גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חוששים מרגולציה? משקיעי הביטקוין מגייסים צבא של לוביסטים

בניסיון להפיג את חששות הרגולטורים מפני התנודתיות של מטבעות הקריפטו, הנזק לאקלים והשימוש הגובר בהם במתקפות כופר, התעשייה הגדילה את מספר הלוביסטים והביאה שחקני חיזוק מהממשל לשעבר שיסייעו במסדרונות השלטון ● מעל הכול מרחפת שאלת האינטרס שיוביל את החקיקה

הקונגרס האמריקאי / צילום: Reuters, Erin Scott
הקונגרס האמריקאי / צילום: Reuters, Erin Scott

"מלחמה" על הביטקוין מתנהלת לא רק בין כורי המטבע הדיגיטלי ברחבי העולם, אלא גם מול מחוקקים במסדרונות השלטון. תעשיית מטבעות הקריפטו מגדילה את נוכחות הלוביסטים שלה בוושינגטון בניסיון להפיג חששות של הקונגרס ושל רגולטורים מפני הפכפכות המטבעות הדיגיטליים, השפעתם על האקלים ותפקידם בתקיפות כופר בפרופיל גבוה מהעת האחרונה.

לצד הפרסום חסר התקדים, שמטבעות קריפטו כמו ביטקוין ודוג'קוין זוכים לו "בחינם" מצד סלבריטאים ומשפיענים, והפיכתם ללגיטימיים בעיני רבים בציבור, זה בוודאי לא מסייע כאשר דמויות נחשבות בעולם העסקים מבקרות אותם וקושרות אותם לפשעים ולסכנות. בין המבקרים המפורסמים ורבי ההשפעה אפשר לציין את האורקל מאומהה, וורן באפט, שאמר כי "הביטקוין הוא רעל עכברים" ואת שותפו הוותיק צ'רלי מאנגר שטען כי "כל ההתפתחות הארורה הזו דוחה ומנוגדת לאינטרס של האנושות כולה" והוסיף שהוא "לא מקבל בברכה אף מטבע שהוא כל כך שימושי לחוטפים, סוחטים וכו'".

גם שרת האוצר של ארה"ב ג'נט יילן התבטאה רק לפני כמה חודשים בחריפות נגד הביטקוין. "במידה שעושים בביטקוין שימוש אני חוששת שלעתים תכופות השימוש הוא למימון פעילות בלתי חוקית", אמרה ילן והוסיפה, "ביטקוין הוא דרך לא יעילה בצורה קיצונית לעשות עסקים, ועיבוד עסקאות באמצעות ביטקוין צורך כמות מזעזעת של אנרגיה".

לעשות סדר בענף

מאז נכנס נשיא ארה"ב ג'ו ביידן לבית הלבן לפני חמישה חודשים, נראה כי יש ניסיון מחודש לעשות סדר בענף. מלבד הפדרל ריזרב שעובד בימים אלה על דוח מדיניות בנושא מטבעות קריפטו, ישנם כמה אגפים, משרדים ורשויות בממשל ביידן שבוחנים שינויים ברגולציה הנוגעת למטבעות הקריפטו. במקביל לאלה, אנשי ענף הקריפטו - תעשייה שמגלגלת מיליארדי דולרים - מבקשים להשפיע על הרגולטורים לטובת האינטרסים שלהם, באמצעות בכירי ממשל בדימוס ומחוקקים לשעבר שיש באמתחתם ידע נרחב על התהליך הרגולטורי.

נשיא ארה

לקראת פסגת ה־G7 אמר אחד מיועציו של הנשיא ביידן כי המדינות המתועשות הגדולות חייבות לעלות לראש סדר העדיפויות גם את תפקידם של מטבעות הקריפטו, ובייחוד הביטקוין, בתקיפות כופר.

רק בשבוע האחרון הודיע משרד המשפטים האמריקאי כי הצליח להשיב 2.3 מיליוני דולרים לחברת "קולניאל פייפליין" (Colonial Pipeline) ששילמה דמי כופר בסך חמישה מיליון דולר במטבעות ביטקוין לקבוצת עברייני סייבר בחודש מאי. זאת לאחר מתקפת סייבר שהביאה לכך שהחברה, המובילה 45% מהדלק בחוף המזרחי, נאלצה להפסיק את הזרימה בצינורות.

מתקפות מסוג זה שמצליחות "לקפל" תאגידים גדולים וחיוניים הפכו בזמן האחרון לכותרות שבשגרה בעיתוני העולם. ביום חמישי חשף "וול סטריט ג'ורנל" שתאגיד מוצרי הבשר הברזילאי JBS שילם החודש דמי כופר בסך 11 מיליון דולר כדי להפסיק מתקפת סייבר ששיבשה את העבודה במפעלים, שמספקים כחמישית מהבשר בארה"ב.

הפרסומים התדירים על מתקפות הכופר ביחד עם מחקרים שיצאו באחרונה מפחידים את הלוביסטים ובעיקר את מעסיקיהם.

השפעת מתקפות הכופר

דוח של רשות הסחר הפדרלי בארה"ב (FTC) מאמצע חודש מאי, חשף כי אמריקאים הפסידו למעלה מ־80 מיליון דולר בהונאות קריפטו בחצי השנה האחרונה - עלייה של 1,000% ביחס לנתון המקביל מ־2019. דוח אחר של חברת ניתוח הבלוקצ'יין Chainalysis מצא כי 350 מיליון דולר במטבעות דיגיטליים הגיעו ממתקפות קריפטו בשנה שעברה - עלייה של 311% לעומת 2019. תומכי מטבעות הקריפטו, לעומת זאת, מצביעים על כך שפחות מ־1% מכלל עסקאות הקריפטו קשור בפעילות פלילית.

החשש הגדול בענף הקריפטו הוא שהמתקפות וההונאות עשויות להשפיע על הדרך בה מחוקקים ניגשים לרגולציה של המטבעות הדיגיטליים. "תקריות הכופר הולכות להפוך לעניין", הודה לוביסט באתר החדשות The Hill אך מיד סייג ש"העובדה היא שהתקפות מסוג זה קרו הרבה לפני שהומצאו מטבעות הקריפטו".

תנודתיות והפכפכות

בנוסף, ישנה גם תנודתיות והפכפכות של המטבעות. על פי CoinMarketCap בעוד שרק בחודש מאי השווי של המטבעות הדיגיטליים בעולם עמד על כ־2.5 טריליון דולר, בשבוע האחרון השווי היה 1.5 טריליון דולר "בלבד".

לוביסטים אחרים בתעשייה אמרו שהם לא מחכים לכך שיינקטו צעדים נגד מטבעות הקריפטו או טכנולוגיית הבלוקצ'יין. במקום זאת, הם מקווים שיוכלו להשפיע על הממשל לעצב רגולציה חדשה ולזכות בתמיכה בקונגרס ולבסוף גם בחקיקה דו־מפלגתית.

שרת האוצר ילן הציעה באחרונה כללים שיכללו דיווח על החזקת מטבעות קריפטו. נציב מס ההכנסה (IRS) צ'רלס רטיג אמר בוועדה בסנאט בשבוע שעבר, שעל מנת לעקוב אחרי העברות כסף דיגיטליות, הרשות צריכה לקבל סמכויות נוספות מהקונגרס.

"הצמיחה האדירה בתעשיית הקריפטו צריכה להיעשות בהתאמה לחקיקת חוקים, תקנות ויוזמות שמעודדות צמיחה. ואת זה לא ניתן להשיג ללא דיון ממושך עם חברי קונגרס, סוכנויות הרגולציה, וחברי הממשל", אמרה קריסטין סמית', יו"ר "איגוד הבלוקצ'יין".

שרת האוצר, ג'נט ילן / צילום: Associated Press, Alex Brandon

טיפול "תגובתי" של הממשל

את היחס של הממשל האמריקאי, כמו גם של ממשלים אחרים ברחבי העולם, למטבעות הקריפטו ולטכנולוגיית הבלוקצ'יין בכלל אפשר להגדיר כיחס "תגובתי". כלומר, הם פחות מובילים סדר יום, ויותר נגררים אחרי ההתפתחויות בשטח.

כמו בהרבה מקרים, ובמיוחד באלה שכוללים פיתוחים טכנולוגיים, הרגולציה מפגרת בהרבה אחרי המציאות. זה טבעה - להגיב - אלא שבינתיים הטכנולוגיה מתפתחת ומתקדמת בקצב מהיר ומקיימת יחסי גומלין עם המציאות שמשנים את שתיהן תוך כדי תנועה. כל זאת בזמן שהמוסדות המפקחים עדיין מנסים "ללמוד את הנושא".

במקרה של מטבעות הקריפטו, שאלפי סוגים שלהם מסתובבים בעולם, יש סיבה טובה מאד לחשש מצד המדינה. התנודות במטבעות, הן בחזקים שבהם כמו הביטקוין ואתריום והן בחלשים והלא־מוכרים שבהם, יכולות ברגע אחד לשנות כלכלות שלמות. הדילמות הרגולטוריות מסתבכות יותר כאשר הצורך בפיקוח נתקל באידאולוגיית השוק החופשי. בנקודה הזו נוצרות סתירות רבות, שצריך ליישב. לתווך הזה משתחלים הלוביסטים.

מבלי להפר את הרגולציה

בענף הקריפטו עמלים על שכנוע חברי הקונגרס לפעול לטובתם. באפריל העביר בית הנבחרים את חוק הסרת החסמים לחדשנות בהצבעה קולית. המהלך, שהסנאט עדיין צריך לאמץ, יקים קבוצת עבודה, שבה יוחלט איך סוכנויות הרגולציה מגדירות את הנכסים הדיגיטליים.

בנוסף בימים אלה לוביסטים של הענף מבקשים מרשות מס ההכנסה (IRS) להבהיר איך ייגבו מסים על מטבעות קריפטו שונים. הם מעבירים הצעות שונות לבכירי רשות ניירות ערך (SEC) ומפרטים איך חברות מטבעות הקריפטו יכולות להציג מוצרים חדשים לשוק מבלי להפר את כללי הרגולציה.

תעשיית מטבעות הקריפטו הצומחת במהירות דוחפת כעת את ארה"ב לספק את מה שהיא קוראת לו "בהירות רגולטורית". בייחוד אחרי התביעה משנה שעברה של ה־SEC נגד "ריפל לאבס" (Ripple Labs), לאחר שהאחרונה מכרה את מטבע שלה, ריפל (XRP). ברשות טענו שהריפל הוא נייר ערך, ולא סחורה כמו מטבעות אחרים ולכן החברה הונתה את המשקיעים כשהנפיקה ריפל בשווי של למעלה ממיליארד דולר מבלי לרשום אותו כנייר ערך.

בתגובה החברה הגבירה את מאמצי הלוביסטים במסדרונות וושינגטון. ברבעון הראשון של השנה הוציאה ריפל לאבס 260 אלף דולר, לעומת 100 אלף דולר בתקופה המקבילה בשנה שעברה. בפברואר היא שכרה חברת לוביסטים, שנוהלה בידי חבר בית הנבחרים לשעבר מייקל קונווי (רפובליקאי מטקסס), שהציג ב־2020 הצעת חוק לרגולציה של בורסות סחורות דיגיטליות - הצעה שזכתה לתמיכת תעשיית מטבעות הקריפטו.

בחודש שעבר, בורסת מטבעות הקריפטו "קוינבייס" (Coinbase) שכרה את שירותיו של פארייר שירזד שהיה בכיר בממשלו של ג'ורג' בוש האב ומנהל קשרי ממשל בבנק גולדמן סאקס, לניהול צוות הלוביסטים שלה. על פי פרסומים שונים, "קוינבייס" הגדילה את ההוצאה שלה על לוביסטים ב־60% ברבעון הראשון של השנה, בהשוואה לשנה שעברה.

מסך הנסדא

קוינבייס לא מסתפקת רק בלוביסטים משלה. יחד עם סקוור (Square) של מנכ"ל טוויטר, ג'ק דורסי, ושתי חברות נוספות מהתחום - פידלטי (Fidelity) ופארדיגם (Paradigm) הושקה קבוצת לוביסטים חדשה באפריל בשם "מועצת הקריפטו לחדשנות" (CCI) שפועלת להדוף ביקורות נגד מטבעות הקריפטו בוושינגטון.

במועצה אומרים, כי "אחד מעקרונות הליבה של CCI הוא לעבוד מקרוב עם קובעי המדיניות על מנת לתקן דיסאינפורמציה לגבי מטבעות קריפטו ולדון במכנה המשותף שלנו ליצירת יותר הזדמנויות פיננסיות לאנשים בכל העולם". את טביעות האצבע של הגוף החדש כבר אפשר לראות בכתבות שונות בעיתונים כגון "וול סטריט ג'ורנל", "ביזנס אינסיידר" ואחרים.

הדלת ממשיכה להסתובב

נראה כי בארה"ב תופעת הדלת המסתובבת של בכירים לשעבר בממשל ובגופים המפקחים "שעוברים צד" חריפה הרבה יותר מאשר בישראל. לוביזם הקריפטו ממחיש זאת באופן ברור. כך לדוגמה כריס ג'יאנקרלו, שניהל את ועדת המסחר בחוזים עתידיים (CFTC) תחת ממשל טראמפ, הצטרף לדירקטוריון של בנק הקריפטו BlockFi באפריל והקים מכון מחקר שתומך בכך שארה"ב תקים מטבע דיגיטלי משל עצמה.

דוגמה מפורסמת אחרת היא ג'יי קלייטון, יו"ר ה־SEC בממשל טראמפ, שמייעץ כיום ל־One River Asset Management, חברת השקעות עם תיק גדול של מטבעות דיגיטליים.

מליסה נטראם, ששירתה כמנהלת חדשנות ראשית ב־CFTC ייעצה ל"סקוור" של ג'ק דורסי ועברה באחרונה לחברת הייעוץ לשירותים פיננסיים FS Vector, שדיווחה באחרונה על רצונה להנפיק מטבע דיגיטלי משלה.

מנכ

עוד ברשימה בריאן ברוקס, שמוכר כמי שהיה המבקר בפועל של תעשיית הקריפטו תחת הנשיא טראמפ. הוא היה האחראי לפרסום הקווים המנחים שאיפשרו לבנקים להשתמש במטבעות קריפטו. בחודש שעבר הוא התיישב על כיסא מנכ"ל בורסת הקריפטו Binance.

כעת, עם העלייה במאמצי הלוביסטים (והכסף שמושקע בהם), מקווים בענף הקריפטו שהחברות יצליחו להוביל מהלכים חקיקתיים בנושא. ניכר שהשתדלנות כבר נושאת פירות וישנם חברי קונגרס התומכים בבלוקצ'יין שעובדים עם התעשייה על חוקים חדשים, שיביאו לרגולציה של מטבעות הקריפטו ויבהירו את מעמד המס שלהם. עד כמה ההשפעה של הלוביסטים תהיה לטובת הציבור ועד כמה לטובת האינטרסים העסקיים של מעסיקיהם - רק הזמן יגיד.

עוד כתבות

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"