליטת קבוצת פוקס.

אצל אקרשטיין עמדה בצד המוכר משפחת בעלי השליטה שהחברה נושאת את שמה, בעוד שבהצעת המכר של גלאסבוקס המממשות היו שתיים מהקרנות שהשקיעו בחברה (Updata ו- Brighton), כשבצד שרכש את עיקר הסחורה עמדה קרן נוספת המושקעת בחברת הטכנולוגיה (Ibex).

 

אצל נאייקס מוכרי המניות בהנפקה היו יזמיה - האחים יאיר ואמיר נחמד ודוד בן אבי, ואילו בריטיילורס המוכרת הייתה זרוע ההשקעות של בנק לאומי, לאומי פרטנרס, שמימשה אופציות שהוענקו לה ברווח עצום.

גיל אגמון, מנכ"ל ובעל השליטה בדלק רכב / צילום: איל יצהר

"קרנות השקעה זוכות ליותר הבנה"

הצעות מכר שבוצעו בתל אביב מתחלקות לכמה סוגים: כאלה שהיוו את מלוא הסכום המגויס בהנפקה (בדרך כלל על-ידי קרנות השקעה), חלק משמעותי ממנו או חלק זניח מהיקף הגיוס הכולל. כך שלצד הצעות המכר הגדולות, היו עוד לא מעט גופים ובעלי מניות ושליטה שהסתפקו בתמורות צנועות יחסית במסגרת במהלכי ההנפקה.

הפעילים בשוק ההנפקות מחלקים את הגופים המוכרים למספר קטגוריות, ובהתאם לכך את הנכונות שלהם להשקיע בהצעות המכר. לדברי אחד מהפעילים, "השוק מקבל יותר בהבנה הצעות מכר של קרנות השקעה, משום שבסופו של דבר זה אופן הפעילות שלהן - הן קונות נכסים וצריכים למכור אותם.

"הקרנות הן גופים פרטיים שצריכים להחזיר את הכסף למשקיעים, ויכולות לעשות זאת גם על-ידי הצעות מכר בבורסה. לכן הצעות המכר של הקרנות, בייחוד כאלה שיש להם שם טוב בשוק, מתקבלות ללא קושי בדרך כלל. בגלל שלקרן יש תקופת חיים, הגיוני שהיא תמכור את החזקותיה או נתח משמעותי מההחזקות במסגרת של הנפקה".

לגבי יזמים שמוכרים נתח מהחזקותיהם בהנפקות, מציין גורם בשוק, "יש יזמים שהשקיעו את כל כספם בחברה ורוצים לראות פירות ראשונים מכך. בחברות טכנולוגיה לדוגמה, אפשר לראות שבדרך כלל אין הצעות מכר, משום שהן חברות המתאפיינות בצמיחה בפעילותן, והמשקיעים בארץ לא אוהבים לראות הצעות מכר של בעלי חברות מסוג זה". 

בעניין בעלי שליטה המבצעים הצעות מכר, מוסיפים בשוק, כי "אם בעלת השליטה יורדת להחזקה קטנה משמעותית ממה שהייתה לה לפני ההנפקה, זה עלול להעיק על ההנפקה לנוכח סימני השאלה שעולים ממכירה כזאת".

לדברי אחד הפעילים, "לפעמים השוק מקבל הצעות מכר של גופים גדולים שלא חסר להם כסף, כמו דלק רכב בורידיס, וזאת מאחר שגיוס הון גדול יותר פנימה היה פוגע במבנה ההון של החברה ועושה לה נזק. אבל לפעמים, כמו בהנפקת אקרשטיין, השוק מוכן לקבל את הצעת המכר רק אחרי חיתוך משמעותי במחיר ההנפקה (אקרשטיין אכן נאלצה לחתוך את המחיר המבוקש בעשרות אחוזים, א' ל').

פימי: 350 מיליון שקל בהנפקת פולירם

כאמור, קרנות ההשקעה הן שחקן מרכזי בכל הקשור למימוש השקעות באמצעות הצעת מכר. הגדולה מכולן עד כה הייתה של קרן AMI, שמובילה זהבית כהן, בהנפקת רשת המוצרים המוזלים מקס סטוק, שהושלמה בספטמבר האחרון. במסגרת ההנפקה מכרה הקרן, שמשתייכת לקבוצת קרנות אייפקס, נתח מהחזקותיה, לצד מייסד הרשת אורי מקס ושותפו צ'ארלס אבן ניומן, בתמורה כוללת של כ-570 מיליון שקל - מלוא הסכום שגויס בהנפקה.

קרן השקעות מקומית נוספת שבולטת עם מספר הצעות מכר מוצלחות שביצעה בעבר, וגם בגל ההנפקות הנוכחי, היא פימי, שמוביל ישי דוידי, שבהנפקת חברת התעשייה פולירם מכרה נתח ממניותיה תמורת קרוב ל-350 מיליון שקל - במהלך מכירה שבוצע במשותף עם החברה הבורסאית רם און והיווה גם הוא את מלוא סכום ההנפקה.

דוידי ישי / צילום: יונתן בלום

קרן השקעות אחרת, קדמה, מכרה בינואר ממניותיה ברשת חנויות ה"עשה זאת בעצמך" אייס תמורת כ-100 מיליון שקל, במסגרת גיוס כולל של כ-150 מיליון שקל.

עוד בין הצעות המכר בגל ההנפקות הנוכחי בלטה זו של חברת אפריקה ישראל, שמכרה בחודש פברואר האחרון נתח ממניות החברה הבת דניה סיבוס תמורת יותר מ-200 מיליון שקל, במסגרת הנפקה בסכום כולל של כ-360 מיליון שקל. מהלך ההנפקה של חברת הבנייה היווה הצפת ערך אדירה של מאות אחוזים עבור בעלי אפריקה ישראל, לפידות קפיטל של יעקב לוקסנבורג ואלטשולר שחם גמל, שרכשו אותה שנה קודם לכן במסגרת הסדר חוב.

נציין שלא תמיד הצעות מכר הן מהלך כדאי עבור הקונים. יצרנית המל"טים אירונאוטיקס, למשל, סיפקה לאחר ההנפקה תוצאות מאכזבות והסתבכויות בפעילות העסקית, ומנייתה איבדה תוך זמן קצר כ-70% משווייה בהנפקה. גם מניית טלרד, על רקע שלל בעיות בעסקיה, צללה בשיעור דומה לעומת מחיר ההנפקה.

עוד כתבות

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"