גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא כולם מרוצים: המס הגלובלי מאיים לחסל את השגשוג הכלכלי של אירלנד

ענקיות הטכנולוגיה והפארמה האמריקאיות הקימו מפעלים ומשרדים באירלנד לאחר שנמשכו אליה בגלל מס החברות הנמוך מאוד

מטה פייסבוק בדבלין, אירלנד / צילום: Reuters, Lorraine O'Sullivan
מטה פייסבוק בדבלין, אירלנד / צילום: Reuters, Lorraine O'Sullivan

במשך שנים, אירלנד שגשגה כלכלית בגלל שהיה בה שיעור מס נמוך מאוד שמשך כמה מהחברות הגדולות ביותר בארה"ב להקים בתחומיה מפעלים ומתקנים עסקיים גדולים.

כעת, מאמץ בהובלת ארה"ב לעצור את תוכניות ההתחמקות ממסים ברמה עולמית מאיים על דבלין, משום שוושינגטון רוצה להשיג הסכם בינלאומי שיקבע שיעור מס מינימלי לחברות גדולות, וזכות לגבות מסים על רווחים לחברות בהן השירותים והסחורות נמכרים ולא היכן שהם מיוצרים.

בשני העשורים האחרונים, חברות בינלאומיות אצו לאירלנד בגלל שיעור מס החברות הנמוך שעומד על 12.5%. רוב ענקיות הטק האמריקאיות משתמשות באירלנד כמפקדה האירופית שלהן. תשע מחברות התרופות הגדולות ביותר בעולם מחזיקות מפעלים גדולים באירלנד, ולעתים מייצרות בהן תרופות שנמכרות אחר כך בארה"ב.

שיעור המס הנמוך באירלנד עזר למשוך הרבה חברות מטיפוס חברות הדיגיטל שלא צריכות להיות קרובות ללקוחות שלהן כדי למכור להם, ויכולות לרשום את הקניין הרוחני שלהן - ממנו מגיע הרווח - פחות או יותר בכל מקום בעולם.

כעת, ארה"ב מובילה מאמץ לקבוע מס חברות מינימלי של 15% לגבי רווחי תאגידים, תוכנית שקיבלה תמיכה לאחרונה מקבוצת שבע הכלכלות הגדולות לאחר שנפגשו השבוע בבריטניה.

בממשלת אירלנד חוששים שתוכניות ה־G7 לחידוש מערכת המס הבינלאומית תותיר את המדינה עם חור גדול בתקציב, ותהפוך אותה לפחות מושכת עבור חברות אמריקאיות רבות שההחלטה שלהן לעבור אל תחומה שינתה את גורלן הכלכלי בעשורים האחרונים.

סימנים של שינוי

אבל יש סימנים לכך שאירלנד מוכנה לקבל רפורמה כוללת שנתמכת בידי רוב בנות בריתה, ולא רק בת בריתה החשובה ביותר ארה"ב. מדינות רבות קטנות יותר עם שיעור מס נמוך עומדות מול לחצים דומים לאחר שנים של מו"מ בהנהגת ארגון ה־OECD, שהגיע כעת לשלב ההחלטות הרציניות, כאשר הסכם אפשרי ייתכן כבר בקיץ הקרוב.

"השינוי מגיע", אמר תומאס בירן, השר לענייני אירופה של אירלנד, בראיון טלוויזיה מיום חמישי. "אנו מחויבים לעבוד עם ה־OECD ולראות לאן זה הולך".

אם הרפורמות של ה־G7 יקרו, ייאסר על מדינות אחרות, עניות יותר, ללכת בדרכה של אירלנד, שהשתמשה בשיעור המס הנמוך למשוך עסקים שהביאו טכנולוגיה חדשה ומשרות טובות יותר, כמו גם הכסף הנחוץ להעלאת רמת החינוך באופן משמעותי.

"שיעור המס היה מאוד מושך בפני עצמו במשך כמה שנים", אמר בירן. אבל מה שקרה הוא שהרבה מהחברות האלה שהגיעו אחרי המס נשארו כאן בשביל כוח העבודה המשכיל והמדיניות הידידותית לעסקים".

כללים בני מאה שנה

במסגרת ההצעה של ה־G7, אירלנד תפסיד חלק משמעותי מההכנסות ממיסוי רווחי חברות. הממשלה האירית מעריכה שההכנסה השנתית שלה ממס החברות תהיה נמוכה ב־2 מיליארד אירו ב־2025 מאשר אם הכללים הקיימים כרגע ייושמו, אבל גוף עצמאי הבוחן את התקציב חושב שההכנסה האבודה תהיה קרובה יותר ל־3.5 מיליארד אירו, המקבילים ל־4.24 מיליארד דולר.

עם זאת, קנה המידה של הנזק הכלכלי עשוי להיות הרבה יותר משמעותי אם חלק מהחברות האמריקאיות הגדולות יותר יחליטו לעזוב את אירלנד. המועצה האירית לייעוץ פיסקלי מעריכה שעזיבה של חצי מעשר החברות האמריקאיות הגדולות תעלה לממשלה שלושה מיליארד דולר בהכנסות ממסים ואבדן של יותר מעשרת אלפים משרות.

אבל סבסטיאן ברנס, יושב ראש המועצה, אמר שקשה להיות בטוח עד כמה שלילית תהיה ההשפעה של השינויים במיסוי. הממשלה מקבלת מהכנסות ממיסי חברות בערך פי שניים לעומת מדינות עשירות אחרות, או כחמישית מסך ההכנסות ממס ב־2020.

כללי המס שחברות ה־G7 מבקשות לשנות תוכננו בשנות ה־20 לכלכלה עולמית שבה רק מספר קטן של חברות החזיקו פעילות - לרוב מפעלי ייצור - ביותר ממדינה אחת. יצרניות רכב היו בין החברות הבינלאומיות המובילות ולרוב בנו מפעלים במדינות בהן היה להן מספר רב יחסית של לקוחות פוטנציאליים.

בתקופה זו אירלנד לא משכה את החברות הבינלאומיות. השוק הביתי שלה היה קטן מדי והיו חסרים לה משאבים כמו פחם, נפט וברזל. היא גם הייתה שולית מבחינה גיאוגרפית לעומת אירופה בתקופה בה מחיר ההעברה של חומרי גלם היה גבוה.

אבל עד שאירלנד כבר קיצצה את מס החברות ל־12.5% ב־1999, מספר גדול של חברות בינלאומיות לא היו צריכות את חומרי הגלם החסרים באירלנד והקרבה הפיזית ללקוחות כבר לא הייתה חשובה.

בעשורים האחרונים, חברות בינלאומיות התפתחו בגודלן ובמורכבותן. רווחיהן מיוחסים יותר בקלות לפיסות של קניין רוחני. זה אפשר לאירלנד למשוך חברות גדולות כמו פייסבוק, גוגל ואפל.

616 מיליארד דולר 

כלכלנים העוקבים אחרי התחמקות ממס אומרים ששיעור המס הנמוך באירלנד אפשר לחברות להימנע מלשלם מסים לכל ממשלה. על פי תומאס טרסלב מאוניברסיטת קופנהאגן וגבריאל זוקמן מאוניברסיטת ברקלי, מתוך 616 מיליארד דולר ברווחים שהועברו למדינות עם שיעור מס נמוך ב־2015, מאה מיליארד הועברו לאירלנד. זה הפך אותה ליעד המרכזי לרווחים מועברים, לפני סינגפור, הולנד, מקלטי המס באיים הקריביים ושווייץ.

ממשלת אירלנד אומרת שהיא רוצה לשמור על שיעור המס של 12.5% ושהחופש של מדינות קטנות לגבות מסים נמוכים יותר חיוני למשיכת השקעות זרות כי הוא מפצה על כמה מהמאפיינים הפחות מושכים של המדינות.

"אני מאמין שמדינות קטנות, ואירלנד ביניהן, צריכות להיות מסוגלות להשתמש במדיניות המס כמנוף לגיטימי לפיצוי על יתרונות של קנה מידה, מיקום, משאבים, מורשת תעשייתית והיתרון החומרי האמיתי, המתמשך ממנו נהנות המדינות הגדולות יותר", אמר שר האוצר של אירלנד פסקל דונוהיי באפריל.

סנקציות וענישה

התסכול מהצעד האמריקאי היה כל-כך גדול, שבאפריל, כששרת האוצר של ארה"ב, ג'נט ילן, הציגה לראשונה את התוכנית, מצא עצמו דונוהיי מגן על נשיא ארה"ב ג'ו ביידן באחת מתוכניות הרדיו הפופולריות ביותר באירלנד. "הוא לא יוצא נגד אף אחד", אמר, "הוא לא יוצא נגד אירלנד". לא ברור אם היצמדות פורמלית לשיעור המס של 12.5% תשתנה במסגרת ההצעות של ממשל ביידן.

השינויים האמריקאים יענישו חברות שפועלות בארה"ב וגם נהנות משיעורי מס שהם נמוכים מהמס המינימלי העולמי החדש. אם תאושר בידי הקונגרס, המערכת האמריקאית החדשה לא תרשה הטבות מס בעת שמדינות מבצעות תשלומים פנימיים למדינות עם שיעור מס נמוך, והשינוי הזה באופן אפקטיבי יגבה מהן את המס. זו יכולה להיות פגיעה חמורה במיוחד לחברות שלהן משרדים באירלנד, שלרבות מהן פעילות נרחבת בארה"ב או שהן מנוהלות מתוך משרדים בארה"ב.

עוד כתבות

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

נגישות או עיוות? מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון